Περί τις αρχές Οκτωβρίου θα αρχίσει η εθελοντική κατάταξη γυναικών στην Εθνική Φρουρά. Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Άμυνας με το πέρας του Υπουργικού της Τετάρτης. Στο Υπουργικό λήφθηκε και επίσημα η απόφαση για την εθελοντική στράτευση, μετά την εξαγγελία που έκανε ο Πρόεδρος τον περασμένο Σεπτέμβριο.
«Είναι μια απόφαση με πολλές διαστάσεις. Ενισχύει από τη μια και το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς και την ίδια στιγμή οι γυναίκες αποκτούν ένα δικαίωμα, το ίδιο δικαίωμα συνεισφοράς στη στρατιωτική θητεία, προάγοντας και την αντίληψη ότι η ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας μας είναι συλλογική», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Σκέψεις για δυο σειρές
Όπως ανέφερε ο Βασίλης Πάλμας, «η εθελοντική στράτευση είναι ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της άμυνας της ΚΔ και παράλληλα αναγνωρίζει το δικαίωμα των γυναικών να συνεισφέρουν ισότιμα στην προσφορά στην πατρίδα».
Η πρώτη κατάταξη θα γίνει αρχές Οκτωβρίου του 2025. «Έχουμε ένα προβληματισμό κατά πόσο θα κάνουμε δυο κατατάξεις, μια τον Μάιο για τις μεγαλύτερες κοπέλες και μια Οκτώβριο για αυτές που θα αποφοιτήσουν», σημείωσε.
Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.
«Ηνίοχος»: Από τις 31 Μαρτίου έως τις 11 Απριλίου η φετινή άσκηση στην αεροπορική βάση Ανδραβίδας
Στον «Ηνίοχος 2025», η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της, καθώς και ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη.
Από τη Δευτέρα 31 Μαρτίου έως την Παρασκευή 11 Απριλίου πρόκειται να διεξαχθεί η άσκηση «Ηνίοχος 2025», στην αεροπορική βάση Ανδραβίδας.
Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας στις 7 Απριλίου προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί η Media & η DV Day της άσκησης.
H άσκηση χωρίζεται σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση που αφορά στην προετοιμασία της άσκησης ξεκίνησε σήμερα 24 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 30 Μαρτίου. Η δεύτερη φάση που αφορά στην εκτέλεση της άσκησης θα υλοποιηθεί από 31 Μαρτίου έως και 11 Απριλίου. Τέλος, η τρίτη φάση που είναι η φάση αναδίπλωσης θα διαρκέσει από 11 έως 13 Απριλίου.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο αντικειμενικός σκοπός της άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής του Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), επιβλέπει τις αποστολές, από τον σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι την απενημέρωση και την εξαγωγή συμπερασμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την Πολεμική Αεροπορία, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Αναλυτικότερα, οι αποστολές αφορούν σε:
Επιθετικές Επιχειρήσεις εναντίον Αεροπορικής Ισχύος – Offensive Counter Air Operations (OCA)
Αμυντικές Επιχειρήσεις εναντίον Αεροπορικής Ισχύος – Defensive Counter Air Operations (DCA)
Στρατηγικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις – Strategic Air Operations
Επιχειρήσεις Αεροπορικών Δυνάμεων επ’ ωφελεία Χερσαίων και Θαλάσσιων Επιχειρήσεων – Air Power Contribution to Counter-Land Operations (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Operations (APCMO)
Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης – Combat Search And Rescue (CSAR)
Αποστολές εναντίον Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων – Time Sensitive Targets (TST)
Αποστολές Προστασίας Υψηλής Αξίας Ιπτάμενων Μέσων – High Value Airborne Asset (HVAA)
Στον άσκηση «Ηνίοχος 2025» θα εκτελεστεί επίσης ένας σημαντικός αριθμός αποστολών με τη χρήση των Τακτικών Εξομοιωτών αεροσκαφών F-16 της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) του ΚΕΑΤ, επεκτείνοντας την άσκηση και στον ψηφιακό κόσμο.
Στον «Ηνίοχος 2025», η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της, καθώς και ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη.
Επίσης, στην άσκηση συμμετέχουν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού οι οποίες συνδράμουν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων σε όλο το εύρος του Ελλαδικού χώρου.
Επιπλέον, πρόκειται να συμμετάσχει ένας μεγάλος αριθμός αεροπορικών δυνάμεων από τις κάτωθι συμμαχικές και φίλιες χώρες:
Γαλλία με Μ-2000
ΗΠΑ με F-16, KC-46 και KC-135
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με M2000/9
Ινδία με SU-30
Ισπανία με F/A-18 Hornet
Ισραήλ με G-550
Ιταλία με Tornado
Κατάρ με F-15
Μαυροβούνιο με B-412
Πολωνία με F-16
Σλοβενία με PC-9
Επιπρόσθετα, η Κύπρος θα συμμετάσχει με προσωπικό υποστήριξης ενώ η Σλοβακία και το Μπαχρέιν θα αποστείλουν ομάδα παρατηρητών.
Το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού που διακρίνει το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας και η ικανότητά του να οργανώνει και να διεξάγει ρεαλιστικές ασκήσεις, σε μια μεγάλη περιοχή με ποικιλία γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών, καθιστούν την άσκηση «Ηνίοχος» ως μία από τις πιο ανταγωνιστικές ασκήσεις στην Ευρώπη και στην Μεσόγειο, ικανή να παρέχει στους συμμετέχοντες ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης καθώς και μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετοχής, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Τονίζεται, δε, ότι, η συμμετοχή των αεροπορικών δυνάμεων των χωρών που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση «Ηνίοχος 2025» είναι η μεγαλύτερη έως τώρα, από αρχής καθιέρωσης της άσκησης ως INVITEX.
Πλώρη για την Ερυθρά Θάλασσα θα βάλει -ξανά- η φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού «ΨΑΡΑ» στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» θα επιστρέψει στον Ναύσταθμο από τον Κόλπο του Άντεν λίγο πριν το Πάσχα ενώ η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» θα αναχωρήσει περί τα τέλη Απριλίου.
Υπενθυμίζεται ότι η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» του ΠΝ ήταν η δεύτερη που ανέλαβε δράση στο πεδίο μάχης κατά των επιθέσεων των προσκείμενων στο Ιράν ανταρτών Χούθι, βάσει του προγραμματισμού του Ναυτικού Επιτελείου, προστατεύοντας εμπορικά πλοία.
Ειδικότερα, η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, χρησιμοποίησε τόσο το σύστημα antidrone, όσο και το πυροβόλο, σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής με αποτέλεσμα δύο από τα UAVs να καταρριφθούν και τα άλλα δύο να απομακρυνθούν.
Καμία αλλαγή μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ κατά τον Χούθι
Με τις συγκρούσεις μεταξύ ΗΠΑ και Χούθι να βρίσκονται σε εξέλιξη, στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στη «Ν» ότι «Εμείς κοιτάμε τι γίνεται τριγύρω σύμφωνα με τις εξελίξεις και την αλλαγή στάσης από άλλες επιχειρήσεις. Για εμάς δεν έχει αλλάξει κάτι ούτε έχει αλλάξει κάτι από τους Χούθι. Ο ρόλος μας είναι αμυντικός και όχι επιθετικός, δεν χτυπούμε στόχους μέσα στην Υεμένη και πλέουμε σε διεθνή ύδατα» και προσθέτουν πως «παροτρύνουμε την ναυτιλιακή κοινότητα να ακολουθείς τις οδηγίες και τις συμβουλές μας».
Ποια κράτη συμμετέχουν – Παρατείνεται η επιχείρηση
Σε ότι αφορά την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», συμμετέχουν 21 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτή την περίοδο συμμετέχουν με πλοία η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις 14 Φεβρουαρίου 2025, το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε να παρατείνει την εντολή της επιχείρησης έως τις 28 Φεβρουαρίου 2026.
Επιπλέον το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε ότι, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίγνωση της κατάστασης στην περιοχή επιχειρήσεων, η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» θα πρέπει να είναι σε θέση να συλλέγει πληροφορίες, εκτός από τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για την προστασία των πλοίων, σχετικά με τη διακίνηση όπλων και τους σκιώδεις στόλους, με σκοπό την ανταλλαγή των πληροφοριών αυτών με τα κράτη μέλη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), τον Διεθνή Οργανισμό Εγκληματολογικής Αστυνομίας (INTERPOL), τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου (EUROPOL) και τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO).
Υποστήριξη σε πάνω από 700 εμπορικά πλοία
Σύμφωνα με πληροφορίες από την έναρξή της η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», έχει παράσχει υποστήριξη σε περισσότερα από 700 εμπορικά πλοία, εξασφαλίζοντας την ασφαλή διέλευσή τους από περιοχές υψηλού κινδύνου.
Από αυτά, περισσότερα από 410 πλοία έλαβαν στενή προστασία, επωφελούμενα από ενεργές υπηρεσίες συνοδείας και επιτήρησης.
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στενής προστασίας, τα 16 πλοία δέχθηκαν επίθεση.
Συνολικά έχουν εξουδετερωθεί 18 UAV, (Unmanned Aerial Vehicle), 2 USV (Unmanned surface vehicle) και 4 ASBM (anti-ship ballistic missile), χωρίς να προκληθούν απώλειες ανθρωπίνων ζωών στις εχθρικές δυνάμεις, αναδεικνύοντας έτσι την ικανότητα της επιχείρησης επιχειρεί με ακρίβεια και υπευθυνότητα.
Οδηγίες προς τη ναυτιλιακή κοινότητα
Αναφορικά με τις ναυτιλιακές εταιρείες, όπως αυτές θέλουν να υποβάλουν αιτήματα συνοδείας και προστασίας εμπορικών πλοίων έναντι των επιθέσεων των Χούθι όλες οι απαραίτητες πληροφορίες διατίθενται στην ιστοσελίδα Maritime Security Center Indian Ocean (MSCIO).
Οι ενημερώσεις της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» βρίσκονται στη διεύθυνση https://mscio.eu ή μπορεί η ενδιαφερόμενη εταιρεία να επικοινωνήσει ακόμη και απευθείας με τη διεύθυνση [email protected].
Σε εγρήγορση η ΕΥΠ! Έρευνες για τους Τουρκους… επενδυτές στον Έβρο – Στο μικροσκόπιο το Real Estate
Το σοβαρό αυτό ζήτημα ήρθε στον δημόσιο διάλογο και έκανε αίσθηση πανελλαδικά, μετά την ομιλία του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη στο Φόρουμ που διοργανώθηκε στην πόλη πριν λίγο καιρό, ο οποίος μίλησε για “αθόρυβο” εποικισμό στον Έβρο, από Τούρκους αλλά και Βούλγαρους που αγοράζουν ακίνητα στο νομό.
Έρευνες για το… τουρκικό real estate και την αύξηση αγορών ακινήτων από Τούρκους μετά το καλοκαίρι του 2024, κάνει η ΕΥΠ σε Έβρο και Θράκη γενικότερα αλλά και σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ GEOPOLITICO: Από πέρυσι, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ερευνούν τις αυξημένες αγορές ακινήτων από Τούρκους υπηκόους στον Έβρο και άλλες στρατηγικές περιοχές, όπως η Ρόδος και η Κως. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα Σαββατοκύριακο, στο επίκεντρο βρίσκονται 20-30 Τούρκοι επενδυτές «ειδικού ενδιαφέροντος», με τις αρχές να εξετάζουν αν πίσω από αυτές τις συναλλαγές κρύβονται ύποπτες δραστηριότητες ή γεωπολιτικές σκοπιμότητες. Οι έρευνες ξεκίνησαν λόγω της ανησυχίας για την ασφάλεια, δεδομένης της εγγύτητας του Έβρου στα τουρκικά σύνορα, μιας περιοχής με ιστορική ευαισθησία. Οι αγορές ακινήτων σε αυτές τις ζώνες έχουν προκαλέσει υποψίες ότι μπορεί να συνδέονται με σχέδια πέρα από απλές επενδύσεις, όπως η απόκτηση στρατηγικών θέσεων. Οι αρχές ελέγχουν τα οικονομικά στοιχεία και τις προθέσεις των επενδυτών, ενώ το θέμα έχει λάβει ευρεία δημοσιότητα, αντικατοπτρίζοντας τις εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το άρθρο υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται με στόχο την προστασία των εθνικών συμφερόντων.
Αυτό αποκαλύπτει με πρωτοσέλιδο βασικό της θέμα σήμερα η εφημερίδα «Νέα Σαββατοκύριακο» και τίτλο “Τα μυστικά της Θράκης”. Στο ρεπορτάζ του πολύ καλού και με αρκετές πηγές δημοσιογράφου Βασίλη Λαμπρόπουλου, αναφέρονται στοιχεία για το τι ψάχνει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών στη Θράκη αλλά και σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Παρατίθενται στοιχεία για την αύξηση αυτών των επενδύσεων μετά το καλοκαίρι του 2024, την άνοδο κατά 500% στις «χρυσές βίζες» Τούρκων, ενώ επισημαίνει ότι στις έρευνες συμμετέχει και η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος.
Το σοβαρό αυτό ζήτημα ήρθε στον δημόσιο διάλογο και έκανε αίσθηση πανελλαδικά, μετά την ομιλία του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη στο Φόρουμ που διοργανώθηκε στην πόλη πριν λίγο καιρό, ο οποίος μίλησε για “αθόρυβο” εποικισμό στον Έβρο, από Τούρκους αλλά και Βούλγαρους που αγοράζουν ακίνητα στο νομό.
Κι αυτό ιδιαίτερα στα παρατημένα από τους ντόπιους χωριά, με την αξία να έχει κατρακυλήσει και είναι εύκολη η αγορά, μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά σοβαρά προβλήματα εθνικής σημασίας. Μπορεί λοιπόν ο Γενικός Γραμματέας Παιδείας και Θρησκευμάτων Γιώργος Καλατζής με δηλώσεις του σε τοπικά ΜΜΕ να προσπάθησε με ειρωνικό και απαράδεκτο τρόπο να υποβαθμίσει τις επισημάνσεις του κ.Ζαμπούκη, αλλά η αλήθεια είναι ότι η ομιλία του δημάρχου Αλεξανδρούπολης στο Φόρουμ, έφερε στην επικαιρότητα ένα θέμα που όπως αποδεικνύεται οι κρατικές υπηρεσίες με επικεφαλής την ΕΥΠ το ψάχνουν τον τελευταίο καιρό ιδιαίτερα.
Όπως γράφει λοιπόν στο ρεπορτάζ του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος:
Στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ καθώς και της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, είναι τουλάχιστον 20-30 Τούρκοι επενδυτές “ειδικού ενδιαφέροντος”, που προχωρούν από το προηγούμενο καλοκαίρι σε αγορές ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές. Ο λόγος αφορά κυρίως τον Έβρο αλλά και νησιά του Αιγαίου, όπως την Ρόδο, την Κω, την Λέσβο και άλλα
Κύριο ζητούμενο των Αρχών αποτελεί αν αυτό το αιφνιδιαστικό τουρκικό ενδιαφέρον στο ελληνικό “real estate”, υποκρύπτει τυχόν… ύποπτους σκοπούς.
Οι αγορές ακινήτων από Τούρκους κοντά σε ευαίσθητες περιοχές όπως η Θράκη (Αλξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Κομοτηνή με έμφαση στα γύρω χωριά, όπου αγοράζουν οικόπεδα και παλιά σπίτια) αλλά και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δημιουργούν πρόσθετες υπόνοιες ότι αυτές γίνονται και για ενδεχόμενους γεωπολιτικούς σκοπούς, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσουν κοινωνικές και πολιτιστικές ισορροπίες.
Οι αγορές σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται να είναι μαζικές, με το ενδιαφέρον των Τούρκων επενδυτών να επικεντρώνεται κυρίως σε ακίνητα. Όμως κινήσεις αφορούν επίσης βιομηχανικές και ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς και επιχειρήσεις εστίασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του κ.Λαμπρόπουλου, τα κλιμάκια της ΕΥΠ στη Βόρεια Ελλάδα και το Ανατολικό Αιγαίο έχουν ασχοληθεί τους τελευταίους μήνες με περισσότερες από 100 αγορές ακινήτων-ορισμένα μεγάλης αξίας-στις προαναφερόμενες περιοχές. Υπολογίζεται ότι πάνω από 20% από αυτές αφορούν τουρκικές επενδύσεις και οι υπόλοιπες-σχετικά περιορισμένου ερευνητικού ενδιαφέροντος-από χώρες της Ευρώπης.
Όπως επισημαίνουν πάντως στα “ΝΕΑ” αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί, “μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποια ύποπτη κεντρική μεθόδευση πίσω από αυτή την αξιοσημείωτη επενδυτική δραστηριότητα”.
Επιπλέον, η ΕΥΠ έχει ανοικτή γραμμή με την Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, η οποία ερευνά την προέλευση τουρκικών κεφαλαίων αλλά και των δραστηριοτήτων τουλάχιστον 5-10 Τούρκων “επενδυτών” σε μηνιαία βάση. Ακόμη υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι από την Επιτροπή για τον επονομαζόμενο “διασυνοριακό μετασχηματισμό” εταιρειών (υπό το φως της Οδηγίας 2017/1132 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2017). Πρόκειται για συγχωνεύσεις εταιρειών στις οποίες συμμετέχουν μία ή περισσότερες κεφαλαιουχικές εταιρείες με έδρα στην Ελλάδα και μία ή περισσότερες αλλοδαπές κεφαλαιουχικές εταιρείες.