Ισραήλ: στρατιωτικές δυνάμεις
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν μια εντυπωσιακή σειρά όπλων και στρατιωτικών συστημάτων. Μεταξύ άλλων, το IDF διαθέτει μια παγκόσμιας κλάσης Πολεμική Αεροπορία οπλισμένη με πολλά όπλα ακριβείας, σύγχρονα άρματα μάχης εξοπλισμένα με καινοτόμο προστασία και ένα προηγμένο δορυφορικό πρόγραμμα .
Το Ισραήλ είναι επίσης μια πυραυλική δύναμη με τεράστιες επιθετικές και αμυντικές δυνατότητες. Το οπλοστάσιο του IDF περιλαμβάνει βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και εξαιρετικά αποτελεσματικούς τακτικούς πυραύλους, όπως το Tamuz (γνωστό ως Spike NLOS στο εξωτερικό).
Επιπλέον, η πολυεπίπεδη αεράμυνα του Ισραήλ πιστεύεται ότι είναι η καλύτερη στον κόσμο. Το Iron Dome, το πιο αποτελεσματικό σύστημα του είδους του, ενισχύεται από τις άμυνες του David’s Sling and the Arrow.

Το πλεονέκτημα του IDF είναι ιδιαίτερα έντονη η ικανότητα να χρησιμοποιεί αεροπορική δύναμη. Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία μπορεί να βομβαρδίζει χιλιάδες στόχους την ημέρα και αναπτύσσει αεροσκάφη F-35i, αναβαθμισμένα με τοπική τεχνολογία. Τα μαχητικά stealth μπορούν να μεταφέρουν μεγάλο φορτίο πυραύλων και βομβών και να τα παραδώσουν σε βεληνεκές άνω των 2.000 χιλιομέτρων.
Εκτός από τα παραδοσιακά αεροσκάφη, το Ισραήλ είναι επίσης παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά τα UAV και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με μεγάλο στόλο για συλλογή πληροφοριών και επιχειρήσεις κρούσης.
Ισραήλ: στρατιωτικές αδυναμίες
Το IDF είναι ένας ισχυρός στρατός, αλλά αντιμετωπίζει κάποια όρια. Καθώς ο πληθυσμός του Ισραήλ είναι σχετικά μικρός, ο στρατός αντλεί από μια περιορισμένη ομάδα νεοσύλλεκτων. Επιπλέον, ο Ισραηλινός Στρατός τις τελευταίες δεκαετίες έκανε βαθιές περικοπές στη σειρά μάχης του λόγω του μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος απειλής και των δημοσιονομικών προτεραιοτήτων.
Ως μέρος των προσπαθειών εξορθολογισμού, ο Ισραηλινός Στρατός έκοψε ουσιαστικά το σώμα των τεθωρακισμένων και του πυροβολικού ενώ εκτρέπει πόρους αλλού. Ενώ η Πολεμική Αεροπορία διατηρεί το καθεστώς προτεραιότητάς της, εφάρμοσε επίσης ορισμένες μειώσεις.
Ο Μπρόουερ και άλλοι ειδικοί επισημαίνουν επίσης την υπερβολική εστίαση του Ισραήλ στις επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας και του αστικού πολέμου. Ενώ η αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τους Ισραηλινούς, υπονομεύει την ετοιμότητα του IDF για μεγάλης κλίμακας πολέμους.
Η ανάγκη για συνεχή παρουσία ασφαλείας για την αντιμετώπιση τρομοκρατών και ανταρτικών δυνάμεων μειώνει επίσης τον διαθέσιμο χρόνο για εκπαίδευση. Επιπλέον, ο περιορισμένος πόλεμος περιορίζει επίσης την εμπειρία των μονάδων πεδίου των IDF και των επίλεκτων στρατευμάτων μάχης στην αντιμετώπιση μεγάλων συμβατικών στρατών.
Ισραήλ εναντίον Τουρκίας: μελλοντικές προοπτικές
Τα περισσότερα από τα αδύναμα σημεία του IDF είναι λιγότερο σημαντικά για πιθανή σύγκρουση με τον τουρκικό στρατό αυτή τη στιγμή. Συγκεκριμένα, οποιαδήποτε στρατιωτική τριβή στο εγγύς μέλλον πιθανότατα δεν θα περιλαμβάνει ελιγμούς εδάφους μεγάλης κλίμακας.
Η περιορισμένη τριβή στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα θα ευνοήσει το IDF, το οποίο κατέχει αποφασιστικό πλεονέκτημα στην αεροπορική ισχύ καθώς και πιο εξειδικευμένες Ειδικές Δυνάμεις. Ενώ η ναυτική δύναμη της Τουρκίας είναι σημαντικά μεγαλύτερη, το ναυτικό του Ισραήλ είναι σύγχρονο και καλά εξοπλισμένο και θα υποστηρίζεται από προηγμένα αεροσκάφη και υποβρύχια.
Ωστόσο, η υπεροχή των IDF μπορεί να διαβρωθεί σε κάποιο βαθμό μακροπρόθεσμα. Η προσπάθεια της Τουρκίας να ενισχύσει τις αμυντικές της βιομηχανίες θα εκσυγχρονίσει τον στρατό της και θα τον εξοπλίσει με νέα σκάφη, επιθετικά ελικόπτερα και περισσότερα UAV. Η Τουρκία μπορεί να μην επιτύχει πλήρως τους στόχους της καθώς δυσκολεύεται οικονομικά, αλλά η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τη στρατιωτική της ισχύ και την περιφερειακή της θέση.
Γενικότερα, οι αντίπαλοι του Ισραήλ πιθανότατα θα αποκτήσουν με την πάροδο του χρόνου τις προηγμένες τεχνολογίες που επί του παρόντος ανήκουν αποκλειστικά στον IDF.
Wildcard: Συνασπισμός υπό την ηγεσία της Τουρκίας
Ένα προβληματικό μελλοντικό σενάριο για το Ισραήλ είναι μια τουρκική επίθεση ως μέρος ενός περιφερειακού συνασπισμού. Ένας μεγάλος άξονας θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα όρια ανθρώπινου δυναμικού και την αδυναμία του IDF να αυξήσει δραματικά τις δυνάμεις μάχης του. Μια συμμαχία με αραβικά κράτη θα προσφέρει επίσης στην Τουρκία πιο άμεση πρόσβαση στα σύνορα του Ισραήλ.
Μια μελέτη του INSS κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα να διαμορφωθεί μια περιφερειακή αντι-ισραηλινή συμμαχία είναι χαμηλή. Ωστόσο, άλλοι αναλυτές προειδοποιούν ότι απροσδόκητες εξελίξεις, όπως αλλαγές καθεστώτος στην Αίγυπτο ή την Ιορδανία, θα μπορούσαν να αλλάξουν γρήγορα το στρατηγικό τοπίο.
Προς το παρόν, υπάρχουν αρκετοί ανασταλτικοί παράγοντες για να αποτραπεί μια ολοκληρωτική σύγκρουση Τουρκίας-Ισραήλ. Αυτά περιλαμβάνουν την ασταθή οικονομική κατάσταση της Τουρκίας, τους δεσμούς της με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και τη σχετική στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες τριβές και οι αντικρουόμενοι στόχοι αναμένεται να αυξήσουν τον κίνδυνο σύγκρουσης τα επόμενα χρόνια.