Ακολουθήστε μας

Ουκρανία

Η Ουκρανία καλεί ΟΗΕ και Διεθνή Ερυθρό Σταυρό στο Κουρσκ

Δημοσιεύτηκε

στις

Για να δουν ότι η Ουκρανία σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σίμπιχα κάλεσε σήμερα τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) να επισκεφθούν τις κατεχόμενες από τον ουκρανικό στρατό περιοχές της ρωσικής περιφέρειας Κουρσκ.

“Η Ουκρανία είναι έτοιμη να διευκολύνει το έργο τους και να αποδείξει ότι σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο” στην περιοχή αυτή, τόνισε ο Σίμπιχα με ανάρτησή του στο Χ.

Το Κίεβο εξαπέλυσε στις αρχές Αυγούστου μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, που συνορεύει με την Ουκρανία, όπου ισχυρίζεται ότι ελέγχει περισσότερα από 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα και δεκάδες χωριά.

Η ουκρανική κυβέρνηση να αποδείξει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Κουρσκ σέβονται το ανθρωπιστικό δίκαιο, δεν κακομεταχειρίζονται τους Ρώσους αμάχους και δεν διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, αντίθετα με τον ρωσικό στρατό που κατηγορείται ότι έχει διαπράξει ωμότητες στο ουκρανικό έδαφος.

“Ήδη από την πρώτη ημέρα της επιχείρησης στο Κουρσκ οι ουκρανικές δυνάμεις άμυνας επέδειξαν πλήρη σεβασμό προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο” και “εγγυήθηκαν την ανθρωπιστική βοήθεια και την ασφαλή μετακίνηση των αμάχων”, τόνισε ο Σίμπιχα.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, λόγω της ουκρανικής στρατιωτικής επιχείρησης περίπου 150.000 άμαχοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο Κουρσκ.

Η πρόεδρος της ΔΕΕΣ Μιριάνα Σπόλιαριτς έφτασε σήμερα στη Μόσχα, για μια επίσκεψη που ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό.

Πριν από μερικές ημέρες τρεις Ουκρανοί εργαζόμενοι στην υπηρεσία αυτή σκοτώθηκαν σε πλήγμα στην επαρχία Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Τα θύματα ετοιμάζονταν να μοιράσουν ξύλα και κάρβουνο σε χωριό υπό ουκρανικό έλεγχο, πολύ κοντά στη γραμμή του μετώπου, όταν τα οχήματά τους επλήγησαν από πυρά, είχε αναφέρει η ΔΕΕΣ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε αποδώσει το πλήγμα στον ρωσικό στρατό, κάνοντας λόγο για “ένα νέο έγκλημα πολέμου”.

capital.gr

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Οι Ουκρανοί υποχωρούν! Η Ρωσία κατέλαβε το Βούλενταρ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Πώς κατάφεραν οι Ρώσοι να εισέλθουν στην κομβική πόλη, πιέζοντας προς το Ποκρόφσκ.

Νέες αποκαλύψεις για την ισραηλινή πυραυλική επίθεση σε ισραηλινές βάσεις. Σύγκριση των στρατιωτικών δυνάμεων Ιράν και Ισραήλ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Βικτόρια Νούλαντ: ΗΠΑ και Βρετανία απέτρεψαν ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Νούλαντ επιβεβαίωσε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία βρισκόταν στο τραπέζι τον Απρίλιο του 2022

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία πίεσαν την Ουκρανία να απορρίψει μια ειρηνευτική συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη με τη Ρωσία, τον Απρίλιο του 2022, λίγο μετά την ρωσική εισβολή, αποκάλυψε η Αμερικανίδα πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ.

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Μιχαίλ Ζιγκάρ, υποστήριξε ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρόσφερε η Ρωσία για να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, θα είχαν αφήσει μια αποστρατικοποιημένη Ουκρανία.

Η Νούλαντ που εργάστηκε υπό τις κυβερνήσεις Μπους, Ομπάμα και Μπάιντεν, επιβεβαίωσε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία βρισκόταν στο τραπέζι τον Απρίλιο του 2022, αλλά είπε ότι «πολλοί άνθρωποι και ίσως ο ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν πολύ καχύποπτοι, κόντευαν να πέσουν σε μια παγίδα».

 

ADVERTISING

«Οι Ουκρανοί άρχισαν να ζητούν συμβουλές για το πού πάει αυτό το πράγμα», είπε η Νούλαντ. «Έγινε σαφές για εμάς, για τους Βρετανούς, αλλά και για άλλους, ότι η πρόταση περιλάμβανε όρια στους ακριβείς τύπους οπλικών συστημάτων που θα μπορούσε να έχει η Ουκρανία, έτσι ώστε να είναι ουσιαστικά ουδέτερη ως στρατιωτική δύναμη».

Από την άλλη πλευρά, «δεν υπήρχαν παρόμοιοι περιορισμοί στη Ρωσία», είπε η Νούλαντ. «Δεν ζητήθηκε από τη Ρωσία να αποσυρθεί, δεν απαιτήθηκε να έχει τους ίδιους περιορισμούς στον στρατό της απέναντι στην Ουκρανία». «Αν ο Πούτιν μπορούσε να πάρει αυτή την εντελώς ουδέτερη αποστρατικοποιημένη Ουκρανία για τίποτα», είπε η Νούλαντ, «γιατί να μην το έκανε;»

Η Νούλαντ παραιτήθηκε πριν λίγους μήνες από τη θέση της ως υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή