Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Τραμπ ή Χάρις; Ποιον πραγματικά θέλει ο Πούτιν στον Λευκό Οίκο;

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Evgenia Novozhenina

Το Bloomberg διερευνά τις -κρυφές ή φανερές- επιθυμίες ττου Κρεμνίνου ενόψει των αμερικανικών εκλογών

Το 2016, υπήρξαν κορυφαίοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου που άνοιγαν μπουκάλια σαμπάνιας τις πρώτες πρωινές ώρες της 9ης Νοεμβρίου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ γινόταν ο νικητής-έκπληξη των αμερικανικών εκλογών.

Σήμερα όμως, όταν κανείς καλείται να εκτιμήσει τι θα επιθυμούσε σήμερα ο Ρώσος ηγέτης, Βλαντίμιρ Πούτινεύκολη απάντηση δεν υπάρχει. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες φαίνονται βέβαιες ότι ο Πούτιν επιθυμεί τον Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Ο Πούτιν, εν τω μεταξύ, απολαμβάνει να κάνει αινιγματικά σχόλια που λειτουργούν συχνά ως αιχμηρές επισημάνσεις: όπως όταν επαίνεσε τον Τζο Μπάιντεν για την ηλικία και την εμπειρία του, ή τώρα την Κάμαλα Χάρις για το «μεταδοτικό» γέλιο της.

Η άποψη που έχει αποκρυσταλλωθεί στη Μόσχα, σύμφωνα με πέντε ανθρώπους που γνωρίζουν τις τελευταίες σκέψεις που επικρατούν στο Κρεμλίνο, είναι ότι αυτή τη φορά δεν υπάρχει πραγματικά λόγος για σαμπάνιες εάν ο Τραμπ επιστρέψει.

Το ιδανικό σενάριο;

Αν το Κρεμλίνο μπορούσε να επιλέξει το ιδανικό σενάριο, αυτό θα ήταν μια ακόμη θητεία του Μπάιντεν. Επειδή θα ήταν πιο προβλέψιμος και ευκολότερα αναγνώσιμος, λένε δύο από τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Αυτό σημαίνει ότι οι οποιεσδήποτε προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα ήταν απλούστερες με τον Μπάιντεν παρά με κάποιον άλλον που έχει «ιστορικό» στο σκίσιμο συμφωνιών.

Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για το ποιος θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές, αλλά αυτό δεν σημαίνει και ότι αδιαφορεί για το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, αν η Χάρις κέρδιζε οριακά και ο Τραμπ αμφισβητούσε το αποτέλεσμα, η επακόλουθη παράλυση στις ΗΠΑ θα ήταν πιθανότατα μια ευπρόσδεκτη είδηση.

Σαμπάνιες και… maga

Η ιδέα ότι η Ρωσία μπορεί να αναμειγνύεται στις δυτικές δημοκρατίες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε έκπληξη το 2016.

Ηταν τότε που όπως διαβεβαίωνε έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ, δύο πράκτορες καθοδηγούμενοι από το Κρεμλίνο με σκοπό να διαδίδουν παραπληροφόρηση κατά τη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών άνοιξαν ένα μπουκάλι και ήπιαν στην υγειά τους καθώς πανηγύριζαν το αποτέλεσμα, λέγοντας σκωπτικά: «Κάναμε την Αμερική μεγάλη!», παραπέμποντας βεβαίως στο γνωστό σύνθημα του Nτ. Τραμπ (Make America Great Again).

Τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα ανιχνεύσιμα: Ενώ δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη αγάπη για τη Χάρις, η εκτίμηση για το πόσο ευεργετική ήταν τελικά η τετραετία του Τραμπ για τη Μόσχα παραμένει ανάμεικτη.

Αλλωστε ο Τραμπ ήταν εκείνος που είχε εκδώσει πλήθος κυρώσεων με στόχο Ρώσους ολιγάρχες και επιχειρήσεις αλλά και εναντίον του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Με τις εντάσεις μεταξύ των πάλαι ποτέ αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου να βρίσκονται στο χειρότερο, εδώ και δεκαετίες, σημείο τους λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όποιος κι αν καθίσει στο Οβάλ Γραφείο είναι απίθανο να βοηθήσει πολύ στην αναθέρμανση των σχέσεων, λένε οι πηγές.

Όψιμη συμπάθεια και πυρηνικά

«Δεν είναι εύκολο να ξέρουμε ποιος είναι καλύτερος ή χειρότερος», δηλώνει ο Φιοντόρ Λουκιανόφ, επικεφαλής του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής, ενός think tank που συμβουλεύει το Κρεμλίνο. «Ίσως καταλήξουμε να θυμόμαστε τον Μπάιντεν με συμπάθεια επειδή ήταν πολύ προσεκτικός και αξιολογούσε συνεχώς τους κινδύνους».

Ακόμα και όταν ο Πούτιν προκάλεσε το βαθύτερο ρήγμα της Μόσχας με τις ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, επιτιθέμενος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Μπάιντεν εξακολουθούσε να διατηρεί κάποια όρια στους τύπους των όπλων που χορηγούνταν στο Κίεβο και στη χρήση τους εντός του ρωσικού εδάφους. Παρόλα αυτά, ο Πούτιν έχει επανειλημμένα καταφύγει σε πυρηνικούς απειλητικούς χρησμούς, προκαλώντας την καταδίκη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ, αλλά και φιλικών κρατών, όπως η Κίνα και η Ινδία.

Το πώς μια τέτοια ρωσική ρητορική θα λειτουργήσει με τον Τραμπ θα είναι πολύ πιο δύσκολο να εκτιμηθεί.

Μία ημέρα αφότου οι ΗΠΑ κατηγόρησαν δημοσίως τη Ρωσία για ανάμιξη στην προεκλογική εκστρατεία του 2024, ο Πούτιν εμφανίστηκε με παιγνιώδη διάθεση και δεν προσπάθησε καν να θελήσει να το κρύψει . Ο Τραμπ επέβαλε «τόσους πολλούς περιορισμούς και κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όσο κανείς άλλος πρόεδρος πριν από αυτόν. «Αφού όλα είναι καλά με την κ. Χάρις, ίσως να συγκρατήσει τέτοιου είδους ενέργειες».

Συνήθως, όταν ο Πούτιν αποφασίζει να γνωμοδοτήσει για την πολιτική των ΗΠΑ, έχει ως στόχο να υποδαυλίσει τις διχόνοιες. Μια τέτοια περίπτωση ήταν όταν τάχθηκε στο πλευρό του Τραμπ και υπερασπίστηκε τους ταραξίες της 6ης Ιανουαρίου σε συνέντευξή του στο NBC το 2021, λέγοντας ότι «πήγαν στο Κογκρέσο με πολιτικά αιτήματα» και «όχι για να ληστέψουν».

Ο Τραμπ πάντως απάντησε στον Πούτιν που δήλωσε ότι ήθελε να δει τη Χάρις να κερδίζει. «Δεν ξέρω αν με προσέβαλε ή μου έκανε χάρη», ήταν η ατάακα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

Όταν ρωτήθηκε αν ο Ρώσος ηγέτης αστειευόταν με τα σχόλιά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή ότι «όσοι στο εξωτερικό ενδιαφέρονται θα πρέπει να προσπαθήσουν να το καταλάβουν μόνο τους, ας μην τους στερήσουμε αυτή την ευκαιρία».

Ο πόλεμος

Καθώς δεν διαφαίνεται τέλος στον πόλεμο, η αλήθεια είναι ότι όποιος και αν κερδίσει τον Νοέμβριο έχει ελάχιστα κίνητρα να θέσει ως προτεραιότητα τη βελτίωση των σχέσεων με τη Μόσχα. Η Χάρις απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες υποσχέσεις, αλλά υιοθέτησε τη γραμμή του Μπάιντεν ότι θέλει να «σταθεί σθεναρά» στο πλευρό της Ουκρανίας.

Η Χάρις «είναι πιθανό να συνεχίσει να επιδεικνύει τη ‘στρατηγική’ προσοχή που επεδείκνυε ο πρόεδρος Μπάιντεν», δήλωσε η Μαρία Σνέγκοβαγια, ανώτερη συνεργάτης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσινγκτον.

Η αντιπρόεδρος θεωρείται λιγότερο έμπειρη στην εξωτερική πολιτική από τον Μπάιντεν και αναμένεται να στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στις συμβουλές κορυφαίων αξιωματούχων και βετεράνων της διπλωματίας, όπως ο Φίλιπ Γκόρντον.

Η mainstream Χάρις

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι έχει ένα πιο mainstream πολιτικό υπόβαθρο ίσως την καθιστά μια ασφαλέστερη επιλογή από ό,τι ας πούμε ο Τραμπ, είπαν οι άνθρωποι που γνωρίζουν την οπτική του Κρεμλίνου.

Εν τω μεταξύ, η προσέγγιση που θα ακολουθούσε μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ στον πόλεμο παραμένει επίσης αβέβαιη.

Την ίδια ώρα που ο Τραμπ ορκίζεται ότι έχει ένα «εγγυημένο» σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του, γερουσιαστής Τζέι Ντι Βανς, δηλώνει ότι «δεν τον ενδιαφέρει πραγματικά τι θα συμβεί στην Ουκρανία».

Και το απρόβλεπτο δίδυμο Τραμπ – Βανς

Αλλά όπως συνοψίζει ο Ιγκόρ Κοροτσένκο, αρχισυντάκτης του ρωσικού περιοδικού «Εθνική Άμυνα», το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον Τραμπ «είναι η παρορμητικότητά του και ο απόλυτα απρόβλεπτος χαρακτήρας του».

Όπως και να έχει, στη Ρωσία υπάρχει μια σχεδόν εμμονική εστίαση στις αμερικανικές εκλογές, σημείωσε ο Σεργκέι Μαρκόφ, πολιτικός σύμβουλος κοντά στο Κρεμλίνο. Οι προβλέψεις για το αποτέλεσμα και τα σενάρια υπό τον κάθε υποψήφιο ανανεώνονται συνεχώς.

«Αυτές οι εκλογές είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλες ανακατατάξεις», προσθέτει ο ίδιος, προσθέτοντας λέγοντας ότι κάθε εβδομάδα, οι εκθέσεις για την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ αναπαράγονται από το επιτελείο του Κρεμλίνου, το υπουργείο Εξωτερικών – και τους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών.

Ναυτεμπορική με πληροφορίες από Bloomberg

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Σκιές στην προεκλογκή εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις: Απανωτά σκάνδαλα με τον σύζυγό της

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα απανωτά σκάνδαλα μπορεί να πλήξουν την εικόνα της Κάμαλα Χάρις

Οι Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ εισέρχονται στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές, τις πιο σημαντικές στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ με τους δύο υποψήφιους να προειδοποιούν ότι η τύχη ενός πολωμένου έθνους εξαρτάται από το εξαιρετικά αμφίρροπο αποτέλεσμα.

Στο φως της δημοσιότητας όμως, έρχονται απανωτά σκάνδαλα που με κάποιο τρόπο μπορεί να πλήξουν την εικόνα της Κάμαλα Χάρις.

Ως χτύπημα κάτω από τη ζώνη είναι για την υποψήφια των Δημοκρατικών για το χρίσμα, Κάμαλα Χάρις, οι νέες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την ανάρμοστη και κακοποιητική συμπεριφορά του συζύγου της, Ντάγκλας Έμχοφ, σε παλαιότερες σχέσεις του.

Γεγονός είναι ότι οι νέες πληροφορίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου σπιλώνουν την εικόνα της Χάρις, επισημαίνουν η γερμανική εφημερίδα Bild και η βρετανική Daily Mail. Oι καταγγελίες σε βάρος του 59χρονου Έμχοφ είναι συγκλονιστικές και φέρνουν τη νυν αντιπρόεδρο των ΗΠΑ σε δεινή θέση, υποστηρίζει η εφημερίδα Daily Mail.

Πρόκειται για το πρώτο σκάνδαλο που αμαυρώνει την εικόνα της Κάμαλα και βλέπει το φως της δημοσιότητας λίγες εβδομάδες πριν από την κάλπη (5 Νοεμβρίου), αποτελώντας «βούτυρο στο ψωμί» για τον 78χρονο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ.

Περιστατικό σε φιλανθρωπικό γκαλά στις Κάννες

Ο Έμχοφ, άλλοτε μεγαλοδικηγόρος, καθώς από τότε που εξελέγη η σύζυγός του στην αντιπροεδρία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την εργασία του, φέρεται να χτύπησε βάναυσα την τότε κοπέλα του στο πρόσωπο στις 24 Μαΐου του 2012, μετά από ένα φιλανθρωπικό γκαλά κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ των Καννών.

Στο γκαλά αυτό είχαν παραβρεθεί πολλές διασημότητες, όπως οι ηθοποιοί Αντόνιο Μπαντέρας, Άλεκ Μπάλντουιν, ο θρυλικός σχεδιαστής μόδας Καρλ Λάγκερφελντ και η Πάρις Χίλτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χαστούκι που δέχτηκε η σύντροφος του Έμχοφ μπροστά από το Hotel du Cap ήταν τόσο δυνατό που το θύμα έκανε στροφή 180 μοιρών. Ο λόγος που τη χτύπησε ήταν η ζήλια, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες.

Το ζευγάρι περίμενε ένα ταξί όταν η κοπέλα άνοιξε την τσάντα της και έδωσε χρήματα σε έναν υπάλληλο της εκδήλωσης για να εξυπηρετηθεί άμεσα. Μόνο που, εκτός από τα χρήματα που του έδωσε, ακούμπησε για λίγο το χέρι της στον ώμο του. Ο Έμχοφ νόμιζε ότι τον φλέρταρε, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ που επικαλούνται τα διεθνή ΜΜΕ.

Γνωστός του τότε ζευγαριού δήλωσε στη Daily Mail ότι το θύμα τηλεφώνησε από το ταξί κλαίγοντας μετά το περιστατικό και περιέγραψε λεπτομερώς τη φρίκη που βίωσε. Η γυναίκα, με το κωδικό όνομα «Τζέιν», είναι μία επιτυχημένη δικηγόρος της Νέας Υόρκης. Δύο άλλοι φίλοι της επιβεβαίωσαν στους δημοσιογράφους την προσωπική σχέση που είχε με τον Έμχοφ επί τρεις μήνες. Εξάλλου, υπάρχουν και φωτογραφίες που τους δείχνουν δίπλα-δίπλα.

Η «Τζέιν» δεν σχολίασε μετά τις αποκαλύψεις

Μετά τις αποκαλύψεις των μέσων ενημέρωσης, ο Έμχοφ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι είχε σχέση με την νταντά της κόρης του, Ναγιέν Νέιλορ, κατά τη διάρκεια του πρώτου του γάμου, το 2008.

Η «Τζέιν» δήλωσε ότι ο Έμχοφ της είχε πει πως η νταντά είχε μείνει έγκυος αλλά στη συνέχεια απέβαλε. Τότε αυτή τον είχε κατηγορήσει ότι ευθύνεται για την αποβολή. Η νταντά πάντως ισχυρίζεται ότι ο μεγαλοδικηγόρος τακτοποίησε την υπόθεση καταβάλλοντας αποζημίωση ύψους 80.000 δολαρίων.

Την ίδια ώρα, ο Ντάγκλας Έμχοφ εμφανίζεται χαμογελαστός στο πλευρό της συζύγου του, στηρίζοντάς την με όλες του τις δυνάμεις, όπως ισχυρίζεται. Πρόσφατα, μάλιστα, είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτικό στούντιο ως υποστηρικτής των γυναικών απέναντι στην «ανδρική τοξικότητα».

protothema.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Ο Μπάιντεν παραγκωνίζεται ενώ ο Νετανιάχου αναδιαμορφώνει τη Μέση Ανατολή – Πού οδηγούνται οι σχέσεις Ισραήλ με ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Evelyn Hockstein/File Photo

Είναι σαφές πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καμία γνώση για το τι θα κάνει το Ισραήλ απέναντι στο Ιράν – και μοιάζει να μην έχει ούτε τρόπο να επηρεάσει τις αποφάσεις του

Καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και το Ισραήλ ετοιμάζουν τα αντίποινα στο Ιράν, η κυβέρνηση Μπάιντεν μοιάζει ολοένα και περισσότερο με απλό παρατηρητή: χωρίς γνώση του τι σχεδιάζει ο πιο στενός σύμμαχός της στη Μέση Ανατολή και με περιορισμένη επιρροή επί των αποφάσεών του.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε δημοσίως πως συνεργάζονται στενά με τους Ισραηλινούς ομολόγους του και εκφράζουν την ελπίδα ο Νετανιάχου να προβεί σε μία «συγκρατημένη» απάντηση στο μπαράζ πυραύλων που δέχθηκε η χώρα του από το Ιράν. Σύμφωνα με τη WSJ, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, οι Ισραηλινοί έχουν πει στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν αισθάνονται την ανάγκη να χτυπήσουν άμεσα ή με μαζικό τρόπο.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν συζητήσει πιθανούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν. Ο Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη δήλωσε ότι δεν θα στήριζε ένα πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά την Πέμπτη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης σε μία επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, στέλνοντας στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου.

Ο ένας αιφνιδιασμός μετά τον άλλο

Ωστόσο το Ισραήλ δεν έχει λάβει την οριστική απόφασή του και ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες αιφνιδιαστεί. Ο Νετανιάχου έδωσε τη εντολή για την αεροπορική επιδρομή με την οποία δολοφονήθηκε ο Χασάν Νασράλα από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη, την ώρα που αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν πάλευαν λίγα τετράγωνα παραπέρα να αποτρέψουν μία κλιμάκωση της κατάστασης με διπλωματικά μέσα. «Η απόφαση του Νετανιάχου να εγκρίνει την επίθεση της 27ης Σεπτεμβρίου από αμερικανικό έδαφος, χωρίς να ειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο εκ των προτέρων, και στη συνέχεια να δημοσιεύσει φωτογραφία με τη στιγμή που έδινε την εντολή, υπογραμμίζει την αυξανόμενη απόσταση ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση και τον Λευκό Οίκο», σχολιάζει η WSJ.

Βραχυπρόθεσμα οι μονομερείς αποφάσεις του Ισραήλ για τα πλήγματα έναντι του Ιράν μπορεί να εμπλέξουν την κυβέρνηση Μπάιντεν σε ακόμη μία μη δημοφιλή περιφερειακή σύρραξη. Μακροπρόθεσμα θα ενισχύονταν οι φωνές της κριτικής, που τονίζουν ότι οι ΗΠΑ είναι υπερβολικά υποχωρητικές έναντι του Ισραήλ και δεν χρησιμοποιούν την ισχύ τους για να συγκρατήσουν τον σύμμαχό τους.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Έιμος Χόχσταϊν συναντήθηκε με Ισραηλινούς αξιωματούχους στο καταφύγιο του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ για να τους παροτρύνει να μην ξεκινήσουν επιχείρηση μεγάλης κλίμακας κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Τους παρακάλεσε να καταβάλουν προσπάθειες για μια συμφωνία που θα απωθούσε τη Χεζμπολάχ πίσω από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Χόχσταϊν με τον Νετανιάχου, χιλιάδες βομβητές που χρησιμοποιούνταν από μαχητές της Χεζμπολάχ εξερράγησαν σε ολόκληρο τον Λίβανο σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και τραυμάτισε χιλιάδες άλλους. Την επόμενη μέρα, βόμβες σε γουόκι-τόκι πυροδότησαν ένα δεύτερο κύμα εκρήξεων. Ακολούθησε ένα μπαράζ ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, στις οποίες έπεσαν νεκροί πάνω από 500 άνθρωποι στην πιο θανατηφόρα ημέρα στον Λίβανο εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Οι νεκροί στον Λίβανο έχουν προσεγγίσει πλέον τους 2.000.

Δεν έχουν μιλήσει από τον Αύγουστο Μπάιντεν – Νετανιάχου

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων και προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από την επίθεση.

Με τις προεδρικές εκλογές να έρχονται σε έναν μήνα «ο Μπάιντεν και η ομάδα του συχνά μοιάζουν με παρευρισκόμενους, απρόθυμους ή ανίκανους να χαλιναγωγήσουν έναν σύμμαχο που συνεχίζουν να υποστηρίζουν πολιτικά και να του παρέχουν κρίσιμη στρατιωτική υποστήριξη», σημειώνει η WSJ και προσθέτει: «Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τον δεσμό ΗΠΑ – Ισραήλ άθραυστο. Αλλά η σχεδόν 50ετής σχέση του με τον Νετανιάχου επιδεινώνεται σταθερά. Ο Μπάιντεν δεν έχει μιλήσει προσωπικά με τον Νετανιάχου από τις 21 Αυγούστου».

«Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου έχουν μετρήσει ο ένας τις αντιδράσεις του άλλου και ο Νετανιάχου φαίνεται να κρίνει σταθερά ότι έχει περισσότερο χώρο από ό,τι πιστεύει ο Μπάιντεν», δήλωσε στη WSJ ο Τζον Άλτερμαν, διευθυντής προγραμμάτων Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. Οι ΗΠΑ «φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται από την ισραηλινή ηγεσία είτε ως κάποιος γκρινιάρης είτε ως επιβάτης στο πίσω κάθισμα που δεν κατανοεί τις απαιτήσεις αυτή τη στιγμή».

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να χαλιναγωγήσουν το Ισραήλ στη Γάζα απέδωσαν μόνο περιορισμένα αποτελέσματα, λένε οι αναλυτές. Στον Λίβανο, ο Νετανιάχου εμφανίστηκε ακόμη λιγότερο περιορισμένος. Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν είναι δυσαρεστημένοι με τα χτυπήματα που έχει καταφέρει το Ισραήλ στη Χεζμπολάχ, μια τρομοκρατική ομάδα που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ. Ούτε επιθυμούν έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές να δώσουν την εντύπωση ότι χαλιναγωγούν μια επίθεση κατά της Τεχεράνης. Ωστόσο έχουν αποτύχει να αποτρέψουν την επέκταση του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς σε μια ευρύτερη σύγκρουση και να σταματήσουν μία αιματοχυσία χωρίς τέλος.

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή