Ακολουθήστε μας

Ουκρανία

Ρουμανία: Καταδίκασε την παραβίαση του εναέριου χώρου του από ρωσικό drone

Δημοσιεύτηκε

στις

Είχε στόχο την Ουκρανία

Συντρίμμια drones που είχαν στόχο την Ουκρανία έχουν βρεθεί στο παρελθόν στο ρουμάνικο έδαφος, κοντά στη μεθόριο

Ένα ρωσικό επιθετικό drone που είχε στόχο την Ουκρανία διείσδυσε στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας στη διάρκεια της νύκτας, ανακοίνωσε το Βουκουρέστι, καταδικάζοντας έντονα αυτή τη «νέα παραβίαση» που προκάλεσαν «οι παράνομες επιθέσεις» της Μόσχας.
Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία η Ρωσία βομβαρδίζει στη διάρκεια της νύκτας ουκρανικές πόλεις, έχοντας συχνά στόχο λιμάνι στην περιοχή της Οδησσού.
Συντρίμμια drones που είχαν στόχο την Ουκρανία έχουν βρεθεί στο παρελθόν στο ρουμάνικο έδαφος, κοντά στη μεθόριο.
Η Ρουμανία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και μοιράζεται σύνορα 650 χιλιομέτρων με την Ουκρανία.
Νωρίς σήμερα το πρωί «το σύστημα ραντάρ εντόπισε και ακολούθησε την τροχιά ενός drone το οποίο εισήλθε στον εθνικό εναέριο χώρο και στη συνέχει βγήκε από αυτόν με κατεύθυνση την Ουκρανία», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας.
Αεροσκάφη της ρουμάνικης Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκαν για να παρακολουθήσουν την κατάσταση, ενώ οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους της Τούλτσεα και της Κονστάντα, που βρίσκονται κοντά στη μεθόριο με την Ουκρανία, να πάνε σε ασφαλές μέρος, πρόσθεσε το υπουργείο.
Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του, «σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία» φαίνεται ότι το drone κατέπεσε «σε μη κατοικημένη περιοχή κοντά στο χωριό Περιπράβα», προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των συντριμμιών του.
Στο μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας καταδίκασε έντονα «μια νέα παραβίαση» του εναέριου χώρου της χώρας και ζήτησε από τη Μόσχα να τερματίσει «τις επανειλημμένες επιθέσεις» οι οποίες οδηγούν σε «ανεύθυνη κλιμάκωση» της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή.
Το υπουργείο απαίτησε «να γίνουν σεβαστοί οι κανόνες του διεθνούς δικαίου», ενώ διευκρίνισε ότι το Βουκουρέστι ενημέρωσε τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ για την παραβίαση του εναέριου χώρου του.
Πρώτο Θέμα

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Οι Ουκρανοί υποχωρούν! Η Ρωσία κατέλαβε το Βούλενταρ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Πώς κατάφεραν οι Ρώσοι να εισέλθουν στην κομβική πόλη, πιέζοντας προς το Ποκρόφσκ.

Νέες αποκαλύψεις για την ισραηλινή πυραυλική επίθεση σε ισραηλινές βάσεις. Σύγκριση των στρατιωτικών δυνάμεων Ιράν και Ισραήλ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Βικτόρια Νούλαντ: ΗΠΑ και Βρετανία απέτρεψαν ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Νούλαντ επιβεβαίωσε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία βρισκόταν στο τραπέζι τον Απρίλιο του 2022

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία πίεσαν την Ουκρανία να απορρίψει μια ειρηνευτική συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη με τη Ρωσία, τον Απρίλιο του 2022, λίγο μετά την ρωσική εισβολή, αποκάλυψε η Αμερικανίδα πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ.

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Μιχαίλ Ζιγκάρ, υποστήριξε ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρόσφερε η Ρωσία για να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, θα είχαν αφήσει μια αποστρατικοποιημένη Ουκρανία.

Η Νούλαντ που εργάστηκε υπό τις κυβερνήσεις Μπους, Ομπάμα και Μπάιντεν, επιβεβαίωσε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία βρισκόταν στο τραπέζι τον Απρίλιο του 2022, αλλά είπε ότι «πολλοί άνθρωποι και ίσως ο ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν πολύ καχύποπτοι, κόντευαν να πέσουν σε μια παγίδα».

 

ADVERTISING

«Οι Ουκρανοί άρχισαν να ζητούν συμβουλές για το πού πάει αυτό το πράγμα», είπε η Νούλαντ. «Έγινε σαφές για εμάς, για τους Βρετανούς, αλλά και για άλλους, ότι η πρόταση περιλάμβανε όρια στους ακριβείς τύπους οπλικών συστημάτων που θα μπορούσε να έχει η Ουκρανία, έτσι ώστε να είναι ουσιαστικά ουδέτερη ως στρατιωτική δύναμη».

Από την άλλη πλευρά, «δεν υπήρχαν παρόμοιοι περιορισμοί στη Ρωσία», είπε η Νούλαντ. «Δεν ζητήθηκε από τη Ρωσία να αποσυρθεί, δεν απαιτήθηκε να έχει τους ίδιους περιορισμούς στον στρατό της απέναντι στην Ουκρανία». «Αν ο Πούτιν μπορούσε να πάρει αυτή την εντελώς ουδέτερη αποστρατικοποιημένη Ουκρανία για τίποτα», είπε η Νούλαντ, «γιατί να μην το έκανε;»

Η Νούλαντ παραιτήθηκε πριν λίγους μήνες από τη θέση της ως υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή