Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Ο Πούτιν «παραλύει» μπροστά στην ουκρανική αντεπίθεση

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανάλυση Politico

Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί είναι μπερδεμένοι. Περίμεναν μια μεγαλύτερη και πολύ πιο σκληρή ​​απώθηση στην αιφνιδιαστική αντεπίθεσή τους που έχουν εξαπολύσει από την προηγούμενη εβδομάδα στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας. Και παρά τους ισχυρισμούς των μέσων ενημέρωσης που ελέγχονται από το Κρεμλίνο για επιτυχημένη αντίσταση, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για αυτό μέχρι στιγμής. Γιατί άραγε;

Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει σε δημοσίευμά του το Politico, θέτοντας ορισμένα εύλογα ερωτήματα:

Είναι ένα σημάδι της ρωσικής στρατιωτικής ανικανότητας, την οποία ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δει σε αφθονία;

  • Αφιερώνουν το χρόνο τους οι διοικητές του στρατού του Βλαντιμίρ Πούτιν συγκεντρώνοντας τις απαραίτητες δυνάμεις για να αποφύγουν την απόσυρση πολλών μονάδων από τις πρώτες γραμμές του Ντόνετσκ;
  • Θα είναι κάτι μεγαλύτερο που ο Πούτιν πιστεύει ότι θα είναι αρκετή απάντηση – ίσως ένας τεράστιος πύραυλος, drones και συστοιχίες πυραύλων στο Κίεβο ή ακόμα και η χρήση ενός τακτικού πυρηνικού για να τιμωρήσει;
  • Ή μήπως είναι απλώς ότι ο άνθρωπος που έχει ορίσει να αναλάβει την αντιμετώπιση της κρίσης, ο Γραμματέας του Κρατικού Συμβουλίου της Ρωσίας, Αλεξέι Ντιούμιν, αφιερώνει χρόνο για να καταστρώσει ένα σχέδιο;

Στην προκειμένη περίπτωση, συνεχίζει το Politico, το ερώτημα παραμένει: Τι πρόκειται να κάνει ο Πούτιν;

Ο Ντιούμιν δεν πρέπει να υποτιμάται. Ονομάστηκε «σωματοφύλακας του Πούτιν» από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, καθώς ήταν πράγματι ο προσωπικός σωματοφύλακας του Ρώσου ηγέτη το 1999, πριν προαχθεί σε αναπληρωτή επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας.

Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα για τον 52χρονο. Γεννημένος στο Κουρσκ, γνωρίζει καλά την περιοχή και είναι βαθιά ταγμένος στον ρωσικό στρατό, με τον πατέρα του να είναι επικεφαλής του 4ου Τμήματος της Κύριας Στρατιωτικής Ιατρικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Άμυνας.

Ο Ντιούμιν πήγε στη στρατιωτική σχολή και σπούδασε μηχανικός, φτάνοντας στο βαθμό του αναπληρωτή αρχηγού των ειδικών δυνάμεων της διεύθυνσης στρατιωτικών πληροφοριών (GRU) την εποχή της προσάρτησης της Κριμαίας. Λέγεται ότι ενορχήστρωσε τη φυγή του πρώην φιλορωσικού προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έχει υπηρετήσει ως αρχηγός του επιτελείου των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων και ως αναπληρωτής υπουργός Άμυνας πριν γίνει ο αδυσώπητος και αποτελεσματικός κυβερνήτης της περιοχής Τούλα το 2016.

Στο Κρεμλίνο ορισμένοι βλέπουν τώρα τον Ντιούμιν ως τον πιθανό διάδοχο του Πούτιν υπό αναμονή. Θεωρείται ικανός, αδίστακτος και ψυχρός – «όχι πολύ διαφορετικός από το αφεντικό του», όπως σημειώνει. Και είναι γνωστό ότι είναι μεθοδικός – μια πιθανή εξήγηση για την καθυστέρηση της αντεπίθεσης της Ρωσίας.

Στις κρίσιμες στιγμές… εξαφανίζεται ο Πούτιν

Ωστόσο, μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι ο Πούτιν δείχνει για άλλη μια φορά πώς μπορεί να παραλύσει σε μια κρίση, ακόμη και να εξαφανιστεί από τη δημόσια θέα – ένα χαρακτηριστικό που προηγουμένως συγκρίθηκε με τον Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος αποσύρθηκε στη βίλα του και παρέμεινε σε κατάσταση αδράνειας όταν οι γερμανικές δυνάμεις κατευθύνονταν προς τη Μόσχα επί  Σοβιετικής Ένωσης το 1941.

Ο παραλληλισμός έγινε για πρώτη φορά από τους Μοσχοβίτες επικριτές του Πούτιν κατά τη διάρκεια του Covid-19. Κρυμμένος στο κτήμα του στο Νόβο-Ογκαριόβο στην περιφέρεια της Μόσχας, ο Πούτιν απουσίαζε σε μεγάλο βαθμό καθώς η πρωτεύουσα πάλευε να περιορίσει την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού, με τον Μαρκ Γκαλεότι, αναλυτή στο Βρετανικό Royal United Services Institute, να σημειώνει το χαρακτηριστικό του  Ρώσου προέδρου είναι να αφήνει «ορισμένες σοβαρές προκλήσεις να γίνονται πρόβλημα κάποιου άλλου».

Και αυτό μπορεί κάλλιστα να εξηγήσει ένα μοτίβο ενεργειών του όταν προέκυπταν ανθρωπογενείς ή φυσικές καταστροφές. Το 2000, έκανε διακοπές στην κατοικία του στο Σότσι όταν το πυρηνικό υποβρύχιο Κουρσκ βυθίστηκε στη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Τελικά συναντήθηκε με τους συγγενείς των 118 θυμάτων καθώς ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων στα ΜΜΕ  λόγω της απουσίας του – και η συνάντηση δεν πήγε καλά. Στη συνέχεια, το 2018, επικρίθηκε για μια υποτονική αντίδραση σε μια τεράστια πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Κεμέροβο της Σιβηρίας που άφησε πίσω του τουλάχιστον 64 νεκρούς, 41 εκ των οποίων ήταν παιδιά. Μετά την καταστροφή, κατηγορήθηκε από τις οικογένειες των αδικοχαμένων συγγενών τους ότι επανέλαβε το ίδιο λάθος.

Τα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι Ουκρανοί διοικητές

Οι Ουκρανοί ηγέτες και διοικητές βρίσκονται σε αναμονή για οποιαδήποτε ολοκληρωμένη απάντηση μπορεί να προκύψει από τη Ρωσία – και γιατί αργεί τόσο πολύ. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τις επόμενες κινήσεις των Ρώσων, έχουν και αυτοί κάποια ερωτήματα να απαντήσουν. Πρέπει να μείνουν και να υπερασπιστούν το σημαντικό επίτευγμα με την κατάληψη της περιφέρειας Κουρσκ στο ρωσικό έδαφος; Πρέπει να αποσυρθούν πλήρως ή απλώς να αποσυρθούν εν μέρει και να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας;

Εάν η Ουκρανία πιστεύει ότι μπορεί να αναγκάσει τον Πούτιν να αποσύρει σημαντικό στρατιωτικό δυναμικό και εξοπλισμό από την πιο στρατηγικής σημασίας περιοχής του Ντόνετσκ, όπου η Ρωσία βρίσκεται τώρα 15 χιλιόμετρα από την πόλη Ποκρόφσκ, μπορεί να μπει στον πειρασμό να παραμείνει στο ρωσικό έδαφος και να προσπαθήσει να επεκτείνει το πλεονέκτημά της.

Ωστόσο, ο απόστρατος στρατηγός  Μαρκ Κίμμιτ, πρώην βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές-Στρατιωτικές Υποθέσεις, φοβάται τις συνέπειες εάν αυτό επιλέξει να κάνει η Ουκρανία:

«Το κύριο μέλημά μου είναι εάν κάποιος από τους Ρώσους στρατηγούς έχει διαβάσει τα βιβλία ή έχει μελετήσει οποιεσδήποτε από τις μάχες των προγόνων τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και προσπαθήσουν να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις, είτε με μια “τανάλια” μέσα στη Ρωσία είτε με ένα βαθύτερη κυκλωτική κίνηση εντός της Ουκρανίας», είπε.

«Εάν συμβεί αυτό, και μπορέσουν να ολοκληρώσουν μια περικύκλωση, οι Ρώσοι θα «μειώνουν τις δυνάμεις» όπως έκαναν με τη γερμανική έκτη Στρατιά στο Στάλινγκραντ», πρόσθεσε.

Επιπλέον, η προσπάθεια διατήρησης των στρατευμάτων της ουκρανικής αντεπίθεσης θα σήμαινε πιθανότατα την προσθήκη και άλλων στρατευμάτων στους 12.000 που ήδη εκτιμάται ότι βρίσκονται εντός της Ρωσίας και η Ουκρανία έχει έντονη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.

Τα ουκρανικά στρατεύματα στο ρωσικό έδαφος θα αντιμετωπίσουν επίσης ηλεκτρονικό πόλεμο και τη ρωσική αεράμυνα  μόλις η Μόσχα αρχίσει να στοχεύει τα στρατεύματα με τις βόμβες ολίσθησης (σ.σ. εκρηκτικοί μηχανισμοί που έχουν υποστεί τροποποίηση και μπορούν να ρίχνονται από αεροπλάνα σε μεγάλες αποστάσεις για να καταστρέφουν οχυρώσεις).

Εξ ου και οι εκκλήσεις του Προέδρου Ζελένσκι προς τους δυτικούς συμμάχους του να επιτρέψουν στους στρατιωτικούς διοικητές της Ουκρανίας να κάνουν χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που έχουν εμβέλεια πολύ βαθύτερα στη Ρωσία.

Εν μέσω όλης αυτής της αβεβαιότητας, την Κυριακή ο Ζελένσκι έδειξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σκοπεύουν να διατηρήσουν μια ουδέτερη ζώνη – αν και δεν διευκρίνισε αν αυτή θα περιλάμβανε ολόκληρο το σημαντικό κομμάτι ή ένα πολύ μικρότερο τμήμα της ρωσικής επικράτειας στο Κουρσκ.

Ωστόσο, το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Ζελένσκι είναι να υποστεί μια σοβαρή απόκρουση στο Κουρσκ ή να δει μια νίκη να μεταμορφώνεται σε ήττα λόγω υπερβολικών φιλοδοξιών, υπονομεύοντας το ανεβασμένο ηθικό που έδωσε τελικά η αντεπίθεση τόσο στην Ουκρανία όσο και στους δυτικούς συμμάχους της.

Πηγή: liberal.gr

Video

Σάββας Καλεντερίδης: Πραγματοποίησε το Ιράν πυρηνική δοκιμή

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 7ης Οκτωβρίου 2024
1. Ο Παπαχελάς προειδοποιεί: Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει την πολιτική αποσταθεροποίηση
2. Κύπρος: Οι Τούρκοι στρατηγοί επιδιώκουν να καταλαβουν τη μισή νεκρή γραμμή 18:00
3. Τουρκία: “Βρώμικη” συμφωνία Βερολίνου-Άγκυρας 27:10
4. Ισραήλ: Η πρώτη επέτειος της εισβολής της Χαμάς – Διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ για την επίθεση στο Ιράν 54:45
5. ΗΠΑ: Σε θρίλερ μετατρέπεται η προεκλογική εκστρατεία στις επτά κρίσιμες πολιτείες 54:45
6. Ρωσία: Ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο σεισμός 4,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Ιράν, οφείλεται στην πρώτη πυρηνική δοκιμή του Ιράν που έκανε στην έρημο της χώρας 59:50

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Υπό έλεγχο για κατασκοπεία στις ΗΠΑ τα gadgets των κινέζικων αυτοκινήτων

Αυτά τα gadget -όπως κάμερες, μικρόφωνα, ιχνηλάτες GPS και προηγμένο λογισμικό- έχουν προκαλέσει ανησυχία στις κορυφαίες υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις και κλοπή δεδομένων.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Φανταστείτε κάποιον να ελέγχει εξ αποστάσεως το αυτοκίνητό σας από άλλη χώρα—αυτή δεν είναι σκηνή από ταινία αλλά πραγματική πιθανότητα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται εδώ και καιρό σε γεωπολιτικές και εμπορικές διαμάχες με την Κίνα, αλλά η τελευταία ανησυχία αφορά gadget υψηλής τεχνολογίας που κατασκευάζονται στην Κίνα και είναι εγκατεστημένα σε αυτοκίνητα των ΗΠΑ. Αυτά τα gadget -όπως κάμερες, μικρόφωνα, ιχνηλάτες GPS και προηγμένο λογισμικό- έχουν προκαλέσει ανησυχία στις κορυφαίες υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις και κλοπή δεδομένων. Σε απάντηση, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει την πλήρη απαγόρευση της τεχνολογίας από αντίπαλα έθνη όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Φανταστείτε κάποιον να ελέγχει εξ αποστάσεως το αυτοκίνητό σας από άλλη χώρα—αυτή δεν είναι σκηνή από ταινία αλλά πραγματική πιθανότητα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Το προηγμένο λογισμικό και το υλικό που βρίσκεται σε κινεζικά οχήματα θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστεί χειραγώγηση για να επιτρέψει στους χάκερ να αναλάβουν τον έλεγχο των αυτοκινήτων στους αμερικανικούς δρόμους ή ακόμη και να τα χρησιμοποιήσουν ως εργαλεία για να στείλουν ευαίσθητες πληροφορίες πίσω στο Πεκίνο ή τη Μόσχα. Καθώς η Κίνα γίνεται κορυφαίος παίκτης στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, η επιρροή της στις ΗΠΑ αυξάνεται, ειδικά μέσω των έξυπνων αυτοκινήτων και των σχετικών gadgets.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο εξέφρασε την ανησυχία της για τον κίνδυνο που ενέχουν οι κινεζικές και ρωσικές τεχνολογίες στα αμερικανικά αυτοκίνητα. Αν και αναγνώρισε ότι ο τρέχων αριθμός οχημάτων με τέτοια gadget είναι χαμηλός, η κυβέρνηση λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής για την ασφάλεια. «Τα αυτοκίνητα σήμερα διαθέτουν κάμερες, μικρόφωνα, εντοπισμό GPS και άλλες τεχνολογίες συνδεδεμένες στο διαδίκτυο», δήλωσε ο Raimondo σε δήλωση. «Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να καταλάβουμε πώς ένας ξένος αντίπαλος με πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τόσο για την εθνική μας ασφάλεια όσο και για την ιδιωτική ζωή των πολιτών των ΗΠΑ».

Η Κίνα απάντησε με οργή στην ανακοίνωση των ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι υπερβάλλει τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και ότι στοχεύει άδικα τις κινεζικές εταιρείες. Ο Lin Jian, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, καταδίκασε τις ΗΠΑ για την επέκταση της αντίληψής τους για την εθνική ασφάλεια και την ανάληψη διακρίσεων. «Η Κίνα αντιτίθεται στη διεύρυνση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας από τις ΗΠΑ και στις μεροληπτικές ενέργειες κατά των κινεζικών εταιρειών και προϊόντων», είπε ο Λιν. «Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να σεβαστούν τις αρχές της αγοράς και να παρέχουν ένα ανοιχτό, δίκαιο, διαφανές και αμερόληπτο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές επιχειρήσεις».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισε να ερευνά τις πιθανές απειλές που θέτουν τα έξυπνα αυτοκίνητα που συνδέονται στο διαδίκτυο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Μετά την αξιολόγηση των κινδύνων που συνδέονται με την ξένη τεχνολογία, ιδιαίτερα από την Κίνα και τη Ρωσία, εξετάζεται τώρα η απαγόρευση. Επιπλέον, οι περιορισμοί στο μη εγγενές λογισμικό θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ έως το 2027, ενώ οι κανονισμοί υλικού ενδέχεται να εφαρμοστούν τρία χρόνια αργότερα για να δοθεί χρόνος στις αυτοκινητοβιομηχανίες να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Ο John Bozzella, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Alliance for Automotive Innovation, αναγνώρισε ότι ενώ η κινεζική τεχνολογία στα αυτοκίνητα των ΗΠΑ είναι περιορισμένη, οι προτεινόμενοι κανόνες ενδέχεται να δημιουργήσουν προκλήσεις για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. «Δεν μπορείς απλά να γυρίσεις έναν διακόπτη και να αλλάξεις την πιο περίπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού στον κόσμο εν μία νυκτί», είπε. Πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα που παρέχεται από τον προτεινόμενο κανόνα μπορεί να είναι πολύ σύντομο για ορισμένους κατασκευαστές να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές. Η οργάνωση του Bozzella σχεδιάζει να συνεχίσει να παρέχει πληροφορίες καθώς αναπτύσσονται οι τελικοί κανονισμοί.

Οι ΗΠΑ αυστηροποιούν τους κανονισμούς για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούν κινεζικά gadgets. Ωστόσο, αυτός δεν είναι λόγος να δοθεί στους κινέζους κατασκευαστές αυτοκινήτων κανένα περιθώριο, λαμβάνοντας υπόψη το σκιερό παρελθόν του Πεκίνου όσον αφορά την κατασκοπεία και παρόμοιες δραστηριότητες.

Προς το παρόν, εξετάζεται η πρόταση για απαγόρευση ορισμένου υλικού και λογισμικού που κατασκευάζονται στην Κίνα και τη Ρωσία από αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία στις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον εργάζεται για τον περιορισμό της παρουσίας της Κίνας στην αλυσίδα εφοδιασμού της κατασκευής αυτοκινήτων. Με παρόμοιο τρόπο, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προηγουμένως αυξήσει τους δασμούς σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα και μια σειρά άλλων ειδών. Επίσης, έχει απαγορεύσει χωριστά την εισαγωγή γερανών φορτίου κινεζικής κατασκευής λόγω κινδύνων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή