Ακολουθήστε μας

Ισπανία

Οι ισπανικές αρχές αναζητούν τον εγκέφαλο της προσπάθειας απόσχισης της Καταλονίας το 2017

Δημοσιεύτηκε

στις

Ξέφυγε από τις ισπανικές Αρχές ο Πουτζδεμόν και αναζητείται – Τι ζήτησε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας για τον «αυτονομιστή ηγέτη».

Οδικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, που διευθύνει την έρευνα για τον Κάρλες Πουτζδεμόν, ζήτησε επίσημα σήμερα εξηγήσεις από την καταλανική αστυνομία και το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών για τη διαφυγή του, την Πέμπτη, του αυτονομιστή ηγέτη μετά τη σύντομη επανεμφάνισή του στη Βαρκελώνη.

Ο δικαστής Πάμπλο Γιαρένα, που εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Κάρλες Πουτζδεμόν, ζητάει εξηγήσεις σχετικά με την αστυνομική δύναμη «που είχε εγκριθεί και αναπτυχθεί» στη Βαρκελώνη προκειμένου να κατανοήσει την «αποτυχία» της, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή.

Από το υπουργείο Εσωτερικών, ο δικαστής ζητάει πληροφορίες για μέσα που είχαν αναπτυχθεί «ώστε να εντοπιστεί στα σύνορα και να τεθεί υπό κράτηση», καθώς και για τις εντολές που είχαν δοθεί για να συλληφθεί «μετά τη φυγή του».

Από την καταλανική αστυνομία -Mossos d’esquadra- ο δικαστής ζητάει τα ονόματα «εκείνων που συνέλαβαν την ιδέα της επιχείρησης, εκείνων που επιφορτίστηκαν με την έγκρισή της και εκείνων που επιφορτίστηκαν με την εφαρμογή της ή την επιχειρησιακή ανάπτυξή της».

Η απάντηση της κυβέρνησης

Ευρισκόμενος στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε από την πλευρά του πως η επιχείρηση για τη σύλληψη του αυτονομιστή ηγέτη «ήταν ευθύνη της Mossos» που «είναι η αρμόδια αστυνομική δύναμη (…) για να εφαρμόσει τις δικαστικές εντολές».

«Στην κυβέρνηση, αυτό που κάνουμε και αυτό το οποίο εγγυόμαστε είναι πως η Ισπανία είναι κράτος δικαίου, όπου ο νόμος εφαρμόζεται και όπου οι δικαστικές εντολές πρέπει να τηρούνται», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Τι λέει ο δικηγόρος του Πουτζδεμόν

Στο μεταξύ, δικηγόρος του αυτονομιστή ηγέτη δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Καταλανίας ότι ο πελάτης του «βρίσκεται εκτός» Ισπανίας μετά τη νέα φυγή του.

«Ο Πουτζδεμόν βρίσκεται εκτός του [ισπανικού] κράτους» (όπως αποκαλούν την Ισπανία οι Καταλανοί εθνικιστές), δήλωσε στον Rac1 ο Γκονθάλο Μπόγε, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο ίδιος είχε δηλώσει στην καταλανική δημόσια τηλεόραση, πως ο Πουτζδεμόν είχε «επιστρέψει σπίτι του», μετά τη σύντομη ομιλία του κοντά στο καταλανικό κοινοβούλιο. Όπου στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της περιφέρειας της Καταλανίας.

Πού είναι τελικά ο Πουτζδεμόν;

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του κόμματος του Πουτζδεμόν, του Junts per Catalunya («Μαζί για την Καταλωνία»), δήλωσε σήμερα πως ο αυτονομιστής ηγέτης επέστρεψε στο Βέλγιο.

Ο Ζόρντι Τουρούλ δήλωσε στον στον Rac1  πως δεν γνωρίζει αν ο Πουτζδεμόν έχει ήδη φθάσει στο σπίτι του στο Βατερλό, όπου κατοικεί αφότου αυτοεξορίστηκε πριν από επτά χρόνια.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν είναι «εκείνος που οφείλει να δημοσιοποιήσει» τον τόπο όπου βρίσκεται, πρόσθεσε σήμερα ο δικηγόρος του, διαβεβαιώνοντας πως ο πελάτης του θα λάβει τον λόγο «σήμερα ή αύριο».

Το χρονικό

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν αποτελεί αντικείμενο εντάλματος σύλληψης για τον ρόλο του στην αποτραπείσα προσπάθεια απόσχισης της Καταλανίας το 2017. Ο ίδιος πέρασε τα επτά τελευταία χρόνια εκτός Ισπανίας, κυρίως στο Βέλγιο, αλλά και στη νότια Γαλλία.

Κεντρικό πρόσωπο στο θέμα της αυτονομίας της Καταλανίας, ο Κάρλες Πουτζδεμόν είχε ανακοινώσει την επιστροφή του στην Καταλανία προκειμένου να λάβει μέρος στην ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο της περιφέρειας.

Περιορίστηκε τελικά σε μια σύντομη ομιλία, την οποία εκφώνησε από μία εξέδρα κοντά στο κοινοβούλιο, ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του, προτού εξαφανιστεί διακριτικά, καταφέρνοντας να ξεφύγει από την αστυνομική δύναμη που είχε αναπτυχθεί προκειμένου να τον συλλάβει.

Παρά τον νόμο περί αμνηστίας, που διαπραγματεύθηκε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ με αντάλλαγμα την υποστήριξη του κόμματος του Κάρλες Πουτζδεμόν στην κυβέρνησή του, ο τελευταίος εξακολουθεί να καταζητείται από την ισπανική δικαιοσύνη.

Ο νόμος περί αμνηστίας, που έχει επικριθεί πολύ από την αντιπολίτευση, είναι στο κέντρο πολλών δικαστικών συζητήσεων από την 1η Ιουλίου. Τότε, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε πως δεν εφαρμόζεται παρά μόνο σε ορισμένα από τα αδικήματα που προσάπτονται στον αυτονομιστή ηγέτη.

ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Συνέχεια ανάγνωσης

Ισπανία

Ισπανία: Στον Φίλιππο τα διαπιστευτήρια του πρώτου πρέσβη της Παλαιστίνης

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Tα διαπιστευτήριά του επέδωσε σήμερα στον βασιλιά  της Ισπανίας Φίλιππο ΣΤ΄, ο  Χόσνι Αμπντέλ Ουάχεντ, πρώτος πρεσβευτής στην Ισπανία του παλαιστινιακού κράτους, μετά την αναγνώρισή του από τη Μαδρίτη τον Μάιο.

Ο αρχηγός του ισπανικού κράτους δέχτηκε τον Χόσνι Αμπντέλ Ουάχεντ στα Ανάκτορα της Μαδρίτης για την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων, σύμφωνα με εικόνες που ανάρτησε ο βασιλικός οίκος στην πλατφόρμα Χ.

Ο Χόσνι Αμπντέλ Ουάχεντ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Παλαιστίνης στην Ισπανία από το 2022 και απολάμβανε παρόμοιο καθεστώς με αυτό του πρεσβευτή, άλλαξε διπλωματικό βαθμό επίσημα μετά την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τη Μαδρίτη πριν από λίγους μήνες.

Διμερής σύνοδος κορυφής

Στις 28 Μαΐου, η ισπανική προοδευτική κυβέρνηση, όπως αυτή της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας, αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως κράτος.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι η «πρώτη διμερής σύνοδος κορυφής μεταξύ της Ισπανίας και της Παλαιστίνης» θα διεξαχθεί «έως το τέλος του έτους».

Η Ισπανία υιοθέτησε από την αρχή της σύγκρουσης στη Γάζα πολύ επικριτική θέση απέναντι στο Ισραήλ.

Καθώς εισήλθε στον 12ο μήνα του, ο πόλεμος που ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, έχει προκαλέσει τον θάνατο 1.205 ανθρώπων, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει των επίσημων ισραηλινών στοιχείων, που περιλαμβάνει επίσης ομήρους που σκοτώθηκαν ενώ κρατούνταν αιχμάλωτοι.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης αυτής, 97 συνεχίζουν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων 33 είναι νεκροί, όπως διαπίστωσε ο στρατός.

Η στρατιωτική εκστρατεία των ισραηλινών αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας μετρά ήδη 41.226 νεκρούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς για τη Γάζα, που δεν διευκρινίζει τον αριθμό των νεκρών μαχητών και αμάχων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ευρωπαϊκή Ένωση

Σάντσεθ: Καλεί την ΕΕ να «επανεξετάσει» την επιβολή φόρων στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι Βρυξέλλες θα προσθέσουν έναν επιπλέον φόρο ο οποίος θα φθάνει έως 36%

«Οφείλουμε να επανεξετάσουμε, όλοι μαζί, όχι μόνο τα κράτη μέλη, αλλά και η Κομισιόν, την απόφασή μας», δήλωσε ο Σάντσεθ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σανγκάη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ανησυχίες του ισπανικού κλάδου της χοιροτροφίας.

Το Πεκίνο άρχισε σε αντίποινα έρευνα αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές χοιρινού και προϊόντων με βάση το χοιρινό, των οποίων η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαίος εξαγωγός προς την Κίνα.

«Όπως είπα και προηγουμένως, δεν έχουμε ανάγκη άλλον ένα πόλεμο, έναν εμπορικό πόλεμο σ’ αυτή την περίπτωση», δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ.

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης δήλωσε πως εξέφρασε την «έκπληξή» του στον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για την επιλογή του Πεκίνου να απαντήσει μέσω του κλάδου της χοιροτροφίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 20 Αυγούστου την απόφασή της να επιβάλει επιπλέον φόρους για πέντε χρόνια στα προερχόμενα από την Κίνα ηλεκτρικά οχήματα, περιλαμβανομένων αυτών της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, η οποία διαθέτει εργοστάσιο στη Σανγκάη.

Οι Βρυξέλλες θα προσθέσουν στο φόρο 10%, που ισχύει ήδη για τις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων, έναν επιπλέον φόρο ο οποίος θα φθάνει έως 36%.

Αυτοί οι τελωνειακοί δασμοί θα εφαρμοσθούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και για πέντε χρόνια, εφόσον εγκριθούν από τους 27, οι οποίοι είναι διχασμένοι στο θέμα και καλούνται να ψηφίσουν. Θα αντικαταστήσουν τότε προσωρινούς φόρους που είχαν αποφασισθεί στις αρχές Ιουλίου και φθάνουν μέχρι 38%, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Με αυτούς τους επιπλέον φόρους η ΕΕ ελπίζει να προστατεύσει τον κλάδο του αυτοκινήτου που απασχολεί 14,6 εκατομμύρια μισθωτούς σε όλη την ΕΕ, αποφεύγοντας παράλληλα μια σύγκρουση με τον δεύτερο οικονομικό εταίρο της μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ευρωπαϊκή Ένωση

Άνοιγμα Σάντσεθ στην Κίνα: «Βούληση για διάλογο και συνεργασία» παρά τα αγκάθια

Δημοσιεύτηκε

στις

Πηγή φωτ. Χ (twitter.com/sanchezcastejon)

Επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού στο Πεκίνο

Η επίσκεψη του κ. Σάντσεθ καταγράφεται επίσης με φόντο την κλιμάκωση των εντάσεων για το εμπόριο ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κίνα

Σε «διάλογο» και «συνεργασία» με την Κίνα, παρά τις εντάσεις για το εμπόριο ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάλεσε ο Ισπανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σήμερα, πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στον ασιατικό γίγαντα.

Ανοίγοντας το οικονομικό φόρουμ Κίνας-Ισπανίας στο Πεκίνο, ο Πέδρο Σάντσεθ εξήρε τους «ισχυρούς δεσμούς» των δυο χωρών. «Παρά το ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία οι θέσεις μας δεν συμπίπτουν απόλυτα, διατηρούμε εποικοδομητική βούληση για διάλογο και συνεργασία», ανέφερε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Χ.

«Είμαστε δεσμευμένοι στην ανάπτυξη θετικού προγράμματος και εξεύρεσης λύσεων που θα είναι επωφελείς για όλα τα μέρη», πρόσθεσε ο Ισπανός πρόεδρος.

Συναντήσεις με Σι Τζινπίνγκ και Λι Τσιανγκ

Ο κ. Σάντσεθ συναντάται με τον ομόλογό του Λι Τσιανγκ στο Παλάτι του Λαού στο Πεκίνο ενώ στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Τζάο Λετζί, τον τρίτο σημαντικότερο αξιωματούχο στην κινεζική πολιτική ιεραρχία. Ο Ισπανός πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον κ. Σι κατά την πιο πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα, τον Μάρτιο του 2023, όταν συμμετείχε στο Φόρουμ Μποάο της Ασίας —αντίστοιχο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ του Νταβός— στην κινεζική νήσο Χαϊνάν.

Αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη θα βρίσκεται στη Σαγκάη, όπου αναμένεται να έχει συναντήσεις με πολιτικούς και επιχειρηματίες και επίσης να εγκαινιάσει Κέντρο Θερβάντες, ινστιτούτο του ισπανικού πολιτισμού.

Η άφιξή του στην Κίνα καταγράφτηκε αμέσως μετά την άφιξη στην Ισπανία του αντιπολιτευόμενου υποψηφίου για την προεδρία της Βενεζουέλας στις εκλογές του Ιουλίου, Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, που αμφισβητεί την επανεκλογή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Στη διάρκεια συνεδρίασης της ηγετικής ομάδας του Σοσιαλιστικού κόμματος το Σάββατο ο Σάντσεθ διαβεβαίωσε πως η Μαδρίτη δεν θα «εγκαταλείψει» τον Γκονσάλες Ουρούτια, τον οποίο χαρακτήρισε «ήρωα». Η Ισπανία έχει ανακοινώσει πως θα του δώσει άσυλο. Από την πλευρά της η Κίνα έχει στενή σχέση με την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Οι τριβές Ε.Ε. – Κίνας για το εμπόριο

Η επίσκεψη του κ. Σάντσεθ καταγράφεται επίσης με φόντο την κλιμάκωση των εντάσεων για το εμπόριο ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κίνα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαπέλυσε τους τελευταίους μήνες σειρά διαδικασιών στρεφόμενων εναντίον του ασιατικού γίγαντα. Ο φάκελος που χαρακτηρίζεται ο πιο ακανθώδης είναι αυτός των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων που εξάγονται στις χώρες της Ευρώπης.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την 20ή Αυγούστου την απόφασή της να προχωρήσει στην επιβολή επιπρόσθετων δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα που παράγονται στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων αυτών της αμερικανικής βιομηχανίας Tesla, η οποία διαθέτει εργοστάσιο στη Σαγκάη.

Την επομένη, το Πεκίνο ανακοίνωσε πως αρχίσει έρευνα για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Ε.Ε. σε προϊόντα όπως είναι ιδίως τα γαλακτοκομικά. Κίνησε ανάλογη διαδικασία για τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος και προϊόντων με βάση το χοιρινό που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγές προϊόντων με βάση το χοιρινό στην Κίνα: εξήγαγε πάνω από 560.000 τόνους πέρυσι, αξίας 1,2 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με τον συλλογικό φορέα του κλάδου αυτού Interporc.

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή