Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας λόγω της αυταρχικής διακυβέρνησης

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο δρόμος προς τη βιώσιμη οικονομική επιτυχία, όπως αποδεικνύεται από άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, δεν βρίσκεται στον αυστηρότερο κρατικό έλεγχο ή σε πιο περίπλοκα πενταετή σχέδια, αλλά στην υιοθέτηση αρχών που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές αλλού. Αυτές οι αρχές περιλαμβάνουν την προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης και το κράτος δικαίου.

Η υιοθέτηση ενός τέτοιου μοντέλου θα απαιτούσε σημαντικές αλλαγές στην τρέχουσα δομή διακυβέρνησης της Κίνας – μια προοπτική που φαίνεται απίθανη δεδομένης της βαθιάς ριζωμένης δέσμευσης του ΚΚΚ να διατηρήσει τον έλεγχό του στην κοινωνία.

Καθώς η οικονομία της Κίνας αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις, τα φώτα της δημοσιότητας μετατοπίζονται από τα επιφανειακά συμπτώματα στις βαθύτερες αιτίες αυτών των ζητημάτων. Οι αναλυτές προτείνουν ότι οι ρίζες των οικονομικών προβλημάτων της Κίνας είναι αλληλένδετες με τους περιορισμούς της αυταρχικής διακυβέρνησής της, που μπορεί να περιορίζουν τις δυνατότητες της χώρας για βιώσιμη ανάπτυξη και καινοτομία.

Η Κίνα έχει μια διαχρονική ιστορία καινοτομίας, με συνεισφορές που έχουν διαμορφώσει τον κόσμο—από την εφεύρεση της πυξίδας μέχρι τη δημιουργία χαρτονομίσματος. Ωστόσο, από τη μαοϊκή επανάσταση, οι δημιουργικές ενέργειες του έθνους έχουν συχνά ανακατευθυνθεί υπό τον αυστηρό έλεγχο της κομμουνιστικής κυριαρχίας. Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) έχει δώσει προτεραιότητα στη διατήρηση του ελέγχου, μερικές φορές σε βάρος της ενθάρρυνσης του είδους της καινοτομίας που χαρακτήριζε προηγούμενες περιόδους της κινεζικής ιστορίας. Αντί να καλλιεργεί νέες ιδέες, το ΚΚΚ έχει αναπτύξει εξελιγμένους μηχανισμούς ελέγχου του πληθυσμού, όπως τα αμφιλεγόμενα στρατόπεδα επανεκπαίδευσης. Αυτή η ανακατεύθυνση της δημιουργικότητας υπογραμμίζει τον ευρύτερο αντίκτυπο της αυταρχικής διακυβέρνησης στην ανθρώπινη πρόοδο.

Τα οικονομικά αποτελέσματα αυτής της προσέγγισης γίνονται πιο εμφανή σε σύγκριση με την πορεία της Ταϊβάν, ενός έθνους που, παρά το μικρότερο μέγεθος και τις γεωπολιτικές του πιέσεις, έχει καλλιεργήσει μια κουλτούρα δημιουργικότητας και καινοτομίας. Η Ταϊβάν έχει αναδειχθεί ως παγκόσμιος ηγέτης σε βιομηχανίες όπως η κατασκευή ημιαγωγών, ένας τομέας κρίσιμος για τη σύγχρονη οικονομία. Η αντίθεση μεταξύ της επιτυχίας της Ταϊβάν και του μοντέλου «σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά» του ΚΚΚ εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της οικονομικής στρατηγικής της Κίνας.

Κεντρική θέση στις οικονομικές προκλήσεις της Κίνας είναι η έμφαση που δίνει το ΚΚΚ στη συλλογική σκέψη και τον κρατικό έλεγχο. Αυτή η προσέγγιση δίνει προτεραιότητα στη συμμόρφωση και την τάξη έναντι της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, βασικά στοιχεία της οικονομικής ανάπτυξης στη σημερινή παγκόσμια οικονομία. Οι συνέπειες αυτής της προσέγγισης είναι εμφανείς στην εξάρτηση της Κίνας από τον εκτεταμένο δανεισμό και τον υπερκατασκευασμένο τομέα ακινήτων. Ο πολλαπλασιασμός των «πόλεων-φαντασμάτων», όπου ολόκληρες υποδομές παραμένουν ακατοίκητες, συμβολίζει τις αναποτελεσματικότητα που μπορεί να προκύψει από μια οικονομία που καθοδηγείται περισσότερο από κρατικές οδηγίες παρά από τη ζήτηση της αγοράς.

Η πανδημία COVID-19 εξέθεσε περαιτέρω τους περιορισμούς της κεντρικής διακυβέρνησης της Κίνας από πάνω προς τα κάτω. Καθώς ο ιός εξαπλώθηκε, οι τοπικές πρωτοβουλίες και οι δημιουργικές λύσεις συχνά επισκιάζονταν από αυστηρές οδηγίες από το Πεκίνο. Αυτή η συγκεντρωτική προσέγγιση όχι μόνο καθυστέρησε την αρχική ανταπόκριση στην πανδημία, αλλά τόνισε επίσης τους κινδύνους της πνευματικής εξάρτησης από το κράτος. Η τελική ανάπτυξη εμβολίων της Κίνας, αν και ένα σημαντικό επίτευγμα, αγωνίστηκε να ανταποκριθεί στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των δυτικών εναλλακτικών λύσεων, καταδεικνύοντας τις δυσκολίες της καινοτομίας σε ένα σύστημα όπου η πνευματική ελευθερία είναι περιορισμένη.

Η οικονομική στρατηγική της Κίνας αποκαλύπτει επίσης μια βαθιά εστίαση στις υλικές πτυχές της ανάπτυξης – όπως η ανάπτυξη υποδομών, οι ποσοστώσεις παραγωγής και οι στόχοι του ΑΕΠ – συχνά σε βάρος των πολιτιστικών και πνευματικών ελευθεριών που υποστηρίζουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική επιτυχία. Αυτή η έμφαση στο «hardware» έναντι του «software» έρχεται σε έντονη αντίθεση με την προσέγγιση που παρατηρείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η οικονομική επιτυχία έχει οικοδομηθεί στη βάση των ατομικών δικαιωμάτων, της ελευθερίας του λόγου και της καινοτομίας. Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών από το Σύνταγμα των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου μπορούν να ανθίσουν νέες ιδέες, οδηγώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις και την οικονομική ανθεκτικότητα.

Αυτή η θεμελιώδης διαφορά στη φιλοσοφία διακυβέρνησης εξηγεί γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να πρωτοστατούν στην παγκόσμια καινοτομία, ενώ η Κίνα συχνά δυσκολεύεται να προχωρήσει πέρα ​​από τη μίμηση και τις διαφωνίες πνευματικής ιδιοκτησίας. Καθώς η Κίνα επιδιώκει τη μετάβαση από μια οικονομία που βασίζεται στην κατασκευή σε μια οικονομία που βασίζεται στην τεχνολογία και τις υπηρεσίες, αυτές οι προκλήσεις γίνονται όλο και πιο έντονες.

Επιπλέον, η προσέγγιση της Κίνας στο διεθνές εμπόριο και την πνευματική ιδιοκτησία έχει εγείρει ανησυχίες παγκοσμίως. Πρακτικές όπως η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και ο οικονομικός καταναγκασμός έχουν τείνει τις σχέσεις με βασικούς εμπορικούς εταίρους, θέτοντας δυνητικά σε κίνδυνο τη θέση της Κίνας στη διεθνή κοινότητα. Ενώ αυτές οι τακτικές μπορεί να αποφέρουν βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη, κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την αξιοπιστία και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Κίνας, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου η εμπιστοσύνη και η συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική επιτυχία.

Καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει τις τρέχουσες οικονομικές της προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας φούσκας ακινήτων και της αυξανόμενης ανεργίας των νέων, οι περιορισμοί του οικονομικού της μοντέλου γίνονται όλο και πιο δύσκολο να αγνοηθούν. Οι παραδοσιακές μέθοδοι οικονομικής τόνωσης του ΚΚΚ —όπως οι δαπάνες για υποδομές και η χαλαρή νομισματική πολιτική— φαίνονται ολοένα και πιο ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση των βαθύτερων διαρθρωτικών ζητημάτων. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι χωρίς μια στροφή προς ένα μοντέλο διακυβέρνησης που αγκαλιάζει περισσότερη ατομική ελευθερία και πνευματική ανεξαρτησία, η Κίνα μπορεί να δυσκολευτεί να επιτύχει το είδος της μακροπρόθεσμης ευημερίας που επιδιώκει.

Ο δρόμος προς τη βιώσιμη οικονομική επιτυχία, όπως αποδεικνύεται από άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, δεν βρίσκεται στον αυστηρότερο κρατικό έλεγχο ή σε πιο περίπλοκα πενταετή σχέδια, αλλά στην υιοθέτηση αρχών που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές αλλού. Αυτές οι αρχές περιλαμβάνουν την προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης και το κράτος δικαίου. Ωστόσο, η υιοθέτηση ενός τέτοιου μοντέλου θα απαιτούσε σημαντικές αλλαγές στην τρέχουσα δομή διακυβέρνησης της Κίνας – μια προοπτική που φαίνεται απίθανη δεδομένης της βαθιάς ριζωμένης δέσμευσης του ΚΚΚ να διατηρήσει τον έλεγχό του στην κοινωνία.

Χωρίς αυτές τις αλλαγές, η Κίνα κινδυνεύει να παγιδευτεί σε έναν κύκλο μειωμένων αποδόσεων, όπου οι δυνατότητες για καινοτομία και ανάπτυξη παρεμποδίζονται συνεχώς από τους περιορισμούς της αυταρχικής διακυβέρνησης. Οι διαφαινόμενες οικονομικές προκλήσεις, από τη χαλάρωση της αγοράς ακινήτων έως την αυξανόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ των νέων, υπενθυμίζουν ότι το μοντέλο του ΚΚΚ μπορεί να αγγίζει τα όριά του. Η κατάσταση που αντιμετωπίζει η Κίνα είναι μια καθαρή απεικόνιση των ευρύτερων προκλήσεων της αυταρχικής διακυβέρνησης στον σύγχρονο κόσμο.

ΠΗΓΗ: etruth.mv

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Σκιές στην προεκλογκή εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις: Απανωτά σκάνδαλα με τον σύζυγό της

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα απανωτά σκάνδαλα μπορεί να πλήξουν την εικόνα της Κάμαλα Χάρις

Οι Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ εισέρχονται στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές, τις πιο σημαντικές στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ με τους δύο υποψήφιους να προειδοποιούν ότι η τύχη ενός πολωμένου έθνους εξαρτάται από το εξαιρετικά αμφίρροπο αποτέλεσμα.

Στο φως της δημοσιότητας όμως, έρχονται απανωτά σκάνδαλα που με κάποιο τρόπο μπορεί να πλήξουν την εικόνα της Κάμαλα Χάρις.

Ως χτύπημα κάτω από τη ζώνη είναι για την υποψήφια των Δημοκρατικών για το χρίσμα, Κάμαλα Χάρις, οι νέες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την ανάρμοστη και κακοποιητική συμπεριφορά του συζύγου της, Ντάγκλας Έμχοφ, σε παλαιότερες σχέσεις του.

Γεγονός είναι ότι οι νέες πληροφορίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου σπιλώνουν την εικόνα της Χάρις, επισημαίνουν η γερμανική εφημερίδα Bild και η βρετανική Daily Mail. Oι καταγγελίες σε βάρος του 59χρονου Έμχοφ είναι συγκλονιστικές και φέρνουν τη νυν αντιπρόεδρο των ΗΠΑ σε δεινή θέση, υποστηρίζει η εφημερίδα Daily Mail.

Πρόκειται για το πρώτο σκάνδαλο που αμαυρώνει την εικόνα της Κάμαλα και βλέπει το φως της δημοσιότητας λίγες εβδομάδες πριν από την κάλπη (5 Νοεμβρίου), αποτελώντας «βούτυρο στο ψωμί» για τον 78χρονο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ.

Περιστατικό σε φιλανθρωπικό γκαλά στις Κάννες

Ο Έμχοφ, άλλοτε μεγαλοδικηγόρος, καθώς από τότε που εξελέγη η σύζυγός του στην αντιπροεδρία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την εργασία του, φέρεται να χτύπησε βάναυσα την τότε κοπέλα του στο πρόσωπο στις 24 Μαΐου του 2012, μετά από ένα φιλανθρωπικό γκαλά κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ των Καννών.

Στο γκαλά αυτό είχαν παραβρεθεί πολλές διασημότητες, όπως οι ηθοποιοί Αντόνιο Μπαντέρας, Άλεκ Μπάλντουιν, ο θρυλικός σχεδιαστής μόδας Καρλ Λάγκερφελντ και η Πάρις Χίλτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χαστούκι που δέχτηκε η σύντροφος του Έμχοφ μπροστά από το Hotel du Cap ήταν τόσο δυνατό που το θύμα έκανε στροφή 180 μοιρών. Ο λόγος που τη χτύπησε ήταν η ζήλια, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες.

Το ζευγάρι περίμενε ένα ταξί όταν η κοπέλα άνοιξε την τσάντα της και έδωσε χρήματα σε έναν υπάλληλο της εκδήλωσης για να εξυπηρετηθεί άμεσα. Μόνο που, εκτός από τα χρήματα που του έδωσε, ακούμπησε για λίγο το χέρι της στον ώμο του. Ο Έμχοφ νόμιζε ότι τον φλέρταρε, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ που επικαλούνται τα διεθνή ΜΜΕ.

Γνωστός του τότε ζευγαριού δήλωσε στη Daily Mail ότι το θύμα τηλεφώνησε από το ταξί κλαίγοντας μετά το περιστατικό και περιέγραψε λεπτομερώς τη φρίκη που βίωσε. Η γυναίκα, με το κωδικό όνομα «Τζέιν», είναι μία επιτυχημένη δικηγόρος της Νέας Υόρκης. Δύο άλλοι φίλοι της επιβεβαίωσαν στους δημοσιογράφους την προσωπική σχέση που είχε με τον Έμχοφ επί τρεις μήνες. Εξάλλου, υπάρχουν και φωτογραφίες που τους δείχνουν δίπλα-δίπλα.

Η «Τζέιν» δεν σχολίασε μετά τις αποκαλύψεις

Μετά τις αποκαλύψεις των μέσων ενημέρωσης, ο Έμχοφ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι είχε σχέση με την νταντά της κόρης του, Ναγιέν Νέιλορ, κατά τη διάρκεια του πρώτου του γάμου, το 2008.

Η «Τζέιν» δήλωσε ότι ο Έμχοφ της είχε πει πως η νταντά είχε μείνει έγκυος αλλά στη συνέχεια απέβαλε. Τότε αυτή τον είχε κατηγορήσει ότι ευθύνεται για την αποβολή. Η νταντά πάντως ισχυρίζεται ότι ο μεγαλοδικηγόρος τακτοποίησε την υπόθεση καταβάλλοντας αποζημίωση ύψους 80.000 δολαρίων.

Την ίδια ώρα, ο Ντάγκλας Έμχοφ εμφανίζεται χαμογελαστός στο πλευρό της συζύγου του, στηρίζοντάς την με όλες του τις δυνάμεις, όπως ισχυρίζεται. Πρόσφατα, μάλιστα, είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτικό στούντιο ως υποστηρικτής των γυναικών απέναντι στην «ανδρική τοξικότητα».

protothema.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Ο Μπάιντεν παραγκωνίζεται ενώ ο Νετανιάχου αναδιαμορφώνει τη Μέση Ανατολή – Πού οδηγούνται οι σχέσεις Ισραήλ με ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Evelyn Hockstein/File Photo

Είναι σαφές πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καμία γνώση για το τι θα κάνει το Ισραήλ απέναντι στο Ιράν – και μοιάζει να μην έχει ούτε τρόπο να επηρεάσει τις αποφάσεις του

Καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και το Ισραήλ ετοιμάζουν τα αντίποινα στο Ιράν, η κυβέρνηση Μπάιντεν μοιάζει ολοένα και περισσότερο με απλό παρατηρητή: χωρίς γνώση του τι σχεδιάζει ο πιο στενός σύμμαχός της στη Μέση Ανατολή και με περιορισμένη επιρροή επί των αποφάσεών του.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε δημοσίως πως συνεργάζονται στενά με τους Ισραηλινούς ομολόγους του και εκφράζουν την ελπίδα ο Νετανιάχου να προβεί σε μία «συγκρατημένη» απάντηση στο μπαράζ πυραύλων που δέχθηκε η χώρα του από το Ιράν. Σύμφωνα με τη WSJ, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, οι Ισραηλινοί έχουν πει στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν αισθάνονται την ανάγκη να χτυπήσουν άμεσα ή με μαζικό τρόπο.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν συζητήσει πιθανούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν. Ο Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη δήλωσε ότι δεν θα στήριζε ένα πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά την Πέμπτη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης σε μία επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, στέλνοντας στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου.

Ο ένας αιφνιδιασμός μετά τον άλλο

Ωστόσο το Ισραήλ δεν έχει λάβει την οριστική απόφασή του και ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες αιφνιδιαστεί. Ο Νετανιάχου έδωσε τη εντολή για την αεροπορική επιδρομή με την οποία δολοφονήθηκε ο Χασάν Νασράλα από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη, την ώρα που αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν πάλευαν λίγα τετράγωνα παραπέρα να αποτρέψουν μία κλιμάκωση της κατάστασης με διπλωματικά μέσα. «Η απόφαση του Νετανιάχου να εγκρίνει την επίθεση της 27ης Σεπτεμβρίου από αμερικανικό έδαφος, χωρίς να ειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο εκ των προτέρων, και στη συνέχεια να δημοσιεύσει φωτογραφία με τη στιγμή που έδινε την εντολή, υπογραμμίζει την αυξανόμενη απόσταση ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση και τον Λευκό Οίκο», σχολιάζει η WSJ.

Βραχυπρόθεσμα οι μονομερείς αποφάσεις του Ισραήλ για τα πλήγματα έναντι του Ιράν μπορεί να εμπλέξουν την κυβέρνηση Μπάιντεν σε ακόμη μία μη δημοφιλή περιφερειακή σύρραξη. Μακροπρόθεσμα θα ενισχύονταν οι φωνές της κριτικής, που τονίζουν ότι οι ΗΠΑ είναι υπερβολικά υποχωρητικές έναντι του Ισραήλ και δεν χρησιμοποιούν την ισχύ τους για να συγκρατήσουν τον σύμμαχό τους.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Έιμος Χόχσταϊν συναντήθηκε με Ισραηλινούς αξιωματούχους στο καταφύγιο του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ για να τους παροτρύνει να μην ξεκινήσουν επιχείρηση μεγάλης κλίμακας κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Τους παρακάλεσε να καταβάλουν προσπάθειες για μια συμφωνία που θα απωθούσε τη Χεζμπολάχ πίσω από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Χόχσταϊν με τον Νετανιάχου, χιλιάδες βομβητές που χρησιμοποιούνταν από μαχητές της Χεζμπολάχ εξερράγησαν σε ολόκληρο τον Λίβανο σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και τραυμάτισε χιλιάδες άλλους. Την επόμενη μέρα, βόμβες σε γουόκι-τόκι πυροδότησαν ένα δεύτερο κύμα εκρήξεων. Ακολούθησε ένα μπαράζ ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, στις οποίες έπεσαν νεκροί πάνω από 500 άνθρωποι στην πιο θανατηφόρα ημέρα στον Λίβανο εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Οι νεκροί στον Λίβανο έχουν προσεγγίσει πλέον τους 2.000.

Δεν έχουν μιλήσει από τον Αύγουστο Μπάιντεν – Νετανιάχου

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων και προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από την επίθεση.

Με τις προεδρικές εκλογές να έρχονται σε έναν μήνα «ο Μπάιντεν και η ομάδα του συχνά μοιάζουν με παρευρισκόμενους, απρόθυμους ή ανίκανους να χαλιναγωγήσουν έναν σύμμαχο που συνεχίζουν να υποστηρίζουν πολιτικά και να του παρέχουν κρίσιμη στρατιωτική υποστήριξη», σημειώνει η WSJ και προσθέτει: «Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τον δεσμό ΗΠΑ – Ισραήλ άθραυστο. Αλλά η σχεδόν 50ετής σχέση του με τον Νετανιάχου επιδεινώνεται σταθερά. Ο Μπάιντεν δεν έχει μιλήσει προσωπικά με τον Νετανιάχου από τις 21 Αυγούστου».

«Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου έχουν μετρήσει ο ένας τις αντιδράσεις του άλλου και ο Νετανιάχου φαίνεται να κρίνει σταθερά ότι έχει περισσότερο χώρο από ό,τι πιστεύει ο Μπάιντεν», δήλωσε στη WSJ ο Τζον Άλτερμαν, διευθυντής προγραμμάτων Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. Οι ΗΠΑ «φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται από την ισραηλινή ηγεσία είτε ως κάποιος γκρινιάρης είτε ως επιβάτης στο πίσω κάθισμα που δεν κατανοεί τις απαιτήσεις αυτή τη στιγμή».

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να χαλιναγωγήσουν το Ισραήλ στη Γάζα απέδωσαν μόνο περιορισμένα αποτελέσματα, λένε οι αναλυτές. Στον Λίβανο, ο Νετανιάχου εμφανίστηκε ακόμη λιγότερο περιορισμένος. Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν είναι δυσαρεστημένοι με τα χτυπήματα που έχει καταφέρει το Ισραήλ στη Χεζμπολάχ, μια τρομοκρατική ομάδα που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ. Ούτε επιθυμούν έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές να δώσουν την εντύπωση ότι χαλιναγωγούν μια επίθεση κατά της Τεχεράνης. Ωστόσο έχουν αποτύχει να αποτρέψουν την επέκταση του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς σε μια ευρύτερη σύγκρουση και να σταματήσουν μία αιματοχυσία χωρίς τέλος.

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή