Ακολουθήστε μας

Εθνική Άμυνα

Αναβρασμός για εθελοντική στράτευση γυναικών στην Εθνική Φρουρά!

Δημοσιεύτηκε

στις

Αναβρασμό και συζητήσεις έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για εθελοντική στράτευση γυναικών στην Εθνική Φρουρά, μια πρόταση που, ωστόσο, πηγαινοέρχεται εδώ και αρκετά χρόνια στον δημόσιο διάλογο.

Σύμφωνα με την πρόταση, η οποία βρίσκεται υπό επεξεργασία, όπως έχει αναφερθεί από αρμοδίους, η θητεία και η στράτευση των γυναικών αναμένεται να είναι πάνω σε εθελοντική βάση, που θα κυμαίνεται από έξι έως 14 μήνες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται όπως δοθούν κίνητρα, όπως η μοριοδότηση για εισδοχή στο Δημόσιο, Κοινωνικές Ασφαλίσεις και άλλα. Η πρόταση πρέπει να περάσει από Υπουργικό Συμβούλιο κι ακολούθως να αποκτήσει νομοθετική βάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος των γυναικών στην Εθνική Φρουρά στην Κύπρο έγινε το 1990, όταν προσλήφθηκε η πρώτη σειρά Εθελοντριών Υπαξιωματικών, με σύμβαση στον βαθμό του Λοχία και ακολούθησε μετά από χρόνια η μονιμοποίηση τους. Γυναίκες υπηρετούν σε επαγγελματικό επίπεδο την Εθνική Φρουρά εδώ και τρεις και πλέον δεκαετίες, ενώ στην περίπτωση της κληρωτής θητείας η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι η στράτευση των γυναικών θα γίνεται σε εθελοντική βάση κι αμισθί.

Τι ισχύει διεθνώς

Η στράτευση των γυναικών δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι χαρακτηριστικό, ωστόσο, πως ακόμα και σήμερα σχετικά λίγες είναι οι χώρες οι οποίες στρατολογούν υποχρεωτικά τον γυναικείο πληθυσμό τους.

Ένα από αυτά είναι το Κράτος του Ισραήλ, το οποίο από την ίδρυση των Αμυντικών Δυνάμεων, το 1948, γυναίκες καταλάμβαναν κυρίως γραφειοκρατικές και ιατρικές θέσεις, ενώ δεν άργησε να σημειωθεί η αλλαγή στις αρμοδιότητες τους, συνιστώντας σήμερα σημαντικό πυλώνα στη διαμόρφωση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Όσον αφορά την Ευρώπη, όλο και περισσότερες Σκανδιναβικές χώρες έχουν αρχίσει να καθιερώνουν την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει την ανασφάλεια και δημιουργεί μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης.

Η Νορβηγία έγινε το 2014 η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα και κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ που επέκτεινε εν καιρώ ειρήνης την υποχρεωτική στράτευση για όλους τους πολίτες της ανεξάρτητα από το φύλο τους. Η πρώτη εκπαιδευτική σειρά στρατεύσιμων οπλιτών στην οποία συμπεριλαμβάνονταν γυναίκες κλήθηκε το καλοκαίρι του 2016, ενώ προηγουμένως επιτρεπόταν εθελοντικά στις γυναίκες να κατατάσσονται στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το 2017 η κυβέρνηση της Σουηδίας αποφάσισε την υποχρεωτική στράτευση και για τα δύο φύλα, έπειτα από πολλά χρόνια όπου η θητεία ήταν εθελοντική και αποκλειστικά για τους άνδρες. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, η απόφαση λήφθηκε λόγω του γεγονότος ότι το περιβάλλον ασφαλείας στην Ευρώπη και γύρω από τη Σουηδία χειροτέρεψε και οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονταν ενίσχυση.

Η Δανία σκοπεύει, επίσης, να συμπεριλάβει στη στρατιωτική θητεία και τις γυναίκες, αυξάνοντας όχι μόνο τον αριθμό των στρατεύσιμων, αλλά και τη διάρκεια της θητείας από τους 4 στους 11 μήνες, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας, Μέτε Φρεντέρικσεν, τον περασμένο Μάρτιο.

Στη Φινλανδία υπάρχει εθελοντικού χαρακτήρα στρατιωτική θητεία για τις γυναίκες μεταξύ 18-29 ετών, ενώ την εθελοντική στράτευση των γυναικών στα πρότυπα του φινλανδικού μοντέλου ανακοίνωσε και η Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο. Ο Νίκος Δένδιας στην εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας δήλωσε, μεταξύ άλλων, σχετικά με τη στράτευση γυναικών: «Το σχετικό νομοθέτημα υπάρχει από το 1977. Το ερώτημα είναι πώς υλοποιούμε αυτή την πρόβλεψη για την εθελοντική στράτευση των γυναικών». Με βάση το φινλανδικό μοντέλο, προβλέπεται πως οι στρατεύσιμες θα έχουν μια καλή ευκαιρία να βρουν μια υπηρεσία που είναι ανταποδοτική, ενώ έχοντας ολοκληρώσει την εθελοντική στρατιωτική θητεία, οι γυναίκες θα παραμένουν μέρος της εφεδρείας μέχρι να κλείσουν τα 60 έτη.

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο στράτευσης των γυναικών εμφανίστηκε τον περασμένο Ιούλιο ο Γενικός Επιθεωρητής των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Κάρστεν Μπάουερ, στην περίπτωση που η θητεία καταστεί υποχρεωτική, προειδοποιώντας ότι η στράτευση σε εθελοντική βάση δεν αρκεί προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις προσωπικού. Σημειώνεται ότι η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία ανεστάλη στην Γερμανία το 2011, έπειτα από 55 χρόνια.

Την ιδέα εισαγωγής της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας για τις γυναίκες υποστηρίζει κι ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας, Andris Spruds. Ωστόσο, σημείωσε ότι το θέμα αυτό πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή και στην κοινωνία προκειμένου να βρεθούν λύσεις που θα ήταν αποδεκτές από όλους.

Εκτός από την Ευρώπη, υποχρεωτική στρατιωτική θητεία υφίσταται σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής όπως η Ερυθραία, η Λιβύη, η Κίνα, η Βόρειος Κορέα, η Μοζαμβίκη, το Μάλι, η Μιανμάρ. Χαρακτηριστικά, η Ερυθραία επιβάλλει τη στρατιωτική θητεία για όλους τους πολίτες μεταξύ 18 και 40 ετών, ενώ στη Βόρεια Κορέα υφίσταται υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για άνδρες και γυναίκες από τα 17 έτη.

Οι προκλήσεις και η έμφυλη διάσταση

Η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει το αναγκαίο νομοθετικό πλαίσιο για την εθελοντική στράτευση των γυναικών στη Κύπρο προκαλεί παράλληλες συζητήσεις, μεταξύ των οποίων και η διάσταση της έμφυλης ισότητας, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Φρουράς, κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του σήμερα.

Πέραν από την εξέταση και αντιμετώπιση των προκλήσεων, που αφορούν γενικότερα τον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Φρουράς, είναι αναγκαίο να εξεταστούν διεξοδικά και τα πλεονεκτήματα αλλά και τα πρακτικά ζητήματα που μπορεί να επιφέρει η εθελοντική στράτευση των γυναικών.

Όσον αφορά την έμφυλη διάσταση, σημειώνεται ότι η αναβάθμιση του ρόλου των γυναικών, σε επίπεδο εκπαίδευσης και καθηκόντων, κατά ισότιμο τρόπο με αυτό τον ανδρών, αναμένεται ότι θα οδηγήσει όλο και περισσότερες γυναίκες να επιλέγουν για την επαγγελματική καταξίωσή τους τον απαιτητικό χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίζοντας ότι οι γυναίκες στις Ένοπλες Δυνάμεις συναγωνίζονται τους άνδρες από μειονεκτικότερη θέση, λόγω της σωματικής φύσης και δύναμης τους, γίνεται αντιληπτό ότι είναι αναγκαίο το αρμόδιο στρατιωτικό προσωπικό να προετοιμάζει τις αυριανές μαχήτριες με τον δέοντα τρόπο, προκειμένου να μπορούν ανταπεξέλθουν επαρκώς σε κάθε πεδίο. Είναι, επίσης, αναγκαία η δημιουργία κατάλληλου κλίματος για την υποδοχή των γυναικών, που θα αφήνει στο παρελθόν παρωχημένα στερεότυπα.

Παρά το γεγονός ότι το γυναικείο προσωπικό έχει εισέλθει στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων εδώ και πολλά χρόνια, ακόμα και σήμερα γίνεται λόγος για διακρίσεις. Μάλιστα, το ζήτημα απασχόλησε και την Κύπρο πριν από δύο χρόνια, όταν γυναίκες μόνιμες υπαξιωματικοί, που διετέλεσαν Εθελόντριες Υπαξιωματικοί της 5ης, 6ης ,7ης και 8ης σειράς, κατήγγειλαν ότι υπήρξαν «θύματα διάκρισης με βάση το φύλο στην εργασία», με τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να κάνουν λόγο για κατάφορη παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους.

ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος

Συνέχεια ανάγνωσης

Αστυνομία

Αποκάλυψη! Ειδικό λογικό ισραηλινής κατασκευής για μαζική αναγνώριση προσώπων αποκτά η ΕΛ.ΑΣ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αστυνομία: Ειδικό λογισμικό, πιθανόν ισραηλινής κατασκευής, για μαζική αναγνώριση προσώπων με βάση τα βιομετρικά στοιχεία και το οποίο θα συνδεθεί με τις 1.000 κάμερες υψηλής ευκρίνειας που θα τοποθετηθούν στους δρόμους της Αθήνας μελετά να αποκτήσει – όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» – η ΕΛ.ΑΣ.

Χρησιμοποιείται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, θα ενταχθούν οι ηλεκτρονικές φωτογραφίες δεκάδων χιλιάδων σεσημασμένων για εγκληματικές επιθέσεις, επεισόδια και άλλες παράνομες πράξεις

Στο σύστημα αυτό, που χρησιμοποιείται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, θα ενταχθούν οι ηλεκτρονικές φωτογραφίες δεκάδων χιλιάδων σεσημασμένων για εγκληματικές επιθέσεις, επεισόδια και άλλες παράνομες πράξεις προκειμένου να αποτελέσουν τη συγκριτική τράπεζα δεδομένων για την ταυτοποίηση των υπόπτων που θα εντοπίζονται στον δρόμο, στις κερκίδες κ.λπ. Ηδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. προχωρούν στη σύνταξη της σχετικής μελέτης για την τοποθέτηση και τη χρήση του εν λόγω λογισμικού προκειμένου να τεθούν οι σαφείς προδιαγραφές και να προχωρήσει η σχετική διαγωνιστική διαδικασία. Επιπλέον θα ζητηθεί ασφαλώς άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού.

Με επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. να μιλούν για ένα σημαντικό ψηφιακό «όπλο» για τον άμεσο εντοπισμό ύποπτων ατόμων σε ανοικτούς χώρους, για την ανίχνευση κινήσεων σεσημασμένων προσώπων σε χώρους εκδήλωσης εγκληματικών επιθέσεων, για εντοπισμό πρωτοστατών επεισοδίων σε γήπεδα ή ακόμη και σε δρόμους, σε συγκρούσεις με την Αστυνομία κ.λπ. Ομως ζητούμενο ασφαλώς είναι, όπως υπογραμμίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., να υπάρξουν οι σχετικές εγκρίσεις για την εγκατάσταση σε επιχειρησιακό κέντρο και τη χρήση του εν λόγω συστήματος και να εφαρμοστεί πλήρως η νομιμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοιου είδους σύστημα αναγνώρισης προσώπων σε μικρότερη κλίμακα θα αποκτήσουν σύντομα τουλάχιστον 200-300 αστυνομικοί υπηρεσιών της Ασφάλειας που χρησιμοποιούν ειδικές συσκευές επικοινωνίας ελληνικής εταιρείας. Μέσω αυτού του λογισμικού που θα εγκατασταθεί στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. θα παρέχεται η δυνατότητα σε αστυνομικούς που λαμβάνουν φωτογραφίες – με τις προαναφερόμενες συσκευές – προσώπων κατά τη διάρκεια παρακολουθήσεων ή εποπτείας κερκίδων, να τις αποστέλλουν σε αυτή την ψηφιακή τράπεζα δεδομένων. Κι έτσι να έχουν άμεση απάντηση, από μια λίστα καταχωρισμένων χιλιάδων ατόμων, αν είναι σεσημασμένοι και για ποιον λόγο.

Ανίχνευση μέσω σύγχρονων καμερών

Σημειώνεται ότι το ψηφιακό σύστημα των 1.000 καμερών, που σχεδιάζουν τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Πολιτικής – εφόσον λάβει τις απαραίτητες σχετικές εγκρίσεις των αρμόδιων Αρχών – θα ανιχνεύει μέσω υπερσύγχρονων καμερών μια σειρά από παραβάσεις – και όχι μόνο την υπερβολική ταχύτητα – που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών του δρόμου. Ακόμη αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την ενιαία καταγραφή των τροχαίων παραβάσεων, το οποίο θα δέχεται επίσης πληροφορίες από τις ηλεκτρονικές συσκευές των αστυνομικών της Τροχαίας (tablets με άμεση διασύνδεση με τα μητρώα οδηγών και οχημάτων) και επίσης από τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα πληροφοριακά συστήματα των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας. Ομως φαίνεται ότι το εν λόγω δίκτυο καμερών θα μπορούν να εκμεταλλεύονται και τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για περιπτώσεις εγκληματικών επιθέσεων, όπως συμβαίνει και στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις προκειμένου να εντοπίζονται δράστες εγκληματικών επιθέσεων, οι κινήσεις τους κ.λπ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Λαθρομετανάστευση

Creta Post: Νέο καραβάνι με… μετανάστες στην Γαύδο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Άμεσα έγιναν αντιληπτοί και ενημερώθηκαν οι αρχές που ξεκίνησαν τον εντοπισμό και την συγκέντρωσή τους. Οι μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι του Καραβέ 

Νέο καραβάνι με… μετανάστες εντοπίστηκε στην Γαύδο με τις αρχές να σημαίνουν «συναγερμό». Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, οι δεκάδες μετανάστες έφτασαν με πλοιάριο στο νησί και κατέβηκαν στην παραλία «Ποταμός» και διασκορπίστηκαν.

Άμεσα έγιναν αντιληπτοί και ενημερώθηκαν οι αρχές που ξεκίνησαν τον εντοπισμό και την συγκέντρωσή τους.

Οι μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι του Καραβέ ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρησή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα μεταφερθούν με πλοίο της γραμμής στα Σφακιά ενώ στη συνέχεια με λεωφορεία θα μεταβούν στα Χανιά για την προσωρινή τους φιλοξενία.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό και την σύλληψη των διακινητών τους.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή