Ακολουθήστε μας

ΟΗΕ

Τα καλά και τα κακά νέα για τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανάγκη εκσυγχρονισμού του πολυμερούς συστήματος

Των Stewart Patrick, Minh-Thu Pham

Αυτή την εβδομάδα, οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται στη Νέα Υόρκη για μια πολυδιαφημισμένη Σύνοδο Κορυφής του Μέλλοντος, το επίκεντρο της φετινής ετήσιας έναρξης της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η εκδήλωση είναι το πνευματικό τέκνο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος τη θεωρεί ως μια ευκαιρία “μια φορά στη γενιά” για τον εκσυγχρονισμό του πολυμερούς συστήματος για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του εικοστού πρώτου αιώνα.

Πριν από τέσσερα χρόνια, στα βάθη της πανδημίας, τα κράτη μέλη του ΟΗΕ ζήτησαν από τον γενικό γραμματέα να αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές για την ενίσχυση της παγκόσμιας διακυβέρνησης στην εβδομήκοστή πέμπτη επέτειο του ΟΗΕ. Ο Γκουτέρες απάντησε με το Our Common Agenda, μια σαρωτική έκθεση που καλούσε για μια νέα εποχή “δικτυωμένης και χωρίς αποκλεισμούς πολυμερή προσέγγιση”, ικανή να καλλιεργήσει την παγκόσμια αλληλεγγύη, να μετριάσει τις διεθνικές απειλές και να προσφέρει αποτελέσματα τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τον πλανήτη. Η συγκέντρωση αυτής της εβδομάδας στοχεύει να μετατρέψει αυτό το όραμα σε πραγματικότητα.

Τα καλά νέα είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των κρατών μελών του ΟΗΕ συνεχίζει να υποστηρίζει την πολυμερή συνεργασία, παρά το ανώμαλο γεωπολιτικό πλαίσιο που περιλαμβάνει πολέμους που μαίνεται στην Ουκρανία και τη Γάζα. Τα κακά νέα είναι ότι οι χώρες διαφωνούν σχετικά με τους όρους που πρέπει να τηρήσει η συνεργασία και ποιος θα πρέπει να έχει το γενικό πρόσταγμα.

Το πιο σημαντικό διπλωματικό ρήγμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις δεν εκτείνεται από την ανατολή προς τη δύση (αν και η Ρωσία έχει γίνει ένας σημαντικός παράγοντας αντίδρασης) αλλά από βορρά προς νότο. Αντιμετωπίζει τα πλούσια έθνη που είναι εδώ και καιρό οι “δημιουργοί” της παγκόσμιας τάξης ενάντια στα αναπτυσσόμενα και μετα-αποικιακά έθνη που δεν αρκούνται πλέον στο να είναι παθητικοί “κατακτητές”. Οι πρώτοι προτιμούν μια αποσπασματική προσέγγιση της παγκόσμιας μεταρρύθμισης και τη διατήρηση των προνομίων που απολαμβάνουν στους διεθνείς θεσμούς, ιδιαίτερα της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης.

Οι τελευταίοι θέλουν ένα πιο ισότιμο πολυμερές σύστημα που ενισχύει τη φωνή, τη δύναμη και τα συμφέροντά τους και μπορεί να προσφέρει ελάφρυνση χρέους, αναπτυξιακή βοήθεια, εμπορικές ευκαιρίες, χρηματοδότηση για το κλίμα και πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Οι κυβερνήσεις και οι πολίτες στον Παγκόσμιο Νότο έχουν εξοργιστεί από την αντιληπτή αδιαφορία του πλούσιου κόσμου για τα δεινά τους.

Αυτές οι εντάσεις είναι πιο εμφανείς στις επίμαχες, συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις σχετικά με το κείμενο του προτεινόμενου εγγράφου αποτελέσματος της συνόδου κορυφής – που ονομάστηκε Σύμφωνο για το Μέλλον – που προορίζεται να παράσχει ένα σχέδιο για την παγκόσμια θεσμική μεταρρύθμιση. Μέχρι τη σύνταξη αυτού του παρόντος, και με λίγες μόνο μέρες να απομένουν, οι διπλωμάτες εξακολουθούν να συζητούν βασικά ζητήματα σε αυτό το έγγραφο και τα δύο προτεινόμενα παραρτήματά του, το Παγκόσμιο Ψηφιακό Σύμφωνο και τη Διακήρυξη για τις Μελλοντικές Γενιές. Παρόμοια με τη σύνοδο κορυφής του περασμένου έτους για τη βιώσιμη ανάπτυξη, οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να ολοκληρωθούν.

Σε αυτό το σκηνικό, είναι δελεαστικό να απορρίψουμε τη σύνοδο κορυφής ως αντιπερισπασμό από άμεσες κρίσεις καθώς και υπάρχουσες δεσμεύσεις -όπως η πρόληψη φρικαλεοτήτων, η άμβλυνση της ακραίας φτώχειας ή η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου- που ο κόσμος δεν έχει ακόμη εκπληρώσει. Αυτή η παρόρμηση είναι κατανοητή αλλά κοντόφθαλμη για τρεις λόγους.

Πρώτον, οι κρίσεις μπορεί να είναι στιγμές για την προσφορά τολμηρών προτάσεων μεταρρυθμίσεων, καθώς τείνουν να χαλαρώνουν την προσκόλληση σε προηγούμενες  πάγιες θέσεις και να παρέχουν ανοίγματα για νέες ιδέες. Παρά το εύρος της ατζέντας που καλύπτει εξαιρετικά πολιτικοποιημένα ζητήματα, οι διαπραγματεύσεις αποκάλυψαν μεγαλύτερη προθυμία από την πλευρά σχεδόν κάθε κυβέρνησης στον κόσμο να συνεργαστεί.

Δεύτερον, το ίδιο το προσχέδιο του συμφώνου προσφέρει μερικές ακτίδες ελπίδας, υπό την προϋπόθεση ότι κάποιος διαχειρίζεται τις προσδοκίες και θυμάται ότι η πολυμερής διπλωματία που βασίζεται στη συναίνεση είναι μια εγγενώς ακατάστατη άσκηση που είναι ευάλωτη στα χαμηλότερα αποτελέσματα κοινού παρονομαστή.

Τέλος, η μακροχρόνια άποψη είναι επιτακτική ανάγκη: η σύνοδος κορυφής δεν προοριζόταν ποτέ να είναι μια υπόθεση μεμονωμένα, αλλά μάλλον ως το πρώτο βήμα σε μια μακροχρόνια μεταρρυθμιστική διαδικασία. Η πρόοδος είναι πάντα σταδιακή και μερικά βήματα μπροστά είναι συχνά καλύτερα από κανένα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπάρχει κίνηση.

Ένας οδικός χάρτης για τη μεταρρύθμιση

Το σύμφωνο των τριάντα σελίδων ξεκινά με μια εμπνευσμένη έκκληση για δράση, σημειώνοντας ότι οι σημερινές αλληλένδετες προκλήσεις είναι πέρα από την ικανότητα “οποιουδήποτε μεμονωμένου κράτους” να επιλύσει. Στη συνέχεια, το σχέδιο εγγράφου δεσμεύει τα κράτη μέλη για πενήντα οκτώ συγκεκριμένες δράσεις σε πέντε τομείς: προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και χρηματοδότησή της. προώθηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας· υποστήριξη της επιστήμης, της τεχνολογίας και της ψηφιακής καινοτομίας· απευθυνόμενος στους νέους και τις μελλοντικές γενιές· και τον μετασχηματισμό της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Το σύμφωνο επικροτεί πολλά σε ρητορικό επίπεδο. Υποστηρίζει την Ατζέντα του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και υπόσχεται να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό που αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για πολλά κράτη που ελπίζουν να σημειώσουν πρόοδο στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Επιβεβαιώνει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα και δεσμεύεται να εντείνει τις προσπάθειες κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της απώλειας βιοποικιλότητας και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Επιβεβαιώνει τις υποχρεώσεις όλων των εθνών να σέβονται το ένα την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του άλλου και τα δεσμεύει να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά. Επίσης, ωθεί τα κράτη να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία, να προστατεύσουν τους αμάχους σε ένοπλες συγκρούσεις, να βελτιώσουν τις ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, να βελτιώσουν τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, να τηρήσουν τις υποχρεώσεις αφοπλισμού, να μετριάσουν τους κινδύνους από την τεχνητή νοημοσύνη και τα θανατηφόρα αυτόνομα οπλικά συστήματα, να επιδιώξουν έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα και να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης.

Αυτή η επιφανειακή ομοφωνία όμως κρύβει σημαντικές διαφωνίες που ελλοχεύουν παρακάτω. Εδώ είναι μερικά μόνο από τα σημεία ανάφλεξης που εμφανίστηκαν στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.

Διεθνής Χρηματοοικονομική Αρχιτεκτονική (IFA)

Αυτό παραμένει ένα από τα πιο κολλώδη ζητήματα, με σαφείς γραμμές μάχης που αναπτύσσονται ενάντια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ρητορικά, όλες οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν τον στόχο ενός πιο περιεκτικού, δίκαιου και αντιπροσωπευτικού συστήματος παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης. Στην πράξη, πλούσια μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν ότι οι ιδιαιτερότητες οποιασδήποτε μεταρρύθμισης της IFA δεν πρέπει να συζητούνται και να καθορίζονται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ “ένα έθνος-μία ψήφος”. Πιστεύουν ότι η συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί σε άλλα πλαίσια με “αρμοδιότητα” για την αντιμετώπιση χρηματοοικονομικών ζητημάτων, ιδιαίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, όπου τα κράτη του ΟΟΣΑ επωφελούνται από τη σταθμισμένη ψηφοφορία.

Κλιματική Αλλαγή

Το λεγόμενο “μηδενικό σχέδιο” του συμφώνου, που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο, ενέκρινε τον στόχο της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα. Όμως, κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις, η διάταξη αυτή διαγράφηκε ανεπιφύλακτα, χάρη στην αντίθεση των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μετά από δημόσια συνηγορία μιας ομάδας βραβευθέντων με Νόμπελ, η τελευταία αναθεώρηση περιλαμβάνει τη γλώσσα που συμφωνήθηκε στο COP28 στο Ντουμπάι τον περασμένο Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας την έκκληση προς τα μέρη να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα με “δίκαιο, τακτικό και δίκαιο τρόπο”, ώστε να επιτευχθεί Ο στόχος των καθαρών μηδενικών παγκόσμιων εκπομπών έως το 2050. Είναι πιθανό, το τελικό κείμενο είναι πιθανό να είναι συνεπές με τη συναίνεση των ΗΑΕ που επιτεύχθηκε στη COP28.

Πυρηνικά όπλα

Το προσχέδιο του συμφώνου περιέχει ισχυρή γλώσσα που υποστηρίζει τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τη μη χρήση πυρηνικών όπλων, συμπεριλαμβανομένης μιας ρητής δήλωσης ότι οι πυρηνικοί πόλεμοι δεν μπορούν ποτέ να κερδηθούν και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθούν. Πολλά κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν επίσης πιέσει για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων τα ίδια, σύμφωνα με τη Συνθήκη Απαγόρευσης. Και τα πέντε αναγνωρισμένα κράτη πυρηνικών όπλων (Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο) έχουν αντισταθεί σε αυτές τις πιέσεις, με τη Ρωσία να είναι η πιο ανυποχώρητη στην παρεμπόδιση οποιασδήποτε γλώσσας που θα απειλούσε τα προνόμιά της ως πυρηνικής δύναμης. Πολλές αντιπροσωπείες έχουν προτείνει από κοινού κείμενο γεφύρωσης, με βάση την υπάρχουσα γλώσσα που συμφωνήθηκε σε προηγούμενες συμφωνίες του ΟΗΕ, αλλά σημαντικά κράτη που δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα επιμένουν για πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι διατάξεις, η τύχη αυτών των διατάξεων παραμένει αβέβαιη.

Η διαμάχη έχει ξεσπάσει και σε άλλα θέματα. Το ένα είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι αυταρχικές κυβερνήσεις, υποστηριζόμενες από πολλά μέλη της Ομάδας των 77, υποστηρίζουν την απουσία έμφασης στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αύξηση του ενδιαφέροντος για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αντίθετα, πολλά δυτικά έθνη -ιδιαίτερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης- θεωρούν το προσχέδιο ως απαράδεκτα αδύναμο και έχουν πιέσει για πολύ ισχυρότερη γλώσσα για τα δικαιώματα.

Για να δανειστούμε από τον Μαρκ Τουέιν, υποψιαζόμαστε ότι οι αναφορές για τον θάνατο της πολυμερούς συνεργασίας είναι πολύ υπερβολικές. Παρά τις απογοητεύσεις για την αποτελεσματικότητα του ΟΗΕ, η προσοχή και η ενέργεια που έχουν αφιερώσει τα κράτη μέλη σε αυτήν την άσκηση αποκαλύπτει την αξία που συνεχίζουν να αποδίδουν στον οργανισμό, καθώς και την προθυμία τους να επενδύσουν στο μέλλον του. Πιστεύουν ότι ο ΟΗΕ παραμένει πολύ ζωντανός -αν δεν είναι καλά- και ότι η αποκατάσταση της υγείας και της ζωτικότητάς του έχει σημασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουν εμπλακεί σε ενεργητικές -και μερικές φορές παθιασμένες- συζητήσεις για μια εκτεταμένη παγκόσμια ατζέντα που ήταν τόσο τεχνικά όσο και πολιτικά περίπλοκη και κάτω από ένα αδυσώπητο χρονοδιάγραμμα. Μακριά από το να εγκαταλείψει τα Ηνωμένα Έθνη, η πλειονότητα των κρατών μελών επιδιώκει να τα αναβιώσει, επομένως είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κοινές προκλήσεις.

Διαβάστε το άρθρο στην αρχική του δημοσίευση εδώ.

Απόδοση-Επιμέλεια: Νικόλας Σαπουντζόγλου

Πηγή: Carnegie Europe, capital.gr

ΟΗΕ

Γκουτέρες: Η «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» βία στη Μέση Ανατολή πρέπει να σταματήσει

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Thomas Mukoya

«Ο χρόνος εξαντλείται» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε σήμερα την πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, λέγοντας, απευθυνόμενος προς το Συμβούλιο Ασφαλείας που συγκλήθηκε εκτάκτως, ότι ο «φονικός κύκλος της οφθαλμόν αντί οφθαλμού βίας πρέπει να κλείσει».

«Ο χρόνος εξαντλείται», είπε στο Συμβούλιο.

Το 15μελές συμβούλιο συγκλήθηκε αφότου το Ισραήλ σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και ξεκίνησε μια χερσαία επιχείρηση εναντίον της φιλοϊρανικής οργάνωσης και η Τεχεράνη εξαπέλυσε μια επίθεση στο Ισραήλ, ένα πλήγμα που ενέτεινε τους φόβους ενός ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

«Καταδικάζω, εκ νέου, σθεναρά τη χθεσινή μαζική πυραυλική επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ», είπε ο Γκουτέρες στο Συμβούλιο.

Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε πως απαγορεύει στον Γκουτέρες την είσοδο στη χώρα, διότι δεν καταδίκασε «απερίφραστα» την πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Σε μια επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας χθες, το Ιράν δικαιολόγησε την επίθεσή του εναντίον του Ισραήλ ως νόμιμη άμυνα βάσει του Άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, επικαλούμενο «επιθετικές ενέργειες» από το Ισραήλ, μεταξύ άλλων παραβιάσεις της κυριαρχίας του Ιράν.

«Το Ιράν… σε πλήρη συμφωνία με την αρχή της διάκρισης βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, στοχοθέτησε μονάχα τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις ασφαλείας του καθεστώτος με τα αμυντικά πυραυλικά πλήγματά του», έγραψε το Ιράν απευθυνόμενο στο Συμβούλιο.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντάνονς απέρριψε σήμερα τον ισχυρισμό του Ιράν περί νόμιμης άμυνας.

«Ήταν μια εσκεμμένη επίθεση εναντίον ενός άμαχου πληθυσμού», είπε σε δημοσιογράφους. «Το Ισραήλ δεν θα παραμείνει σε επιφυλακή μπροστά σε μια τέτοια επιθετικότητα. Το Ισραήλ θα απαντήσει. Η απάντησή μας θα είναι αποφασιστική και ναι, θα είναι οδυνηρή, όμως σε αντίθεση με το Ιράν θα ενεργήσουμε σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές δίκαιο».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ισραήλ

“Persona non grata” ο Γκουτέρες στο Ισραήλ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar/File Photo

«Όποιος δεν μπορεί να καταδικάσει απερίφραστα την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του στο ισραηλινό έδαφος», είπε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κήρυξε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «persona non grata» στο Ισραήλ, επικρίνοντάς τον ότι δεν καταδίκασε τη μαζική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

«Όποιος δεν μπορεί να καταδικάσει απερίφραστα την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του στο ισραηλινό έδαφος. Έχουμε να κάνουμε με έναν αντι-ισραηλινό γενικό γραμματέα που υποστηρίζει τρομοκράτες, βιαστές και δολοφόνους», είπε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, σε μια ακόμα κίνηση των επιδεινούμενων σχέσεων Γκουτέρες-Ισραήλ.

Ο ΟΗΕ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στον Λίβανο, τόνισε χθες Τρίτη βράδυ ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες. «Δεν θέλουμε να δούμε κανενός είδους χερσαία εισβολή», δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για «αποκλιμάκωση», για εκεχειρία και εκφράζοντας ανησυχία για τις «ανθρωπιστικές συνέπειες» των πληγμάτων στον Λίβανο.

Οι περισσότεροι από 10.000 κυανόκρανοι της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL / Finul) δεν μπορούν πλέον να περιπολούν λόγω της έντασης των μαχών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Netanyahu sets out a choice between a ‘blessing’ and a ‘curse’ in UNGA speech

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The Israeli leader brandished two maps — one showing a normalization corridor through the Gulf and the Middle East, the other showing the proliferation of Iran’s proxies

In his address to the United Nations General Assembly on Friday, Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu set out what he described as a choice for the nations of the Middle East and the world, between the “blessing” of expanded regional normalization or the “curse” of Iran, its proxies and Oct. 7.
“Ladies and gentlemen, as Israel defends itself against Iran in the seven-front war, the line separating the blessing and the curse could not be more clear,” Netanyahu told delegates, brandishing a pair of maps — one showing a potential normalization corridor through the Gulf and the Middle East and the other showing the proliferation of Iran’s proxies

 

Watch on X

 

 

“On the one hand, a bright blessing, a future of hope,” he said. “On the other hand, a dark future of despair… Israel has made its choice. We seek to move forward to a bright age of prosperity and peace. Iran and its proxies have also made their choice. They want to move back to a dark age of terror and war.”
He said that the countries of the world must choose which side they will stand on. Netanyahu argued that Israel’s wars against international terrorist groups are a fight against a common global enemy. He condemned those at the U.N. and elsewhere who he said have tried to cast Israel as evil and Iran and its proxies as good.
Netanyahu made the case for Israel’s escalating campaign against Hezbollah, which, he emphasized, has targeted citizens from a slew of countries, not limited to Israel.
“As long as Hezbollah chooses the path of war, Israel has no choice and Israel has every right to remove this threat and return our citizens to their homes safely, and that’s exactly what we’re doing,” Netanyahu said, asserting that Israel has had significant success in its recent operations. More than 60,000 residents of northern Israel have been evacuated since Oct. 7.
He said that Israel has been “tolerating this intolerable situation” of communities being evacuated from northern Israel for a year but “enough is enough,” vowing that Israel would ensure its citizens can return home and “will not accept” a Hezbollah army on its northern border.
Netanyahu emphasized that Hezbollah is violating U.N. Security Council Resolution 1701 — which calls on it to move its forces north of the Litani River — and that it is firing rockets from civilian locations in Lebanon.
Addressing Iran’s leaders, Netanyahu said, “if you strike us, we will strike you. There is no place in Iran that the long arm of Israel cannot reach.”
And he sought to frame Iran as a threat not just to Israel, but to global stability, trade and safety unless Israel and like-minded countries counter it

 

Watch on X

 

 

“For too long, the world has appeased Iran,” Netanyahu said. “That appeasement must end now. Nations of the world should support the brave people of Iran who want to rid themselves of this evil regime… They should join Israel in stopping Iran’s nuclear weapons program.”
Netanyahu urged the Security Council to reinstate snapback sanctions on Iran under the 2015 Joint Comprehensive Plan of Action nuclear deal, before they fully expire.
He warned that Iran “now seeks to weaponize this nuclear program,” vowing that “Israel will do everything in its power to make sure [that] doesn’t happen.”
The Israeli leader vowed repeatedly that he would “not rest until the remaining hostages are brought home.” But he said that if Hamas refuses to surrender and release the hostages, “we will fight until we achieve total victory.”
He touted what he described as Israel’s success against Hamas, asserting that Israel has killed or captured more than half of Hamas’ fighters, destroyed more than 90% of its rocket arsenal, eliminated key parts of Hamas’s tunnel system and destroyed 23 of the 24 Hamas battalions.
Netanyahu insisted that Hamas cannot be part of the postwar governance in Gaza, comparing the idea to allowing the Nazis to remain in power in Germany after World War II. He said Israel seeks a “demilitarized and deradicalized Gaza” but does not intend to resettle Gaza, adding that Israel seeks to work with partners to support a “local civilian administration in Gaza committed to peaceful coexistence.”
He emphasized that Hamas terrorists continue to steal food, which Israel “enable[s] aid agencies to bring into Gaza,” selling it at inflated prices to the people of Gaza and using it as a lever to retain power. And he insisted that Israel is taking unprecedented measures to decrease civilian casualties.
Netanyahu told the assembled delegates — many left the room when he began his speech — that he hadn’t been planning to speak at the U.N. this year, but said he decided to come to counter “the lies and slanders leveled at my country” from the podium.
He said that the U.N.’s anti-Israel bias is a “moral stain” which has made the body “contemptible in the eyes of decent people everywhere.” He said the U.N. has been willing to tolerate and promote “any outlandish allegation” against Israel that is put forward.
Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή