Ακολουθήστε μας

Αζερμπαϊτζάν

Προσπάθεια προβολής της soft power της Τουρκίας στην Κεντρική Ασία! Το αλφάβητο στην υπηρεσία του παντουρκισμού

Δημοσιεύτηκε

στις

Ενδυνάμωση της ιδεολογίας του Παντουρκισμού, με εκτοπισμό της οφειλόμενης στο σοβιετικό παρελθόν ρωσικής επιρροής – και δευτερευόντως της αναδυόμενης κινεζικής.

Του Κώστα Ράπτη

Η απόφαση στην οποία κατέληξε τη Δευτέρα κατά τη συνάντησή της στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν η Επιτροπή για το Κοινό Αλφάβητο του Τουρκικού Κόσμου θεωρήθηκε ιστορική. Με αυτήν εγκρίθηκε η κωδικοποίηση ενός συστήματος γραφής αποτελούμενου από 34 γράμματα (προερχόμενων από το λατινικό αλφάβητο, με ή χωρίς πρόσθετα διακριτικά) το οποίο θα χρησιμοποιείται για να αποδοθούν όλες οι τουρανικές (turkic) γλώσσες, καλύπτοντας τα ιδιαίτερα φωνολογικά χαρακτηριστικά της κάθε μίας από αυτές.

Οι πάνω από 35 γλώσσες της τουρανικής οικογένειας έχουν αθροιστικά περίπου 200 εκατομμύρια ομιλητές στον χώρο της Ευρασίας, διατηρούν εμφανή την κοινή καταγωγή τους (με ορισμένες από αυτές να είναι αμοιβαία κατανοητές), ξεχωρίζουν για κοινά τυπολογικά χαρακτηριστικά (συγκολλητική μορφολογία, φωνηεντική αρμονία, απουσία γραμματικού γένους κ.ο.κ.) και υποδιαιρούνται περαιτέρω σε ομάδες όπως η ογουζική (Τουρκικά, Αζερικά, Τουρκμενικά, Γκαγκαουζικά, Κασκάι του Ιράν), την κιπτσακική (Καζάχικα, Κιργιζικά, Τατάρικα, Μπασκίρικα), την καρλουκική (Ουζμπέκικα, Ουιγουρικά) την σιβηριανή (Γιακουτικά, Τουβίνικα) και άλλες.

Από την άποψη του αριθμού των ομιλητών δεσπόζει μεταξύ των γλωσσών της οικογένειας η Τουρκική, ενώ εκτός της γείτονος, άλλα πέντε κράτη έχουν τουρανικές γλώσσες ως επίσημες (Αζερμπαϊτζάν, Καζαχστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Κιργιζία). Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν ορισμένες Αυτόνομες Δημοκρατίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας (λ.χ. Ταταρστάν, Μπασκορτοστάν, Τσουβασία, Τουβά, Χακασία, Γιακουτία ή Σαχά κ.ά.) αλλά και μη αναγνωρισμένα μορφώματα όπως η Γκαγκαουζία στην Μολδαβία και η κατεχόμενη Βόρεια Κύπρος.

Η υπόθεση ότι οι τουρανικές γλώσσες συγγενεύουν σε ένα απώτερο επίπεδο με τις μογγολικές και τις τουνγκουζικές (ή ακόμη και τα κορεάτικα), στο πλαίσιο μιας “αλταϊκής” οικογένειας, εξακολουθεί να προκαλεί διαφωνίες μεταξύ των γλωσσολόγων, ενώ η παλαιότερη θεωρία που ενέπλεκε και τις ουραλικές γλώσσες (π.χ. Ουγγρικά, Φινλανδικά) έχει καταρριφθεί. (Αυτό πάντως δεν εμποδίζει την Ουγγαρία να συμμετέχει ως παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών).

Τα συστήματα γραφής που έχουν χρησιμοποιηθεί για την απόδοση αυτών των γλωσσών παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία στον χώρο και τον χρόνο, ξεκινώντας από την Παλαιοτουρκική Γραφή του 8ου μ.Χ. Ο εξισλαμισμός των περισσότερων τουρανικών λαών (όχι όλων) έφερε την καθιέρωση της (περσο-)αραβικής γραφής, η οποία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για τα Ουιγουρικά στην δυτική Κίνα. Ωστόσο ο 20ός αιώνας έμελλε να φέρει στον τομέα αυτόν πολλές ανατροπές.

Η αρχή έγινε με την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, οπότε οι μπολσεβίκοι, βάσει της εθνοτικής πολιτικής τους, ανέλαβαν να μετατρέψουν σε γραφόμενες όλες τις γλώσσες των λαών της ρωσικής πρώην αυτοκρατορίας και υιοθέτησαν για τον σκοπό αυτό (με τις αναγκαίες κατά περίπτωση αναπροσαρμογές) το λατινικό αλφάβητο. Θεωρήθηκε αυτό βήμα εκσυγχρονισμού και αποκοπής από το τσαρικό παρελθόν, χωρίς να λείπουν και όσοι φιλοδοξούσαν να καθιερώσουν το λατινικό αλφάβητο για τα ίδια τα ρώσικα.

Η πολιτική αυτή αντιστράφηκε επί των ημερών του Στάλιν, οπότε όλες οι γλώσσες της Σοβιετικής Ένωσης (εκτός από όσες είχαν παλαιότερη γραπτή παράδοση, σαν τα Γεωργιανά και τα Αρμένικα) άρχισαν να γράφονται με το κυριλλικό αλφάβητο, εμπλουτισμένο, όπου χρειαζόταν, με πρόσθετα γράμματα για την απόδοση ιδιαίτερων φθόγγων. Το ίδιο έγινε και σε χώρες-δορυφόρους, όπως η Μογγολία, η οποία υιοθέτησε αντί της παραδοσιακής γραφής της το κυριλλικό αλφάβητο.

Όμως το αρχικό σοβιετικό πείραμα, καίτοι βραχύβιο, επέδρασε καταλυτικά, εμπνέοντας την απόφαση του Μουσταφά Κεμάλ  να επιβάλλει τη χρήση της λατινικής γραφής για την τουρκική γλώσσα (με διακριτικά αντλημένα από τα γερμανικά), ξεκόβοντας από την (περσο-)αραβική της οθωμανικής περιόδου. Πέρα από το γεγονός ότι το νέο σύστημα γραφής απέδιδε πολύ καλύτερα την τουρκική φωνολογία, συμβόλιζε και ένα βήμα απο-ισλαμοποίησης και προσέγγισης με την Ευρώπη.

Δεν είναι πολύ διαφορετικό το πνεύμα της συζήτησης που άνοιξε στην Κεντρική Ασία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οπότε τα νεοσυσταθέντα τουρανόφωνα κράτη άρχισαν να φλερτάρουν με την ιδέα της επιστροφής στο λατινικό αλφάβητο. Τις προσπάθειες αυτές ενθάρρυνε η Τουρκία, ως “ηγέτιδα” και πρότυπο του “Τουρκικού Κόσμου”.

Η αρχή έγινε στο Αζερμπαϊτζάν το 1991 και στο Τουρκμενιστάν το 1993, ενώ την παράλληλη χρήση λατινικού και κυριλλικού αλφαβήτου υιοθέτησαν το Ουζμπεκιστάν το 1993 και το Καζαχστάν το 2023. (Η Κιργιζία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί αποκλειστικά το κυριλλικό).

Ωστόσο, οι εκδοχές λατινικού αλφαβήτου που χρησιμοποιούνται τις τελευταίες δεκαετίες για τις τουρανικές γλώσσες έχουν διαφορές και συνεχείς ήταν οι πειραματισμοί ως προς την καθιέρωση πρόσθετων γραμμάτων για φθόγγους για τους οποίους δεν υπήρχαν έτοιμες λύσεις εκ δυσμών. Αυτό και οδήγησε στην δημιουργία προ διετίας της Επιτροπής για το Κοινό Αλφάβητο του Τουρκικού Κόσμου, με την ενθάρρυνση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και την συνεργασία της “Τουρκικής Ακαδημίας” που εδρεύει στην Αστάνα του Καζαχστάν και του “Ιδρύματος Τουρκικής Γλώσσας” της Τουρκίας.

“Το σχέδιο του κοινού τουρκικού αλφαβήτου με βάση τα λατινικά, το οποίο προτάθηκε για πρώτη φορά από επιστήμονες το 1991, εξετάστηκε διεξοδικά κατά τη συνεδρίαση και τα μέλη της επιτροπής έκαναν τους απαραίτητους προσδιορισμούς. Το κοινό τουρκικό αλφάβητο προωθεί την αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία μεταξύ των τουρκογενών λαών, διατηρώντας παράλληλα τη γλωσσική τους κληρονομιά”, επισημαίνει σχετική ανακοίνωση της Τουρκικής Ακαδημίας.

Σε περισσότερο πολιτική γλώσσα, όμως, θα διέβλεπε κανείς την προσπάθεια προβολής της soft power της Τουρκίας στην Κεντρική Ασία και την ενδυνάμωση της ιδεολογίας του Παντουρκισμού, με εκτοπισμό της οφειλόμενης στο σοβιετικό παρελθόν ρωσικής επιρροής – και δευτερευόντως της αναδυόμενης κινεζικής. Πρόκειται για παλαιό ανταγωνισμό, ο οποίος δεν δύναται να ενταφιασθεί χάριν των τωρινών ανοιγμάτων της Άγκυρας στον “κόσμο” των Brics.

ΠΗΓΗ: Capital.gr
Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι εξελίξεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 3 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Γιατί οι ΗΠΑ “σπρώχνουν” τους Τούρκους στον Καύκασο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 1 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν πραξικόπημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Πριν από λίγες ημέρες, η Δικαστική Επιτροπή ανέφερε σχετικά με την αποκάλυψη υπόθεσης προετοιμασίας για την αποτροπή της εξουσίας από την Εθνική Ασφάλεια: 3 άτομα συνελήφθησαν και 4 καταζητούνται. Σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στρατολογήθηκαν έναντι μηνιαίας αμοιβής 220 χιλιάδων ρωσικών ρουβλίων ο καθένας και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για τρίμηνη εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να εξοικειωθούν με τα νέα βαρέα όπλα. Έπρεπε να κατακτήσουν τις δεξιότητες χρήσης τους και μετά την επιστροφή τους στην Αρμενία να εκτελέσουν τα καθήκοντα μάχης, καθώς και να μεταδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Δικαστική Επιτροπή, οι στρατολογηθέντες σε διάφορες ομάδες ταξίδεψαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, όπου υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό έλεγχο. Μετά την αρχική επιθεώρηση, στάλθηκαν σε μια στρατιωτική βάση που ονομάζεται «Αρμπάτ», μετά την οποία εκπαιδεύτηκαν να πολεμήσουν με γνωστά όπλα σε κλειστό χώρο, μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι στρατευμένοι ενημερώθηκαν ότι ο σκοπός της άσκησης ήταν να επιστρέψουν στην Αρμενία και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση, ζητώντας έτσι την κάθαρση και τη σωτηρία της Αρμενίας. Σε αυτό το φόντο, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν και οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος από τις 2 Οκτωβρίου. Ο αναλυτής πολιτικών θεμάτων Στεπάν Γκριγκοριάν σχετικά με αν βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Αρμενία είπε:

«Το Κρεμλίνο μισεί την κυβέρνηση του Πασινιάν, βοηθά το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία και δημιουργεί μια ασταθής κατάσταση μέσω φιλορωσικών δυνάμεων. Δοκίμασαν όλες αυτές τις μεθόδους, είδαν ότι δεν αποδίδουν, τώρα κάνουν αποφασιστικά βήματα, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πέτυχαν. Η Ρωσία είναι επίσης απασχολημένη με την Ουκρανία. Εκτός αυτού, η κοινωνία μας καταλαβαίνει πολύ καλά, και είναι αδύνατο να την νικήσουμε, ειδικά μετά τον αναγκαστικό εκτοπισμό του Αρτσάχ. Ο κόσμος δεν ακολουθεί την φιλορωσική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω για τον συγκεκριμένο ένοπλο σχηματισμό, πόσο σοβαρός είναι, δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να κάνει πραξικόπημα στην Αρμενία, ακόμα με το ζόρι». Ο αναλυτής επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν είπε στις πρώην αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ανατρέψουν τον Αραΐκ Αρουτιουνιάν και να φέρουν τον διάδοχό τους, υποσχόμενοι, ότι θα τον υποστηρίξουν. Ωστόσο, εξαπάτησαν και έφεραν τον διάδοχο αλλά δεν τον υποστήριξαν. Ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν δεν ήθελε να παραιτηθεί. Η κατοικία του Αρουτιουνιάν δέχτηκε πυροβολισμούς. Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τώρα με το ίδιο σενάριο θέλουν να κάνουν εδώ – στην Αρμενία.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της ΡΟ και αυτό δεν συζητιέται εδώ. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Προσπάθησαν να ενισχύσουν τεχνητά την πολιτική αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι φιλορώσοι μας οδηγούν στην καταστροφή, μας οδηγούν στο καθεστώς της επαρχίας, γι’ αυτό και ο αριθμός των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο Στεπάν Γκριγκοριάν.

Στην απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος συμμετείχαν ρωσικές ειδικές υπηρεσίες

Αφού οι αρμενικές αρχές επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και απέτρεψαν μια απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος στην Αρμενία, υπήρξαν εικασίες ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην προετοιμασία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή