Ακολουθήστε μας

BRICS

Ο Πούτιν επιδιώκει ενεργότερο ρόλο των BRICS στον παγκόσμιο ενεργειακό διάλογο

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κάλεσε της χώρες BRICS να διεκδικήσουν ενεργότερο ρόλο στην παγκόσμια ενεργειακή σκακιέρα, την ώρα που το Κρεμλίνο αναζητά τρόπους να περιορίσει την επιρροή της Δύσης.

Η Ρωσία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και κάτοχος των μεγαλύτερων αποθεμάτων φυσικού αερίου, πρόκειται να φιλοξενήσει το ετήσιο Διεθνές Φόρουμ της Εβδομάδας Ενέργειας αργότερα αυτήν την εβδομάδα, στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Ενέργειας των BRICS.

“Είναι προφανές ότι στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα θα πρέπει να έχει στόχο την ενίσχυση των εθνικών οικονομιών, την επίλυση πρωτευόντων κοινωνικών προβλημάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων”, ανέφερε ο Πούτιν σε επιστολή του προς τους συμμετέχοντες και τους καλεσμένους στο φόρουμ.

“Είναι κρίσιμο να συμφωνήσουμε σε κοινές αρχές για τις χώρες μας στη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και να σκιαγραφήσουμε τρόπους ενίσχυσης του ρόλου των BRICS στον παγκόσμιο ενεργειακό διάλογο”, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των BRICS.

Στο παρελθόν, στο φόρουμ συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από τη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο. Το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο ερώτημα του Reuters εάν ο υπουργός Ενέργειας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν θα παρευρεθεί ή όχι στο φόρουμ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το Κρεμλίνο θα ενημερώσει για το ποιοι θα συμμετάσχουν στο φόρουμ “σε εύθετο χρόνο”.

Το σχήμα των BRICS συστάθηκε ως άτυπο μπλοκ το 2009 από τις Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική με στόχο να παράσχει μια πλατφόρμα στα μέλη του προκειμένου να αμφισβητήσουν την υφιστάμενη παγκόσμια τάξη που κυριαρχούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοί τους.

Αργότερα, το μπλοκ διευρύνθηκε με την προσχώρηση και άλλων χωρών, όπως η Αίγυπτος, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πλέον, το κλαμπ των BRICS αντιπροσωπεύει το 42% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Σαουδική Αραβία δεν έχει ακόμη επισήμως ενταχθεί στο μπλοκ, ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είχε προσκαλέσει τον Σαουδάραβα διάδοχο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS στην πόλη Καζάν τον επόμενο μήνα.

capital.gr

BRICS

Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των BRICS

Δημοσιεύτηκε

στις

Murat Cetinmuhurdar/Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 23 Οκτωβρίου στο Καζάν, στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε στο Κρεμλίνο τον πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος βρίσκεται στη Ρωσία για επίσημη επίσκεψη.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που οι σχέσεις μας με την Τουρκία αναπτύσσονται σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού. Μόλις πρόσφατα, συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ερντογάν στην Αστάνα. Τον Οκτώβριο θα συναντηθούμε ξανά στο Καζάν, στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, έχουμε προγραμματίσει μια ξεχωριστή συνάντηση μαζί του», είπε στον Τούρκο συνομιλητή του ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Γενικά είμαστε καλοί γείτονες»
Ο ίδιος τόνισε ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας αναπτύσσονται με μεγάλη επιτυχία σε όλους σχεδόν τους τομείς, σχολιάζοντας: «Γενικά, είμαστε καλοί γείτονες και εργαζόμαστε προς όφελος των λαών μας, των χωρών μας και τα καταφέρνουμε όλα, εν γένει. Υπάρχουν ζητήματα που απαιτούν την ιδιαίτερη προσοχή μας. Τώρα, θα ανταλλάξουμε πολύ σύντομα απόψεις για όλους αυτούς τους τομείς».

Καταλήγοντας, ο Ρώσος πρόεδρος απηύθυνε τις «θερμότερες ευχές» του στον πρόεδρο Ερντογάν και είπε ότι τον περιμένει στη Ρωσία, στο Καζάν, όπου θα έχει μαζί του τετ-α-τετ στις 23 Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

BRICS

BRICS: Διευρύνουν την επιρροή τους – H Ρωσία στηρίζει την ένταξη του Πακιστάν

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Alexei Overchuk επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Μόσχας στην προσπάθεια του Πακιστάν να ενταχθεί στην ομάδα

Η Ρωσία διαβεβαίωσε το Πακιστάν για την υποστήριξή της σχετικά με την ένταξη της χώρας στο μπλοκ Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής (BRICS), σηματοδοτώντας σημαντική πρόοδο στην εξελισσόμενη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Alexei Overchuk, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Ισλαμαμπάντ, επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Μόσχας στην προσπάθεια του Πακιστάν να ενταχθεί στην ομάδα των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα.
«Θα το υποστηρίξουμε», δήλωσε ο Overchuk σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Ishaq Dar, απαντώντας στο αίτημα του Πακιστάν να γίνει μέλος των BRICS.
Η ομάδα, που ήδη διευρύνει την παγκόσμια επιρροή της, προσκάλεσε πέρυσι τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Αιθιοπία, την Αίγυπτο, την Αργεντινή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ενταχθούν.

Επαφές Πακιστάν – ΗΠΑ

Η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών έρχεται μετά τις συνομιλίες που πραγματοποίησαν το Πακιστάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες για την ενίσχυση της συνεργασίας και την ενίσχυση των δεσμών αυτή την εβδομάδα.
Ο εκτελών χρέη υφυπουργού Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις, John Bass, ηγήθηκε αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ για συνομιλίες με την υπουργό Εξωτερικών Amna Baloch.
Οι συνομιλίες Πακιστάν-ΗΠΑ κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων του εμπορίου, της ενέργειας, της ασφάλειας, της κλιματικής αλλαγής και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, υποδεικνύοντας το βάθος και το εύρος του ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο εθνών για την προώθηση μιας ισχυρότερης εταιρικής σχέσης, καθώς και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τους δεσμούς και να ενισχύσουν τη συνεργασία.
Εκτός από την ένταξη στις BRICS, το Πακιστάν και η Ρωσία συζήτησαν επίσης την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και την υπέρβαση των τραπεζικών εμποδίων για τη διευκόλυνση των ομαλότερων συναλλαγών.
Ο Overchuk υπογράμμισε τους αυξανόμενους εμπορικούς δεσμούς μεταξύ Πακιστάν και Ρωσίας, οι οποίοι έφτασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια πέρυσι. Οι δύο χώρες επικεντρώνονται τώρα στην επίλυση των λογιστικών προκλήσεων για την περαιτέρω ενίσχυση του εμπορίου.

www.bankingnews.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

BRICS

Σε ποια στρατηγική εντάσσεται η πρόθεση της Τουρκίας να ενταχθεί στους BRICS

Δημοσιεύτηκε

στις

Πολιτική 360 μοιρών

Παρά τις δεκαετίες ευθυγράμμισης με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η Τουρκία αντιμετωπίζει συνεχή απόρριψη από την ένταξή της στην ΕΕ

Το αίτημα της Τουρκίας να συμμετάσχει στη συμμαχία BRICS είναι μια κίνηση που θεωρείται στρατηγική και συμβολική καθώς η ευρασιατική χώρα των 85 εκατομμυρίων ενισχύει τα βήματα επιρροής της στην παγκόσμια σκηνή.

«Ο πρόεδρός μας έχει ήδη εκφράσει πολλές φορές ότι επιθυμούμε να γίνουμε μέλος των BRICS», δήλωσε στους δημοσιογράφους νωρίτερα τον Σεπτέμβριο εκπρόσωπος του ηγετικού κόμματος AK της Τουρκίας.
«Το αίτημά μας σε αυτό το θέμα είναι σαφές και η διαδικασία προχωρά σε αυτό το πλαίσιο».
Οι BRICS, που αντιπροσωπεύουν τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, είναι μια ομάδα χωρών αναδυόμενων αγορών που επιδιώκουν να εμβαθύνουν τους οικονομικούς δεσμούς τους.
Φέτος, απέκτησε τέσσερα νέα μέλη: το Ιράν, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και τα ΗΑΕ.
Θεωρείται επίσης ως αντίβαρο σε οργανισμούς υπό την ηγεσία της Δύσης, όπως η ΕΕ, η G7, ακόμη και το ΝΑΤΟ, αν και στερείται επίσημης δομής, μηχανισμών επιβολής και ενιαίων κανόνων και προτύπων.

Για την Τουρκία, έναν μακροχρόνιο δυτικό σύμμαχο και μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, η κίνηση να ενταχθεί στους BRICS είναι «σύμφωνη με το ευρύτερο γεωπολιτικό της ταξίδι: να τοποθετηθεί ως ανεξάρτητος παράγοντας σε έναν πολυπολικό κόσμο και ακόμη και να γίνει πόλος εξουσίας από μόνος του», δήλωσε στο CNBC ο George Dyson, ανώτερος αναλυτής της Control Risks.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία απομακρύνεται εντελώς από τη Δύση», πρόσθεσε ο Dyson, «αλλά η Τουρκία θέλει να ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερους εμπορικούς δεσμούς και να επιδιώξει ευκαιρίες μονομερώς χωρίς να περιορίζεται από τη δυτική ευθυγράμμιση.
Είναι σίγουρα συμβολικό καθώς η Τουρκία δείχνει ακριβώς αυτό – ότι δεν περιορίζεται από τους καλούς δεσμούς της με τη Δύση».

Διαφοροποίηση συμμαχιών

Παρά τις δεκαετίες ευθυγράμμισης με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η Τουρκία αντιμετωπίζει συνεχή απόρριψη από την ένταξή της στην ΕΕ, η οποία εδώ και πολύ καιρό είναι ένα επώδυνο σημείο για την Άγκυρα.
Ο πρεσβευτής Matthew Bryza, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου και του State Department που εδρεύει επί του παρόντος στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan και η κυβέρνησή του «φαίνεται να παρακινούνται κυρίως από δύο παράγοντες: μια στρατηγική παράδοση διασφάλισης των εθνικών συμφερόντων… την επιθυμία να τρομάξουμε λίγο τη Δύση, τόσο από συναισθηματική έχθρα όσο και ως διαπραγματευτική τακτική για την εξασφάλιση παραχωρήσεων».
Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει επεκτείνει τον ρόλο της στην παγκόσμια διπλωματία, μεσολαβώντας σε συμφωνίες ανταλλαγής κρατουμένων και επικεφαλής άλλων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, για παράδειγμα, ενώ επιδιορθώνει επίσης τις προηγούμενες τεταμένες σχέσεις με περιφερειακές δυνάμεις όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πιο πρόσφατα, την Αίγυπτο.
Η Άγκυρα αρνείται επίσης να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας – μια στάση που ενοχλεί τους δυτικούς συμμάχους της, αλλά τη βοηθά να διατηρήσει μια ανεξάρτητη θέση ως αποκαλούμενη «μεσαία δύναμη», την οποία θεωρεί ωφέλιμη για τις σχέσεις της με την Κίνα και τον Παγκόσμιο Νότο.
Για τον σκοπό αυτό, «κάθε νέο μέλος των BRICS είναι προφανώς πρόθυμο να επωφεληθεί από την ισχυρότερη «ομαδικότητα» των αναδυόμενων οικονομιών προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τις ανεπτυγμένες οικονομίες, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Arda Tunca, ανεξάρτητος οικονομολόγος και σύμβουλος με έδρα την Τουρκία.

Στέκεται απέναντι στη Δύση;

Ο Tunca σημείωσε, ωστόσο, ότι η μοναδική θέση της Τουρκίας στον κόσμο είναι ένα «λεπτό σημείο συζήτησης», καθώς η χώρα έχει «σοβαρά πολιτικά προβλήματα με την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες» παρά τις δυτικές συμμαχίες της.
Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, το οποίο διοικεί τη χώρα εδώ και 22 χρόνια, είναι «ιδεολογικά πιο κοντά στην Ανατολή παρά στη Δύση», είπε ο Tunca.
«Η Τουρκία ήθελε να ανέβει στο τρένο των BRICS πριν να είναι αργά.
Είναι πολύ νωρίς για να αναφέρουμε ότι οι BRICS μπορούν να γίνουν μια εναλλακτική λύση στη Δύση, αλλά η πρόθεση είναι ξεκάθαρα να σταθούμε ενάντια στη Δύση υπό την ηγεσία της Κίνας».
Είναι σημαντικό ότι το να είσαι μέρος των BRICS επιτρέπει στα μέλη του να συναλλάσσονται σε νομίσματα άλλα εκτός από δολάρια.
Αυτό στοχεύει να μειώσει την εξάρτηση από το σύστημα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και να οδηγήσει σε έναν πιο πολυπολικό κόσμο.
Το γεγονός ότι ηγείται της Κίνας κάνει ορισμένους στη Δύση να είναι επιφυλακτικοί, οι οποίοι το βλέπουν ως πιθανή νίκη για το Πεκίνο.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία επιβολή των αποφάσεων των BRICS, είναι περισσότερο ένα γεωπολιτικό ζήτημα, ένα είδος συμβολικής αντίθεσης στο G7», είπε ο Dyson.
Σημείωσε επίσης: «Είναι ενδιαφέρον ότι το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι και τα δύο σε αυτό.
Μοιάζει λίγο με την αντιδυτική ομάδα».
Ο Erdogan έχει μιλήσει για την επιθυμία του να ενταχθεί στους BRICS τουλάχιστον από το 2018, αλλά το θέμα δεν επισημοποιήθηκε ποτέ.
Τον Ιούνιο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan επισκέφθηκε τόσο την Κίνα όσο και τη Ρωσία, η τελευταία για μια σύνοδο κορυφής BRICS+, κατά την οποία ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ότι «χαιρετίζει» το ενδιαφέρον της Τουρκίας για ένταξη στο μπλοκ.
Τότε, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, Jeff Flake, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ελπίζει ότι η Τουρκία δεν θα ενταχθεί στην ομάδα, αλλά πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι θα επηρεάσει αρνητικά την ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τη Δύση.

www.bankingnews.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή