Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Η Χαμάς συναντά διαπραγματευτές στη Ντόχα

Δημοσιεύτηκε στις

Η Χαμάς επανέλαβε επίσης το αίτημά της για αποχώρηση του Ισραήλ από “όλα τα εδάφη στη Γάζα”

Αντιπροσωπεία της Χαμάς συνάντησε την Τετάρτη Καταριανούς και Αιγύπτιους μεσολαβητές στη Ντόχα για να συζητήσουν για την εκεχειρία στη Γάζα και μια πιθανή ανταλλαγή ομήρων και φυλακισμένων, ανακοίνωσε η οργάνωση.

Η Χαμάς δήλωσε ότι ο κύριος διαπραγματευτής της, ο Χαλίλ αλ-Χάγια, συνάντησε τον πρωθυπουργό του Κατάρ Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι και τον επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών Αμπάς Κάμελ.

Η παλαιστινιακή οργάνωση δήλωσε ότι συζήτησαν για τις “εξελίξεις σε σχέση με το παλαιστινιακό ζήτημα και την επιθετικότητα στη Λωρίδα της Γάζας”, χωρίς να διευκρινίσει εάν οι συνομιλίες σημείωσαν πρόοδο.

Στη δήλωσή της, η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι είναι “έτοιμη να εφαρμόσει αμέσως τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός όπως παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο Μπάιντεν” την 31η Μαΐου.

Οι πρόσφατοι κύκλοι διαμεσολάβησης που διοργανώθηκαν στη Ντόχα και το Κάιρο βασίστηκαν σε ένα πλαίσιο που καθορίστηκε τον Μάιο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και σε μια “πρόταση μετάβασης” που παρουσιάστηκε στις ενδιαφερόμενες πλευρές τον Αύγουστο.

Η Χαμάς επανέλαβε επίσης το αίτημά της για αποχώρηση του Ισραήλ από “όλα τα εδάφη στη Γάζα”. Η οργάνωση δήλωσε επίσης ότι δεν έθεσε άλλα αιτήματα στους διαπραγματευτές και ότι “απορρίπτει κάθε νέο όρο σε αυτή τη συμφωνία από οποιαδήποτε πλευρά”.

Μήνες παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχουν επιτρέψει να τεθεί τέλος στις μάχες μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, εκτός από μια εκεχειρία μιας εβδομάδας που άρχισε στα τέλη Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Διεθνή

Οι Ισραηλινοί συνεχίζουν την προέλαση στη Συρία! Ερωτηματικό το μέλλον των Δρούζων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι Δρούζοι του Λιβάνου τάσσονται κατά μίας ενδεχόμενης απόσχισης των ομοεθνών τους από τη “νέα” Συρία των ανταρτών της οργάνωσης Ταχρίρ Αλ-Σάμ (HTS)
– Το Ισραήλ συνεχίζει την προέλασή του στα συριακά εδάφη
– Διατηρείται η αισιοδοξία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα. Πιο ευέλικτη η Χαμάς, σύμφωνα με πληροφορίες
——————
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αναπάντητο, μέχρι στιγμής, παραμένει το ερώτημα ποιο θα είναι το μελλοντικό καθεστώς της εθνοτικοθρησκευτικής κοινότητας των Δρούζων στην νότια Συρία, και όσο περνάει ο καιρός, ολοένα και περισσότεροι παράγοντες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα, καθότι η λύση που τελικά θα εφαρμοσθεί για το σημαντικό αυτό θέμα, πιθανότατα θα αποτελέσει πρόκριμα για το καθεστώς που θα ισχύσει, όχι μόνο για τους Κούρδους στην βόρεια Συρία, αλλά και για τους Αλεβίτες που διατηρούσαν ιδιαίτερους δεσμούς με το καθεστώς Άσαντ.

Όπως μετέδωσε απόψε από την Ιερουσαλήμ ο αναλυτής του ALPHA για ζητήματα Μέσης Ανατολής, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ και του κυπριακού Ινστιτούτου Μελετών Πολιτικής και Δημοκρατίας (ΙΜΠΔ), Γαβριήλ Χαρίτος, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η σημερινή επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο της Δαμασκού, του ηγέτη των Δρούζων του Λιβάνου, Ουαλίντ Τζουμπλάτ. Όπως, μάλιστα, επεσήμανε ο κ. Χαρίτος, δεν ήταν τυχαίο ότι η σημερινή συνάντηση του Τζουμπλάτ με τον ηγέτη των ανταρτών Αλ-Τζαουλάνι συνέπεσε με την επίσκεψη στη συριακή πρωτεύουσα και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Ο ηγέτης των Δρούζων του Λιβάνου ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ της πλήρους υπαγωγής των ομοεθνών του Δρούζων σε μία ενιαία Συρία. Με άλλα λόγια, αντιτάχθηκε στα σενάρια που προωθεί η ισραηλινή πλευρά για καθεστώς ευρείας αυτονομίας ή ακόμα και ανεξαρτησίας των Δρούζων της νότιας Συρίας, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να αποκρουσθεί η ισραηλινή επεκτατικότητα». Ο κ. Χαρίτος επεσήμανε ότι η θέση του Τζουμπλάτ συμπίπτει με τις θέσεις των ανταρτών της φιλοτουρκικής οργάνωσης των ανταρτών Ταχρίρ Αλ-Σαμ (HTS), η οποία, για την ώρα, φαίνεται πως προσπαθεί να πείσει τους Δρούζους δημογέροντες της συριακής επαρχίας Σουέιντα, η οποία ελέγχεται από τοπικούς πολιτοφύλακες και δεν έχει καταληφθεί από τους αντάρτες αφότου κατέρρευσε το καθεστώς Άσαντ. Μάλιστα, προχθές αντιπροσωπείας των ανταρτών της HTS μετέβη στην δρουζική – και de facto αυτοδιοικούμενη πλέον – επαρχία Σουέιντα, για να πείσει τους τοπικούς δημογέροντες να μην προτιμήσουν τη λύση της απόσχισης.

Από την άλλη, όπως έχει ήδη μεταδώσει ο ALPHA Κύπρου, οι Δρούζοι της νότιας Συρίας έχουν ήδη αποστείλει μηνύματα προς τον ηγέτη των ομοεθνών τους που ζουν στο Ισραήλ, Μουάφακ Ταρίφ, ο οποίος με τη σειρά του πραγματοποίησε στο Αμπού Ντάμπι κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Μοχάμαντ Μπιντ Ζάγιεντ, και στο Τελ Αβίβ με τον ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου και τον ανώτατο αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών του ισραηλινού στρατού, Σλόμι Μπίντερ, για να προωθήσει τη συνεργασία Ισραήλ και ΗΑΕ για να αποκτήσουν οι Δρούζοι της Συρίας είτε καθεστώς ευρείας αυτονομίας ή ακόμα και ανεξάρτητο κράτος που θα υποστηριχθεί οικονομικά και στρατιωτικά από τους Ισραηλινούς και τους Εμιρατινούς. Παρ’ όλα αυτά, η κινητικότητα που παρατηρείται γύρω από το σημαντικό αυτό θέμα, καταδεικνύει ότι δεν έχει καταστεί σαφές ακόμα ποια θα είναι η τάση που επικρατήσει στο εσωτερικό της ηγεσίας των δημογερόντων της κοινότητας των Δρούζων της Συρίας.

Στο μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους στα συριακά εδάφη, πέραν της νεκρής ζώνης των Υψωμάτων του Γκολάν. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτος, τα ισραηλινά στρατεύματα συνεχίζουν την προέλασή τους, χωρίς να αντιμετωπίζουν ένοπλη αντίσταση, επεκτείνοντας τα τετελεσμένα επί τους εδάφους, χωρίς ωστόσο να προωθούνται σημαντικά ανατολικότερα, προς την επαρχία Σουέιντα που ελέγχουν οι Δρούζοι πολιτοφύλακες.

Διατηρείται η αισιοδοξία για εκεχειρία στη Γάζα

Αισιόδοξα παραμένουν τα μηνύματα για την πρόοδο των συνομιλιών για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα. Όπως μετέδωσε ο κ. Χαρίτος, παραμένει στο Κατάρ για δεύτερο εικοσιτετράωρο η αντιπροσωπεία της Μοσάντ – γεγονός που αποτελεί σημαντική ένδειξη ότι οι επαφές βρίσκονται σε καλό δρόμο. Παράλληλα, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ στο Ισραήλ, και μάλιστα σε αντίθεση με προηγούμενους κύκλους διαπραγματεύσεων, η Χαμάς πλέον φαίνεται πρόθυμη να απελευθερώσει ήδη από το πρώτο στάδιο του πλαισίου εκεχειρίας όσους ισραηλινούς ομήρους έχουν και στρατιωτική ιδιότητα. Παράλληλα, παρουσιάζει ενδιαφέρον ότι ολοκληρώθηκαν σήμερα τριήμερες επαφές που πραγματοποίησαν ηγετικά στελέχη της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ στο Κάιρο, και όπως μεταδίδουν αραβικά και ισραηλινά μέσα, το κλίμα διατηρήθηκε αισιόδοξο, χωρίς όμως να έχουν διαρρεύσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Χαρίτος, όλα ακόμα παραμένουν ρευστά και εάν δεν συμφωνηθούν όλα, μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, είναι αδύνατον μέχρι στιγμής να υπάρξει βεβαιότητα για την υπογραφή μίας τελικής συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, ενόσω όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες συνεχίζουν να διατηρούν κλειστά τα χαρτιά τους.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Συνάντηση Φιντάν – Τζολάνι στη Δαμασκό! Αποφασισμένη η Τουρκία να “τελειώσει” τους Κούρδους

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στη Δαμασκό βρέθηκε την Κυριακή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, όπου συναντήθηκε με τον Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, ηγέτη της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) στη Συρία.

Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να τεθούν οι σχέσεις Τουρκίας – Συρίας μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ. Προτεραιότητα για την Άγκυρα είναι η αντιμετώπιση του «κουρδικού προβλήματος» καθώς απαιτεί από την Δαμασκό να κινηθεί ώστε να καταλυθεί η αυτόνομη κουρδική οντότητα στην Βορειοανατολική Συρία και να αφοπλιστούν οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας.

Της επίσκεψης Φιντάν στη Δαμασκό είχε προηγηθεί αυτή του αρχηγού της ΜΙΤ, Ιμπραήμ Καλίν στην πρωτεύουσα της Συρίας.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι σύντομα θα μεταβεί και αυτός στην Συρία.

Η Τουρκία θέλει να διαλύσει τον YPG

«Δεν υπάρχει χώρος για την κουρδική πολιτοφυλακή, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στο μέλλον της Συρίας και πρέπει να διαλυθούν» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μετά τη συνάντηση που είχε με τον νέο ηγέτη της Συρίας Άχμαντ αλ Σάρα στη Δαμασκό.

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο ηγέτης της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), η οποία κυριαρχεί στον συνασπισμό που ανέτρεψε τον Μπασάρ αλ Άσαντ στις αρχές Δεκεμβρίου, είπε ότι έπειτα από επικείμενες διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της άμυνας και του στρατού για μια νέα στρατιωτική δομή, οι «ένοπλες φατρίες (θα) αρχίσουν να ανακοινώνουν τη διάλυσή τους και να εντάσσονται» στον στρατό.

Η Άγκυρα, που υποστηρίζει τη νέα συριακή ηγεσία, θεωρεί τις Συριακές Δημοκρατρικές Δυνάμεις (SDF), που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως προέκταση του ορκισμένου εχθρού της, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Επιπλέον, ο Άχμαντ αλ Σάρα δήλωσε ότι όλα τα όπλα της χώρας θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες η κυβέρνησή του θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση του υπουργείου Άμυνας και του στρατού.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ζήτησε την άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας, ώστε να ανοικοδομηθεί η χώρα. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κινητοποιηθεί πλήρως ώστε η Συρία να σταθεί ξανά στα πόδια της και οι εκτοπισμένοι να επιστρέψουν στη χώρα τους», συνέχισε.

Μιλώντας μαζί με τον αλ Σάρα ο Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση της Δαμασκού έχει πει ότι θα λάβει την πρωτοβουλία της διαχείρισης των κρατούμενων του Ισλαμικού Κράτους στη βορειοανατολική Συρία, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα επιτελούσαν οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την YPG.

Ο Φιντάν εκτίμησε ακόμη ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση σχετικά με την παρουσία και τη συνεργασία με την SDF όταν αναλάβει επίσημα την προεδρία της χώρας.

Η «νίκη» της πτώσης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ανήκει στους Σύρους και σε «κανέναν άλλον», δήλωσε επιπλέον ο Χακάν Φιντάν.

«Αγαπητά μου αδέρφια, αυτή η νίκη είναι δική σας και κανενός άλλου. Χάρη στις θυσίες σας, η Συρία άδραξε μια ιστορική ευκαιρία», είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον νέο ηγέτη της Συρίας. Η Τουρκία απέρριψε την Τετάρτη τα σχόλια του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος περιέγραψε τη νίκη των ανταρτών στη Συρία ως «μη φιλική κατάληψη» από την Άγκυρα.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατανοεί ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να υποστηρίξει την Τουρκία και όχι τους Κούρδους μαχητές στη Συρία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Όταν κοιτάς τα συμφέροντα της Αμερικής, όταν κάνεις έναν υπολογισμό για να δεις αν η Τουρκία ή μια τρομοκρατική οργάνωση όπως το PKK είναι πιο σημαντική, ο κ. Τραμπ καταλαβαίνει αμέσως την εξίσωση εδώ», σχολίασε ο ίδιος.

Φιντάν για τους Κούρδους στο France 24

Σε συνέντευξή του χτες στο France 24, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι η Άγκυρα προτιμά να λύσει το θέμα των Κούρδων η νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό, με γνώμονα τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Προσέθεσε ότι οι κουρδικές δυνάμεις θα πρέπει α να διαλυθούν αμέσως.

«Εάν αυτό δεν συμβεί, πρέπει να προστατεύσουμε την εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Ερωτηθείς δε αν αυτό περιλαμβάνει στρατιωτική δράση, απάντησε «ό,τι χρειαστεί».

Την ίδια ώρα τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο Συριακός Εθνικός Στρατός που ελέγχεται από την Άγκυρα έχει συγκεντρώσει μία δύναμη περίπου 25.000 ανδρών και είναι έτοιμος να επιτεθεί σε περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι στη βόρεια και ανατολική Συρία.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ επισκέφθηκε σήμερα στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται σε πολεμική ετοιμότητα στη μεθόριο της Τουρκίας μα τη Συρία και δήλωσε ότι η Τουρκία πιστεύει ότι οι νέα κυβέρνηση της Συρίας, μαζί με τις δυνάμεις του Συριακού Εθνικού Στρατού θα εκδιώξουν τους Κούρδους μαχητές από όλα τα εδάφη που κατέχουν στη βορειοανατολική Συρία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Πείνα, φόβος και ανασφάλεια στο Χαλέπι!

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Ελληνική Κυβέρνηση η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατία ,το ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ,η Αρχιεπισκοπη της Εκκλησιας της Ελλάδος,η Αρχιεπισκοπη Κύπρου ,η Αρχιεπισκοπη Αμερικής και ολες οι ομογενειακες Οργανώσεις καθως και ολες οι ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ πρωτοβουλιες ανα το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ είναι ανάγκη να παρεμβουν πρώτος προκυψουν μεγάλες τραγωδιες στο Χαλεπι

………………

Στις 21 Δεκεμβρίου 2024 δημοσιευτηκε μια πολύ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ έρευνα γερμανικου ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ επιτελειου εθελοντων η οποία μας ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ για την κατάσταση διαβιωσης και ασφαλείας τόσο των Χριστιανων όσο και των άλλων ΚΑΤΟΙΚΩΝ του Χαλεπίου.Τα αποτελέσματα μας παραδοθηκαν από συνεργατες μαςβειδικου  του Γραφείου του ΟΗΕ που μεσολαβησαν για να την παραλαβουμε εγκαιρα όπως πραττουν εδώ και τρία ετη.

Η Ελληνική Κυβέρνηση η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατία ,το ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ,η Αρχιεπισκοπη της Εκκλησιας της Ελλάδος,η Αρχιεπισκοπη Κύπρου ,η Αρχιεπισκοπη Αμερικής και ολες οι ομογενειακες Οργανώσεις καθως και ολες οι ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ πρωτοβουλιες ανα το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ είναι ανάγκη να παρεμβουν πρώτος προκυψουν μεγάλες τραγωδιες στο Χαλεπι

Η Welthungerhilfe (WHH) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς οργανισμούς βοήθειας στη Γερμανία, χωρίς πολιτικές ή θρησκευτικές δεσμεύσεις. Από την ίδρυση του WHH το 1962, κάθε εν ενεργεία Γερμανός Πρόεδρος ήταν ο προστάτης του. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της WHH και το Διοικητικό Συμβούλιο εκπροσωπούν τον οργανισμό εξωτερικά και συμβουλεύουν την Εκτελεστική Διοίκησή του. Η Εκτελεστική Διοίκηση πλήρους απασχόλησης διαχειρίζεται τις δραστηριότητες της WHH.

Έκθεση Ταχείας Αξιολόγησης Αναγκών απο την Πόλη του Χαλεπίου στη  Συρία για το μήνα  Δεκέμβριο του 2024

ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ

Η πόλη του Χαλεπίου αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου ανθρωπιστικές προκλήσεις λόγω δεκατριών ετών ανελέητων συγκρούσεων, οι οποίες έχουν επηρεάσει σοβαρά τις υποδομές, τα μέσα διαβίωσης και τις βασικές υπηρεσίες προς τους πληγέντες πληθυσμούς.

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

 Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την πτώση του καθεστώτος την 1η Δεκεμβρίου 2024, ως αποτέλεσμα της επιχείρησης «Αποτροπή Επιθέσεως» της αντιπολίτευσης που ξεκίνησε στις 27 Νοεμβρίου 2024.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΧΑΛΕΠΙΟΥ

202 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

 Για τον προσδιορισμό κρίσιμων αναγκών και προτεραιοτήτων παρέμβασης, διεξήχθη Ταχεία Αξιολόγηση Αναγκών (RNA) σε όλη την πόλη του Χαλεπίου γειτονιές. Η αξιολόγηση περιελάμβανε 202 συνεντεύξεις από νοικοκυριά και διαβουλεύσεις με 17 διαφορετικούς βασικούς πληροφοριοδότες (KIl).

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Τα ευρήματα τόνισαν την επείγουσα ανάγκη για άμεσες, πολυτομεακές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των επιδεινούμενων συνθηκών και την υποστήριξη των προσπαθειών ανάκαμψης της πόλης.

1.Επισιτιστική ασφάλεια και διατροφή:

 Σοβαρές ελλείψεις τροφίμων αναφέρθηκαν από το 88% των ερωτηθέντων, με το 49% των ανδρών και το 39% των γυναικών με επικεφαλής νοικοκυριά να επηρεάζονται. Η κύρια ανάγκη που εντοπίστηκε ήταν η επισιτιστική βοήθεια για τα νοικοκυριά τους. Επιπλέον, το 96% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι η κύρια πηγή τροφής τους ήταν οι αγορές από τις αγορές, με το 51% των ανδρικών αρχηγών και το 45% των γυναικών επικεφαλής νοικοκυριών να βασίζονται σε αυτή τη μέθοδο. Το 63% των ερωτηθέντων τόνισε ότι απαιτείται χρηματική υποστήριξη για την αγορά ειδών διατροφής από τις αγορές.

2.Χειμώνας και ψυχος..Ανάγκη υποστηριξης

 Λόγω των σκληρών καιρικών συνθηκών και των κατεστραμμένων καταφυγίων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, το 54% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι χρειάζεται υποστήριξη για τον χειμώνα, συμπεριλαμβανομένων κουβέρτες υψηλής θερμότητας, πλαστικά σεντόνια και άλλα απαραίτητα χειμερινά είδη.

3.Πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες:

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ρευματος καυσιμων καθαρός νερού

Απουσιας Οργανωσεων αρωγης

Η πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναφέρθηκε από το 49% των ερωτηθέντων ως κρίσιμη ανάγκη. Επιπλέον, το 21% ανέφερε την ανάγκη πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο νερό, ενώ το 13% τόνισε την ανάγκη για νερό για σκοπούς καθαρισμού και κολύμβησης.Σημειωτέον, το 91% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι δεν παρουσίαζαν δραστηριότητες Ι/ΜΚΟ στην περιοχή τους.

4.Ασφάλεια και κινδύνος ζωής

ΦΟΒΟΙ για κλοπες ,εκδικηση και δολοφόνος με οπλα

: Οι κύριες ανησυχίες που αναφέρθηκαν από τους ερωτηθέντες περιελάμβαναν κλοπή 45%, εκδίκηση 11% και μη εκρηκτικά πυρομαχικά 10%. Συγκεκριμένα, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούσαν να φοβούνται ότι θα επιστρέψουν ή θα ζήσουν σε κατεστραμμένες κοινότητες λόγω της συνεχιζόμενης αστάθειας και των ανεπαρκών πόρων μετά την πτώση του καθεστώτος.

5.Καταφύγιο και αναγκες

υγιεινης

Οι κύριες προκλήσεις που σχετίζονται με τις συνθήκες του καταφυγίου περιλαμβάνουν έλλειψη φωτισμού 34%, ανεπαρκή θέρμανση 32% και δομική αστάθεια 29%

: Μεταξύ των νοικοκυριών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 19% εντόπισε μη διατροφικά είδη (NFls), το 7% ζήτησε προμήθειες υγιεινής και το 2% εξέφρασε την ανάγκη για επείγουσα αποκατάσταση καταφυγίου.Όσον αφορά τις ρυθμίσεις διαβίωσης, το 42% των νοικοκυριών είναι εγκατεστημένα σε ενοικιαζόμενα καταλύματα, το 36% διαμένουν σε δικά τους σπίτια, το 12% φιλοξενούνται από άλλους και το 9% ζει σε ημιτελή κτίρια. Οι κύριες προκλήσεις που σχετίζονται με τις συνθήκες του καταφυγίου περιλαμβάνουν έλλειψη φωτισμού 34%, ανεπαρκή θέρμανση 32% και δομική αστάθεια 29%

Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ

Συρία μετά τη μεταβίβαση εξουσίας: Η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει καταστροφική

Οσοι επιστρεφουν τώρα χρειάζονται υποστήριξη

Βόννη/Βερολίνο, 9 Δεκεμβρίου 2024. Ακόμη και μετά την πρόσφατη μεταβίβαση της εξουσίας, η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία παραμένει καταστροφική. Για παράδειγμα, 12,9 εκατομμύρια άνθρωποι δεν είναι σε θέση να καλύψουν ανεξάρτητα τις διατροφικές τους ανάγκες. Επιπλέον, 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου κατέστρεψαν την οικονομία της χώρας και άφησαν σοβαρούς περιορισμούς στην αγροτική παραγωγή της. Αυτό δεν θα αλλάξει γρήγορα, ακόμη και με αλλαγή κυβέρνησης.

1.ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΣΥΡΙΑ ..ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΖΗΤΗΣΕΙ.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ

ΑΥΞΗΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ

Σε απάντηση, η Welthungerhilfe θα αυξήσει τη βοήθεια που παρέχει στο Χαλέπι και σε άλλες περιοχές στη βορειοδυτική Συρία όπου οι οικογένειες έχουν ζητήσει προστασία από τις μάχες. αναπτύσσει επίσης μια προσέγγιση για την υποστήριξη των επειγόντων αναγκαίων προσπαθειών ανοικοδόμησης στη χώρα. Βασικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζουν οι Σύροι συνάδελφοι της Welthungerhilfe, πολλοί από τους οποίους εργάζονται εκτός Τουρκίας εδώ και χρόνια.

2.ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΑΛΩΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ

«Είναι μια πολύ συναισθηματική κατάσταση για όλους μας. Από τη μια, είμαστε πολύ χαρούμενοι…… Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί υποφέρουν πολύ. Τις τελευταίες ημέρες, μοιράσαμε ψωμί σε 5.000 ευάλωτα νοικοκυριά στο Χαλέπι και χιλιάδες οικογένειες στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα βορειοδυτικά στηρίζονται αυτόν τον μήνα με προϊόντα υγιεινής, κουβέρτες και χρήματα.

3.Σε πολλές περιπτώσεις, οι πόλεις τους έχουν καταστραφεί ολοσχερώς

Πρέπει επίσης να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την ανοικοδόμηση. Οι άνθρωποι θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, οι πόλεις τους έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. δεν έχουν ρεύμα, νερό, νοσοκομεία ή σχολεία, και τα ίδια τα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από χρόνια μάχης.

4.ΜΗΝΥΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΕΠΙ

ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΧΑΛΕΠΙΟΥ.ΚΑΤΑΣΡΟΦΗ Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥΣ

Χρειαζόμαστε τη διεθνή κοινότητα να υποσχεθεί την υποστήριξή της σε αυτούς τους ανθρώπους για να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, ακόμη και όταν το πολιτικό μέλλον της Συρίας παραμένει αβέβαιο. Η απομάκρυνση από τη Συρία τώρα θα ήταν καταστροφική», δηλώνει ο Mahmoud Albasha, συνάδελφος της Welthungerhilfe από το Χαλέπι, αναφέροντας την τρέχουσα κατάσταση.

5.Η Welthungerhilfe πατούσα συνεχώς από το 2013

Η Welthungerhilfe δραστηριοποιείται συνεχώς στην περιοχή από το 2013, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκατομμύρια οικογένειες στα βορειοδυτικά να επιβιώσουν. Είναι σημαντικό όλες οι ομάδες να συμμορφώνονται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύονται οι πολίτες και οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα.

ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1962

Η Welthungerhilfe είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς οργανισμούς βοήθειας στη Γερμανία. είναι πολιτικά ανεξάρτητο και μη θρησκευτικό. Με θάρρος και αποφασιστικότητα, αγωνίζεται για έναν κόσμο χωρίς πείνα . Από την ίδρυσή του στις 14 Δεκεμβρίου 1962, 12.128 υπερπόντια έργα σε περίπου 72 χώρες έχουν υποστηριχθεί με 5,07 δισ. ευρώ. Η Welthungerhilfe ακολουθεί την αρχή της ενδυνάμωσης των ανθρώπων ώστε να βοηθήσουν τους εαυτούς τους να βελτιώσουν βιώσιμα τις συνθήκες διαβίωσής τους, προσφέροντας τα πάντα, από γρήγορη ανακούφιση από καταστροφές έως έργα ανοικοδόμησης και μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής συνεργασίας με εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς εταίρους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή35 λεπτά πριν

Οι Ισραηλινοί συνεχίζουν την προέλαση στη Συρία! Ερωτηματικό το μέλλον των Δρούζων

Οι Δρούζοι του Λιβάνου τάσσονται κατά μίας ενδεχόμενης απόσχισης των ομοεθνών τους από τη “νέα” Συρία των ανταρτών της οργάνωσης...

Ιστορία - Πολιτισμός1 ώρα πριν

Yπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των παρατάξεων της γερμανικής Βουλής αίτημα ισότιμη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την Τουρκία! Καταψήφισε η “Εναλλακτική για τη Γερμανία”

Την Πέμπτη που μας πέρασε, στις 19 Δεκεμβρίου στην Μπούντεσταγκ (Bundestag), στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας, συζητήθηκε και υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των παρατάξεων...

Διεθνή2 ώρες πριν

Συνάντηση Φιντάν – Τζολάνι στη Δαμασκό! Αποφασισμένη η Τουρκία να “τελειώσει” τους Κούρδους

Στη Δαμασκό βρέθηκε την Κυριακή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, όπου συναντήθηκε με τον Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, ηγέτη...

Ιστορία - Πολιτισμός4 ώρες πριν

Η Εκκλησία του Δήμου και η Εκκλησία των Πιστών

Στις Ελληνικές πόλεις η Εκκλησία του Δήμου ήταν η συνάθροιση των ελεύθερων πολιτών που συσκέπτοντο, νομοθετούσαν, αποφάσιζαν για τα κοινά...

Διεθνή5 ώρες πριν

Πείνα, φόβος και ανασφάλεια στο Χαλέπι!

Η Ελληνική Κυβέρνηση η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατία ,το ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ,η Αρχιεπισκοπη της Εκκλησιας της Ελλάδος,η Αρχιεπισκοπη Κύπρου ,η...

Δημοφιλή