Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Επίσκεψη ΥΠΕΞ της Τουρκίας Χακάν Φιντάν στα Σκόπια με στόχο την περικύκλωση της Ελλάδας

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Φιντάν εξέφρασε την αμέριστή στήριξη της Τουρκίας στα Σκόπια

Την αμέριστη στήριξη της Τουρκίας προς τα Σκόπια εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον ομόλογό του, Τίμτσο Μουτσούνσκι.

“Όπως γνωρίζετε, έχω επισκεφθεί τη Μακεδονία και τα Σκόπια πολλές φορές με διάφορους ρόλους τα τελευταία 20 χρόνια. Η Τουρκία στηρίζει σθεναρά τη Βόρεια Μακεδονία από την ανεξαρτησία της και θα συνεχίσει να το κάνει αυτό. Είχαμε σήμερα εντατικές συνομιλίες. Εκτιμούμε πολύ τη συνεργασία, τη φιλία και τη συμμαχία με τη Μακεδονία. Συζητήσαμε πώς μπορούμε να αναβαθμίσουμε αυτή τη συνεργασία. Ως Τουρκία, εκφράζουμε το ενδιαφέρον μας να προχωρήσουμε στη σύσταση Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου” δήλωσε ο Χακάν Φιντάν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.”Η Τουρκία έχει ως στόχο την αύξηση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις τουρκικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα” δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

“Η Βόρεια Μακεδονία έχει ξεχωριστή θέση για μένα” τόνισε εν συνεχεία, ο Χακάν Φιντάν και συμπλήρωσε ότι πιστεύει πως η οθωμανική κληρονομιά αποτελεί σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και θα συνεχίσουν τη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα.

“Η τουρκική κοινότητα στη χώρα μάς συνδέει στενά, όπως η Πέτρινη Γέφυρα στα Σκόπια. Θέλουμε να αναπτύσσονται οι σχέσεις μεταξύ όλων των κοινοτήτων και να διατηρηθεί αυτή η αρμονία στη Βόρεια Μακεδονία. Πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει θετική προσέγγιση όσον αφορά στα αιτήματα για τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας και στα έργα υποδομών της τουρκικής κοινότητας. Ταυτόχρονα, πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει μια ευαίσθητη προσέγγιση στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, με επικεφαλής τη “FETO”, διότι αυτή δεν αποτελεί απειλή μόνο για την Τουρκία, αλλά και για όλες τις χώρες όπου είναι παρούσα. Αναμένουμε από τη Βόρεια Μακεδονία να στηρίξει πιο ισχυρά τον αγώνα κατά της “FETO””, ανέφερε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Τα Βαλκάνια, σύμφωνα με τον Χακάν Φιντάν έχουν γεωστρατηγική σημασία και αυτή η περιοχή συμβάλλει άμεσα στην ειρήνη και τη σταθερότητα της Ευρώπης. “Θέλουμε να έχουμε ειρήνη και σταθερότητα σε όλα τα Βαλκάνια, αυτό συνιστά βασική προτεραιότητα για εμάς και ως Τουρκία συμμετέχουμε ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση. Η Τουρκία στα Βαλκάνια έχει πάντα μια προδραστική στάση και θα εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας, χάρη στη συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία, μια χώρα που βρίσκεται στην καρδιά των Βαλκανίων”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία αποδίδει επίσης μεγάλη σημασία και στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με τα Σκόπια. “Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ότι θέματα όπως η στρατιωτική εκπαίδευση και η συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις θα αποκτήσουν σημαντική δυναμική το προσεχές διάστημα. Οι εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας κατέχουν κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως και θα ήθελα να τονίσω ότι οι εταιρείες αυτές είναι έτοιμες να συνεισφέρουν στη Βόρεια Μακεδονία” σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της; Τουρκίας.

Ο Χακάν Φιντάν κατά τις δηλώσεις του στα Σκόπια χρησιμοποίησε τόσο τον όρο “Βόρεια Μακεδονία”, όσο και σκέτο τον όρο “Μακεδονία”.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων δήλωσε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων ότι “η Τουρκία είναι αποδεδειγμένα φίλος μας και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ”.

Ο Τίμτσο Μουτσούνσκι χαρακτήρισε τη σημερινή επίσκεψη ως σημαντική στιγμή στις διμερείς σχέσεις, και υπογράμμισε ότι, ως πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών από τότε που ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών αποτελεί ισχυρή επιβεβαίωση της ολοένα και ισχυρότερης στρατηγικής σύμπραξης.

“Παραδοσιακά, οι καλές σχέσεις επηρεάζουν θετικά την οικονομική συνεργασία. Μοιραζόμαστε κοινές θέσεις με την Τουρκία για θέματα ασφάλειας και περιφερειακά ζητήματα. Τον ενημέρωσα ιδίως για την πορεία μας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ότι η προβλεψιμότητα είναι πολύ σημαντική”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων.

Ο Τίμτσο Μουτσούνσκι συμπλήρωσε ότι “η χώρα μας, από την ανεξαρτησία της ακόμη, μπορούσε να βασιστεί στην Τουρκία, ως φίλο και υποστηρικτή μας για την επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων”.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κατά την επίσκεψή του σήμερα στα Σκόπια συναντήθηκε ακόμη με τον πρωθυπουργό, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και με τον πρόεδρο της Βουλής της χώρας, ‘Αφριμ Γκάσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, capital.gr

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή