Ακολουθήστε μας

Ισραήλ

Foreign Affairs: Το Ισραήλ και το παράδοξο της ήττας

Δημοσιεύτηκε

στις

Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Πώς η στρατιωτική επιτυχία της χώρας παράγει πολιτική αποτυχία

Όλα τα βλέμματα είναι σήμερα στραμμένα στη σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν, η οποία οδηγεί τη Μέση Ανατολή στο χείλος του ολοκληρωτικού πολέμου. Ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα πάντα άρχισαν πριν από έναν χρόνο, όταν η Χαμάς εισέβαλε στο νότιο Ισραήλ, σφάγιασε 1.200 ανθρώπους, προέβη σε κάθε είδους φρικαλεότητες και πήρε στα χέρια της πάνω από 250 ομήρους.

Στις 7 Οκτωβρίου 2023 η Χαμάς αιφνιδίασε απόλυτα τις φημισμένες στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ. Και οι δύο γνώριζαν, εδώ και χρόνια, τις προετοιμασίες της παλαιστινιακής τρομοκρατικής ομάδας να εισβάλει στο Ισραήλ, για να σκοτώσει και να απαγάγει στρατιώτες και πολίτες της. Δεν πίστευαν όμως ότι θα τολμούσε ή θα κατάφερνε να εκτελέσει μια τέτοια πρωτοφανή επιχείρηση. Ο ισραηλινός στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου· και κατά συνέπεια το ευρύτερο ισραηλινό κοινό πίστευαν ότι τα οχυρωμένα νότια σύνορα της χώρας τους ήταν αδιαπέραστα και η ισορροπία δυνάμεων τόσο ευνοϊκή για το Ισραήλ, που η Χαμάς δεν θα αμφισβητούσε ποτέ το status quo, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του στο Foreign Affairs, ο Άλουφ Μπεν, αρχισυντάκτης της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz.

Αλλά η Χαμάς το αμφισβήτησε. Τις μέρες και τις εβδομάδες μετά την έναρξη της καταστροφικής της επίθεσης, μια κοινή επωδός μεταξύ των Ισραηλινών ήταν ότι «όλα έχουν αλλάξει». Και για ένα διάστημα, φάνηκε ότι πράγματι είχαν τα πάντα αλλάξει. «Η επίθεση διέλυσε τη θεμελιώδη αυτοπεποίθηση των Ισραηλινών, ανατρέποντας τις μακροχρόνιες πεποιθήσεις για την ασφάλεια, την πολιτική και τους κοινωνικούς κανόνες της χώρας. Η ηγεσία των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων έχασε το κύρος της σχεδόν εν μία νυκτί καθώς εμφανίστηκαν λεπτομέρειες για το πώς απέτυχε να αποτρέψει την επίθεση και στη συνέχεια έφτασε πολύ αργά για να σώσει συνοριακές κοινότητες, τα στρατιωτικά φυλάκια και ανυπεράσπιστους παρευρισκόμενους σε ένα μουσικό φεστιβάλ», σχολιάζει ο Ισραηλινός αρθρογράφος.

Το πολιτικό δράμα που είχε κυριεύσει το Ισραήλ τους εννέα μήνες πριν από τις 7 Οκτωβρίου – η προσπάθεια του Νετανιάχου για μια ριζική αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος, με στόχο τον περιορισμό της ανεξαρτησίας κρατικών θεσμών όπως το Ανώτατο Δικαστήριο και το γραφείο του γενικού εισαγγελέα εξαφανίστηκε από το προσκήνιο. Ο Νετανιάχου συγκέντρωσε ένα πολεμικό υπουργικό συμβούλιο ενότητας που αντιπροσώπευε πολύ διαφορετικές πολιτικές φατρίες και, μέσα σε λίγες μέρες, κάλεσε περίπου 250.000 εφέδρους για να εξαπολύσουν μια αντεπίθεση στη Γάζα.

Η αντεπίθεση του στρατού – χωρίς νίκη
Ξεπερνώντας το αρχικό του σοκ, ο Ισραηλινός Στρατός αντεπιτέθηκε με εκδίκηση. Επιφορτισμένος με την εξάρθρωση των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς, ισοπέδωσε πλήρως μεγάλα τμήματα της Γάζας, δημιούργησε σχεδόν δύο εκατομμύρια εσωτερικούς πρόσφυγες στον θύλακα και σκότωσε περισσότερους από 41.000 Παλαιστίνιους – με περίπου το ένα τρίτο εξ αυτών να είναι μαχητές της Χαμάς και οι υπόλοιποι άμαχοι, σύμφωνα με επίσημες ισραηλινές εκτιμήσεις. Ο Ισραηλινός Στρατός σταμάτησε ουσιαστικά την εκτόξευση ρουκετών της Χαμάς προς το Ισραήλ και διέλυσε μεγάλο μέρος του υπόγειου συστήματος τούνελ της Γάζας. Λέει ότι έχει συνθλίψει την πρώην καλά οργανωμένη τρομοκρατική ομάδα σε διάσπαρτες ομάδες ανταρτών.

Αλλά ακόμη και έτσι, για πολλούς Ισραηλινούς, η τρέχουσα κατάσταση μοιάζει με ήττα, επισημαίνεται στην ανάλυση του Μπεν. Παρά την πλήρη κινητοποίηση και τη σχεδόν αταλάντευτη υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο IDF – ακόμα υπό την ίδια διοίκηση όπως ήταν στις 7 Οκτωβρίου – δεν κατάφερε να κερδίσει. Ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, δεν έχει παραδοθεί. Και περίπου 100 Ισραηλινοί όμηροι εξακολουθούν να αγνοούνται στη Γάζα. Οι μισοί εξ αυτών υπολογίζεται ότι είναι ακόμα ζωντανοί.

«Αυτή η καταστροφική στάση, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη παγκόσμια απομόνωση του Ισραήλ και τις ολοένα και πιο ζοφερές οικονομικές προοπτικές, συμβάλλουν σε μια εθνική αίσθηση απελπισίας και απόγνωσης. Οι πολίτες των παραμεθόριων κοινοτήτων στον βορρά και τον νότο εξακολουθούν να μην μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Αντί να ενώσει τους Ισραηλινούς ενάντια σε έναν κοινό εξωτερικό εχθρό, η πλέον πολυμέτωπη μάχη του Ισραήλ ενάντια στους εξωτερικούς εχθρούς του έχει διευρύνει μόνο τις προϋπάρχουσες κοινωνικές και πολιτικές ρωγμές μεταξύ των αντιπάλων του Νετανιάχου και των υποστηρικτών του», αναφέρει το άρθρο.

Η μετατόπιση της προσοχής
Από τις 17 Σεπτεμβρίου ο ισραηλινός στρατός μετατόπισε την προσοχή του από τη Γάζα και τη Χαμάς, στον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ δολοφόνησε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, και εξαπέλυσε χερσαία επίθεση στο νότιο Λίβανο. Μεγάλο μέρος του σχολιασμού των μέσων ενημέρωσης του Ισραήλ έχει παρουσιάσει τις επεκτεινόμενες εχθροπραξίες στο βορρά του Ισραήλ ως ευκαιρία: όχι μόνο για το Ισραήλ να συντρίψει τη Χεζμπολάχ αλλά και για τη χώρα να αποδείξει ότι έχει έναν ικανό στρατό. Αλλά όπως ο πόλεμος στη Γάζα δεν άλλαξε πολλές από τις απειλητικές υποκείμενες πραγματικότητες του Ισραήλ, όπως περίμεναν οι Ισραηλινοί, ούτε αυτό το νέο μέτωπο μάλλον θα το κάνει, εκτιμά ο αρθογράφος.

Μια εβδομάδα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, αν έλεγες σε έναν απλό Ισραηλινό – ακόμη και θαυμαστή του Νετανιάχου- ότι ο «Μπίμπι» θα ήταν ακόμη πρωθυπουργός ένα χρόνο αργότερα, με την εξουσία του να καλύπτεται από τον ίδιο δεξιό συνασπισμό – μάλλον δεν θα σε πίστευε. Σε όλη την ιστορία του Ισραήλ, μετά τις χειρότερες καταστροφές ασφαλείας της χώρας, η κυβέρνηση έπεφτε. Κατά τη διάρκεια δεκαετιών στην πολιτική, ο Νετανιάχου έχει παρουσιάσει τον εαυτό του ως «Mr. Ασφάλεια». Ισχυρίστηκε ότι καταλάβαινε πώς να κρατήσει τη χώρα ασφαλή καλύτερα από τους στρατηγούς του Ισραήλ, τους οποίους θεωρούσε δειλούς, χωρίς φαντασία και πολύ προσεκτικούς στις επιθυμίες των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι πιο σκληροί πολιτικοί του αντίπαλοι ήταν πρώην στρατιωτικοί διοικητές που υπηρέτησαν επίσης ως πρωθυπουργοί ή υπουργοί Άμυνας του Ισραήλ.

Μέχρι σήμερα, ο Νετανιάχου έχει αρνηθεί να παραδεχτεί οποιαδήποτε ευθύνη για τους θανάτους 1.200 Ισραηλινών, τον τραυματισμό και τις απαγωγές εκατοντάδων ακόμη. Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη μετά τη δολοφονία του Νασράλα από το Keshet 12, το κύριο ειδησεογραφικό κανάλι του Ισραήλ, διαπίστωσε ότι αν πραγματοποιούνταν εκλογές στο Ισραήλ σήμερα, ο συνασπισμός του Νετανιάχου —ο οποίος κατέχει σήμερα 68 έδρες στην Κνεσέτ— θα κέρδιζε μόνο 46. Ο Νετανιάχου γνωρίζει ότι το ισραηλινό κοινό είναι θυμωμένο και έχει ακολουθήσει μια πολύπλευρη στρατηγική για να παραμείνει στην εξουσία. Επί ένα χρόνο, ο Νετανιάχου και οι υποστηρικτές του υποστήριξαν σταθερά ότι η ευθύνη για την 7η Οκτωβρίου βαρύνει τον στρατό και τη Shin Bet, την υπηρεσία ασφαλείας που είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση των Παλαιστινίων.

Η στρατηγική του Νετανιάχου
Απορρίπτοντας την ευθύνη και κάνοντας προσεκτικούς ελιγμούς για να διατηρήσει το πολιτικό του μπλοκ, ο Νετανιάχου απέτρεψε μια δυνητικά καταστροφική έρευνα για την πολιτική συνύπαρξής του με τη Χαμάς, την απόρριψη των επανειλημμένων προειδοποιήσεων του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών για μια επικείμενη επίθεση στο Ισραήλ και προσπάθειες αποδυνάμωσης της Παλαιστινιακής Αρχής, του πρώην ειρηνευτικού εταίρου του Ισραήλ. Ο Νετανιάχου, φοβούμενος την ήττα στην κάλπη – και αναζητώντας έναν τρόπο να αναβάλει τη δίκη του για διαφθορά, κατάφερε επίσης να αποφύγει πρόωρες εκλογές. Βασικό συστατικό της στρατηγικής του ήταν να παρατείνει τον πόλεμο στη Γάζα, να τον επεκτείνει στον Λίβανο και να αποφύγει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς, τονίζει ο Άλουφ Μπεν.

Για να προφυλαχθεί, ο Νετανιάχου έχει παραχωρήσει μια εξαιρετική εξουσία στους ακροδεξιούς του συνασπισμού, οποίοι αντιτίθενται φωναχτά σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα συνεπαγόταν την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα ή την απελευθέρωση Παλαιστινίων μαχητών από τις ισραηλινές φυλακές.

Αντί να εξετάσουν τα βαθύτερα αίτια της 7ης Οκτωβρίου, συνειδητοποιώντας τη μη βιωσιμότητα του προβληματικού status quo, να αναγνωρίσουν την αυταπάτη που εμπλέκεται στην προσπάθεια «διαχείρισης» του παλαιστινιακού ζητήματος, οι Ισραηλινοί οδηγούνται στο να αποδεχτούν βαθύτερο θεσμοθετημένο απαρτχάιντ στη Δυτική Όχθη, μόνιμη κατοχή στη Γάζα και ίσως στο νότιο Λίβανο και αυξανόμενο αυταρχισμό στο εσωτερικό. Και αυτό είναι μία ήττα, σχολιάζει το Foreign Affairs.

Ναυτεμπορική

Ιράν

Μιχάλης Ψύλος στη Ναυτεμπορική: Επικίνδυνο το αμερικανικό κενό

Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά σε συνέντευξη Τύπου για να διορθώσει γκάφα του που εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να εξετάσει άλλες εναλλακτικές και να απέχει από επιθέσεις σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

 

Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά σε συνέντευξη Τύπου για να διορθώσει γκάφα του που εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος • psilosm@naftemporiki.gr

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά στη συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Για να διορθώσει μια «γκάφα» που είχε κάνει νωρίτερα, εκτοξεύοντας τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη.

Ο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να εξετάσει άλλες εναλλακτικές και να απέχει από επιθέσεις σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. «Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα πάντως, αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν, ενώ είχε ταχθεί κατά μιας επιδρομής στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης, είπε ότι «συζητάμε» την ιδέα μιας ισραηλινής επίθεσης σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Μια δήλωση που έκανε ο Μπάιντεν την ώρα που έμπαινε στο προεδρικό ελικόπτερο και από τον θόρυβο της έλικας ίσως να μην άκουσε καλά την ερώτηση των δημοσιογράφων. Ουδείς λοιπόν ήταν σίγουρος αν το εννοούσε ο Αμερικανός πρόεδρος ότι «συζητά» με το Ισραήλ το ενδεχόμενο μιας επίθεσης στο ιρανικό πετρέλαιο ή αν του «ξέφυγε». Δεν θα ήταν άλλωστε η πρώτη φραστική «γκάφα» του Μπάιντεν.

«Κατάφερε» όμως να πανικοβάλει την αγορά πετρελαίου και οι τιμές του μαύρου χρυσού έφτασαν κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι. Βυθίζοντας στην απόγνωση την παγκόσμια οικονομία αλλά και τις κεντρικές τράπεζες που αγωνίζονται να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό στο 2%.

Αντίθετα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της ισραηλινής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. «Χτυπήστε πρώτα τα πυρηνικά και ανησυχήστε για τα υπόλοιπα αργότερα», είπε ο Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα. « Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχουμε, είναι τα πυρηνικά όπλα» του Ιράν συνέχισε ο Τραμπ.

Οσο για το Ισραήλ; Οι ένοπλες δυνάμεις του εκμεταλλεύονται το κενό και την αβεβαιότητα που υπάρχει στις ΗΠΑ ενα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές, για να εξαπολύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιθέσεις.

Οι προεδρικές εκλογές έχουν γίνει μια ταινία δράσης και αγωνίας στην οποία η ίντριγκα για το αποτέλεσμα παραμένει εντελώς ζωντανή, μετά από πολλές απροσδόκητες ανατροπές σεναρίου. Τουλάχιστον, μέχρι να υπάρξει ο επόμενος πρόεδρος στις ΗΠΑ, είναι δύσκολο για την Ουάσιγκτον να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, θέτοντας τουλάχιστον, όρια στις ισραηλινές ενέργειες.

Οι Ισραηλινοί θέλουν να ανοίξουν όλα τα μέτωπα, πιστεύοντας ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή γιατί οι Αμερικανοί είναι απασχολημένοι με τις εκλογές και δεν μπορούν να ασκήσουν πίεση. Άλλωστε αυτό που φαίνεται τελικά, είναι ότι ο Μπάιντεν εκλιπαρεί τον Νετανιάχου να συγκρατηθεί.

Το Ισραήλ πιστεύει πώς έχει την ευκαιρία να εξαλείψει τη Χεζμπολάχ και να αλλάξει τη γεωπολιτική δομή της περιοχής, αποδυναμώνοντας την Τεχεράνη. Ο Νετανιάχου ποντάρει άλλωστε στην εκλογή του Τραμπ για να έχει λευκή επιταγή στην εφαρμογή των σχεδίων του για την αλλαγή του χάρτη στη Μέση Ανατολή.

Ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται μόνο για μια φωτογραφία στο γκαζόν του Λευκού Οίκου όπου θα υπογράφει πανηγυρικά με Άραβες και Ισραηλινούς ηγέτες κάποια ειρηνευτική συμφωνία ,όπως είχαν κάνει οι προηγούμενοι πρόεδροι. Ο Τραμπ θέλει να επαναφέρει την ιδέα της «Μεγάλης Μέσης Ανατολής» που σχεδιάστηκε από τον Τζόρτζ Μπους και τα «νεοσυντηρητικά» γεράκια του και τελικά συνετρίβη στις ερήμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ.Μόνο που τώρα θα είναι το Ισραήλ που θα κάνει τη «βρώμικη δουλειά», αντί για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τραμπ ενδιαφερόταν μόνο για το αποτέλεσμα: μια φωτογραφία στο γκαζόν του Λευκού Οίκου όπου μπορούσε να την υπογράψει πανηγυρικά με Άραβες και Παλαιστίνιους ηγέτες, όπως είχαν κάνει οι προηγούμενοι πρόεδροι. Και μετά, το Νόμπελ Ειρήνης, ένα βραβείο για το οποίο είχε τις υπηρεσίες ενός γκρίζου ακροδεξιού Νορβηγού βουλευτή…

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Οι Ισραηλινοί χτύπησαν διοικητικό κέντρο της Χεζμπολάχ μέσα σε τέμενος στον Νότιο Λίβανο! Με drone έγινε η επίθεση

Η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν σε διοικητικό κέντρο που βρισκόταν μέσα σε τέμενος

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μαχητές της Χεζμπολάχ έπληξε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024 ο Ισραηλινός Στρατός μέσα σε τέμενος στον νότιο Λίβανο, στο πρώτο χτύπημα αυτού του είδους από τότε που ξεκίνησε η ανταλλαγή πυρών στα σύνορα μεταξύ της ισλαμιστικής οργάνωσης και των ισραηλινών δυνάμεων πριν από περίπου ένα χρόνο.

Η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν σε διοικητικό κέντρο που βρισκόταν μέσα σε τέμενος στον νότιο Λίβανο

«Χθες, τη νύχτα…η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν σε διοικητικό κέντρο που βρισκόταν μέσα σε τέμενος, δίπλα στο νοσοκομείο Σαλάχ Γκαντούρ, στον νότιο Λίβανο», ανακοίνωσε ο IDF.

Κατά την ίδια ανακοίνωση, «το διοικητικό κέντρο χρησιμοποιούνταν από τους τρομοκράτες της Χεζμπολάχ για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων κατά» του ισραηλινού στρατού.

Το βράδυ της Παρασκευής το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε ότι η περίμετρος του νοσοκομείου Σαλάχ Γκαντούρ αποτέλεσε στόχο πυρών του «ισραηλινού πυροβολικού». Ο Μοχάμεντ Σλέιμαν, διευθυντής του νοσοκομείου, το οποίο διαχειρίζεται η Ισλαμική Επιτροπή Υγείας που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επτά μέλη του ιατρικού προσωπικού τραυματίστηκαν από πυρά στο νοσοκομείο, προσθέτοντας ότι το κτίριο εκκενώθηκε.

Για επίθεση με drone σε διοικητικό κέντρο μέσα σε τζαμί κάνει λόγο ο IDF

O Ισραηλινός Στρατός ανέφερε, ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας χτύπησε στελέχη της Χεζμπολάχ σε ένα κέντρο διοίκησης που είναι ενσωματωμένο σε ένα τζαμί στο Μπιντ Τζμπέιλ του νότιου Λιβάνου, εντός του συγκροτήματος του νοσοκομείου Μάρτυρ Σαλάχ Γκαντούρ.

Το IDF λέει ότι η επίθεση με drone ήταν «ακριβής» και βασίστηκε σε πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον στρατό, το δωμάτιο διοίκησης χρησιμοποιούνταν από τους στρατιώτες της Χεζμπολάχ «για να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των στρατευμάτων του Ισραηλινού Στρατού και του κράτους του Ισραήλ».

Πριν πραγματοποιήσει το χτύπημα, ο Ισραηλινός Στρατός λέει ότι έστειλε γραπτά μηνύματα στους κατοίκους και κάλεσε αξιωματούχους στα κοντινά χωριά, «απαιτώντας να σταματήσουν αμέσως όλες οι τρομοκρατικές ενέργειες στο νοσοκομείο».

«Από την αρχή του πολέμου, και ακόμη περισσότερο από την αρχή της περιορισμένης χερσαίας δραστηριότητας στον νότιο Λίβανο, οι IDF καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να αποτρέψουν τη ζημιά μη εμπλεκόμενων αμάχων και πολιτικών υποδομών, σε αντίθεση με την κυνική χρήση του τρομοκράτη της Χεζμπολάχ. οργάνωση μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων βασικών κτιρίων, για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών», προσθέτει σε ανακοίνωσή του το IDF.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Kίνηση υψηλού ρίσκου του Ισραήλ! Δεν αποκλείει χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν ο Νετανιάχου – Πότε θα χτυπήσει;

Kίνηση υψηλού ρίσκου του Ισραήλ! Δεν αποκλείει χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν ο Νετανιάχου – Πότε θα χτυπήσει;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ισραήλ – Ιράν: Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος ενθαρρύνει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αποφύγει το πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, μετά το άλμα της τάξης του 10% που είδαμε στις τιμές, και μόνο από το σενάριο μίας τέτοιας εξέλιξης, ο Νετανιάχου δεν θέλει να αποκλείσει τίποτα: ούτε καν την πιθανότητα ενός πλήγματος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις – μία κίνηση που οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα καταστήσει τον ολοκληρωτικό πόλεμο Ισραήλ – Ιράν αναπόφευκτο.

Αν η επίθεση του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις πετύχει, το Ιράν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει άμεσα αντίποινα.

Κίνηση υψηλού ρίσκου

Πρόκειται από κάθε άποψη για μία κίνηση υψηλότατου ρίσκου εκ μέρους του Ισραήλ – από τη στιγμή μάλιστα που δεν θα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ. Αν η επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις πετύχει, η Τεχεράνη θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει άμεσα αντίποινα.

Αν η επίθεση αποτύχει (με δεδομένο ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι θαμμένες δεκάδες μέτρα κάτω από τη Γη), τότε η Τεχεράνη θα θελήσει να επιταχύνει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Υπολογίζεται ότι θα ήταν θέμα λίγων εβδομάδων να φτάσει σε επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου, που θα της δώσουν στα χέρια της ένα πυρηνικό όπλο.

Σε περίπτωση ενός πλήγματος στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, το Ιράν δεν αποκλείεται να απαντήσει κλείνοντας τα Στενά του Ορμούζ και πληγώνοντας με τον τρόπο αυτό συνολικά τη Δύση και την παγκόσμια οικονομία.

Καθώς αποτελούν το πιο σημαντικό πέρασμα για τη μεταφορά του πετρελαίου στον κόσμο, θα βλέπαμε τις τιμές του μπρεντ να εκτινάσσονται στα 200 ή και στα 250 δολάρια το βαρέλι, τον πληθωρισμό να εκρήγνυται εκ νέου και τις κεντρικές τράπεζες να παλεύουν να βρουν πώς θα αντιμετωπίσουν το νέο κύμα ακρίβειας χωρίς να βυθίσουν τις οικονομίες σε ύφεση.

Πότε θα χτυπήσει το Ισραήλ

«Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαϊκές εγκαταστάσεις», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν καμία ενημέρωση ούτε για τη χρονική στιγμή της επίθεσης, αν και υπάρχουν υποψίες ότι το Ισραήλ θα θελήσει να απαντήσει επάνω στη μαύρη επέτειο της φριχτής τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς (7 Οκτωβρίου 2023), δηλαδή νύχτα Κυριακής – ξημερώματα Δευτέρας. Ερωτηθείς σχετικά από το CNN, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απάντησε: «Είναι πραγματικά δύσκολο να πει κανείς εάν τα αντίποινα θα έρθουν στην 7η Οκτωβρίου. Ίσως και να θέλουν για διάφορους λόγους να αποφύγουν την εβδόμη του μήνα, οπότε θα μπορούσε να είναι και λίγο πριν ή λίγο μετά», είπε.

Ωστόσο ίσως το Ισραήλ θελήσει να «απαντήσει» επιλέγοντας τη συγκεκριμένη ημερομηνία στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος χθες, στο πρώτο του δημόσιο κήρυγμα από τον Ιανουάριο του 2024, χαρακτήρισε «νομιμοποιημένη» την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή