Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Ερντογάν σε Γκουτέρες: Πρώτα αναγνώριση της “τδβκ” και μετά συνομιλίες για το Κυπριακό

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Τούρκος Πρόεδρος έθεσε ως όρο για διαπραγματεύσεις το τέλος της λύσης ομοσπονδίας

Φρίξος Δαλίτης

Ζήτησε αναγνώριση κυριαρχίας για το ψευδοκράτος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Συνεχίζοντας ουσιαστικά στην ίδια γραμμή με αυτή της ομιλίας του ενώπιον της ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών, ο Ταγίπ Ερντογάν, έθεσε όρους για πραγματοποίηση συνάντηση των μερών στο Κυπριακό, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον τ/κ τύπο.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ, δημοσίευμα της Kıbrıs αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες Τρίτη στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες έθεσε τους όρους του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Σημειώνοντας ότι ζήτησε την κατοχύρωση δικαιωμάτων όπως η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο Έρντογαν είπε ότι οι δυνατότητες λύσης εκτός της ομοσπονδίας θα μπορούσαν να συζητηθούν σε μια συνάντηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με τη συμμετοχή των πλευρών.

Ο Έρντογαν ανέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι το κλειδί για τη λύση στην Κύπροου λαμβάνει υπόψη της πραγματικότητες του νησιού είναι η αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» ως κράτος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα όπως «η γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη», με τον Έρντογαν να ζητά να σταματήσει η διεθνής κοινότητα τα εγκλήματα του Ισραήλ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι η χώρα του παρακολουθεί την προσφυγή κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο και ότι θα εμπλακεί σε αυτήν, επισημαίνοντας την ανάγκη να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατρικής προς τη Γάζα με την έλευση του χειμώνα.

Την ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν στην ΓΣ του ΟΗΕ χαιρέτισε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Η Kıbrıs γράφει ότι σημαντικά χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ τα μηνύματα που έστειλε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν από το βήμα της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τον ευχαρίστησε εκ μέρους του τουρκοκυπριακού «λαού» αλλά και του ίδιου προσωπικά.

Ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία που βρίσκεται 40 μίλια μακριά από την Κύπρο και είναι εγγυήτρια χώρα έχει λόγο, δικαιώματα και δίκαιο στην Κύπρο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυξάνεται η αξία και η σημασία της «ΤΔΒΚ» εντός όλων αυτών των ισορροπιών και της πολιτικής για την Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνοντας ότι στην ομιλία Έρντογαν αναφέρθηκε ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις χωρίς την αποδοχή της «κυριαρχικής ισότητας» και του «ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» των Τουρκοκυπρίων που είναι η «νέα τους πολιτική», ο Τατάρ επανέλαβε τη θέση ότι «αν θα υπάρξει συμφωνία, θα είναι μεταξύ δύο κρατών».

Υποστηρίζοντας ότι σκοπός του Ελληνοκύπριου ηγέτη είναι να σύρει την «ΤΔΒΚ» εντός του «ελληνοκυπριακού κράτους που μετατράπηκε σε ελληνοκυπριακή δημοκρατία», κατά την έκφρασή του, ο Τατάρ είπε ότι κατέρρευσε η πολιτική της άλλης πλευράς για αποκοπή των δεσμών των Τουρκοκυπρίων με την Τουρκία.

Λέγοντας ότι με τα μηνύματα Έρντογαν επιβεβαιώθηκε ότι η «νέα πολιτική» βρίσκεται στον σωστό δρόμο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ήρθε η ώρα να δει ο κόσμος τις πραγματικότητες και ότι πρέπει να υπάρξει μια λύση με συνεργασία δύο κρατών με δικαίωμα λόγου στην εγγυήτρια Τουρκία.
«Μας τίμησε για ακόμα μια φορά στην ιστορική ομιλία που έκανε στην 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν. Ο κ. Πρόεδρος, δίνοντας την καλύτερη απάντηση σε όσους θέλουν να εμποδίσουν την εκπροσώπησή μας, τόνισε για άλλη μια φορά με έμφαση στην ημερήσια διάταξη του κόσμου τη δίκαιη υπόθεσή μας, ως η φωνή και η ανάσα του τουρκοκυπριακού λαού», υποστήριξε ο Τατάρ υπενθυμίζοντας τις αναφορές Έρντογαν ότι έπαψε να ισχύει η ομοσπονδία ως μοντέλο λύσης, ότι πρέπει να κατοχυρωθεί η «κυριαρχική ισότητα» και το «ισότιμο διεθνές καθεστώς» των Τουρκοκυπρίων και ότι πρέπει να αρθεί η «απομόνωση» που τούς επιβάλλεται και να αναγνωριστεί το κατοχικό καθεστώς.

Ο κατοχικός ηγέτης παρέστη και στο επενδυτικό συνέδριο που διοργανώθηκε από το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Τουρκίας-ΗΠΑ (TAIK), καλώντας επιχειρηματίες να επενδύσουν στο ψευδοκράτος.
Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ επικαλούμενα πληροφορίες από την «προεδρία», ο Τ/κ ηγέτης – ο οποίος βρίσκεται από την Κυριακή το απόγευμα στην Νεα Υόρκη – εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση εκδήλωσης που συγκεντρώνει τους αρμόδιους Υπουργούς της Τουρκίας και εκπροσώπους του τουρκοαμερικανικού επιχειρηματικού κόσμου, λέγοντας ότι το TAΙK είναι μια σημαντική πλατφόρμα για τη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών και τη διευκόλυνση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων σε διάφορους τομείς.

Φιλελεύθερος

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή