Ακολουθήστε μας

Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου

Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια: Κύριε Δένδια να μιλάτε ξεκάθαρα για απελευθέρωση της Κύπρου και όχι για βιώσιμη λύση

Δημοσιεύτηκε

στις

Τέτοιες θέσεις και τέτοιες δηλώσεις κύριε Δένδια αποτελούν εμπαιγμό, για να μην πούμε ύβρη, για ένα Λαό θύμα μιας καθόλα παράνομης και βάναυσης πράξης παραβίασης του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου που πηγάζουν από τον Χάρτη, σημειώνει το προσφυγικό σωματείο.

Το μήνυμα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για την επέτειο έναρξης της β’ φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο σχολίασε το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια.


«50 χρόνια από τη β’ φάση της εισβολής του “Αττίλα”, παραμένουμε στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τιμάμε τους Ελλαδίτες και Κυπρίους αδελφούς μας οι οποίοι έπεσαν στο καθήκον, τους αγνοούμενους και όσους υπερασπίσθηκαν την ελευθερία της νήσου. Δεν ξεχναμε. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, αλλά και να επισημαίνουμε στη διεθνή κοινότητα ότι πρόκειται πρωτίστως για ζήτημα κατοχής ανεξάρτητου κράτους και κράτους-μέλους της ΕΕ», έγραψε σχετικά στον προσωπικο λογαριασμό του στο «Χ» ο Νίκος Δένδιας.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο ΑΔούλωτη Κερύνεια απαντά στον Έλληνα ΥΕΘΑ, λέγοντας ότι θα πρέπει να μιλά ξεκάθαρα για απελυθέρωση της Κύπρου και όχι βιώσιμη λύση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου:

O Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Δένδιας ανέφερε (14.8.2024) ότι: « η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, αλλά και να επισημαίνει στη διεθνή κοινότητα ότι πρόκειται πρωτίστως για ζήτημα κατοχής ανεξάρτητου κράτους και κράτους – μέλους της Ε.Ε.»

Αν πράγματι κύριε Δένδια πιστεύετε ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα κατοχής ανεξαρτήτου Κράτους -μέλους της ΕΕ, θα πρέπει να μιλάτε ξεκάθαρα και απλά για απελευθέρωσή του και οχι για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση που παραπέμπει στη ΔΔΟ, δηλαδή στη νομιμοποίηση της κατοχής και των παραγώγων της, δηλαδή στη νομιμοποίηση των σημερινών κατοχικών δεδομένων, δηλαδή στη νομιμοποίηση του παράνομου Καθεστώτος στα κατεχόμεν το οποίο έχει κηρυχθεί Παράνομο από το Συμβούλιο Ασφαλείας με τα ψηφίσματα 541 και 550. Κάτι τέτοιο δεν θα αποτελεί ούτε δίκαιη , ούτε και βιώσιμη λύση. Το κυριώτερο μια τέτοια λύση ΔΔΟ δεν τη θέλει ο Κυπριακός Λαός ( Δες Δημοψήφισμα του 2004) ο οποίος δεν θέλει να βάλει στον κόρφο του, φίδι δηλητηριώδες.

Τέτοιες θέσεις και τέτοιες δηλώσεις κύριε Δένδια αποτελούν εμπαιγμό, για να μην πούμε ύβρη, για ένα Λαό θύμα μιας καθόλα παράνομης και βάναυσης πράξης παραβίασης του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου που πηγάζουν από τον Χάρτη.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Κωνσταντίνος Γρίβας σε σεμινάριο του ΚΕΔΙΣΑ‬ Τι θα γινόταν αν η Ελλάδα υπερασπιζόταν την Κύπρο δια των όπλων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ομιλία σε διαδικτυακή εκδήλωση του Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων-ΚΕΔΙΣΑ τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024 με θέμα: “Οι προκλήσεις για την επίλυση του Κυπριακού 50 χρόνια μετά τον Αττίλα”.

Κωνσταντίνος Γρίβας: Τί θα γινόταν, εάν η Ελλάδα είχε απειθαρχήσει και είχε κάνει το αυτονόητο και είχε υπερασπίσει την Κύπρο δια των όπλων. Η Τουρκία συνεχίζει την επίθεσή της κατά του Ελληνισμού. Η εισβολή στην Κύπρο αποτελεί ένα κομμάτι, μια συνέχεια που φτάνει μέχρι σήμερα να γίνεται υβριδικός πόλεμος και προσπάθεια γεωπολιτικής επιχωμάτωσης του Αιγαίου, να μειώσει την κυριαρχία της Ελλάδας και να εξαφανίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι λάθος να αντιμετωπίζουμε την πορεία της ιστορίας μια συνέχεια μιας ντερμινιστικής πορείας. Είναι σημαντικό να δούμε μια εναλλακτική κατάσταση για να βγάλουμε συμπεράσματα και για το μέλλον. Η μελέτη εναλλακτικών πραγματικοτήτων αποτελεί και κομμάτι του Κλαούζεβιτς.

Ιδιόρρυθμο μείγμα προδοσίας και εθνικιστικής εμμονής η αντιμετώπιση της Χούντας για αυτό που θα συνέβαινε στο νησί. Υπήρξε παράλυση από ελληνικής πλευράς. Η δικτατορία είχε πέσει. Η στρατιωτική ηγεσία αδράνησε με κωμικοτραγικό τρόπο. Δεν είχαν καμία διάθεση να πολεμήσουν. Το ίδιο υπήρξε και από τις δημοκρατικές κυβερνήσεις, κάτι που ήταν αδιανόητο. Γιατί; Επειδή η Ελλάδα είχε μεγάλη στρατιωτική υπεροχή, την οποία σήμερα πολύ δύσκολα θα πετυχαίναμε. Και στη στεριά και στη θάλασσα και στον αέρα υπήρχε σαφές ποιοτικό και ποσοτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας. Δεν το εκμεταλλεύτηκαν οι ηγεσίες της Ελλάδας.

Μια ελληνική κυβέρνηση που θα μπορούσε να την οδηγήσει σε γεωπολιτική παγίδα, σε μια κρίση με πόλεμο και απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων, η τουρκική κυβέρνηση θα μπορούσε να το πουλήσει ως πιέσεις των ΗΠΑ ή να εμπλακεί σε έναν πόλεμο με όλα τα στοιχεία εις βάρος της με συνέπεια να δεχόταν μια συντριπτική ήττα. Η αντίληψη ότι δεν μας άφηναν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που ακούμε μέχρι σήμερα, ότι αν απειθαρχήσουμε, πηγάζει από εν γενεί ραγιαδισμό που ενδημεί στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας και προέρχεται από ανάγνωση παρανοϊκή ότι η Ελλάδα είναι ένα μικρό μέγεθος.

Η πραγματικότητα είναι, ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν θέλουν μια σύγκρουση μέσα στο ΝΑΤΟ, γιατί τίθεται σε αμφισβήτηση η συνοχή της συμμαχίας. Αυτό είναι κάτι που έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν και δεν οδήγησε σε διάλυση του ΝΑΤΟ. Το πρώτο παράδειγμα ήταν όταν το 1956 η Γαλλία με την Αγγλία με τη συμμετοχή του Ισραήλ επιτίθεται στην Άιγυπτο του Νάσερ. Αποτέλεσμα ήταν η Γαλλία και η Αγγλία να αντιμετωπίζουν την πυρηνική απειλή της Σοβιετικής Ένωσης. Τότε το ΝΑΤΟ είχε αδρανοποιηθεί για ένα διάστημα. Υπάρχουν όμως και άλλα παραδείγματα. Δεν είναι δραματικό να θέσει εν κινδύνω τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Η Κύπρος εκείτο μακράν, αλλά η Τουρκία όμως όχι. Θα μπορούσε η Ελλάδα να χτυπήσει την Τουρκία στο έδαφός της και να αναγκαζόταν σε υποχώρηση. Και έτσι η Ελλάδα θα γινόταν το αγαπημένο παιδί των ΗΠΑ. Το Αιγαίο θα ήταν Γαλάζια Λίμνη και η Κύπρος ελεύθερη. Όλα αυτά δεν έγιναν…

Θα μας δοθεί η ιστορική ευκαιρία να επανακτήσουμε την Κύπρο! Τότε πρέπει να ανταποκριθούμε. Και δεν είναι ακατόρθωτο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Αναγκαίο όσο ποτέ το προληπτικό χτύπημα της Ελλάδας στην Τουρκία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σάββας Καλεντερίδης: Η ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ αναδεικνύει όσο ποτέ την ανάγκη για προληπτικό χτύπημα της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας σε περίπτωση εφαρμογής σχεδίων επίθεσης κατά του Ελληνισμού.

Συνέχεια ανάγνωσης

Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου

Άρθρο Λεωνίδα Χρυσανθόπουλο για την κρίση στη Μέση Ανατολή! Η Ελλάδα να στείλει δυνάμεις για να προστατέψει την Κυπριακή Δημοκρατία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σ’ αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, δεδομένου ότι οι απειλές (είτε άμεσες είτε έμμεσες) έχουν ήδη εκτοξευτεί από την Χεζμπολάχ και τον Τούρκο Υπουργό των Εξωτερικών, θα πρέπει η Ελλάδα να στείλει στον χώρο στρατιωτικές και ναυτικές δυνάμεις για να προστατεύσει την Κυπριακή Δημοκρατία και τον λαό της από τις ενδεχόμενες επιπτώσεις μιας γενικευμένης σύρραξης που μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη.

Η Ελλάδα οφείλει να προστατέψει την Κύπρο από απειλές μιας γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή

Του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου

Στις 19 Ιουνίου ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Λιβάνου Χασάμ Νασράλα δήλωσε ότι είχε πληροφορίες ότι στην Κύπρο και στα αεροδρόμια της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των βρετανικών βάσεων, εκπαιδεύονται Ισραηλινοί στρατιωτικοί. Κι ότι, εάν το Ισραήλ χρησιμοποιήσει κυπριακές στρατιωτικές βάσεις για να χτυπήσει τον Λίβανο, η Κύπρος θα συρθεί σε πόλεμο. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διέψευσε τις πληροφορίες του Νασράλα λέγοντας ότι η Κύπρος είναι μέρος της λύσης ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι η απειλή εναντίον ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. είναι απειλή εναντίον ολόκληρης της Ε.Ε. (σιωπή όμως για την τουρκική κατοχή).

Το ανύπαρκτο ελληνικό ΥΠΕΞ εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την κυβέρνηση και τον αδελφό λαό της Κύπρου, προσθέτοντας ότι η απειλή χρήσης βίας συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του Ο.Η.Ε. Γενικά, οι αντιδράσεις της Ελλάδας, της Κύπρου και των ελληνικών ΜΜΕ απέβλεπαν στο να υποβαθμιστεί η απειλή.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ όμως θεώρησε τις απειλές σοβαρές, αποδεχόμενος εν μέρει τις ανησυχίες της Χεζμπολάχ. Ανέφερε ότι ειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι ο τόπος αυτός (η Κύπρος) έχει μετατραπεί σε κέντρο επιχειρήσεων. «Βλέπουμε συνεχείς αναφορές ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (έτσι αναφέρεται από τον Τούρκο ΥΠΕΞ η Κυπριακή Δημοκρατία) χρησιμοποιείται ως βάση από ορισμένες χώρες κατά της Γάζας. Όταν ανέφερα μια συγκεκριμένη βάση μάλιστα, ξαφνικά την ανακοίνωσαν ως βάση Διοικητικής Μέριμνας, μια δραστηριότητα που κρύβει σκόπιμα το γεγονός ότι πρόκειται για στρατιωτική βάση. Το γεγονός ότι η βάση αυτή χρησιμοποιείται για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή δεν θα ωφελήσει ούτε τους Ελληνοκυπρίους ούτε την Ελλάδα. Όταν είναι κάποιος συμμέτοχος στους εν εξελίξει πολέμους στη Μέση Ανατολή, αυτή η φωτιά θα βρεθεί να κάψει και τον ίδιο. Είμαστε στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, θα έρθει να βρει κι εμάς».

Εάν όσα ισχυρίζεται ο Τούρκος ΥΠΕΞ έχουν ψήγματα αληθείας, τότε επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει στρατιωτική βάση στην Κύπρο που χρησιμοποιείται εναντίον των Παλαιστινίων, δικαιολογώντας έτσι την ανησυχία της Χεζμπολάχ. Επισημαίνεται ότι στο παρελθόν το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ. Την τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε κοινή άσκηση ήταν τον Μάιο του 2023.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει να εμπλακεί στα σοβαρά σ’ έναν γενικευμένο πόλεμο της Μέσης Ανατολής. Κινδυνεύει ακόμη κι από την Τουρκία η οποία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα για να σταματήσει την εμπλοκή της Κύπρου εναντίον των συμμάχων της Άγκυρας.

Σ’ αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, δεδομένου ότι οι απειλές (είτε άμεσες είτε έμμεσες) έχουν ήδη εκτοξευτεί από την Χεζμπολάχ και τον Τούρκο Υπουργό των Εξωτερικών, θα πρέπει η Ελλάδα να στείλει στον χώρο στρατιωτικές και ναυτικές δυνάμεις για να προστατεύσει την Κυπριακή Δημοκρατία και τον λαό της από τις ενδεχόμενες επιπτώσεις μιας γενικευμένης σύρραξης που μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη.

Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, πρέσβης επί τιμή

05.08.2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή