Διεθνή
Η κεντροδεξιά νικήτρια στις εκλογές στη Γροιλανδία
Το Demokraatit, μέχρι πρότινος αντιπολίτευση, που τάσσεται υπέρ μιας αργής προσέγγισης προς την ανεξαρτησία της Γροιλανδίας, συγκέντρωσε το 29,9% των ψήφων, σημειώνοντας άλμα σε σχέση με το 9,1% το 2021, και βρέθηκε μπροστά από το κόμμα Naleraq (24,5%) που επιθυμεί να προχωρήσει με γοργά βήματα η διαδικασία για την ανεξαρτησία του νησιού.

Το κεντροδεξιό κόμμα Demokraatit, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στη Γροιλανδία, στις οποίες κυριάρχησαν οι ανησυχίες για τις βλέψεις του Ντόναλντ Τραμπ στο νησί.
Το Demokraatit, μέχρι πρότινος αντιπολίτευση, που τάσσεται υπέρ μιας αργής προσέγγισης προς την ανεξαρτησία της Γροιλανδίας, συγκέντρωσε το 29,9% των ψήφων, σημειώνοντας άλμα σε σχέση με το 9,1% το 2021, και βρέθηκε μπροστά από το κόμμα Naleraq (24,5%) που επιθυμεί να προχωρήσει με γοργά βήματα η διαδικασία για την ανεξαρτησία του νησιού.
Από τον Ιανουάριο, όταν επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ διατρανώνει ότι η Γροιλανδία θα γίνει μέρος των ΗΠΑ, λέγοντας ότι είναι κρίσιμης σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα, μια ιδέα που απορρίπτουν οι περισσότεροι Γροιλανδοί.
«Οι άνθρωποι θέλουν αλλαγή. Θέλουμε περισσότερες επιχειρήσεις για να χρηματοδοτούν την ευημερία μας», δήλωσε ο Γενς- Φρέντερικ Νίλσεν, επικεφαλής του Demokraatit και πρώην υπουργός Βιομηχανίας και Ορυκτών. «Δεν θέλουμε ανεξαρτησία αύριο, αλλά θέλουμε να θέσουμε καλά θεμέλια» προς την κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Νουούκ.
Τώρα ο Νίλσεν θα πρέπει να συνομιλήσει με άλλα κόμματα προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.
Το κυβερνών κόμμα Inuit Ataqatigiit και ο εταίρος του Siumit συγκέντρωσαν μαζί το 36% των ψήφων, έναντι του 66,1% που είχαν συγκεντρώσει το 2021.
«Σεβόμαστε το αποτέλεσμα των εκλογών», δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Μούτε Έγκεντε σε ανάρτησή του στο Facebook, ενώ πρόσθεσε ότι είναι ανοικτός σε προτάσεις στις επικείμενες συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Η Γροιλανδία είναι πρώην αποικία της Δανίας στην οποία ανήκει από το 1953. Το 1979 κέρδισε κάποια αυτονομία και τότε έγιναν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στο νησί, όμως η Κοπεγχάγη εξακολουθεί να ορίζει την εξωτερική πολιτική, την άμυνα και τη νομισματική πολιτική της Γροιλανδίας, προσφέροντας της περίπου 1 δισ. δολάρια ετησίως.
Το 2009 η Γροιλανδία κέρδισε το δικαίωμα να κηρύξει πλήρη ανεξαρτησία έπειτα από δημοψήφισμα, όμως δεν το έχει πράξει καθώς ανησυχεί ότι το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της θα υποχωρήσει χωρίς τη στήριξη της Δανίας.
Όλοι κατά Τραμπ
Το έντονο ενδιαφέρον του Τραμπ έχει προκαλέσει αναταράξεις στο νησί και, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη περηφάνεια των αυτοχθόνων για τον πολιτισμό τους, έχει φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της ανεξαρτησίας.
Στο τελικό τους debate στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της Γροιλανδίας KNR αργά τη Δευτέρα, οι επικεφαλής των πέντε κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο δήλωσαν ομόφωνα ότι δεν εμπιστεύονται τον Τραμπ.
«Προσπαθεί να μας επηρεάσει. Μπορώ να κατανοήσω αν οι πολίτες νιώθουν ανασφάλεια», δήλωσε ο Έρικ Γένσεν επικεφαλής του Siumut.
Ο Έγκεντε έχει υπογραμμίσει ότι το νησί δεν είναι προς πώληση και έχει ταχθεί υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης με τη συμμετοχή πολλών κομμάτων προκειμένου να μπορέσει να αντισταθεί στις εξωτερικές πιέσεις.
Εξάλλου σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στον δανέζικο τηλεοπτικό σταθμό DR απέρριψε την πρόταση του Αμερικανού προέδρου, χαρακτηρίζοντάς τη ασεβή, ενώ εξέφρασε την προθυμία του να συνεργαστεί με άλλες χώρες.
Ανεξαρτησία
Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο βρήκε ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της Γροιλανδίας στηρίζουν την ανεξαρτησία, αλλά είναι διχασμένοι για το χρονοδιάγραμμα προς αυτή. Το νησί έχει σημαντικούς φυσικούς πόρους, περιλαμβανομένων κρίσιμων μετάλλων όπως σπάνιες γαίες. Οι εξορύξεις πάντως προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς λόγω ανησυχιών για το περιβάλλον.
Και τα έξι μεγάλα κόμματα της Γροιλανδίας τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας του νησιού, αλλά διαφωνούν για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί αυτή.
Οι εθνικιστές του Naleraq, του κόμματος που τάσσεται υπέρ της γρήγορης ανεξαρτησίας της Γροιλανδίας, ενισχύθηκε πολύ σε αυτές τις εκλογές, ενισχυμένο από το αμερικανικό ενδιαφέρον και τις νέες καταγγελίες για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού από τη Δανία.
Το κόμμα αυτόεκτιμά ότι, χάρη στην προσοχή που κέρδισε η Γροιλανδία λόγω του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, έχει ενισχυθεί η θέση της σε τυχόν διαπραγματεύσεις με τη Δανία για την ανεξαρτησία της και σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση μια συμφωνία με τη Κοπεγχάγη πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, σε τέσσερα χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
Reuters: Αποκαλύφθηκε στην Αυστρία φιλορωσικό δίκτυο παραπληροφόρησης! Βουλγάρα η εγκέφαλος
Σε έρευνα που διεξήχθη στο σπίτι της γυναίκας (σε άγνωστη τοποθεσία στην Αυστρία) βρέθηκαν στοιχεία που παραπέμπουν σε ομάδα που άρχισε να εργάζεται για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, η υπηρεσία πληροφοριών της Αυστρίας (DSN) αποκάλυψε μια εκτεταμένη ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης, με κεντρικό πρόσωπο μια Βουλγάρα που κατηγορείται για κατασκοπεία και διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η γυναίκα παραδέχτηκε ότι εργαζόταν για τη Ρωσία από το 2022, με στόχο να επηρεάσει την κοινή γνώμη υπέρ της Μόσχας.
Παρά το αίτημα της εισαγγελίας για κράτηση, αφέθηκε ελεύθερη από δικαστήριο. Στο σπίτι της βρέθηκαν στοιχεία που την συνδέουν με ομάδα που συνεργαζόταν με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ η εκστρατεία στόχευε γερμανόφωνες χώρες με ψευδείς ειδήσεις, χειραγώγηση και δραστηριότητες όπως γκράφιτι. Η γυναίκα συνδέθηκε επίσης με τον Γιαν Μαρσάλεκ, πρώην στέλεχος της Wirecard, που κατηγορείται για ρωσική κατασκοπεία στην Ευρώπη. Αυστριακοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι τέτοιες ενέργειες απειλούν τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα:
Εκτεταμένη ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης με εγκέφαλο μία Βουλγάρα, η οποία κατηγορείται πλέον για κατασκοπεία και διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικών με την Ουκρανία, ανακάλυψε η υπηρεσία πληροφοριών (DSN) της Αυστρίας.
Το DSN ανακοίνωσε ότι η γυναίκα -την οποία δεν κατονόμασε- είχε παραδεχτεί ότι εργαζόταν για λογαριασμό της Ρωσίας, ειδικά κατά το 2022 όταν η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία, με σκοπό να στρέψει την κοινή γνώμη υπέρ της Ρωσίας και κατά του Κιέβου στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Βιέννης είπε ότι παρά το εισαγγελικό αίτημα η γυναίκα να τεθεί υπό κράτηση, περιφερειακό δικαστήριο την άφησε ελεύθερη.
Σε έρευνα που διεξήχθη στο σπίτι της γυναίκας (σε άγνωστη τοποθεσία στην Αυστρία) βρέθηκαν στοιχεία που παραπέμπουν σε ομάδα που άρχισε να εργάζεται για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Επαφές με το δίκτυο Μαρσάλεκ
Βάσει όσων ανέφερε η αυστριακή εισαγγελία, η ομάδα πραγματοποιούσε εκτεταμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης για τις γερμανόφωνες χώρες με επίκεντρο την Αυστρία. Η καμπάνια, είπε, περιλάμβανε «δραστηριότητες στα μέσα ενημέρωσης» και δραστηριότητες offline όπως γκράφιτι και αυτοκόλλητα.
«Η διάδοση ψευδών αφηγήσεων, ψεύτικων ειδήσεων και περιεχομένου χειραγώγησης, υπονομεύει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς μας και θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Αυστρίας.
Εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι η γυναίκα είχε επίσης αναγνωρίσει δεσμούς με μια ομάδα που εργαζόταν για λογαριασμό του Γιαν Μαρσάλεκ, ενός πρώην στελέχους της Wirecard που μετά τη χρεοκοπία της εταιρίας είχε κατηγορηθεί (από τη βρετανική αστυνομία και τους εισαγγελείς) ότι διηύθυνε ρωσικές κατασκοπευτικές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη.
Διεθνή
Αναβρασμός στην Γροιλανδία για τη διπλή αμερικανική επίσκεψη
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Μούτε Έγκεντε χαρακτήρισε το σχέδιο ως επιθετικό και είπε ότι το αμερικανικό «δίδυμο» δεν είχε προσκληθεί για συναντήσεις.

Αναστάστωση έχουν προκαλέσει στη Γροιλανδία οι επικείμενες αμερικανικές επισκεψεις, στον απόηχο των απειλών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για προσάρτηση του νησιού.
Όπως γνωστοποιήθηκε χθες, η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς θα πραγματοποιήσει μια επίσκεψη πολιτιστικού περιεχομένου αυτή την εβδομάδα, ενώ αναμένεται και ένα διακριτό ταξίδι από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, Μάικλ Γουόλτς.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Μούτε Έγκεντε χαρακτήρισε το σχέδιο ως επιθετικό και είπε ότι το αμερικανικό «δίδυμο» δεν είχε προσκληθεί για συναντήσεις.
Την ίδια στιγμή ο πιθανότατα επόμενος ηγέτης του νησιού κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «έλλειψη σεβασμού».
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Έγκεντε χαρακτήρισε ιδιαίτερα την επίσκεψη του Μάικλ Γουόλτς ως πρόκληση. «Τι δουλειά έχει ο σύμβουλος ασφαλείας στη Γροιλανδία; Ο μόνος σκοπός είναι να μας κάνει μια επίδειξη δύναμης» δήλωσε ο Έγκεντε στην εφημερίδα Sermitsiaq.
Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα, το φαβορί για την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Γροιλανδίας Γενς Φρέντρικ Νίλσεν κατηγόρησε τους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι επιδεικνύουν έλλειψη σεβασμού στον τοπικό πληθυσμό.
Η Γροιλανδία βρίσκεται εδώ καιρό στο στόχαστρο του Τραμπ με σενάρια εξαγοράς, αλλά ο Αμερικανός Πρόεδρος προκάλεσε περαιτέρω αντιδράσεις υπονοώντας ότι μπορεί να ζητήσει να καταλάβει το νησί με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, στρατιωτική συμμαχία στην οποία βεβαίως συμμετέχει και η Δανία.
«Ξέρεις, Μαρκ, το χρειαζόμαστε για τη διεθνή ασφάλεια. Έχουμε πολλούς …φίλους που κάνουν βόλτες στις θάλασσες εκεί και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», είχε πει ο Τραμπ στιον Ρούτε στο Οβάλ Γραφείο.
Όταν ρωτήθηκε για την προοπτική της προσάρτησης, ο Τραμπ είπε: «Νομίζω ότι αυτό θα συμβεί».
Οι αμερικανικές βλέψεις βρέθηκε στο επίκεντρο των πρόσφατων εκλογών, στις οποίες το κόμμα του Έγκεντε ηττήθηκε απρόσμενα το Δημοκρατικό κόμμα του Νίλσεν που τάσσεται υπέρ μιας σταδιακής ανεξαρτησίας από τη Δανία.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ο Τραμπ είπε ότι υποστηρίζει σθεναρά το δικαίωμα του λαού της Γροιλανδίας να καθορίζει το μέλλον του. «Εάν εσείς το επιλέξετε, σας καλωσορίζουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», είπε.
Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, σχεδόν το 80% των Γροιλανδών υποστηρίζει την ανεξαρτησία από τη Δανία. Ωστόσο, έρευνα κοινής γνώμης τον Ιανουάριο έδειξε ότι ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός απορρίπτει την ιδέα η χώρα να καταστεί Πολιτεία των ΗΠΑ.
Με πληροφορίες από ΒΒC
Διεθνή
Φημώνεται η ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία! Εννέα δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στις συγκεντρώσεις για τον Ιμάμογλου
Το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), καλεί για διαδηλώσεις εναντίον της απόφασης του δικαστηρίου για τον Ιμάμογλου, την οποία χαρακτηρίζει πολιτική και αντιδημοκρατική.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν εννέα δημοσιογράφους που κάλυπταν τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες, Κυριακή, σε πολλές πόλεις της χώρας κατά της σύλληψης του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ανακοίνωσε η Ένωση Δημοσιογράφων της Τουρκίας.
Προς το παρόν δεν είναι σαφές για ποιο λόγο συνελήφθησαν οι δημοσιογράφοι.
Μεταξύ των συλληφθέντων δημοσιογράφων είναι φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), ανέφερε η δημοσιογραφική ένωση σε ανάρτηση στο X.
Υπενθυμίζεται ότι τουρκικό δικαστήριο προφυλάκισε την Κυριακή τον Εκρέμ Ιμάμογλου, τον κύριο πολιτικό αντίπαλο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, εν αναμονή δίκης για κατηγορίες περί διαφθοράς, μια κίνηση που έχει πυροδοτήσει τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη χώρα τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια.
Παρά τις απαγορεύσεις των υπαίθριων συγκεντρώσεων σε πολλές πόλεις, κυρίως ειρηνικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για πέμπτη νύχτα την Κυριακή.
Το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), καλεί για διαδηλώσεις εναντίον της απόφασης του δικαστηρίου για τον Ιμάμογλου, την οποία χαρακτηρίζει πολιτική και αντιδημοκρατική.
Η κυβέρνηση αρνείται ότι οι διώξεις έχουν πολιτικά κίνητρα και λέει πως η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.
Ο Ιμάμογλου αρνείται τις κατηγορίες που του προσάπτονται ως «αδιανόητες κατηγορίες και συκοφαντίες» και κάλεσε για διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
Απευθυνόμενος σε μια διαδήλωση στη Σαράτσανε της Κωνσταντινούπολης, ο ηγέτης του CHP Οζγκιούρ Οζέλ δήλωσε χθες πως οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν έως ότου ο Ιμάμογλου να αφεθεί ελεύθερος.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Αναλύσεις2 ημέρες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!