Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Νέα ρήτρα διαφυγής για αμυντικές δαπάνες: Δημοσιονομική ανάσα για την Ελλάδα

Η ρήτρα – που θα ισχύσει από το 2025 έως το 2028 και κατόπιν η ΕΕ θα αξιολογήσει εάν απαιτείται παράταση – θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη τη μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, χωρίς να παραβιάζονται οι νέοι ιδιαίτερα αυστηροί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Δημοσιεύτηκε στις

Να υποβάλει σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει έως το τέλος Απριλίου κάθε κράτος-μέλος που επιθυμεί να ενεργοποιήσει τη νέα ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες.

Στη συνέχεια, η Κομισιόν θα εξετάσει τα αιτήματα και θα διατυπώσει συστάσεις τον Ιούνιο, με το Συμβούλιο της ΕΕ να λαμβάνει την τελική απόφαση τον Ιούλιο, αφού προηγηθούν έντονες διαβουλεύσεις.

Η ρήτρα – που θα ισχύσει από το 2025 έως το 2028 και κατόπιν η ΕΕ θα αξιολογήσει εάν απαιτείται παράταση – θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη τη μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, χωρίς να παραβιάζονται οι νέοι ιδιαίτερα αυστηροί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, η εφαρμογή τής εν λόγω ρήτρας θα αποτελέσει θετικό γεγονός για την Ελλάδα, καθώς, λόγω και της γεωπολιτικής θέσης της, η χώρα διαθέτει διαχρονικά μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ στην άμυνα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το 2022 οι αμυντικές δαπάνες ανήλθαν στο 2,6% του ΑΕΠ, υπερκαλύπτοντας σταθερά τον στόχο του ΝΑΤΟ για δαπάνες ύψους τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ και με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο να είναι 1,3% του ΑΕΠ. Παράλληλα, καθώς η ευελιξία θα αφορά τόσο στις επενδύσεις, όσο και τις τρέχουσες δαπάνες που σχετίζονται με την άμυνα, δίδεται η δυνατότητα για πρόσληψη και εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού (στρατιώτες, αξιωματικοί, κυβερνοάμυνα). Σύμφωνα με παράγοντες της Κομισιόν, υπάρχει ένα «παράθυρο», ώστε στις αμυντικές δαπάνες που μπορεί να αυξηθούν να συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες για νέες αυξήσεις στους μισθούς στους ένστολους.

Αναλυτικότερα, η νέα ρήτρα διαφυγής («Λευκή Βίβλος») είναι ένας μηχανισμός που επιτρέπει στα κράτη- μέλη να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες σε κρίσιμες περιόδους, χωρίς να παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ρήτρα ενεργοποιείται αποκλειστικά για αμυντικές δαπάνες. Ήτοι, οι κυβερνήσεις θα μπορούν να διαθέσουν περισσότερα χρήματα για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων τους, χωρίς να υπολογίζονται αυτές οι δαπάνες στον καθορισμένο δημοσιονομικό στόχο τους. Η όλη πρωτοβουλία εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της ΕΕ να αυξήσει την αυτονομία της στον τομέα της άμυνας και να μειώσει την εξάρτησή της από τρίτες χώρες.

Το ανώτατο όριο της δημοσιονομικής ευελιξίας για κάθε κράτος- μέλος είναι 1,5% του ΑΕΠ ετησίως. Οι επιπλέον δαπάνες θα υπολογίζονται σε σύγκριση με το 2021- το έτος πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι χώρες που έχουν ήδη αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες τους μετά το 2021, θα μπορούν να υπολογίζουν αυτήν την αύξηση ως μέρος της ρήτρας.

Η ευελιξία αφορά τόσο στις επενδύσεις όσο και στις τρέχουσες δαπάνες που σχετίζονται με την άμυνα. Συγκεκριμένα, καλύπτονται:

  • Αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού (πλοία, αεροσκάφη, άρματα μάχης, όπλα, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας).
  • Κατασκευή και αναβάθμιση στρατιωτικών υποδομών (στρατιωτικές βάσεις, αποθήκες όπλων, δίκτυα επικοινωνιών).
  • Πρόσληψη και εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού (στρατιώτες, αξιωματικοί, κυβερνοάμυνα).
  • Έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της άμυνας (νέα τεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη, drones).

Ως προϋπόθεση, τα κράτη- μέλη καλούνται να προμηθεύονται εξοπλισμό από ευρωπαϊκές εταιρείες, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Μετά τη λήξη της ρήτρας διαφυγής, τα κράτη θα πρέπει να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση των αμυντικών τους δαπανών μέσα από τον ετήσιο προϋπολογισμό τους. Εάν υπάρχουν παραγγελίες στρατιωτικού εξοπλισμού που έχουν υπογραφεί πριν από το 2028, αλλά παραδίδονται μετά, θα μπορούν να καλυφθούν από τη ρήτρα, εφόσον παραμένουν εντός του ορίου του 1,5% του ΑΕΠ. Το 2028, η ΕΕ θα επανεξετάσει την κατάσταση και ενδέχεται να παρατείνει την ευελιξία εάν οι γεωπολιτικές συνθήκες το απαιτούν.

Οι παράγοντες της Κομισιόν αναφέρουν ένα παράδειγμα για τη χώρα μας, η οποία, με την αύξηση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, θα αποφασίσει να ενισχύσει π.χ. την αεράμυνά της. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, το 2025, η κυβέρνηση αποφασίζει να προμηθευτεί ένα νέο αντιαεροπορικό σύστημα κόστους 2 δισ. ευρώ. Το ΑΕΠ της χώρας είναι 240 δισ. ευρώ, άρα το ανώτατο όριο της ρήτρας είναι 3,6 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ). Η αγορά του συστήματος γίνεται εντός του ορίου, οπότε δεν θεωρείται υπέρβαση του προϋπολογισμού και δεν οδηγεί σε δημοσιονομικές κυρώσεις από την ΕΕ.

Παράλληλα, αξιωματούχοι των Βρυξελλών επισημαίνουν ότι έτερη κερδισμένη χώρα θα είναι η Γερμανία. η μεγαλύτερη οικονομικά και πληθυσμιακά χώρα της ΕΕ. Το ΑΕΠ τής Γερμανίας πέρυσι υπολογίζονταν σε περίπου 50% μεγαλύτερο από αυτό της δεύτερης ισχυρότερης χώρας, της Γαλλίας, και διπλάσιο από αυτό της Ιταλίας. Εξάλλου, αποτελεί τη μοναδική μεγάλη οικονομία της Ευρώπης που δεν είναι υπερδανεισμένη, καθώς το χρέος της ανέρχεται σε περίπου 62,5% του ΑΕΠ. Οπότε, καταργώντας το συνταγματικό «φρένο» χρέους για τις δαπάνες υποδομών και άμυνας, θα υλοποιήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα ύψους 500 δισ. ευρώ για τις υποδομές και έως άλλα τόσα για την άμυνά της. Ποσά που πιθανόν να λειτουργήσουν ως έμμεσες ενισχύσεις για τις εταιρείες της.

Στον αντίποδα, υπάρχουν οι χώρες που έχουν εμπλακεί στη «δίνη» των ελλειμμάτων, όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία ή το Βέλγιο. Τα συγκεκριμένα κράτη- μέλη είναι ενδεχόμενο να εφαρμόσουν τη ρήτρα με ιδιαίτερη φειδώ. Με ενδεικτικό, ότι μόλις πρόσφατα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης DBRS έσπευσε να υποβαθμίσει τις προοπτικές αξιόχρεου της Γαλλίας, επικαλούμενος την επερχόμενη αύξηση στρατιωτικών δαπανών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Άμυνα

«ΗΝΙΟΧΟΣ 2025»: Η ισχύς της Πολεμικής Αεροπορίας στη μεγαλύτερη πολυεθνική άσκηση στην Ελλάδα – Τα κράτη που συμμετέχουν

Σε εξέλιξη από τη Δευτέρα 24 Μαρτίου η πρώτη φάση της άσκησης (προετοιμασία της άσκησης), που θα διαρκέσει μέχρι και σήμερα, 30 Μαρτίου.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη διεξαγωγή της μεγαλύτερης αεροπορικής πολυεθνικής άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2025», μετά τις πυρετώδεις προετοιμασίες από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΓΕΑ, βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Δευτέρα 24 Μαρτίου η πρώτη φάση της άσκησης (προετοιμασία της άσκησης), που θα διαρκέσει μέχρι και σήμερα, 30 Μαρτίου.

Στη μεγαλύτερη άσκηση που διοργανώνεται κάθε χρόνο θα συναντηθούν μαχητικά αεροσκάφη 4ης και 4,5ης γενιάς από φίλια και συμμαχικά κράτη, στην 117 Πτέρυγα Μάχης (Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας), τη μελλοντική «φωλιά» των μαχητικών αεροσκαφών F-35 που θα αποκτήσει η ΠΑ.

Πηγή φωτ: Σταμάτιος Πίττας

Από τις πιο ανταγωνιστικές ασκήσεις σε Ευρώπη και Μεσόγειο

Το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού που διακρίνει το προσωπικό της ΠΑ και η ικανότητά του να οργανώνει και να διεξάγει ρεαλιστικές ασκήσεις, σε μια μεγάλη περιοχή με ποικιλία γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών, καθιστούν την άσκηση «Ηνίοχος» ως μία από τις πιο ανταγωνιστικές ασκήσεις στην Ευρώπη και στην Μεσόγειο, ικανή να παρέχει στους συμμετέχοντες ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης καθώς και μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετοχής.

 Η συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας

Το πρόσωπο και η ισχύς της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα εκπροσωπηθούν από όλους τους τύπους των μαχητικών αεροσκαφών, συνδυαστικά με το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό της ΠΑ.

Πηγή φωτ: Σταμάτιος Πίττας

Επιπλέον θα λάβουν μέρος ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη, δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού οι οποίες συνδράμουν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων σε όλο το εύρος του Ελλαδικού χώρου.

Με τη συμμετοχή του Ισραήλ ο «ΗΝΙΟΧΟΣ 2025»

Μεταξύ των φίλιων κρατών που θα λάβουν μέρος στην άσκηση είναι και το Ισραήλ, μετά την απουσία του από τον «ΗΝΙΟΧΟ 2025», καθώς η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς, δεν επέτρεψε περισπασμούς με συμμετοχή σε ασκήσεις αλλά ταυτόχρονα ίσως οι συμμετέχοντες δεν «θα αισθάνονταν άνετα» να συμμετέχουν σε ασκήσεις με χώρες όπως για παράδειγμα το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία ή και αντίστροφα.

Πηγή φωτ: Σταμάτιος Πίττας

Οι συμμετέχοντες

Αναλυτικά, στην αεροπορική άσκηση της ΠΑ «ΗΝΙΟΧΟΣ 2025», συμμετέχουν η Γαλλία με  μαχητικά αεροσκάφη Μ-2000, οι ΗΠΑ με μαχητικά αεροσκάφη F-16 και ιπτάμενα τάνκερ KC-46 και KC-135, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000/9, η Ινδία με μαχητικά αεροσκάφη Su-30, η Ισπανία με μαχητικά αεροσκάφη F/A-18 Hornet, το Ισραήλ με αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης – ελέγχου G-550, η Ιταλία με μαχητικά αεροσκάφη Tornado, το Κατάρ με μαχητικά αεροσκάφη F-15, το Μαυροβούνιο με ελικόπτερα B-412, η Πολωνία με μαχητικά αεροσκάφη F-16 και η Σλοβενία με εκπαιδευτικά αεροσκάφη PC-9.

Επιπρόσθετα, η Κύπρος θα συμμετάσχει με προσωπικό υποστήριξης ενώ η Σλοβακία και το Μπαχρέιν θα αποστείλουν ομάδα παρατηρητών.

H άσκηση χωρίζεται σε τρεις φάσεις:

• Φάση 1: Προετοιμασία Άσκησης, 24 – 30 Μαρτίου 2025
• Φάση 2: Φάση Εκτέλεσης: 31 Μαρτίου – 11 Απριλίου 2025
• Φάση 3: Φάση Αναδίπλωσης: 11 – 13 Απριλίου 2025

Οι αποστολές

Προκειμένου να επιτευχθεί ο Αντικειμενικός Σκοπός της Άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής του Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), επιβλέπει τις αποστολές, από τον σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι την απενημέρωση και την εξαγωγή συμπερασμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), όπως:

  • Επιθετικές Επιχειρήσεις εναντίον Αεροπορικής Ισχύος – Offensive Counter Air Operations (OCA)
  • Αμυντικές Επιχειρήσεις εναντίον Αεροπορικής Ισχύος – Defensive Counter Air Operations (DCA)
    Στρατηγικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις – Strategic Air Operations
  • Επιχειρήσεις Αεροπορικών Δυνάμεων επ’ ωφελεία Χερσαίων και Θαλάσσιων Επιχειρήσεων – Air Power Contribution to Counter-Land Operations (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Operations (APCMO)
  • Αποστολές Αναγνώρισης – Reconnaissance Missions (RECCE)
  • Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης – Combat Search And Rescue (CSAR)
  • Αποστολές εναντίον Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων – Time Sensitive Targets (TST)
  • Αποστολές Προστασίας Υψηλής Αξίας Ιπτάμενων Μέσων – High Value Airborne Asset (HVAA)

Στον άσκηση «Ηνίοχος 2025» θα εκτελεστεί επίσης ένας σημαντικός αριθμός αποστολών με τη χρήση των Τακτικών Εξομοιωτών αεροσκαφών F-16 της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) του ΚΕΑΤ, επεκτείνοντας την άσκηση και στον ψηφιακό κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Από τις 31/3 έως τις 11/4 η διεξαγωγή της άσκησης «Ramstein Flag 2025»

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Στο κόκκινο η ένταση! Τί συνέβη στην περιοχή των Ιμίων μεταξύ τουρκικής ακταιωρού με σκάφος του λιμενικού

Για 40 λεπτά σε Πολεμικό Ναυτικό και Λιμενικό η ένταση χτύπησε κόκκινο στην περιοχή των Ιμίων, όταν ξαφνικά εμφανίστηκε τουρκική ακταιωρός, με την Ελλάδα να απαντά άμεσα με σκάφος του Λιμενικού αλλά και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κατακόρυφα ανέβηκε η ένταση το πρωί στην θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, όταν σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr, εμφανίστηκε ξαφνικά τουρκική ακταιωρός.

Στο σημείο ήταν πλοίο τύπου Island του Πολεμικού Ναυτικού, ένα από τα 4 που παρέλαβε η Ελλάδα από τις ΗΠΑ και που πρόσφατα μπήκε σε υπηρεσία. Δίπλα του ήταν και σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού – Ακτοφυλακής.

Πηγές ενημέρωσης ανέφεραν ότι λειτούργησε το «πορτοκαλί» τηλέφωνο διαχείρισης κρίσεων μεταξύ των επικεφαλής αξιωματικών των λιμενικών Ελλάδας – Τουρκίας.

Συμφωνήθηκε να αποχωρήσει πρώτα από την περιοχή η τουρκική ακταιωρός με κατεύθυνση τα παράλια προς Τουργκούτ Ρεΐς και λίγη ώρα αργότερα απομακρύνθηκαν και τα ελληνικά σκάφη

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Israel Radar: Αξιολόγηση στρατιωτικής ισχύος Ισραήλ και Τουρκίας!

Ισραήλ εναντίον Τουρκίας: Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται, η αξιολόγηση της στρατιωτικής ισχύος Ισραήλ εναντίον Τουρκίας υποδηλώνει ότι ο Ισραηλινός Στρατός είναι μια πιο αποτελεσματική μαχητική δύναμη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

”Η αυξανόμενη τριβή μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας αυξάνει την πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ τους αργότερα αυτή τη δεκαετία. Σίγουρα και οι δύο χώρες έχουν ισχυρούς στρατούς που μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές η μία στην άλλη.

Ενώ ο στρατός της Τουρκίας είναι μεγαλύτερος, ορισμένες σημαντικές αδυναμίες την καθιστούν ευάλωτη στις ανώτερες δυνατότητες του ισραηλινού στρατού. Το οπλοστάσιο των IDF είναι πιο προηγμένο και μπορεί να προσφέρει τεράστια δύναμη πυρός, αλλά ορισμένοι περιορισμοί θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα για το Ισραήλ μακροπρόθεσμα.

Ποιος λοιπόν θα κέρδιζε μια υποθετική μάχη με τον ισραηλινό στρατό εναντίον της Τουρκίας; Η ακόλουθη εκτίμηση υποδηλώνει ότι αυτή τη στιγμή, ο IDF είναι πιο ισχυρή δύναμη από τον τουρκικό στρατό.

Τουρκία: στρατιωτικές δυνάμεις

Ο τουρκικός στρατός είναι μια τρομερή στρατιωτική δύναμη δυτικού τύπου που διαθέτει ορισμένα προηγμένα όπλα, συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών και άλλων αμερικανικών όπλων. Το ναυτικό της Τουρκίας ειδικότερα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό του Ισραήλ και εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται περαιτέρω.

Η Τουρκία διαθέτει ήδη μεγάλο στόλο πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων και κατασκευάζει μεγαλύτερες φρεγάτες καθώς και ένα ελαφρύ αεροπλανοφόρο. Τα τουρκικά πλοία είναι επίσης εξοπλισμένα με εξελιγμένα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ. Εν ολίγοις, η Τουρκία είναι μια μεγάλη ναυτική δύναμη και διαθέτει ορισμένες δυνατότητες που στερούνται από το Ισραήλ (αλλά δεν τις χρειάζεται άμεσα δεδομένου του τρέχοντος περιβάλλοντος απειλής).

Το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) που εδρεύει στο Τελ Αβίβ λέει ότι η Τουρκία μπορεί να παρουσιάσει μια «σημαντική απειλή» για το Ισραήλ δεδομένου του μεγέθους του στρατού και των τεράστιων δαπανών του. Η Άγκυρα διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ και εκπαιδεύει με δυτικές δυνάμεις. Ως εκ τούτου, θέτει μια δυνητικά πιο σοβαρή πρόκληση σε σύγκριση με μικρότερες ή πιο καθυστερημένες αραβικές δυνάμεις.

Τουρκία: στρατιωτικές αδυναμίες

Παρά το μέγεθός του και την κατοχή κάποιου προηγμένου στρατιωτικού εξοπλισμού, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας υποφέρουν από ορισμένα μειονεκτήματα. Πρώτα και κύρια, πολλά τουρκικά οπλικά συστήματα είναι υποβαθμισμένα και ξεπερασμένα, σημείωσε μια μελέτη του στρατιωτικού αναλυτή Kenneth S. Brower.

Επιπλέον, οι αμυντικές βιομηχανίες του Ισραήλ σε πολλές περιπτώσεις αναβάθμισαν παλαιότερο τουρκικό εξοπλισμό, όταν οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών ήταν καλύτεροι. Αυτό είναι ένα βασικό όφελος για το Ισραήλ, το οποίο είναι εξοικειωμένο με τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της Τουρκίας.

Ένα άλλο μειονέκτημα για τον τουρκικό στρατό είναι η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού του και ιδιαίτερα η υψηλή του διοίκηση. Την περασμένη δεκαετία, οι Τούρκοι εκκαθάρισαν πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματικούς και φέρεται να απέλυσαν πολλούς αεροπόρους, έγραψε ο Μπράουερ.

Επιπλέον, το τουρκικό πλεονέκτημα σε μέγεθος δεν εκτείνεται στην αεροπορική δύναμη. Οι αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας και του Ισραήλ είναι παρόμοιες σε μέγεθος, αλλά το IDF έχει σαφές τεχνολογικό πλεονέκτημα και περισσότερη εμπειρία μάχης. Τα μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας δεν είναι γενικά τα πιο πρόσφατα μοντέλα και οι ΗΠΑ αποφάσισαν να κρατήσουν την Άγκυρα έξω από το πρόγραμμα των F-35.

Σε άλλο μέτωπο, η Τουρκία έχτισε επίσης μια τοπική βιομηχανία UAV, αλλά το ιστορικό της είναι μικτό. Ομοίως, ο τουρκικός στρατός διαθέτει επίσης περιορισμένο οπλοστάσιο πυραύλων.

Ισραήλ: στρατιωτικές δυνάμεις

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν μια εντυπωσιακή σειρά όπλων και στρατιωτικών συστημάτων. Μεταξύ άλλων, το IDF διαθέτει μια παγκόσμιας κλάσης Πολεμική Αεροπορία οπλισμένη με πολλά όπλα ακριβείας, σύγχρονα άρματα μάχης εξοπλισμένα με καινοτόμο προστασία και ένα προηγμένο δορυφορικό πρόγραμμα .  

Το Ισραήλ είναι επίσης μια πυραυλική δύναμη με τεράστιες επιθετικές και αμυντικές δυνατότητες. Το οπλοστάσιο του IDF περιλαμβάνει βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και εξαιρετικά αποτελεσματικούς τακτικούς πυραύλους, όπως το Tamuz (γνωστό ως Spike NLOS στο εξωτερικό).

Επιπλέον, η πολυεπίπεδη αεράμυνα του Ισραήλ πιστεύεται ότι είναι η καλύτερη στον κόσμο. Το Iron Dome, το πιο αποτελεσματικό σύστημα του είδους του, ενισχύεται από τις άμυνες του David’s Sling and the Arrow.

Ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος
μαχητικό αεροσκάφος των IDF (Φωτογραφία:IDF/CC)

Το πλεονέκτημα του IDF είναι ιδιαίτερα έντονη η ικανότητα να χρησιμοποιεί αεροπορική δύναμη. Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία μπορεί να βομβαρδίζει χιλιάδες στόχους την ημέρα και αναπτύσσει αεροσκάφη F-35i, αναβαθμισμένα με τοπική τεχνολογία. Τα μαχητικά stealth μπορούν να μεταφέρουν μεγάλο φορτίο πυραύλων και βομβών και να τα παραδώσουν σε βεληνεκές άνω των 2.000 χιλιομέτρων.

Εκτός από τα παραδοσιακά αεροσκάφη, το Ισραήλ είναι επίσης παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά τα UAV και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με μεγάλο στόλο για συλλογή πληροφοριών και επιχειρήσεις κρούσης.

Ισραήλ: στρατιωτικές αδυναμίες

Το IDF είναι ένας ισχυρός στρατός, αλλά αντιμετωπίζει κάποια όρια. Καθώς ο πληθυσμός του Ισραήλ είναι σχετικά μικρός, ο στρατός αντλεί από μια περιορισμένη ομάδα νεοσύλλεκτων. Επιπλέον, ο Ισραηλινός Στρατός τις τελευταίες δεκαετίες έκανε βαθιές περικοπές στη σειρά μάχης του λόγω του μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος απειλής και των δημοσιονομικών προτεραιοτήτων.

Ως μέρος των προσπαθειών εξορθολογισμού, ο Ισραηλινός Στρατός έκοψε ουσιαστικά το σώμα των τεθωρακισμένων και του πυροβολικού ενώ εκτρέπει πόρους αλλού. Ενώ η Πολεμική Αεροπορία διατηρεί το καθεστώς προτεραιότητάς της, εφάρμοσε επίσης ορισμένες μειώσεις.

Ο Μπρόουερ και άλλοι ειδικοί επισημαίνουν επίσης την υπερβολική εστίαση του Ισραήλ στις επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας και του αστικού πολέμου. Ενώ η αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τους Ισραηλινούς, υπονομεύει την ετοιμότητα του IDF για μεγάλης κλίμακας πολέμους.

Η ανάγκη για συνεχή παρουσία ασφαλείας για την αντιμετώπιση τρομοκρατών και ανταρτικών δυνάμεων μειώνει επίσης τον διαθέσιμο χρόνο για εκπαίδευση. Επιπλέον, ο περιορισμένος πόλεμος περιορίζει επίσης την εμπειρία των μονάδων πεδίου των IDF και των επίλεκτων στρατευμάτων μάχης στην αντιμετώπιση μεγάλων συμβατικών στρατών.

Ισραήλ εναντίον Τουρκίας: μελλοντικές προοπτικές

Τα περισσότερα από τα αδύναμα σημεία του IDF είναι λιγότερο σημαντικά για πιθανή σύγκρουση με τον τουρκικό στρατό αυτή τη στιγμή. Συγκεκριμένα, οποιαδήποτε στρατιωτική τριβή στο εγγύς μέλλον πιθανότατα δεν θα περιλαμβάνει ελιγμούς εδάφους μεγάλης κλίμακας.

Η περιορισμένη τριβή στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα θα ευνοήσει το IDF, το οποίο κατέχει αποφασιστικό πλεονέκτημα στην αεροπορική ισχύ καθώς και πιο εξειδικευμένες Ειδικές Δυνάμεις. Ενώ η ναυτική δύναμη της Τουρκίας είναι σημαντικά μεγαλύτερη, το ναυτικό του Ισραήλ είναι σύγχρονο και καλά εξοπλισμένο και θα υποστηρίζεται από προηγμένα αεροσκάφη και υποβρύχια.  

Ωστόσο, η υπεροχή των IDF μπορεί να διαβρωθεί σε κάποιο βαθμό μακροπρόθεσμα. Η προσπάθεια της Τουρκίας να ενισχύσει τις αμυντικές της βιομηχανίες θα εκσυγχρονίσει τον στρατό της και θα τον εξοπλίσει με νέα σκάφη, επιθετικά ελικόπτερα και περισσότερα UAV. Η Τουρκία μπορεί να μην επιτύχει πλήρως τους στόχους της καθώς δυσκολεύεται οικονομικά, αλλά η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τη στρατιωτική της ισχύ και την περιφερειακή της θέση.

Γενικότερα, οι αντίπαλοι του Ισραήλ πιθανότατα θα αποκτήσουν με την πάροδο του χρόνου τις προηγμένες τεχνολογίες που επί του παρόντος ανήκουν αποκλειστικά στον IDF.

Wildcard: Συνασπισμός υπό την ηγεσία της Τουρκίας

Ένα προβληματικό μελλοντικό σενάριο για το Ισραήλ είναι μια τουρκική επίθεση ως μέρος ενός περιφερειακού συνασπισμού. Ένας μεγάλος άξονας θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα όρια ανθρώπινου δυναμικού και την αδυναμία του IDF να αυξήσει δραματικά τις δυνάμεις μάχης του. Μια συμμαχία με αραβικά κράτη θα προσφέρει επίσης στην Τουρκία πιο άμεση πρόσβαση στα σύνορα του Ισραήλ.

Μια μελέτη του INSS κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα να διαμορφωθεί μια περιφερειακή αντι-ισραηλινή συμμαχία είναι χαμηλή. Ωστόσο, άλλοι αναλυτές προειδοποιούν ότι απροσδόκητες εξελίξεις, όπως αλλαγές καθεστώτος στην Αίγυπτο ή την Ιορδανία, θα μπορούσαν να αλλάξουν γρήγορα το στρατηγικό τοπίο.

Προς το παρόν, υπάρχουν αρκετοί ανασταλτικοί παράγοντες για να αποτραπεί μια ολοκληρωτική σύγκρουση Τουρκίας-Ισραήλ. Αυτά περιλαμβάνουν την ασταθή οικονομική κατάσταση της Τουρκίας, τους δεσμούς της με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και τη σχετική στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες τριβές και οι αντικρουόμενοι στόχοι αναμένεται να αυξήσουν τον κίνδυνο σύγκρουσης τα επόμενα χρόνια.

 

ΠΗΓΗ: Israel Radar

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα32 δευτερόλεπτα πριν

Νέα ρήτρα διαφυγής για αμυντικές δαπάνες: Δημοσιονομική ανάσα για την Ελλάδα

Η ρήτρα – που θα ισχύσει από το 2025 έως το 2028 και κατόπιν η ΕΕ θα αξιολογήσει εάν απαιτείται...

Διεθνή30 λεπτά πριν

Τη νομιμότητα της νέας κυβέρνησης της Συρίας αμφισβητούν οι Κούρδοι

«Η κυβέρνηση που ανακοινώθηκε μοιάζει έντονα με την προηγούμενη, δεδομένου ότι εξακολουθεί να μην λαμβάνει υπόψη της τη συριακή ποικιλομορφία»...

a person holding a wallet in their hand a person holding a wallet in their hand
Οικονομία1 ώρα πριν

Στη χαμηλότερη βαθμίδα της Ευρώπης στους μισθούς η Ελλάδα

Παρά την επικείμενη αύξηση στα 880 ευρώ, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία κατηγορία, μαζί με χώρες που έχουν σημαντικά χαμηλότερο κόστος...

Πολιτική2 ώρες πριν

Οι νέες γεωπολιτικές εξελίξεις, η θαλάσσια χωροταξία και οι προεκτάσεις στην δυναμική της Ελλάδας

Συνέντευξη του Γιώργου Ανθρακέως

Διεθνή2 ώρες πριν

Τραμπ προς ευρωπαϊκές εταιρείες: Κόφτε τη συμπερίληψη, γιατί κόβουμε τη συνεργασία

Απαράδεκτη επέμβαση, λέει το Παρίσι για την επιστολή, που αφορά εταιρείες, οι οποίες έχουν συμβόλαια με το αμερικανικό Δημόσιο

Δημοφιλή