Ακολουθήστε μας

Τουρκία

Ποια μαχητικά αεροσκάφη επιλέγουν οι Τούρκοι – Ποιοι είναι οι στόχοι τους

Δημοσιεύτηκε

στις

Τι σημαίνουν οι επιλογές της Τουρκίας σε μαχητικά αεροσκάφη για το μέλλον

Του Paul Iddon

Τούρκοι αξιωματούχοι έδωσαν πρόσφατα ουσιαστική εικόνα για το μέλλον του στόλου μαχητικών αεροσκαφών της Άγκυρας, ο οποίος βρίσκεται σε μεταβατική φάση.

Τον Ιανουάριο οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως σε μια συμφωνία ύψους 23 δισ. δολαρίων για 40 νέα εκσυγχρονισμένα F-16 Block 70 και 79 κιτ αναβάθμισης για τα F-16 που διαθέτει ήδη η Τουρκία. Η Άγκυρα είχε καταθέσει το αίτημα αγοράς των F-16 τον Οκτώβριο του 2021. Τα εκσυγχρονισμένα F-16 είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία. Το μεγαλύτερο μέρος του στόλου μαχητικών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας αποτελείται από F-16, μοντέλα Block 30/40/50 που αποκτήθηκαν κατά την περίοδο 1987 -2012, και η Άγκυρα δεν αναμένεται να χρησιμοποιήσει μαχητικά επόμενης γενιάς τουλάχιστον έως τα τέλη αυτής της δεκαετίας, αφού βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης και παραγωγής του εγχώριας κατασκευής μαχητικού TF Kaan.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ εξέφρασε την ικανοποίηση της Άγκυρας για τη συμφωνία για τα F-16 λέγοντας στο Reuters ότι η χώρα του ελπίζει πως “αυτή α ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα μέχρι να παραδοθεί και το τελευταίο αεροσκάφος”.

Παρ’ όλα αυτά, το Bloomberg ανέφερε τον Ιούλιο ότι η Τουρκία επιδιώκει μια αντισταθμιστική συμφωνία για να μειώσει το κόστος των 23 δισ. δολαρίων. Ευελπιστεί ότι οι ΗΠΑ θα της δώσουν την άδεια να παράγει εντός Τουρκίας ορισμένα εξαρτήματα για τα μαχητικά.

Κίνηση που δεν εκπλήσσει. Από το 1987 που η Τουρκία παρήγγειλε τα πρώτα της F-16, λαμβάνει αδειοδότηση να κατασκευάζει εγχώρια τα μαχητικά της αεροσκάφη. Με την προτεινόμενη αντισταθμιστική συμφωνία, η Τουρκία πιθανόν θέλει αφενός να εξοικονομήσει χρήματα και αφετέρου να ενισχύσει την αμυντική της βιομηχανία, η οποία ήδη εργάζεται για την αναβάθμιση και την επέκταση του χρόνου ζωής των τουρκικών F-16.

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Ozgur”, η Τουρκία έχει ήδη αρχίσει να αναβαθμίζει 36 από τα παλαιότερα F-16 Block 30 με ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης.

Το αίτημα της Άγκυρας για μια αντισταθμιστική συμφωνία δείχνει την αυτοπεποίθησή της σε εξοπλιστικά προγράμματα όπως το “Ozgur”, τα οποία θα μπορούσαν να διατηρήσουν τα Block 30 σε καλή κατάσταση μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030, όταν η Τουρκία θα παραλάβει τα νέα F-16 και αναμένεται να θέσει σε επιχειρησιακή λειτουργία το TF Kaan.

Η Τουρκία ζήτησε να αγοράσει τα νέα F-16 αφού “μπλοκαρίστηκε” από το αμερικανικό πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter λόγω της αγοράς των S-400 από τη Ρωσία το 2019. Λίγο μετά την αρχική υποβολή του αιτήματος το 2021, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να επιστραφούν στη χώρα του τα περίπου 1,4 δισ. δολάρια που είχε καταβάλει η Τουρκία για τα F-35 πριν από την αποπομπή της από τη συμφωνία για τα F-35 ή να αφαιρεθεί το ποσό αυτό από τη συμφωνία για τα F-16. Η Άγκυρα ήθελε να αγοράσει 100 F-35A για την πολεμική της αεροπορία, και γι’ αυτό δεν είχε αποκτήσει νέα F-16 από το 2012.

“Δεν κερδίσαμε -και δεν κερδίζουμε- αυτά τα χρήματα εύκολα. Είτε θα μας δώσουν τα αεροπλάνα μας είτε θα μας δώσουν τα χρήματα”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά εκείνη την περίοδο ο Τούρκος πρόεδρος.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συμφωνία, “ο αγοραστής συνήθως ζητά αντισταθμιστικά οφέλη. Οι όροι για οποιαδήποτε αντισταθμιστική συμφωνία θα καθοριστούν μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ αγοραστή και αναδόχου”.

Η Τουρκία, πάντως, δεν τα έχει πάει καλά και με μια άλλη συμφωνία απόκτησης μαχητικών που προσπαθεί να κλείσει.

Η Άγκυρα επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για την απόκτηση 40 Eurofighter Typhoon τον Νοέμβριο του 2023, πριν εγκριθεί η συμφωνία για τα F-16, και είχε συνομιλίες με τη Βρετανία και την Ισπανία. Ωστόσο, η Γερμανία, μέλος της κοινοπραξίας που ανέπτυξε και κατασκεύασε το Eurofighter με δικαίωμα βέτο σε οποιαδήποτε εξαγωγή του αεροσκάφους, αντιτίθεται στην πώλησή τους στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν προέτρεψε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να άρει την απαγόρευση του Βερολίνου τον Ιούλιο. Παράλληλα η Άγκυρα έδειξε πρόθυμη να αναθεωρήσει μέρη της σύμβασης για τα F-16, σε μια ακόμα ένδειξη ότι θέλει και τα δύο μαχητικά – όχι μόνο τον έναν τύπο ή τον άλλον.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γκιουλέρ επιβεβαίωσε εκ νέου το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τα Eurofighter την προηγούμενη εβδομάδα και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Γερμανία και οι εταίροι της θα δώσουν θετική απάντηση, κάνοντας λόγο για μικρή πρόοδο μέχρι στιγμής.

Νωρίτερα, ο Μετίν Γκουράκ, αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, επισκέφθηκε την αεροπορική βάση Coningsby της Βρετανίας στο Lincolnshire, όπου πόζαρε για μια φωτογραφία με ένα Eurofighter FGR4.

Η Ουάσινγκτον ενέκρινε τη συμφωνία για τα F-16 μόνο αφού η Τουρκία απέσυρε τις ενστάσεις της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ακόμη και μετά την έγκριση της συμφωνίας για τα F-16, η Άγκυρα επιβεβαίωσε ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την απόκτηση του Eurofighter. Τούρκοι σχολιαστές επισημαίνουν ότι η Τουρκία θέλει τα Eurofighter ως αντιστάθμισμα στα προηγμένα γαλλικά Rafale F3R που διαθέτει η Ελλάδα.

“Το Typhoon υπερτερεί έναντι του Gripen και του Rafale στη μάχη πέραν του οπτικού πεδίου (BVR), στην τελική ταχύτητα, στην επιτάχυνση, στην ευελιξία και στον ρυθμό ανόδου”, σχολίασε τους προηγούμενους μήνες ο Justin Bronk, ερευνητής για την αεροπορική ισχύ και τεχνολογία στην Ομάδα Στρατιωτικών Επιστημών του Royal United Services Institute.

“Θεωρείται ότι είναι το πιο ικανό μαχητικό από τα τρία και είναι επίσης ένα ισχυρό αεροσκάφος κρούσης με εξαιρετικούς αισθητήρες αλλά ελαφρώς μειωμένη ικανότητα μεταφοράς πυρομαχικών σε σύγκριση με το Rafale”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Αυτές του οι δυνατότητες συνοψίζουν και τους λόγους που τα θέλει η Τουρκία και δεν αρκείται στα αναβαθμισμένα Viper.

Στο παρελθόν η Γερμανία είχε εμποδίσει τη Βρετανία να πουλήσει στη Σαουδική Αραβία άλλη μια παρτίδα Eurofighter, αλλά πρόσφατα ήρε το βέτο της μετά την αναχαίτιση από το Ριάντ μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων που εκτόξευσαν οι Χούθι εναντίον του Ισραήλ. Το Βερολίνο ενδέχεται να μην αλλάξει σύντομα τη στάση του απέναντι στην Άγκυρα, ιδίως στη σκιά των εμπρηστικών δηλώσεων του Ερντογάν κατά του Ισραήλ και του “εναγκαλισμού” με τη Χαμάς.

Εντούτοις, τα σχόλια και οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων κατά τους τελευταίους μήνες καθιστούν σαφές το όραμα της Άγκυρας για την πολεμική της αεροπορία σε αυτή τη μεταβατική φάση. Επιδιώκει να έχει δύο ικανά, υψηλής τεχνολογίας μαχητικά 4,5ης γενιάς -το Block 70 F-16 και το Tranche 4 Eurofighter- τα οποία θα αντισταθμίζουν τις τεχνολογικές δυνατότητες των γειτονικών αεροπορικών δυνάμεων. Τέτοιες προσωρινές λύσεις είναι κάτι περισσότερο από επαρκείς έως ότου η Άγκυρα έχει διαθέσιμο ένα μαχητικό 5ης γενιάς μέσα στην επόμενη δεκαετία, ή μέχρι το TF Kaan να είναι έτοιμο από τη γραμμή παραγωγής ή μέχρι να είναι διαθέσιμα στην αγορά και άλλα αεροσκάφη 5ης γενιάς.

Πηγή: Forbes

Λάζαρος Καμπουρίδης

Έτσι λειτουργεί ο μηχανισμός προπαγάνδας της Άγκυρας εναντίον της Ελλάδας

Πριν από δύο χρόνια οι Τούρκοι ειδικοί και ο Ερντογάν μας απειλούσαν με τον TAYFUN ο οποίος έλεγαν ότι είναι έτοιμος και τώρα μετά από δύο έτη μαθαίνουμε ότι δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

TAYFUN: Τον Οκτώβριο του 2022, τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι ο βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς TAYFUN είναι έτοιμος για παράδοση στις ΤΕΔ κάνοντας μάλιστα και επίδειξη με σχετικό “ελλειμματικό” βίντεο εκτόξευσης στη Μαύρη Θάλασσα.

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης

Πριν από δύο χρόνια οι Τούρκοι ειδικοί και ο Ερντογάν μας απειλούσαν με τον TAYFUN ο οποίος έλεγαν ότι είναι έτοιμος και τώρα μετά από δύο έτη μαθαίνουμε ότι δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Ακολούθησαν οι απειλές από Ερντογάν ότι ο TAYFUN μπορεί να πλήξει και την Αθήνα.

Στις 29 Μαϊου 2023, ο Γενικός Διευθυντής της τουρκικής εταιρείας κατασκευής πυραύλων Roketsan, Μ. Ικιντζί, δήλωσε ότι ο TAYFUN έχει τεθεί στη γραμμή παραγωγής.

Σήμερα, ο Τούρκος ειδικός σε θέματα Άμυνας Τ. Ογούζ δήλωσε ότι, ο TAYFUN πέρασε με επιτυχία τα τεστ βολής και ΘΑ εισαχθεί στο οπλοστάσιο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Με λίγα λόγια, αυτός μας είπε ότι, ο TAYFUN εδώ και μία διετία υπόκειται σε τεστ δοκιμών και δεν είναι ακόμα επιχειρησιακά έτοιμος.

Δηλαδή, πριν από δύο χρόνια οι Τούρκοι ειδικοί και ο Ερντογάν μας απειλούσαν με τον TAYFUN ο οποίος έλεγαν ότι είναι έτοιμος και τώρα μετά από δύο έτη μαθαίνουμε ότι δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Τον Οκτώβριο του 2022, είχα παρουσιάσει σχετική ανάλυση και τόνιζα ότι ο TAYFUN δεν είναι έτοιμος αλλά οι «παπαγάλοι» που μας μεταφέρουν καθημερινά ειδήσεις από την Τουρκία ισχυριζόταν το αντίθετο καθώς επαναλάμβαναν τους ψεύτικος ισχυρισμούς των Τούρκων περί επιχειρησιακής ετοιμότητας του πυραύλου.

Βλέπετε τότε η υβριδική πίεση της Τουρκίας έπρεπε να περάσει στο μυαλό του κάθε Έλληνα με σκοπό την τρομοκράτησή του για να πειστούμε ότι, η τουρκική πολεμική μηχανή είναι πανίσχυρη, ότι δεν έχει καμία τύχη η Ελληνική Άμυνα ώστε να θεωρηθεί μονόδρομος η διαπραγμάτευση με την Τουρκία.
Επιτέλους, να μπει ένα φίλτρο στις προπαγανδιστικές ειδήσεις που φτάνουν καθημερινά από την Τουρκία και στοχεύουν στην ψυχολογία του Έλληνα πολίτη.

Πρέπει να ιδρυθεί μία Διεύθυνση αντίστοιχη με την τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνίας για την διαχείριση της επικοινωνίας, δηλαδή των μηνυμάτων επιρροής που φτάνουν στην Ελλάδα αλλά και την κεντρική διαχείριση των μηνυμάτων που θα πρέπει να δημοσιεύονται από τα ελληνικά ΜΜΕ επί εθνικών θεμάτων για το Εθνικό μας Συμφέρον.

Σημείωση Geopolitico: Τα λόγια του Ερντογάν για τους Tayfun

Οι συγκεκριμένες απειλές του Ερντογάν εξαπολύθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022. Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, δήλωσε ότι η δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Τουρκίας «τρομάζει» την Αθήνα και υποστήριξε ότι η Άγκυρα δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου.

«Τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους πυραύλους μας. Φυσικά, αυτή η παραγωγή τρομάζει τον Έλληνα. Όταν λες “Tayfun” (Τυφώνας), ο Έλληνας φοβάται. Στην Ελλάδα, λένε ότι θα χτυπήσει την Αθήνα. Φυσικά και θα χτυπήσει, αν δεν κάτσετε ήρεμα», ανέφερε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Σαμψούντα.

«Αν προσπαθήσετε να αγοράσετε εξοπλισμό από την Αμερική και να τον τοποθετήσετε στα νησιά, μια χώρα όπως η Τουρκία δεν θα παραμείνει θεατής. Κάτι πρέπει να κάνει», πρόσθεσε.

Λίγες εβδομάδες πριν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Haber, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η εκτόξευση του πυραύλου Tayfun προκάλεσε «πανικό» στους Έλληνες καθώς και ότι «θα αυξηθεί η εμβέλειά του σε περισσότερο από 561 χιλιόμετρα».

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την στάση της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς και σιωπηλοί σε αυτήν την επιθετική και εχθρική στάση. Κι εμείς απαντάμε με τα έργα μας. Αντί να παράγουμε λόγια, παράγουμε έργα. Η Ελλάδα πρέπει να συμμαζέψει τα μυαλά της. Πρέπει να μάθει πως δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με προβοκάτσιες και προκλήσεις», είχε αναφέρει.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, σε ομιλία του σε συνέδριο που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε δηλώσει πως «τώρα έχουμε και τους Tayfun μας. Και αυτά γίνονται πλέον (προειδοποιητικά) σημάδια σε κάποια μέρη. Και τα παρακολουθούν με ευχαρίστηση (σ.σ. ειρωνεία). Και τώρα προσπαθούμε να τα πάμε σε πολύ υψηλότερο επίπεδο αυτά».

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή