Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Ο ρεαλισμός του Θουκυδίδη και ο «ρεαλισμός» του Γεραπετρίτη

Δημοσιεύτηκε

στις

Η πολιτική του κατευνασμού εκτρέπει το τουρκικό θηρίο

Κώστας Μαυρίδης

Πριν εβδομάδες, Αθήνα-Λευκωσία ανέτρεψαν την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση των 27 κρατών της ΕΕ (από 2019) για επιβολή μέτρων στην Τουρκία λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς της στην Ανατ. Μεσόγειο.

Έτσι, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να παραστεί στο Συμβούλιο της ΕΕ και να ζητήσει δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο και αποσύνδεση των Ευρωτουρκικών σχέσεων από το Κυπριακό, ενώ το παράνομο «Τουρκολιβυκό Μνημόνιο», που ακρωτηριάζει κυριαρχικά δικαιώματα κυρίως Ελλάδας- Κύπρου, και που καταδίκασε η ΕΕ, παραμένει αναλλοίωτο. Τις προάλλες ο Ερντογάν στην ολομέλεια του ΟΗΕ ουσιαστικά επανέλαβε τα ίδια και πιο έντονα. Υπάρχει κάποιος που προσδοκεί ρεαλιστικά λύση στο συμφωνημένο πλαίσιο του ΟΗΕ για ένα επανενωμένο κράτος εντός της ΕΕ για την Κύπρο και που ερμηνεύει την τουρκική στάση ως διάθεση για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας-Κύπρου;

Η συντριπτική πλειοψηφία έχει σαφή απάντηση: Η πολιτική του κατευνασμού εκτρέπει το τουρκικό θηρίο. Όμως, η πολιτική ηγεσία πρωτίστως στην Αθήνα εμμονικά εφευρίσκει… θετικά βήματα. Φτάσαμε στο σημείο η Τουρκία να θέτει στον ΟΗΕ και στην ΕΕ τον επεκτατισμό της, θεωρώντας κεκτημένο την κατοχή της Κύπρου και τον ακρωτηριασμό των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Αν. Μεσόγειο, αλλά Μητσοτάκης – Γεραπετρίτης χαιρετίζουν «το καλό κλίμα» και «διμερή διάλογο» που η Τουρκία επιζητούσε για δεκαετίες.

Ουσιαστικά, ο τουρκικός επεκτατισμός «ομαλοποιείται» με πρωτοβουλία του θύματος σε ΕΕ και ΗΠΑ. Μάλιστα, το κυριότερο επιχείρημα για να τερματιστούν οι αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία και να προχωρήσει η παραχώρηση πολεμικών αεροσκαφών F-35, να συνεχιστεί η παραχώρηση υπερσύγχρονων γερμανικών υποβρυχίων και η αναβάθμιση των ευρωτουρκικών εμπορικών σχέσεων με «θάψιμο» του Κυπριακού, αποτελεί το «καλό κλίμα» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Στον ΟΗΕ, ο ισλαμοφασίστας μίλησε για «ειρήνη» στην Αν. Μεσόγειο και «λύση» στην Κύπρο. Είναι λοιπόν ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν δύο εγχώρια πολιτικά συνθήματα. Το «θέλουμε λύση» και «θέλουμε ειρήνη» δεν αρκεί, αφού «λύση» και «ειρήνη» θέλει και ο Ερντογάν. Το ερώτημα είναι τι είδους λύση επιδιώκουμε. Επιπλέον,να διευκρινιστεί αν θέλουμε: την ειρήνη που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα ενός κράτους της ΕΕ ή «την ειρήνη των νεκροταφείων» που επιβάλλει ο ισλαμοφασισμός όπως και το 1974.

Παρεμπιπτόντως, μετά το τουρκολυβικό μνημόνιο, ο Πρόεδρος Σίσι της Αιγύπτου με Προεδρικό Διάταγμα οριοθέτησε -μονομερώς- τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη, αγνοώντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο και κόβοντας το στη μέση.

Ούτε πόλεμος ξέσπασε, ούτε μύτη έσπασε. Από την άλλη, η Αθήνα ξέγραψε τηνΚύπρο, την Θράκη, το Καστελλόριζο, την Κάσο, όλα για χάριν της …ειρήνης και για το καλό κλίμα! Αλλά, οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου δεν γίνεται από την εμμονική φοβία της Αθήνας.

Ο διαχρονικός Θουκυδίδης παραθέτει την πραγματικότητα: «Ο ισχυρός προχωρά όσο του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος υποχωρεί όσο του επιβάλλει η αδυναμία του». Ο εχθρός της Αθήνας είναι ο φόβος της.

Επιγραμματικά, επιμένουμε στην κάθετη αμυντική προετοιμασία γιατί θέλουμε ειρήνη και δικαιοσύνη. Ο τουρκικός επεκτατισμός θα προχωρήσει όταν απέναντι του θα είμαστε εντελώς αδύνατοι και θα συντρίψει όλους μας, μαζί και τους εγχώριους που επιλέγουν την υποταγή στην «ειρήνη του ισλαμοφασισμού».

*Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ- S&D

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή