Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Στο τσεπάκι του Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε

στις

Κινδυνεύει ο Δυτικός τρόπος ζωής, τον οποίο πρέπει να προστατεύσουμε, να βελτιώσουμε και να εξελίξουμε ή να τον αφήσουμε στην παρακμή του, με την υπογαγή μας στον ισλαμικό τρόπο ζωής.

Γράφει ο Θανάσης Γεωργούλης

Χίος: 20-8-2024

Τον Ιούνιο του 2018, δημοσίευσα ένα κείμενο με τίτλο “Ο Σουλτάνος”, που μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε σε Αμερική και Ευρώπη.

Εκεί, μεταξύ άλλων γράφω: “Κανένας άνθρωπος στο Βυζάντιο δεν μπορούσε να πιστέψει, για αιώνες, ούτε καν να φανταστεί, ότι θα ερχόταν μια ημέρα που η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, θα μετατρεπόταν σε ένα ισλαμικό τέμενος, και κανένας δυτικός άνθρωπος μπορεί σήμερα να πιστέψει ότι ο Άγιος Πέτρος της Ρώμης θα μπορούσε να έχει την ίδια τύχη. Και όμως! Όλα μπορούν να συμβούν όταν υποτιμάς τον εχθρό σου, πόσο μάλλον όταν δεν τον βλέπεις καν, και τον ονομάζεις σύμμαχο και φίλο…” όπως κάνει π.χ. ο κ. Μητσοτάκης και η παρέα του, για να μην πω τίποτα χειρότερο.

Αναφερόμουν, βέβαια, όχι στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, που ξεκίνησε την δουλειά, φτάνοντας μέχρι την Βιέννη, αλλά στον κ. Ερντογάν που την συνεχίζει. Οι μυστικές υπηρεσίες του Ερντογάν, σύμφωνα με το SKAY NEWS (3-7-2018), έχουν διεισδύσει μέσα σε όλες τις ΜΚΟ και “εξαφανίζουν” τους Τούρκους αντιφρονούντες, π.χ. τους γκιουλενιστές, οι οποίοι κάνουν το λάθος να τις εμπιστευτούν και να ζητήσουν την βοήθεια των ΜΚΟ, προκειμένου να δραπετεύσουν από την χώρα τους.

Αυτό, οι ΜΚΟ, το κάνουν “επί τη ευκαιρία”, διότι η πραγματική τους δουλειά, είναι ο εξισλαμισμός και η κατάκτηση της Ευρώπης. Ο Ερντογάν έχει μάθει πολύ καλά το αφήγημα του πολιτιστικού μαρξισμού, χωρίς βέβαια να το πιστεύει, και το χρησιμοποιεί για να χειραγωγεί τους χρήσιμους ηλίθιους της αριστεράς που το πιστεύουν. Επιπλέον με αυτό το αφήγημα των “δυστυχισμένων προσφύγων”, τους οποίους ο ίδιος δημιουργεί π.χ. Συρία, Αφρίν, ή τους παροτρύνει με τα εκατοντάδες τουρκικά προξενεία σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, καταφέρνει να απορροφά πολλά δισεκατομμύρια ευρώ που ανήκουν στους ευρωπαίους φορολογούμενους, οι οποίοι έτσι, χρηματοδοτούν έναν πόλεμο ο οποίος γίνεται εναντίον τους.

Ο Ερντογάν, έχει δρομολογήσει την ένταξη της Ευρώπης στην Τουρκία, κάτι που μπορεί να μην το δει ο ίδιος να συμβαίνει κατά την διάρκεια της ζωής του, όμως με την βοήθεια μας, την βοήθεια του Αλλάχ και κυρίως την βοήθεια της θεσμοθετημένης από το Ισλάμ, εξαπάτησης (taquilla = τακίγια), η οποία όχι μόνο του επιτρέπει αλλά και τον υποχρεώνει να ψεύδεται για να εξαπατά τους απίστους σαν καλός μουσουλμάνος, το όνειρο του μπορεί να γίνει πραγματικότητα, εκτός και αν ξυπνήσουμε εμείς εν τω μεταξύ…

Θυμάμαι τους κατοίκους μιας ολόκληρης κουρδικής πόλης στην Συρία, το Αφρίν, να τους επιτίθετε ο Ερντογάν, να τους σκοτώνει, να τους βιάζει και να τους μετατρέπει, μπροστά στα μάτια μας, σε δυστυχισμένους πρόσφυγες. Παρόλα αυτά όταν μας τους έστειλε εδώ στην Ελλάδα, εμείς σαν υπνωτισμένοι – κοιμισμένοι, τους βοηθήσαμε, για να δείξουμε στην ανθρωπότητα πόσο καλοί άνθρωποι είμαστε, τρομάρα μας, αντί να αγωνιστούμε με γενναιότητα για το δικαίωμα αυτών των ανθρώπων να ζήσουν στο σπίτι τους, στην πόλη και την χώρα τους. Δεν χάνουμε την ευκαιρία δηλαδή να παραστήσουμε τους καλούς ανθρώπους, επειδή δεν είμαστε. Γι’ αυτό ο Ερντογάν μας έχει στο τσεπάκι του μαζί με αυτούς που μας κυβερνάνε. Γι’ αυτό κανένας από αυτούς τους προσφυγομετανάστες δεν κάνει τίποτα για να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής στην χώρα του. Υπάρχει σχέδιο: Από την Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, μέχρι πάνω τον Εύξεινο Πόντο, την Ρουμανία, Ουκρανία, μέχρι την Λευκορωσία η εισβολή συνεχίζεται μέρα – νύχτα με υπομονή και επιμονή κατά χιλιάδες. Όλοι οι σύμμαχοι μας έχουν το ίδιο πρόβλημα που λέγεται Τουρκία.

Εκατοντάδες εκατομμύρια μουσουλμάνοι σπρώχνονται από τον Ερντογάν του οποίου τα παραμυθάκια του τα φτιάχουμε εμείς οι ίδιοι: “οι καπιταλιστικοί πόλεμοι”, “η κλιματική αλλαγή” και όλες οι άλλες ετοιμοπαράδοτες δικαιολογίες ενάντια στον ίδιο μας τον εαυτό. Πεθαίνουμε από … καλοσύνη. Αυτό πρέπει να αλλάξει και να αντικατασταθεί από την ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ πριν είναι πολύ αργά.

Κλείστε τα σύνορα τώρα και κρατήστε επιτέλους μια τελείως αρνητική στάση απέναντι στον εχθρό. Να πιέσουμε όχι μόνο την Τουρκία αλλά κυρίως να πιέσουμε τους συμμάχους μας οι οποίοι πρέπει να πάρουν θέση. Άλλωστε κινδυνεύουν και οι ίδιοι. Αυτό πρέπει να τους το εξηγήσουμε. Στοιχεία υπάρχουν και πρέπει να συλλεχθούν από τις μυστικές μας υπηρεσίες, οι οποίες προς το παρόν, δουλεύουν για τον εχθρό, μαζί με τους πολιτικούς μας. Αυτό αν δεν αλλάξει, τότε δεν υπάρχει σωτηρία και η Ευρώπη θα γίνει μια ισλαμική χώρα.

Η ένταξη της Ευρώπης στην Τουρκία, ήταν το όνειρο του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή. Ο Ερντογάν, γεννήθηκε τη σωστή στιγμή όταν ο πολιτιστικός μαρξισμός έχει ήδη αποδομήσει τα έθνη μας και τις παραδοσιακές μας αξίες, ακρωτηριάζοντας μας πολιτιστικά, και αποβλακώνοντάς μας συναισθηματικά και ηθικά, με τον Ερντογάν και το Ισλάμ να προσπαθούν τώρα να μας … σώσουν – εξαφανίσουν. ;

Ο καπιταλισμός, δηλαδή το κεφάλαιο και οι αγορές, έχουν αποδείξει ότι μέσα στο Ισλάμ, νιώθουν σαν το σπίτι τους, με τους σεϊχηδες και τους χαλίφηδες, οπότε το πρόβλημα μας είναι πολιτικό και κυρίως πολιτιστικό.

Με λίγα λόγια, κινδυνεύει ο Δυτικός τρόπος ζωής, τον οποίο πρέπει να προστατεύσουμε, να βελτιώσουμε και να εξελίξουμε ή να τον αφήσουμε στην παρακμή του, με την υπογαγή μας στον ισλαμικό τρόπο ζωής. Η σωστή στιγμή, πάντως, για το Ισλάμ είναι τώρα που ο Δυτικός άνθρωπος έχει τυφλωθεί εντελώς, κάτι που ο κ. Ερντογάν το βλέπει πάρα πολύ καλά. Για παράδειγμα, η Τουρκία, με τις μυστικές της υπηρεσίας και τις ΜΚΟ, ελέγχει τις μεταναστευτικές ροές από την υποσαχάρια Αφρική, την Λιβύη, το Αιγαίο και την Μαύρη Θάλασσα προς την Ευρώπη. Όταν μπουν, λοιπόν, οι μετανάστες από την Τουρκία π.χ. στην Λευκορωσία και από εκεί στην Ευρώπη, τότε οι ευρωπαίοι λένε ότι για όλα φταίει ο … Λουκασένκο, ο φίλος του Πούτιν, διότι δεν βλέπουν ή δεν τολμούν να πούνε ότι φταίει ο Ερντογάν. Αντί δηλαδή να δείρουν τον γάιδαρο, δέρνουν το σαμάρι, γελοιοποιώντας τα περί ορθολογισμού και αντικεμενικότητας, της Πολιτικής Ορθότητας και της Woke ατζέντας, τα οποία επικαλούνται και για τα οποία είναι πολύ περήφανοι όλοι οι αριστεροί δικαιωματιστές, οι οποίοι δουλεύουν σαν καλοί μαρξιστές μέσα στις ΜΚΟ και στα ευρωπαϊκά υπουργεία αντικατάστασης του διεφθαρμένου και παρηκμασμένου πληθυσμού της ηπείρου μας.

Τα συμπεράσματα δικά σας… Η απόφαση για δράση ή αδράνεια επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Σπύρος Μουτάφης

9 Οκτωβρίου 1912: Η μάχη του Σαραντάπορου

Η μάχη στο Σαραντάπορο ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά εις βάρος του ελληνικού στρατού, κατέδειξε τη μαχητικότητα του και προκάλεσε την έκπληξη όλων των ξένων παρατηρητών

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Σπύρος Μουτάφης

Στις 9 Οκτωβρίου 1912 ξεκίνησε η μάχη του Σαρανταπόρου, η πρώτη σημαντική σύγκρουση ανάμεσα στον ελληνικό και στον τουρκικό στρατό κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, η οποία αποτέλεσε το κλειδί για την είσοδο του ελληνικού στρατού στην κεντρική και δυτική Μακεδονία.

Δημιουργία συμμαχίας χριστιανικών κρατών εναντίον των Τούρκων

Η επανάσταση των Νεοτούρκων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1908, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για τους πολέμους που ακολούθησαν στα Βαλκάνια τα επόμενα χρόνια (1912-1913).1Η εθνικιστική πλευρά επικράτησε στους κόλπους των Νεοτούρκων, η οποία πρέσβευε την ιδέα να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές κράτος, στο οποίο η τουρκική ταυτότητα θα ήταν κοινή για όλους, σκοπός που μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με την εκδίωξη ή την εξάλειψη των μη μουσουλμανικών λαών της αυτοκρατορίας2.Αυτό ώθησε τα ανεξαρτητοποιημένα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κράτη να αντιδράσουν.

Η προσέγγιση των Βαλκανικών κρατών ξεκίνησε υπό την προτροπή και την ευλογία της Ρωσίας, η οποία αποσκοπούσε στο να δημιουργήσει ένα μέτωπο στο μαλακό υπογάστριο της Αυστρο-Ουγγαρίας, γι’αυτό επιστράτευσε τη Σερβία και τη Βουλγαρία. Ωστόσο, ο Ιταλοτουρκικός Πόλεμος στην σημερινή Λιβύη(1911-1912), ώθησε τα βαλκανικά κράτη να στραφούν κατά της Τουρκίας, προκειμένου να υπερασπιστούν τα εθνικά τους συμφέροντα3. Αυτονομήθηκαν έτσι από την πολιτική της Ρωσίας.

Την πρωτοβουλία των κινήσεων στο διπλωματικό κομμάτι το είχε η Βουλγαρία, η οποία υπέγραψε αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα λίγους μήνες πριν το ξέσπασμα του πολέμου και στρατιωτική συμφωνία λίγες μέρες πριν την έναρξη των εχθροπραξιών4. Η Βουλγαρία υποτιμούσε ακράδαντα το αξιόμαχο του ελληνικού στρατού και ο βασικός λόγος που η Ελλάδα έγινε δεκτή στη συμμαχία, ήταν ο στόλος της, ο οποίος θα απέτρεπε την Τουρκία από το να μεταφέρει ενισχύσεις στις ευρωπαϊκές επαρχίες της5.

Έτσι διαμορφώθηκε ο χριστιανικός συνασπισμός που αποτελούταν από τη Βουλγαρία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Ελλάδα με αντίπαλο την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τη πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη από τους συμμάχους την διέθετε η Βουλγαρία, κάτι που θα το αξιοποιήσει στο μέτωπο του πολέμου. Οι επιχειρήσεις διεξάγονταν ταυτόχρονα και αφορούσαν τέσσερα μέτωπα, της Θράκης, της Μακεδονίας, της Αλβανίας και της Ηπείρου6.

Η αχλή του πολέμου καλύπτει τα Βαλκάνια

Οι σύμμαχοι υπερτερούσαν σημαντικά έναντι της Τουρκίας, η οποία αποσκοπούσε στο να επιβραδύνει τους αντιπάλους μέχρι να σταλούν ενισχύσεις από τις ανατολικές επαρχίες της7.

Η Βουλγαρία ηγούταν και στο στρατιωτικό επίπεδο καθώς διέθετε τον μεγαλύτερο στρατό και ο αντικειμενικός της σκοπός ήταν να εισβάλλει στην νοτιανατολική πεδιάδα της Θράκης με σκοπό να απομονώσει την Κωνσταντινούπολη από τις υπόλοιπες επαρχίες των Βαλκανίων, κίνηση που θα οδηγούσε νομοτελειακά στην απώλεια των υπολοίπων ευρωπαϊκών εδαφών8. Οι Βούλγαροι αμέσως με την έναρξη του πολέμου έβγαλαν εκτός παιχνιδιού την Τουρκία με δύο πλήγματα, πετυχαίνοντας την διάσπαση του μετώπου, ωστόσο οι Τούρκοι ανασυγκροτήθηκαν και αμύνθηκαν σθεναρά εναντίον των Βουλγάρων ανακόπτοντας στην ορμή τους στην Θράκη έξω από την Κωνσταντινούπολη και σταθεροποιώντας το μέτωπο. Η Βουλγαρία απέτυχε να πετύχει έναν από τους αντικειμενικούς της σκοπούς που δεν ήταν άλλος από το να καταλάβει την αυτοκρατορική πρωτεύουσα9.

Οι κινήσεις της Ελλάδας

Στις 30 Σεπτεμβρίου τα σύμμαχα χριστιανικά κράτη επέδωσαν αυστηρό τελεσίγραφο στην Υψηλή Πύλη που αφορούσε την προστασία και την αυτονομία των ομοεθνών τους που βρίσκονταν μέσα στην αυτοκρατορία, αλλά η Τουρκία τα απέρριψε επιλέγονταν τον πόλεμο10.

Η γενική επιστράτευση στην Ελλάδα ξεκίνησε την 17η Σεπτεμβρίου 1912 και ο ελληνικός στρατός χωρίστηκε σε δύο μεγάλες μονάδες, τον στρατό Ηπείρου και τον στρατό Θεσσαλίας11. Οι επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού διεξήχθησαν συγχρόνως στην Μακεδονία, το οποίο ήταν και το μείζον μέτωπο και στην Ήπειρο. Επικεφαλής του Στρατού Θεσσαλίας ορίστηκε ο αρχιστράτηγος διάδοχος Κωνσταντίνος, ενώ του Στρατού Ηπείρου ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σαμπουτζάκης. Οι προτεραιότητες της Ελλάδας και οι αντικειμενικοί σκοποί του στρατού φανερώνονται και από το γεγονός ότι ο Στρατός Θεσσαλίας(ο οποίος αργότερα μετονομάστηκε σε στρατό Μακεδονίας διέθετε 100.000 άνδρες, με τον Στρατό της Ηπείρου να διαθέτει 13.00012.

Ο ελληνικός στρατός υπερτερούσε αριθμητικά έναντι του τουρκικού στο μέτωπο της Θεσσαλίας, με τον μεν πρώτο να έχει το αριθμητικό πλεονέκτημα, ο δε δεύτερος όμως είχε το εδαφικό, διότι ο ελληνικός στρατός έπρεπε να ξεκινήσει από τα πεδινά εναντίον ορεινών, δύσβατων και οχυρωμένων θέσεων13. Παρόλαυτα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος είχε εμπιστοσύνη στο αξιόμαχο του στρατού, ο οποίος είχε ανασυγκροτηθεί με τη βοήθεια γαλλικής αποστολής. Επίσης εμπιστευόταν τις στρατιωτικές ικανότητες της ηγεσίας του στρατού, η οποία θα έδινε τα μέγιστα προκειμένου να αποβάλει από πάνω της το στίγμα της συντριπτικής ήττας του 1897 από τους Οθωμανούς14.

Ο ελληνικός στρατός για να πετύχει τον αντικειμενικό του σκοπό, που δεν ήταν άλλος από την απελευθέρωση της Μακεδονίας, όφειλε να περάσει από τα στενά του Σαρανταπόρου, τα οποία οι Τούρκοι είχαν οχυρώσει άριστα15.

Η Μάχη της Ελασσόνας

Το πρωί της 5ης Οκτωβρίου ο στρατός Θεσσαλίας ξεκίνησε την εξόρμηση του και την 6η Οκτωβρίου κινήθηκε για να καταλάβει την Ελασσόνα16. Η περιοχή της Ελασσόνας βρισκόταν λίγο πιο έξω από τον Σαραντάπορο και λειτουργούσε ως προκεχωρημένη γραμμή άμυνας. Ο ελληνικός στρατός πέρασε το εμπόδιο αυτό, πετυχαίνοντας τη πρώτη νίκη , η οποία ωστόσο από στρατηγική πλευρά δεν είχε καθοριστική σημασία, επειδή ο επικεφαλής του τουρκικού στρατού Ταξίν Πασάς, ήθελε να επιβραδύνει τον ελληνικό στρατό με σκοπό να οχυρωθεί και να οργανωθεί καλύτερα στο κύριο μέτωπο του Σαραντάπορου, στο οποίο οι Τούρκοι είχαν βασίσει όλη την άμυνα τους17.

Ο ελληνικός στρατός επιτίθεται στον Σαραντάπορο

Όπως προαναφέρθηκε οι Τούρκοι θα αμύνονταν στα στενά του Σαρανταπόρου, όπου είχαν οχυρωθεί σε στρατηγικά σημεία στους βραχώδεις γκρεμούς πάνω από το πέρασμα18.Μέσα από το πέρασμα αυτό μπορούσε κάποιος να εισέλθει από τη Θεσσαλία στη Μακεδονία και το αντίστροφο19. Οι Γερμανοί αξιωματικοί που είχαν αναλάβει την αναδιοργάνωση του τουρκικού στρατού είχαν οργανώσει άψογα το ήδη φυσικά οχυρωμένο μέρος και ο επιτιθέμενος θα αναγκαζόταν να επιτεθεί σε καλά οχυρωμένες θέσεις ενώ θα είναι έρμαιο του αντίπαλου πυροβολικού20. Πράγματι τα στενά ήταν πολύ καλά οχυρωμένα, ωστόσο υπήρξε υπερεκτίμηση τους, η οποία οδήγησε τον Γερμανό οργανωτή του τουρκικού στρατού Φόν ντέρ Γκόλτς στην υπερφίαλη δήλωση, ότι αυτά τα στενά θα γίνονταν ο τάφος του ελληνικού στρατού21.

Ο αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος εκμεταλλευόμενος την αριθμητική υπεροχή του ελληνικού στρατού, τοποθέτησε τάγματα ελαφρύ πεζικού και ευζώνων στα άκρα του, τα οποία θα είχαν ως αποστολή να διασχίσουν τις κορυφογραμμές και να πλήξουν τα νώτα του αντιπάλου, με τους Τούρκους να είναι αναγκασμένοι λόγω των αριθμητικών δεδομένων να μην μπορούν να αποδυναμώσουν το κέντρο τους, το οποίο θα δεχόταν το κύριο βάρος της επίθεσης22.

Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου ξεκίνησε η προέλαση του ελληνικού στρατού εναντίον των εχθρικών θέσεων. Το ελληνικό σχέδιο προέβλεπε την κατά μέτωπο επίθεση εναντίον τουρκικών δυνάμεων στα στενά ,με ταυτόχρονη και από τις δύο πλευρές υπερκερωτική κίνηση προς τα Σέρβια με στόχο την αποκοπή συμπήξεως του εχθρού23.

Οι μεραρχίες I,II,III στο κέντρο προχωρούσαν εναντίον των εχθρικών θέσεων σε αντίξοες συνθήκες λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους και λόγω ότι βάλλονταν ανηλεώς από το εχθρικό πυροβολικό. Ωστόσο, η ορμή του ελληνικού στρατού δεν μπορούσε να καμφθεί παρά τις απώλειες. Αντιθέτως, η ορμητικότητα τον Ελλήνων στρατιωτών ήταν τόσο άτεγκτη και αξιοθαύμαστη, που η I μεραρχία που ηγήθηκε της επίθεσης έλαβε το προσωνύμιο «Σιδηρά»24. Από τα αριστερά θα προωθούνταν η V μεραρχία που θα έκανε έναν ευρύτερο ελιγμό προκειμένου να βρεθεί στα νώτα των Τούρκων και η IV μεραρχία που θα ενεργούσε επιθετικά. Από τα δεξιά διατέθηκαν δυνάμεις προκειμένου να υπερκεράσουν τη τουρκική παράταξη και να αναλάβουν την ευθύνη της στενωπού25. Στα αριστερά η IV μεραρχία εκτέλεσε με επιτυχία την κυκλωτική κίνηση και τοποθετήθηκε κοντά στα στενά της Πόρτας με σκοπό να εμποδίσει την έξοδο των Τούρκων26. Το οποίο συνέβαλε τα μέγιστα στην έκβαση της μάχης.

27

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

Το βράδυ οι Τούρκοι έχοντας υποχωρήσει προς τα στενά της Πόρτας και ήδη υποστεί τις φρενήρεις επιθέσεις του ελληνικού πεζικού29,πληροφορήθηκαν ότι κινδύνευαν τα νώτα τους, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν άτακτα από τα στενά30. Ωστόσο, αποχώρησαν ανενόχλητοι, γεγονός το οποίο οφείλεται στην αργή προώθηση της IV μεραρχίας. Πίσω τους άφησαν ολόκληρο το πυροβολικό τους31. Την επόμενη μέρα ο ελληνικός στρατός κατέλαβε τα Σέρβια και στις 11 Οκτωβρίου, ολόκληρος ο Στρατός Θεσσαλίας έφτασε στον ποταμό Αλιάκμονα έχοντας πετύχει τον αντικειμενικό του σκοπό32.

Συμπεράσματα

Η μάχη στο Σαραντάπορο ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά εις βάρος του ελληνικού στρατού, κατέδειξε τη μαχητικότητα του και προκάλεσε την έκπληξη όλων των ξένων παρατηρητών33.Η κατά μέτωπο επίθεση των τριών μεραρχιών απέσπασε τη προσοχή των Τούρκων, συμβάλλοντας στο να μη γίνουν αντιληπτές οι κυκλωτικές κινήσεις και κυρίως η υπερφαλάγγιση της IV μεραρχίας. Ακόμα, σε γενικές γραμμές το καλά οργανωμένο σχέδιο κατάληψης των στενών από το Ελληνικό Στρατηγείο σε συνδυασμό με το υψηλό επιθετικό πνεύμα οδήγησαν στην πρώτη σημαντική ελληνική νίκη στον Α’ Βαλκανικό34.

Μελανά σημεία της ελληνικής επιτυχίας ήταν οι ατέλειες της κυκλωτικής κίνησης που δεν επέτρεψε στον ελληνικό στρατό να αιχμαλωτίσει ή να συντρίψει ολοκληρωτικά τον τουρκικό35. Επίσης, μελανότερο ήταν το γεγονός ότι ο ελληνικός στρατός είχε 182 νεκρούς και 995 τραυματίες, το οποίο οφείλεται στην πρόωρη κίνηση του πεζικού, χωρίς την προπαρασκευή του πυροβολικού36.

Οι θυσίες αυτές άνοιξαν διάπλατα τον δρόμο για την προέλαση του στρατού στα εδάφη της Μακεδονίας, στην οποία όποιος κινούταν ποιο γρήγορα θα αποκόμιζε και τα περισσότερα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  • Ιωακείμ Γ. Ιωακείμ, Ιωάννης Μεταξάς: Η ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ (1871-1922),ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑ, Αθήνα 2005.
  • ΚΑΡΓΑΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ Ι., Η ΕΛΛΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ (1912-1913), ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΩΝ, Αθήνα, 2012.
  • Οικονόμου Νικόλαος «ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ» στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Τόμος 33, Μέρος Γ’, Εκδοτική Αθηνών, 2021, (ειδική έκδοση με την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ).
  • Πλουμίδης Σπυρίδων Γ., Η «ΣΙΔΗΡΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ»: Οι Εθνικοί Πόλεμοι της Ελλάδας(1912-1922),ΜΙΝΩΑΣ ,ΑΘΗΝΑ,2022.

1 Σπυρίδων Γ. Πλουμίδης, Η «ΣΙΔΗΡΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ»: Οι Εθνικοί Πόλεμοι της Ελλάδας(1912-1922), ΜΙΝΩΑΣ, Αθήνα,2022,σ.31.

2 Ό,π.

3 Ό,π., σ,35.

4 Πλουμίδης, ΣΙΔΗΡΑ, σ.38.

5 Ό,π., σ.39.

6 Νικόλαος Οικονόμου «ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ» στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Τόμος 33, Μέρος Γ’, Εκδοτική Αθηνών, 2021, (ειδική έκδοση με την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ), σ.71.

7 Πλουμίδης, ΣΙΔΗΡΑ, σ,40.

8 Ό,π., σ,46.

9 Πλουμίδης,ΣΙΔΗΡΑ,σ,48-49.

10 Ό,π., σ, 46.

11 Οικονόμου, «ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ», σ,71.

12 Πλουμίδης, ΣΙΔΗΡΑ, σ,49-50.

13 ΣΑΡΑΝΤΟΣ Ι. ΚΑΡΓΑΚΟΣ, Η ΕΛΛΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ (1912-1913), Αθήνα, ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΩΝ, 2012, σ,41

14 ΚΑΡΓΑΚΟΣ, ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ,σ,35.

15 Ό,π.,σ,41.

16 Οικονόμου, «ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ», σ,72.

17 Καργάκος,ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ,σ,44

18 Ιωακείμ Γ. Ιωακείμ, Ιωάννης Μεταξάς: Η ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ (1871-1922), Αθήνα, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑ, 2005,σ, 125-126

19 ΚΑΡΓΑΚΟΣ, ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ, σ,48.

20 Οικονόμου, «ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ», σ,73.

21 Καργάκος, ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ, σ,47.

22 Ιωακείμ, ΜΕΤΑΞΑΣ, σ.128.

23 Καργάκος, ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ, σ,50.

24 Πλουμίδης, ΣΙΔΗΡΑ, σ,50.

25 Καργάκος, ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ, 50.

26 Οικονόμου, «ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ», σ,73.

27

28 Πηγή χάρτη: https://www.eaas.gr/sites/default/files/%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B1%CF%82%20%CE%92’%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82%20%CE%92%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B9%20%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B9.pdf

29 Πλουμίδης, ΣΙΔΗΡΑ,σ,50.

30 Οικονόμου, «ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ», σ,74.

31 Ο,π.

32 Ο,π.

33 Πλουμίδης, ΣΙΔΗΡΑ,σ,51.

34 Καργάκος, ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ, σ,57.

35 Οικονόμου, «ΒΑΛΑΚΑΝΙΚΟΥΣ»,σ,74

36 Πλουμίδης, ΣΙΔΗΡΑ, σ,51.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 6 Οκτωβρίου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 5ης Οκτωβρίου 2024
1. Γεραπετρίτης: Θα κάνω αυτό που πρέπει στο Αιγαίο και ας χαρακτηριστώ μειοδότης
2. Ελλάδα-υδρογονάνθακες: Ποιος κρύβεται πίσω από την παρακώλυση των γεωτρήσεων; 13:00
3. Κύπρος: Η τριμερής αποφασίστηκε από Αθήνα και Άγκυρα, ερήμην της Λευκωσίας 21:50
4. Τουρκία: Κέρδισε διαγωνισμό στη Ρουμανία για πώληση τεθωρακισμένων οχημάτων αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων 27:00
5. Ισραήλ: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της επίθεσης – Θα αντεπιτεθούμε λέει το Ιράν 33:15
6. ΗΠΑ: Ο Τραμπ γύρισε στον τόπο του εις βάρος του εγκλήματος στην Πενσυλβάνια 59:00
7. Ρωσία-Ουκρανία: Μοντέλο Δυτικής-Ανατολικής Γερμανίας προκρίνουν Δυτικοί κιαι Ουκρανοί αξιωματούχοι 01:01:50

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Σάββας Καλεντερίδης: Ο Γιαζιτζί να γίνει Μπακασέτας όχι Αταμάν

Ο Ολυμπιακός πρέπει να προστατέψει τον Τούρκο μέσο, Γιουσούφ Γιαζιτζί, να μη γίνει Αταμάν αλλά Μπακασέτας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Savvas Kalenteridis | Youtube Channel

Το θέμα της μεταγραφής του Γιουσούφ Γιαζιτζί στον Ολυμπιακό σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης. Με αφορμή αιχμηρή ανακοίνωση της Θύρας 7, ο αναλυτής γεωπολιτικών θεμάτων, ο οποίος παίζει στα δάχτυλα τα θέματα της Τουρκίας, καθώς υπηρέτησε ως αξιωματικός πληροφοριών των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών στη Σμύρνη και αργότερα ενεπλάκη στην υπόθεση Οτζαλάν, υποηστήριξε, ότι η ομάδα του Πειραιά πρέπει να προστατέψει τον διεθνή Τούρκο ποδοσφαιριστή. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τον Τάσο Μπακασέτα και την αξιοπρεπέστατη παρουσία του στην Τράμπζονσπορ, υποστηρίζοντας, ότι πριν τους αγώνες αποσυρόταν και προσευχόταν στα εικονίσματα.

Ο ειδικός υποστήριξε, ότι πρέπει να εξηγήσουν στον Γιαζιτζί κάποια πράγματα κυρίως τι πρέπει να αποφύγει. Έκανε, δε, έναν παραλληλισμό με την υπόθεση Αταμάν και το περίφημο πανό για την 50χρονη κατοχή στην Κύπρο, λέγοντας, ότι ο Παναθηναϊκός δεν έπρεπε να τον στείλει στη Μεγαλόνησο. Παράλληλα ο Καλεντερίδης επιβεβαίωσε, ότι ο Γιαζιτζί προέρχεται από την εθνοτική ομάδα των ελληνόφωνων της Τραπεζούντας, οι οποίοι μπορεί να έχουν συναίσθηση της καταγωγής τους και να κρατούν κάποια ήθη και έθιμα, αλλά έχουν υποστεί βίαιο εξισλαμισμό, με αποτέλεσμα να μην έχουν ελληνική συνείδηση.

Σάββας Καλεντερίδης: Ο Ολυμπιακός πρέπει να προστατέψει τον Τούρκο μέσο, Γιουσούφ Γιαζιτζί, να μη γίνει Αταμάν αλλά Μπακασέτας.

«Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα στην Τουρκία, το οποίο κανείς δεν το άγγιξε, εκτός από τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Αφορά τη γλωσσική μειονότητα των Ελληνόφωνων στον Πόντο. Αυτό το θέμα το έθιξε για πρώτη φορά ο Πάγκαλος, το έβαλε σε ατζέντα των ελληνοτουρκικών συζητήσεων, σε επίπεδο υπουργών. Έβαλε το θέμα της ίδρυσης ελληνικού προξενείου στην Τραπεζούντα, με δικαιολογητικές σκέψεις, να έρθουμε σε επαφή με τους ελληνόφωνους και να τους βοηθήσουμε, να διατηρήσουν τη γλώσσα τους. Οι Τούρκοι φυσικά αρνήθηκαν και θυμάμαι, ότι τον κράτησε στην ατζέντα ο Γεώργιος Παπανδρέου.

Εκεί υπάρχει ένα ζήτημα, το οποίο είναι ακανδώδες. Οι άνθρωποι αυτοί παρότι μιλούν ελληνικά, το ιδίωμα του Πόντου, τη γλώσσα αυτήν την αρχαΐζουσα, την ίδια στιγμή μπορεί να είναι είτε σκληροί μουσουλμάνοι, είτε σκληροί Τούρκοι εθνικιστές ή και τα δύο. Μια περίεργη κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση όμως, ελληνική γλώσσα και πολιτισμός διατηρήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Όταν πήγε εκεί ο Μπακασέτας, η Τράμπζονσπορ τον σεβάστηκε. Δηλαδή απ’ότι μου λένε, πριν από κάθε αγώνα αποσυρόταν, άνοιγε τις εικόνες και προσευχόταν. Ποτέ κανείς στην ομάδα δεν διέρρευσαν κάτι, για να τον προβοκάρουν. Ο Μπακασέτας σεβάστηκε την Τουρκία, δεν προκάλεσε και την ίδια στιγμή, με την αγωνιστικότητά του και τη συμπεριφορά του κατόρθωσε να φύγει αλώβητος από την Τραπεζούντα περίπου ως τοπικός ήρωας.

Ο Αταμάν δεν έκανε το ίδιο στον Παναθηναϊκό, με αφορμή αυτό που συνέβη στην Κύπρο. Ακούστε, όποια ομάδα παίζει στην Ευρώπη τη στηρίζω. Πέρσι πανηγύρισα για το Κύπελλο που πήρε ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη λες και είμαι γαύρος. Το ίδιο πανηγύρισα και το Κύπελλο του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ. Άρα εγώ θεωρώ, ότι του χρωστάμε του Αταμάν, γιατί κράτησε τον Παναθηναϊκό στις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Αυτό που συνέβη στην Κύπρο, έπρεπε να τον προστατέψει η ομάδα του. Αντιλαμβάνομαι ότι τον πίεσαν από την Τουρκία, να μην μπει σφραγίδα. Έπρεπε να μην τον στείλει στην Κύπρο η ομάδα του.

Έρχεται ο Γιαζιτζί, ο οποίος είναι ελληνόφωνος. Μιλάει ποντιακά. Όπως σας είπα όμως, οι άνθρωποι αυτοί, πολλοί από αυτούς, η συντριπτική πλειονότητα, μπορεί να υποψιάζονται, ότι είναι ελληνικής καταγωγής, αλλά η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, εκεί πρέπει να ζήσεις για να καταλάβεις τι παίζει, δεν μπορείς να ξεφύγεις. Μερικοί που έγιναν Χριστιανοί τους συνέθλιψε το σύστημα και η κοινωνία.

Ο Γιαζιτζί είναι ελληνόφωνος και ήρθε στον Ολυμπιακό να παίξει. Πιστεύω, ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να τον προστατέψει. Είδα μια ανακοίνωση της Θύρας 7. Πρέπει να του εξηγήσει, τι μπορεί να κάνει και τι θα πρέπει να αποφύγει. Σας έφερα το παράδειγμα του Μπακασέτα. Σε ένα συντηρητικότερο περιβάλλον έφυγε όρθιος. Τον άφησαν να φέρει στη φιέστα ελληνική σημαία και να περιφέρεται στο γήπεδο. Άρα αυτό το πράγμα θα πρέπει ομάδα, σύνδεσμοι και φίλαθλοι να το διαχειριστούν, ούτως ώστε να περάσει παραγωγικά όσον αφορά την αθλητική του παρουσία, να προσφέρει στην ομάδα που τον τιμά με τη μεταγραφή και να μην έχουμε προβλήματα, όπως συνέβησαν σε άλλες περιπτώσεις», ανέφερε για το θέμα ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή που πραγματοποιεί κάθε βράδυ στο κανάλι του στο Youtube.

Δείτε το απόσπασμα για τον Γιαζιτζί στο παρακάτω βίντεο:

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή