Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Τετραμερής Ευρωπαϊκή άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας! Η “Ευνομία” καταργεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Δημοσιεύτηκε

στις

Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Κύπρος πραγματοποιούν τετραμερή άσκηση εντός των ορίων του Συμφώνου •Ονομάζεται «Ευνομία» και ξεκινά στις 16 Σεπτεμβρίου •Τι συνεπάγεται πρακτικά η συμμετοχή των τεσσάρων χωρών και πώς θα αντιδράσουν Αγκυρα και Τρίπολη

Μια τετραμερής, ευρωπαϊκή άσκηση καταργεί στην πράξη το τουρκολιβυκό σύμφωνο, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα ΝΕΑ” την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024. “Τουρκολιβυκό σύμφωνο – Ντε φάκτο κατάργηση με ευρωπαϊκή άσκηση” είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.

“Στις 16 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και η Ιταλία αναμένεται να πραγματοποιήσουν και φέτος την άσκηση «Ευνομία» εντός της περιοχής που ορίζει το παράνομο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Για τους σκοπούς της άσκησης η Αθήνα δέσμευσε ήδη δύο περιοχές νοτιοανατολικά Κάσου και Καρπάθου, επιβεβαιώνοντας πως η ελληνική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει στους τουρκικούς ισχυρισμούς, είτε αυτοί αφορούν το σύμφωνο είτε την υφαλοκρηπίδα και τη δικαιοδοσία έκδοσης NAVTEX και ΝΟΤΑΜ, να αποκτήσουν υπόσταση –βάζοντας φραγμό στον τουρκικό αναθεωρητισμό. Οι χώρες που συμμετέχουν στην «Ευνομία» έχουν τους δικούς τους συμβολισμούς: η Γαλλία είναι μια από τις πιο στενές χώρες-συμμάχους της Ελλάδας, ενώ το ερευνητικό σκάφος «Relume»στην Κάσο έφερε τη σημαία της Ιταλίας.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες για τη φετινή άσκηση, ωστόσο αυτό που επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές είναι πως πρόκειται και για ένα μήνυμα προς την Αγκυρα, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και η άσκηση «Μέδουσα» με την Αίγυπτο και τη Γαλλία.

Η άσκηση «Ευνομία» ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2020 ως τετραμερής πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ασταθούς κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και αναφέρεται στη συλλογική πρόθεση και δέσμευση των τεσσάρων χωρών στην εφαρμογή και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), στην προαγωγή και διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και στη συνεισφορά τους στη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.

Πέρυσι η Ελλάδα είχε συμμετάσχει στην άσκηση με οκτώ μαχητικά, ένα ιπτάμενο ραντάρ, μία φρεγάτα και ένα υποβρύχιο καθώς και με μια μονάδα ειδικών δυνάμεων.

Η Γαλλία και η Ιταλία είχαν συμμετάσχει με βαριές μονάδες του Πολεμικού τους Ναυτικού, ενώ το 2020 ελληνικά μαχητικά είχαν μετασταθμεύσει για τους σκοπούς της άσκησης και στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο της Κύπρου.

Παρότι ήδη προγραμματισμένη για τα μέσα Σεπτεμβρίου, η «Ευνομία» διεξάγεται σε μια κρίσιμη περίοδο. Η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, πριν από μερικές μέρες, στα ανοιχτά της Κάσου επιβεβαίωσε πως η Αγκυρα δεν έχει αλλάξει το αναθεωρητικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», που είχε ως αποτέλεσμα ενέργειες όπως το άκυρο μνημόνιο μεταξύ Αγκυρας και Τρίπολης και ακραίες τουρκικές αξιώσεις, όπως ότι πέρα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, στα έξι ναυτικά μίλια στα νοτιοανατολικά της Κάσου, βρίσκεται τουρκική υφαλοκρηπίδα.Υπό μια έννοια, οι προκλήσεις συνεχίζονται τόσο προς την πλευρά της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας με νεότερες ενέργειες, όπως η αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Bilim 2» από τις 9 έως τις 15 Αυγούστου, με μερικώς παράνομη NAVTEX, καθώς η μισή πορεία που καλείται να ακολουθήσει για την επιστημονική του έρευνα (όπως τουλάχιστον αναφέρει η τουρκική οδηγία) είναι μέσα στην ελεγχόμενη από το ψευδοκράτος κυπριακή ΑΟΖ, στα βόρεια του νησιού.

Ως αντίδραση της Αγκυρας στην άσκηση «Τρίαινα», που διεξάγει σήμερα η Αθήνα, ερμηνεύεται και η έκδοση δικής της NAVTEX, ισχυριζόμενη πως ο ελληνικός υδρογραφικός σταθμός στο Ηράκλειο δεν μπορεί να το πράξει γιατί είναι, όπως αναφέρει, εντός τουρκικής δικαιοδοσίας για ενέργειες αυτού του τύπου.

Σημειώνεται, πάντως, πως τον περασμένο μήνα, στην συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, συμφωνήθηκε το αμοιβαίο όφελος από την ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με ορίζοντα το επόμενο τετ α τετ των δύο στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή