Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Μιχάλης Ιγνατίου στη Hellas Journal: Ποιοι σαμποτάρουν το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης από το Ισραήλ στην Ελλάδα μέσω της Κύπρου

Δημοσιεύτηκε

στις

Πρέπει επιτέλους να προηγούνται τα εθνικά συμφέροντα από τα προσωπικά…

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Εδώ και καιρό προσπαθώ να καταλάβω τί είναι αυτό, ή ποιος είναι αυτός, που εμποδίζει την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Κρήτη -ως γνωστό θα ξεκινά από το Ισραήλ.

Έτσι ρώτησα δεξιά και αριστερά, διάβασα τα σχετικά δημοσιεύματα και το συμπέρασμα είναι -και μακάρι να βγω ψεύτης και θα το παραδεχθώ δημόσια- ότι ο λόγος των καθυστερήσεων είναι επειδή έχει συμφέροντα ένα «κομμάτι» του πολιτικού και οικονομικού διεφθαρμένου συστήματος.

Το ξέρω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να αναφέρουμε “ονόματα και διευθύνσεις”, αλλά για να συμβεί αυτό απαιτείται ευρύτερη και ενδελεχής έρευνα, η οποία είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί μέσα σε λίγες μέρες. Τα συμφέροντα είναι μεγάλα, λοιπόν, και αφορούν ανθρώπους οι οποίοι έχουν σχέση και οφέλη με την ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό είναι το δικό μας συμπέρασμα, το οποίο και υποστηρίζουμε.

  • Δεν γνωρίζω τις σκέψεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη αλλά ξέρω ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας  Κυριάκος Μητσοτάκης, επιθυμεί την πάση θυσία υλοποίηση του έργου. Όσον αφορά το Ισραήλ, έχει ανέβει στο τρένο της ηλεκτρικής διασύνδεσης πρώτο.

Τα όποια οικονομικά συμφέροντα ολίγο με ενδιαφέρουν -εκτός βεβαίως της διαφθοράς, από την οποία δεινοπαθούν και η Κύπρος και η Ελλάδα. Η διαφθορά, ως γνωστό, βρίσκεται παντού, καθέτως και οριζοντίως στους κρατικούς μηχανισμούς.

Έχουν διαβρώσει αυτό που ονομάζουμε κράτος. Έτσι είναι εύκολο για το οικονομικό σύστημα, με τη βοήθεια επίορκων πολιτικών, να σταματούν επενδύσεις που γίνονται για το συμφέρον του λαού. Είναι βαριές οι λέξεις, το γνωρίζω. Αλλά οι πολιτικοί δίνουν όρκο να προστατεύσουν τα συμφέροντα του λαού.

Συνειδητά αποφεύγω σχέσεις -ακόμα και συναντήσεις- με οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες, πέραν αυτών των τυπικών που αφορούν την εργασία μου ως δημοσιογράφος. Για να κρίνουμε και να κατακρίνουμε -όπως μονίμως κάνουμε, χωρίς φόβο και πάθος- πρέπει να παραμένουμε μακριά από τα διεφθαρμένα συστήματα. Λαμβάνουμε θέση πάντα στη βάση του εθνικού συμφέροντος.

Έχω αντιληφθεί συζητώντας και με τους Αμερικανούς ότι η ηλεκτρονική διασύνδεση από το Ισραήλ μέσω της Κύπρου στην Ελλάδα, εξυπηρετεί απόλυτα τα στρατηγικά συμφέροντα του Ελληνισμού στο σύνολο του. Πρόκειται για στρατηγική επένδυση, που θα μπορούσε να βοηθήσει και την εθνική υπόθεση του Κυπριακού. Το γνωρίζουν και ο Κύπριος Πρόεδρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Και με αυτό τιο σκεπτικό πρέπει να βαδίσουν.

Σίγουρα, αυτή την εποχή, το Ισραήλ είναι ένα πρόβλημα. Πλέον η αντίδραση του μετά το τρομακτικό τρομοκρατικό κτύπημα της 7ης Οκτωβρίου 2023, ξεπέρασε όλα τα όρια αντεκδίκησης. Τα μεγαλύτερα και τραγικά θύματα είναι άμαχοι, γυναίκες και παιδιά.

Έχει δικαίωμα να σκοτώσει αυτούς που προκάλεσαν την τραγωδία την περασμένη χρονιά -είναι ένας άγραφος “νόμος” στους πολέμους, αλλά κάπου έλεος και ώπα! Πρέπει να λήξει αυτός ο πόλεμος, που αν συνεχιστεί θα εξελιχθεί σε γενοκτονία. Οι Εβραίοι ήταν οι ίδια θύματα ενός Ολοκαυτώματος, που τιμούν όλοι οι δημοκρατικοί άνθρωποι. Αλλά, ο πόλεμος δεν γίνεται πλέον εναντίον της τρομοκρατικής Χαμάς, αλλά των Παλαιστινίων και ειδικά των αμάχων.

Υποστηρίξαμε το Εβραϊκό Κράτος όταν δέχθηκε τη δολοφονική επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς. Αλλά πλέον, ουδείς άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό μπορεί να δεχθεί αυτό που συμβαίνει και το βλέπουμε διά γυμνού οφθαλμού.

Από την άλλη πλευρά, για τους πολιτικούς και τους διπλωμάτες, η ζωή συνεχίζεται. Είναι το επάγγελμα τους. Αισθήματα δεν έχουν, ότι και να λένε για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Ισραήλ, είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι η απόλυτη περιφερειακή δύναμη στην περιοχή μας, ότι και να ισχυρίζεται ο ισλαμιστής Ταγίπ Ερντογάν. Έχοντας απέναντι του τους πάντες, όχι μόνο υπάρχει, αλλά και νικά τους εχθρούς του. Και αν τολμήσει η Τουρκία να δράσει στρατιωτικά, αυτή θα χάσει. Το γνωρίζουν και τα νήπια.

Αν στη θέση της Ελλάδας και της Κύπρου ήταν η κατοχική Τουρκία, το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης από το Ισραήλ στην κατοχική δύναμη, θα είχε ήδη ολοκληρωθεί. Η Αθήνα και η ειδικά η Κύπρος πρέπει να αποβάλουν τα φοβικά τους σύνδρομα. Και να σκεφθούν μόνο στρατηγικά, αφού εξασφαλίσουν ότι θα γίνει “καθαρή δουλειά” μακριά από επιχειρηματικά και προσωπικά συμφέροντα.

ΠΗΓΗ: Hellas Journal

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή