Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Γαλλία: Επιλέγει Μπαρνιέ για να σωθεί ο Μακρόν

Δημοσιεύτηκε

στις

Η επιλογή του Μπαρνιέ για πρωθυπουργό είναι ένα υπολογισμένο ρίσκο

Lionel Laurent

Μετά από επτά βασανιστικές εβδομάδες, ο Εμανουέλ Μακρόν έπαιξε την τελευταία κίνηση Zugzwang (σ.σ. Το Zugzwang είναι μια κατάσταση όταν ένας παίκτης έχει μειονέκτημα στο σκάκι επειδή είναι η σειρά του να παίξει, αλλά όλες οι διαθέσιμες κινήσεις είναι κακές). Εγκλωβισμένος από ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο, ακραίες πολιτικές και νευρικές χρηματοπιστωτικές αγορές, επέλεξε τον 73χρονο Μισέλ Μπαρνιέ ως υποψήφιο-έκπληξη για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. Πρόκειται για μια πονηρή κίνηση, αλλά η βαθιά ριζωμένη απογοήτευση των ψηφοφόρων και η εύθραυστη οικονομία καθιστούν αυτή την κίνηση την τελευταία ευκαιρία του Μακρόν να σώσει την κληρονομιά του.

Η επιλογή του πρώην διαπραγματευτή του Brexit, Μπαρνιέ, για πρωθυπουργό είναι ένα υπολογισμένο ρίσκο. Η επιλογή ενός κεντροδεξιού πολιτικού εχθρικού προς τη μετανάστευση μετά τις εκλογές του Ιουλίου που είδαν μια συμμαχία αριστερών κομμάτων να αναδεικνύεται πρώτη, θα τροφοδοτήσει το αίσθημα προδοσίας μεταξύ των ψηφοφόρων που στο παρελθόν υποστήριξαν τον Μακρόν για να εμποδίσουν την ακροδεξιά από την εξουσία. Αν μη τι άλλο, η Μαρίν Λεπέν είναι αυτή που θα αισθανθεί ενθαρρυμένη: Οι 143 έδρες της δικής της ομάδας θα είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουν την κυβέρνηση Μπαρνιέ να επιβιώσει σε μελλοντικές ψηφοφορίες εμπιστοσύνης στο διαιρεμένο κοινοβούλιο της Γαλλίας των 577 εδρών.

Ωστόσο, ο Μπαρνιέ, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε την ανάγκη να συνεργαστούν όλα τα πολιτικά κόμματα, έχει ορισμένα στοιχεία που τον καθιστούν ένα εύλογο ρίσκο. Η ευρωπαϊκή του εμπειρία θα είναι κρίσιμη όταν θα πρόκειται για το επώδυνο έργο της διαχείρισης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας, το οποίο, με ποσοστό που ξεπερνά κατά πολύ το 5% του ΑΕΠ, βρίσκεται στο στόχαστρο των Βρυξελλών και μπορεί να απαιτήσει μια στενή πολιτική του είδους που ο Μακρόν απέφυγε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του. Και η ικανότητα του Μπαρνιέ να ηγηθεί μιας διαπραγματευτικής θέσης εκ μέρους της ΕΕ κατά τη διάρκεια της επίπονης κρίσης του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο υποδηλώνει επίσης ότι μπορεί να προσεγγίσει τις πλευρές και να οικοδομήσει κάτι κοντά σε έναν ευρύ συνασπισμό.

Ο Μακρόν προσπαθεί να σώσει την κληρονομιά του με την επιλογή του Μπαρνιέ

Εν τέλει, όταν πρόκειται να αντιμετωπιστεί η πιο επείγουσα προτεραιότητα της Γαλλίας – η αποκατάσταση κάποιας σταθερότητας και συνέχειας σε μια εποχή που οι δυνάμεις της Ευρώπης παλεύουν με την απειλή της οικονομικής στασιμότητας, των εξτρεμιστικών πολιτικών και της γεωπολιτικής ασημαντότητας – η επιλογή Μπαρνιέ έχει νόημα. Ίσως, μια πιο έξυπνη τακτική θα ήταν να αφήσει την Αριστερά να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση και να αναλάβει την ενδεχόμενη αποτυχία της. Αλλά ο Μακρόν πιθανώς δικαίως υποθέτει ότι του απομένει μόνο μία κίνηση – η προεδρία του μπορεί να μην επιβιώσει από άλλη μια κρίση, ειδικά μια κρίση που θα προκληθεί από τις χρηματοπιστωτικές αγορές που είναι νευρικές για τη γαλλική δημοσιονομική κατάσταση.

Και αυτό είναι το πραγματικό άγνωστο, καθώς το one-man show του Μακρόν οδηγεί στην απομάκρυνση της εξουσίας από το Ελιζέ και καταλήγει σε ένα νομοθετικό σώμα που κυριαρχείται όλο και περισσότερο από ριζοσπαστικές φωνές. Τι θα απομείνει από την κληρονομιά του Μακρόν μέχρι το 2027, το τέλος της δεύτερης και τελευταίας θητείας του; Επτά χρόνια άσκησης οικονομικής πολιτικής τόνωσαν τις επενδύσεις, έδωσαν θέσεις εργασίας και προστάτευσαν την αγοραστική δύναμη – αλλά επίσης έφεραν τεράστια κοινωνική αναταραχή και απέτυχαν να επιλύσουν κραυγαλέα ζητήματα όπως η εκπαίδευση και η στέγαση. Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος έφερε δριμεία κριτική από την άκρα αριστερά όσο και την άκρας δεξιά – αμφότεροι έχουν δεσμευτεί να την ανατρέψουν, παρόλο που θα είχε κόστος για τα δημόσια οικονομικά περίπου 0,5% του ΑΕΠ.

Ο Μπαρνιέ έχει αναμφίβολα διαβεβαιώσει τον Μακρόν ότι δεν θα είναι αυτός που θα ακυρώσει την κεντρώα “Αναγέννησή” του. Και αν υπάρχει μια ιδέα του Μακρόν που είναι πιθανό περάσει, αυτή είναι η έκκλησή του για μια ισχυρότερη και με μεγαλύτερη επιρροή Ευρώπη – ακόμη και η Λεπέν έχει υποχωρήσει από το σχέδιό της να εγκαταλείψει το ευρώ.

Αλλά αυτό είναι ένα εξαιρετικά εύθραυστο περιβάλλον στο εκλογικό σώμα και στις αγορές. Ο περιορισμός του ελλείμματος θα σημαίνει δύσκολες επιλογές, όπως η αύξηση των φόρων, και οι ελιγμοί στο κοινοβούλιο θα σημαίνουν επίσης κατευνασμό των ψηφοφόρων, των οποίων η ύψιστη προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης. Και στη συνέχεια υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερα μακροπρόθεσμα ερωτήματα: Πώς θα πληρώσει ο νούμερο ένα δημόσιος δαπανητής στον κόσμο για το κοινωνικό του μοντέλο σε ένα μέλλον με μειωμένα ποσοστά γεννήσεων και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής; Χρειάζονται 10 χρόνια για να αλλάξει μια χώρα, όπως γράφει ο Τόνι Μπλερ στο νέο του βιβλίο “On Leadership” – ο Μακρόν δεν έχει φτάσει ακόμα εκεί και μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να πάρει μαζί του τους Γάλλους.

Αυτό που πραγματικά χρειάζεται ο Μακρόν δεν είναι απλώς ένας πρωθυπουργός, αλλά ένας διάδοχος. Η Μάργκαρετ Θάτσερ, ερωτηθείσα ποιο ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμά της, ανέφερε τον Τόνι Μπλερ και τους Νέους Εργατικούς – επειδή απέδειξε ότι έπεισε τους αντιπάλους της να αλλάξουν γνώμη. Αυτό δεν έχει συμβεί στη Γαλλία. Ο Μπαρνιέ είναι η τελευταία ελπίδα του Μακρόν να σώσει μια κληρονομιά από τα σαγόνια της ήττας – αλλά αυτό δεν είναι εγγυημένο.

Απόδοση – Επιμέλεια: Στάθης Κετιτζιάν

BloombergOpinion

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή