Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Στο… μάτι της Τουρκίας το Ισραήλ

Με το κλειδί της ιστορίας – Παρουσιάζει ο Γιάννης Θεοδωράτος

Δημοσιεύτηκε στις

Με το κλειδί της ιστορίας – Παρουσιάζει ο Γιάννης Θεοδωράτος
Η εκπομπή μεταδόθηκε την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025 στο Blue Sky

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Μια «καρικατούρα» του Γκωλισμού! Ο Μακρόν θέλει να πλασαριστεί στον Τραμπ ως ισχυρός εταίρος

Την ώρα λοιπόν που η Αμερική θυσιάζει την Ουκρανία και παραγκωνίζει την ευρωπαϊκή ήπειρο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, φαίνεται να πολλαπλασιάζει τις πρωτοβουλίες για να δημιουργήσει ένα «αντι-Τραμπικό» μέτωπο στην Ευρώπη. Με επικεφαλής τον ίδιο, φυσικά.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος, Ναυτεμπορική

Μόλις ένα μήνα στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και έχει καταφέρει να ταράξει για τα καλά τα νερά σε όλον τον κόσμο. Τα βρίσκει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, βάζει ουσιαστικά ζήτημα ανατροπής του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντάς τον «μη εκλεγμένο δικτάτορα» και «μέτριο κωμικό», αλλά επιτίθεται και στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ «απέτυχε, γιατί δεν μπόρεσε να επιβάλει την ειρήνη».

«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση», που θα έλεγε και ο Μάο Τσε -Τουνγκ

Την ώρα λοιπόν που η Αμερική θυσιάζει την Ουκρανία και παραγκωνίζει την ευρωπαϊκή ήπειρο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, φαίνεται να πολλαπλασιάζει τις πρωτοβουλίες για να δημιουργήσει ένα «αντι-Τραμπικό» μέτωπο στην Ευρώπη. Με επικεφαλής τον ίδιο, φυσικά.

Ο Μακρόν συγκέντρωσε πρώτα την περασμένη Δευτέρα στο Παρίσι τα βαριά ονόματα της Ευρώπης: Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία και Δανία. Σε μια συνάντηση που κατέληξε σε φιάσκο, αφού υπήρξε έντονη διαφωνία στα δύο θέματα που έβαλε ο Μακρόν στο τραπέζι: Αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία και τρόπους χρηματοδότησης του επανεξοπλισμού της Ευρώπης.

Πρώτα και κύρια, η Γερμανία όμως, γύρισε την πλάτη στον Μακρόν. Σιγά μη, ο (απερχόμενος) καγκελάριος Όλαφ Σολτς, λίγες μέρες πριν τις εκλογές στη Γερμανία και σε αποδρομή ο ίδιος, να δέσμευε το Βερολίνο, για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Συνάντηση με την «μαρίδα»

Αφού δεν τα κατάφερε με τα μεγάλα «ψάρια», ο Μακρόν κατέφυγε στη «μαρίδα»- τα μικρά κράτη μέλη της ΕΕ: Οργάνωσε λοιπόν μια νέα συνάντηση με τη συμμετοχή 19 ευρωπαίων ηγετών, αλλά και του απερχόμενου πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό. Μια διάσκεψη χωρίς χειραψίες, κάμερες και πανηγυρικές δηλώσεις στα σκαλιά του Ελιζέ, αφού έγινε με τηλεδιάσκεψη.

Βέβαια, δύο ηγέτες «τίμησαν» τον Μακρόν με την παρουσία τους στο Παρίσι-ο προσωρινός πρόεδρος της Ρουμανίας και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου! Δεν το λες και μεγάλη επιτυχία βέβαια…

Αλλά για να σοβαρευτούμε. Ο Μακρόν θεωρεί τον εαυτό του ως μεσολαβητή και οδηγό για μια κυρίαρχη Ευρώπη. Προσπαθεί απεγνωσμένα να εμφανιστεί ως πολιτικός απόγονος του στρατηγού Ντε Γκωλ. Του ιδρυτή της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία της χώρας.

Με τις πρωτοβουλίες του για την απο-αποικιοποίηση, την αναγνώριση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, την σκληρή κριτική στις ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Βιετνάμ και η εξίσου σκληρή κριτική στο Ισραήλ για τον πόλεμο του 1967, σε συνδυασμό με την αποχώρηση της Γαλλίας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ αλλά και με την πολιτική που ακολούθησε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια πολιτική που δέχτηκε έντονη κριτική για εθνικισμό και αντιαμερικανισμό. Ωστόσο οι Γάλλοι ένιωθαν υπερήφανοι που η χώρα τους είχε με τον «Γκωλισμό» και πάλι το δικό της αποτύπωμα στις διεθνείς υποθέσεις.

Διαπιστευτήρια στον Τραμπ

Τι σχέση έχει ο ντε Γκωλ με την γραμμή Μακρόν; Στη χώρα του, ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και είναι πιο αντιδημοφιλής από ποτέ. Προσπαθεί να «γατζωθεί» στα θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, που αποτελούν μέρος του «domaine réservé» του. Μπορεί να αποφασίζει σχεδόν μόνος του, αναζητώντας ένα συνασπισμό «προθύμων» στο εξωτερικό, για να χαράξει-όπως λέει- μια νέα πορεία.

Η μειονεκτική όμως θέση του στην ίδια τη χώρα του, δεν του δίνει την ευκαιρία να το κάνει. Και επειδή βλέπει πως δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τις ΗΠΑ, χωρίς τον Τραμπ, ο Μακρόν θέλει να πάει την άλλη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, για να πλασαριστεί βέβαια στον Αμερικανό πρόεδρο, ως ισχυρός εταίρος.

Ο Μακρόν δηλώνει επίσης «έτοιμος για συνομιλίες με τον Πούτιν»: «Αν με καλέσει ο πρόεδρος Πούτιν, φυσικά θα απαντήσω στο τηλέφωνο».Οχι φυσικά να πάρει ο ίδιος την πρωτοβουλία να μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο. Μια «καρικατούρα» του Γκωλισμού…

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα στις Ένοπλες Δυνάμεις

Παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. Λάμπρου Τζούμη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Λάμπρος Τζούμης: Η Τουρκία τρέχει 650 εξοπλιστικά προγράμματα εγχώριας παραγωγής. Αυτό πρέπει να το δούμε, γιατί εμείς δεν παράγουμε ούτε βίδα. Για τους Meteor ασκούνται πιέσεις στη Γαλλία, γιατί είναι κοινοπραξία. Τα οπλικά συστήματα λειτουργούν σωστά, όταν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό. Έχουμε πρόβλημα σε αυτόν τομέα. Πολύς κόσμος παραιτείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ δεν επιλέγουν τις Στρατιωτικές Σχολές οι νέοι, επειδή οι απολαβές είναι χαμηλές και υπάρχει αναξιοκρατία. Δεν έχει σημασία ποιός είσαι αλλά με ποιόν είσαι.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Η Γάζα, που θα γίνει …”Ριβιέρα” και ο μεγάλος κίνδυνος για την Κύπρο

Οι θέσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας και τον πόλεμο της Ουκρανίας προκάλεσαν διπλωματικό «σεισμό», διότι με τη λογική του, όλα αγοράζονται και όλα πωλούνται.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Η ανθρωπότητα παρακολουθεί με τρόμο -κάτι που σίγουρα απολαμβάνει ο Αμερικανός Πλανητάρχης- τις αναγγελίες και τις εξαγγελίες του, που κονταροχτυπιούνται με το Διεθνές Δίκαιο. Οι θέσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας και τον πόλεμο της Ουκρανίας προκάλεσαν διπλωματικό «σεισμό», διότι με τη λογική του, όλα αγοράζονται και όλα πωλούνται.

Αποφάσισε ότι οι άμοιροι Παλαιστίνιοι θα φύγουν από τη Γάζα και θα μεταφερθούν στην Ιορδανία και την Αίγυπτο, ίσως και στη Σαουδική Αραβία, εάν το βασίλειο δεχθεί την πρόταση του Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη δημιουργία ενός μεγάλου αλλά …υπερμοντέρνου καταυλισμού στην έρημο.

Ακόμα, συζήτησε ήδη με τον αυταρχικό πρόεδρο της Ρωσίας την επόμενη μέρα στην Ουκρανία, ερήμην της ηγεσίας και του λαού της και αποφάσισαν, όπως φαίνεται, ότι η Μόσχα θα φύγει οπωσδήποτε κερδισμένη από τις διαπραγματεύσεις.

Η χώρα εισβολέας, θα κρατήσει την Κριμαία και τα περισσότερα εδάφη που κατέχει αυτή τη στιγμή. Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα επιβραβεύσει έτσι μία χώρα, που σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές;

Οι πιο πάνω αποφάσεις δεν είναι μόνο απαράδεκτες, αλλά και παράνομες. Ο άνθρωπος αλλάζει σύνορα χωρίς να υπολογίζει κανένα και δημιουργεί καταστάσεις που όταν αποχωρήσει από την Προεδρία, θα προκαλέσουν νέους πολέμους.

Την ίδια στιγμή, σε ότι αφορά την Ουκρανία, αφήνει εκτεθειμένους τους Ευρωπαίους συμμάχους της Αμερικής, οι οποίοι συντάχθηκαν με τις βουλές της υπερδύναμης όταν ο τότε Πρόεδρος, ο άβουλος Τζο Μπάιντεν, αποφάσισε να αντιμετωπίσει τη Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος. Ήταν απαίτηση του Λευκού Οίκου και οι Ευρωπαίοι, ως καλοί σύμμαχοι, ανταποκρίθηκαν…

Ταυτόχρονα, αθωώνει τον παραβάτη Πούτιν, και τον διασώζει. Διότι αν και υποτίθεται πως ηγείται μίας «μεγάλης δύναμης» δεν μπόρεσε σε τρία χρόνια να νικήσει τον πόλεμο που η ίδια προκάλεσε. Η αλήθεια είναι ότι αν ο κ. Τραμπ φυσήξει στη Ρωσία του Πούτιν, η πρώην κομμουνιστική χώρα θα σπάσει σε χίλια κομμάτια.

  • Η περίπτωση της Γάζας είναι ακόμα χειρότερη. Όπως και να δει κανείς την εικόνα που σχεδίασε ο κ. Τραμπ είναι απάνθρωπη. Και επαναλαμβάνω είναι και ακραία παράνομη σύμφωνα με όλους τους διεθνείς νόμους.

Όμως ο Αμερικανός Πρόεδρος βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Αποφάσισε ότι το Ισραήλ νίκησε τη Χαμάς και η Ρωσία την Ουκρανία, και σύμφωνα με τη «λογική» του οι ηττημένοι πρέπει να χάσουν στο έδαφος και οι νικητές να πάρουν όλα τα λάφυρα.

Η απαράδεκτη αυτή πρακτική προκάλεσε συναγερμό στη Λευκωσία, την Αθήνα, αλλά και τις Βρυξέλλες. Με βάση τις αποφάσεις του κ. Τραμπ για τη Γάζα και την Ουκρανία, η Κύπρος θα μπορούσε να είναι η τρίτη περίπτωση χώρας, που έχασε ένα πόλεμο, τον Ιούλιο του 1974, και θα πρέπει να απωλέσει και τα κατεχόμενα, από την Τουρκία, εδάφη.

Τα έχουμε πει πολλές φορές, αλλά χρειάζεται να επαναλαμβανόμαστε. Ο κ. Τραμπ δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται πια «ένας απρόβλεπτος άνθρωπος». Αυτό είναι μία καλή δικαιολογία για τον ίδιο. Πρέπει να αντιμετωπίζεται ως είναι, διότι αυτό επιθυμεί και ο ίδιος.

Είναι ο άνθρωπος, που σήμερα ηγείται της αμερικανικής υπερδύναμης, και που αρνείται να χάνει. Η φράση «αποφασίζει και διατάζει» είναι εικόνα και ομοίωση του. Μην ακούτε παραμύθια ότι επηρεάζεται από τους συνεργάτες του. Το ανάποδο συμβαίνει. Εκτός από την Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου δεν πιστεύω ότι υπάρχει ούτε ένας, ούτε μία, που να τολμά να αμφισβητήσει τις αποφάσεις του.

Υποθετικά μιλώντας…

  • Φανταστήκατε εάν έρθει μία μέρα, είτε επειδή τον έπεισε ο Ταγίπ Ερντογάν -που δεν νομίζω να έχει πλέον την οποιαδήποτε επιρροή στον κ. Τραμπ-, είτε επειδή έβλεπε τον χάρτη της Μεσογείου και έπεσε το μάτι του στην Κύπρο, και καλέσει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όποιος κι αν είναι, και του δηλώσει με τον γνωστό του …ευγενικό τρόπο, ότι το Κυπριακό κλείνει με αυτόν τον τρόπο…
  • Φανταστήκατε να τηλεφωνήσει στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας (όποιος και αν είναι) και να του δηλώσει ότι τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται πιο κοντά στην Τουρκία, άρα και τα δικαιούται;

Οι οπαδοί του πανηγυρίζουν ειδικά με την απόφαση του για την Ουκρανία, επειδή νομίζουν ότι ο αυταρχικός Πούτιν τον έχει βάλει στην τσέπη του. Πρόκειται για ένα όχλο, που έχει μεγαλύτερη πίστη στον «Βλαδίμηρο» και στη Ρωσία, παρά στις δικές τους πατρίδες -δεν αναφέρομαι μόνο στους οπαδούς του στον ελληνικό χώρο. Άραγε, πως θα αντιδράσουν αν οι αποφάσεις του κ. Τραμπ αφορούν την Ελλάδα, την Κύπρο και τη χώρα του καθενός;

Δεν χρειάζεται κανείς να υποκύψει στον κ. Τραμπ. Ούτε επειδή το λέει αυτός πρέπει να υπακούσουν οι ηγέτες. Αυτό που χρειάζεται είναι η διόρθωση του λάθους με υπομονή και επιμονή και η χρησιμοποίηση ανθρώπων που έχουν επιρροή στον ίδιο. Υπάρχουν. Και στην Αθήνα και τη Λευκωσία τους γνωρίζουν…

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις13 λεπτά πριν

Μια «καρικατούρα» του Γκωλισμού! Ο Μακρόν θέλει να πλασαριστεί στον Τραμπ ως ισχυρός εταίρος

Την ώρα λοιπόν που η Αμερική θυσιάζει την Ουκρανία και παραγκωνίζει την ευρωπαϊκή ήπειρο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, φαίνεται...

Άμυνα44 λεπτά πριν

Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα στις Ένοπλες Δυνάμεις

Παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. Λάμπρου Τζούμη

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Η Γάζα, που θα γίνει …”Ριβιέρα” και ο μεγάλος κίνδυνος για την Κύπρο

Οι θέσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας και τον πόλεμο της Ουκρανίας προκάλεσαν διπλωματικό «σεισμό», διότι...

Πολιτική1 ώρα πριν

Βηματοδότης: Νεύρα Μητσοτάκη! Οργή για τις θεωρίες συνωμοσίας – Τα Τέμπη και η ο θάνατος του Βασίλη Καλογήρου

«Όποιο κόμμα τολμήσει να πει κάτι παραπάνω για αυτό το θέμα θα λάβει σκληρή απάντηση», μου μετέφεραν ότι ήταν το...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Στη φωλιά του φασιστικού κτήνους!

Μαρτυρία του καθηγητή Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Αμυντικών Συστημάτων Κωνσταντίνου Γρίβας

Δημοφιλή