Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Ηνωμένο Βασίλειο: Ήρθε το τέλος των ανεμογεννητριών; Ιδού το «ακίνητο» σύστημα αιολικής ενέργειας

Δημοσιεύτηκε

στις

Η τεχνολογία περιγράφεται ως μια “επαναστατική κλιμακούμενη λύση ανανεώσιμης ενέργειας”, η οποία θα μπορούσε να έρθει σύντομα και σε άλλες ευρωπαϊκές στέγες

Το πρώτο “ακίνητο” σύστημα αιολικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου εγκαταστάθηκε σε στέγη στην Οξφόρδη.

Όταν σκεφτόμαστε την αιολική ενέργεια, στο μυαλό μας έρχονται φυσικά οι ανεμογεννήτριες – μεγάλα πτερύγια που περιστρέφονται για να κινήσουν μια γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας.

Όμως, καθώς η επανάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προχωράει, αναπτύσσονται όλο και περισσότερες τεχνολογίες για να καλύψουν διάφορες θέσεις και να βοηθήσουν τον κόσμο να απεξαρτηθεί ταχύτερα από τα ορυκτά καύσιμα.

Τα σχέδια αιολικής ενέργειας χωρίς κίνηση, όπως αυτό της αμερικανικής εταιρείας Aeromine Technologies, έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι πιο αθόρυβα και κάπως ασφαλέστερα για τα πουλιά.

Το πρωτότυπο δοκιμάζεται στην οροφή του εργοστασίου κατασκευής MINI της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας BMW στην Οξφόρδη, προτού εγκατασταθεί αλλού στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Πώς λειτουργούν τα συστήματα αιολικής ενέργειας χωρίς κίνηση;

Όπως και οι αντλίες θερμότητας και άλλα στοιχεία της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, η μονάδα αιολικής ενέργειας δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό.

Καταλαμβάνει ένα αρκετά ταπεινό σημείο στην άκρη της οροφής του εργοστασίου, με γωνία προς τον επικρατούντα άνεμο.

Η λευκή μονάδα αποτελείται από κάθετες αεροτομές που δημιουργούν ένα φαινόμενο κενού, τραβώντας τον άνεμο πίσω από έναν εσωτερικό έλικα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

“Η “ακίνητη” τεχνολογία μας για την αιολική ενέργεια έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί απρόσκοπτα παράλληλα με τα ηλιακά συστήματα, μεγιστοποιώντας την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας από τις στέγες, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αντιμετώπιση προκλήσεων όπως ο θόρυβος, οι δονήσεις και οι επιπτώσεις στην άγρια ζωή”, εξηγεί ο Claus Lønborg, διευθύνων σύμβουλος της Aeromine.

The UK’s first “motionless” wind energy system has been installed on the roof of BMW Group’s Oxford Plant.
The UK’s first “motionless” wind energy system has been installed on the roof of BMW Group’s Oxford Plant.Aeromine Technologies

Η μονάδα συνεργάζεται με ένα υπάρχον ηλιακό σύστημα 11.000 πάνελ σε στέγη – που καλύπτει μια έκταση στο μέγεθος πέντε γηπέδων ποδοσφαίρου και παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει το ισοδύναμο 850 νοικοκυριών για ένα χρόνο.

Η ιδέα είναι η αιολική μονάδα να ενισχύεται όταν οι συνθήκες ηλιακής ενέργειας εξασθενούν τα βράδια και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η χρηματοδότηση ήρθε μέσω του BMW Startup Garage, το οποίο υποστηρίζει τεχνολογίες αιχμής αναθέτοντας στην startup εταιρεία την προμήθεια. Αντί να ενεργεί ως επενδυτής μέσω επιχειρηματικών κεφαλαίων, αναλαμβάνει το ρόλο του πελάτη.

Όπως εξηγεί η Carmen Gargioni, επικεφαλής της ομάδας καινοτομίας στο BMW Group Real Estate Management, “[ενεργεί] ως προξενητής μεταξύ νεοφυών επιχειρήσεων και διαφόρων επιχειρηματικών μονάδων. Οι νέες τεχνολογίες είναι απαραίτητες, καθώς προσπαθούμε να βρούμε την πιο αποτελεσματική λύση για τις απαιτήσεις μας”.

Ποιες άλλες νέες τεχνολογίες αιολικής ενέργειας βρίσκονται στα σκαριά;

Οι εγκαταστάσεις αιολικών συστημάτων της Aeromine είναι συνήθως 50 kW ή μεγαλύτερες, λέει η εταιρεία, και είναι ιδανικές για μεγάλα, επίπεδα κτίρια σε στέγες, όπως αποθήκες, κέντρα δεδομένων, γραφεία και πολυκατοικίες.

Άλλοι οικολογικοί εφευρέτες επινοούν διαφορετικές λύσεις. Η γαλλική εταιρεία New World Wind, για παράδειγμα, δημιούργησε την τεχνολογία “Aeroleaf”, η οποία τοποθετεί μικροαεριογεννήτριες σε κατασκευές που μοιάζουν με δέντρα.

Ενσωματώνονται σε αστικά περιβάλλοντα όπως οι δρόμοι κατοικιών και είναι επίσης αθόρυβες.

Ένας άλλος σχεδιασμός χωρίς πτερύγια προέρχεται από την ισπανική νεοσύστατη εταιρεία Vortex Bladeless. Με το ψευδώνυμο “Skybrator“, η τουρμπίνα της παράγει ενέργεια μόνο μέσω της δόνησης.

Οι παραδοσιακοί κατασκευαστές ανεμογεννητριών καινοτομούν επίσης συνεχώς, φυσικά. Οι ανεμογεννήτριες με ρίγες έχουν προταθεί ως μια λύση για τον περιορισμό των συγκρούσεων με πουλιά σε υπεράκτια πάρκα.

ΠΗΓΗ: Euronews

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή