Ενδιαφέροντα
Τι διαμόρφωσε τον τουρκικό εθνικισμό – Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ινφογνώμων το βιβλίο του Κώστα Καστρινάκη
Στα χρονικά της Παγκόσμιας Ιστορίας, δεν υπήρξε άλλη επέκταση αυτοκρατορίας, που να πρόσθεσε τόσα λίγα και να αφαίρεσε τόσα πολλά στον Παγκόσμιο Πολιτισμό.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ινφογνώμων
το βιβλίο του Κώστα Καστρινάκη:
ΤΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕ
ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ
Οι Τούρκοι είναι ένας λαός που πάντοτε κυβερνούσε (εξουσίαζε) άλλους λαούς και ποτέ δεν κυβερνήθηκε (εξουσιάστηκε) από άλλους. Σε αυτό οφείλεται η υπερηφάνεια αλλά και η αλαζονεία τους. Αυτό το υπερτονισμένο εθνικιστικό συναίσθημά τους είχε πολλαπλασιαστεί, όταν κινδύνεψαν να χάσουν την πατρίδα τους, κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την κατάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Στα χρονικά της Παγκόσμιας Ιστορίας, δεν υπήρξε άλλη επέκταση αυτοκρατορίας, που να πρόσθεσε τόσα λίγα και να αφαίρεσε τόσα πολλά στον Παγκόσμιο Πολιτισμό. Ήταν μια συνεχής επιδρομή αιώνων, που πρόσφερε μόνο καταστροφές, πόνο και αίμα. Το χειρότερο είναι ότι, έσπειρε το μίσος και την διχόνοια στο μέλλον των λαών που κατέκτησε (ιδίως στην περιοχή των Βαλκανίων), που παραμένει αθεράπευτο ως τις μέρες μας με συνεχείς διενέξεις. Το μίσος αυτό εκμεταλλεύονται από τότε οι μεγάλες δυνάμεις, για να περάσουν τους σχεδιασμούς που κάνουν για να ωφεληθούν οι ίδιες, αδιαφορώντας για την ειρήνη και την ευημερία των περιοχών αυτών της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Σήμερα η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας βασίζεται σε τρεις κανόνες: α) να είσαι με το μέρος του πιο ισχυρού για να περάσεις μέσω αυτού τα σχέδιά σου, β) να είσαι με το μέρος εκείνου που θα υποστεί τις λιγότερες απώλειες σε μια διαμάχη και γ) όταν δεν περνούν τα σχέδιά σου μέσω του ισχυρότερου (π.χ. ΗΠΑ) να τον εκβιάζεις ώστε να κάνει υποχωρήσεις. Σ’ αυτό το τελευταίο η Τουρκία έχει κάνει μεγάλες προόδους βρίσκοντας έναν «δεύτερο ισχυρό» (π.χ. Ρωσία, χωρίς να αποκλείεται στο μέλλον αυτός να είναι η Κίνα – ήδη κάνει βήματα προς τα εκεί). Είναι αυτό που ο απλός κόσμος αποκαλεί «ανατολίτικο παζάρι» και που έχει σαν βασική του αρχή το «βάλε στο τραπέζι όσο περισσότερα μπορείς, για να πάρεις κάτι». Αυτήν την αρχή συνοδεύουν και άλλα «προτερήματα» της τουρκικής εθνικιστικής πολιτικής, όπως είναι η διαμόρφωση της κοινής γνώμης στο εσωτερικό και το εξωτερικό, το «ρίχνε άδεια για να πιάσεις γεμάτα», η δημιουργία τετελεσμένων, οι απειλές κ.ά. Πολλοί παρομοιάζουν αυτό το «παιχνίδι» μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου ισχυρού σαν «πάτημα σε δυο βάρκες», εννοώντας ότι αυτός που «κουνάει την βάρκα» δηλαδή είναι μέσα στο «παιχνίδι» μπορεί να χάσει την ισορροπία του και να πέσει στο νερό. Το πόσο θα κρατήσει αυτή την ισορροπία εξαρτάται από την ικανότητά του να την διατηρεί, τον κόπο του να βρίσκεται σ’ αυτή τη θέση και τις ανάγκες και την σταθερότητα που έχουν οι δυο βάρκες (οι δυο ισχυροί παίκτες).
Βιογραφικό:
Ο Κώστας Καστρινάκης γεννήθηκε το 1954. Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών, όπου γνώρισε πολλούς από τους σημερινούς πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στην Αγγλία (1973-1979). Εργάστηκε σε πολλούς διαφορετικούς εργοδότες (ιδιωτική εταιρεία πλαστικών, ΕΒΟ, Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ΓΕΝ, Υπουργείο Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας, ΕΑΒ, Ολυμπιακή Αεροπορία). Απολύθηκε δυο φορές και έμεινε άνεργος συνολικά πέντε χρόνια. Ταλαιπωρήθηκε στην επαγγελματική του «καριέρα», όχι τόσο για τις πεποιθήσεις του, όσο για το ότι εναντιώθηκε στην εξουσία για ότι «στραβό» έβλεπε να συμβαίνει γύρω του. Δεν εντάχθηκε ποτέ σε κόμμα και είναι συνταξιούχος από το 2010. Έχει κυκλοφορήσει άλλα πέντε βιβλία με τίτλους: «10 Σκάνδαλα που Συγκλόνισαν το Κοινοβούλιο» (Εκδόσεις Οσελότος 2014), «Γιατί Χρεοκόπησε ο Κοινοβουλευτισμός. Η Περίπτωση της Ελλάδας» (Εκδόσεις Οσελότος 2014), «Κρατική Δράση και Λαϊκή Αντίδραση στη Σύγχρονη Ελλάδα» (Εκδόσεις Όστρια 2018), «Γερμανική Ηγεμονία και Αρπαγή της Ευρώπης» (Εκδόσεις Όστρια 2019) και «Παγκόσμια Αμερικανική Ηγεμονία» (Εκδόσεις Όστρια 2023).


Το καλύτερο σενάριο επιβεβαιώθηκε για την Εθνική Ελλάδος, καθώς απέφυγε την Πορτογαλία και η Δανία είναι εκείνη που συμπλήρωσε τον όμιλο για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Αμερικής.
Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα γνώριζε εξαρχής την Σκωτία και την Λευκορωσία και περίμενε το αποτέλεσμα ανάμεσα σε Ίβηρες και Σκανδιναβούς. Η παρέα του Κριστιάνο Ρονάλντο έκανε το καθήκον της και έστειλε την Δανία στον όμιλο της Εθνικής.
Ο πρώτος του γκρουπ προκρίνεται απευθείας στο Μουντιάλ ενώ ο δεύτερος παίζει μπαράζ πρόκρισης.
Αναλυτικά το πρόγραμμα
1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 05/09/2025
21:45: Ελλάδα – Λευκορωσία
21:45: Δανία – Σκωτία
2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 08/09/2025
21:45: Λευκορωσία-Σκωτία
21:45: Ελλάδα – Δανία
3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 09/10/2025
21:45: Λευκορωσία – Δανία
21:45 Σκωτία-Ελλάδα
4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 12/10/2025
19:00: Σκωτία-Λευκορωσία
21:45: Δανία – Ελλάδα
5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 15/11/2025
21:45: Ελλάδα – Σκωτία
21:45: Δανία – Λευκορωσία
6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 18/11/2025
21:45: Λευκορωσία – Ελλάδα
21:45: Σκωτία-Δανία
Αθλητικά
Πως το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί το ποδόσφαιρο για να ξαναγράψει την ιστορία
Το ποδόσφαιρο έχει γίνει κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι – είναι πλέον ένα ισχυρό εργαλείο προπαγάνδας.

Στο Αζερμπαϊτζάν, το ποδόσφαιρο έχει γίνει κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι – είναι πλέον ένα ισχυρό εργαλείο προπαγάνδας. Κάτω από το καθεστώς Αλίγιεφ, κλαμπ όπως η Καραμπάχ FC και η Iravan FK χρησιμοποιούνται για την αναμόρφωση ιστορικών αφηγήσεων και τη διεκδίκηση εδαφικών διεκδικήσεων.
Η Qarabağ FK, που χαρακτηρίζεται ως «σύλλογος προσφύγων», υποστηρίζεται οικονομικά όχι μόνο για τον αθλητισμό, αλλά για να ενισχύσει την ιδέα ότι το Αρτσάχ είναι μέρος της ιστορίας του Αζερμπαϊτζάν. Η διεθνής παρουσία του στις διοργανώσεις της UEFA βοηθά στην εξομάλυνση αυτού του μηνύματος παγκοσμίως.
Τώρα, με την Iravan FK -που πήρε το όνομά του από το Ερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας- το Αζερμπαϊτζάν προχωρά τον αφηγηματικό του πόλεμο παραπέρα. Χωρίς πραγματικούς δεσμούς με το αρμενικό ποδόσφαιρο, αυτός ο νέος σύλλογος είναι μια τολμηρή κίνηση στην εκστρατεία του καθεστώτος για τη μετονομασία της αρμενικής ιστορίας .
Δεν πρόκειται για διπλωματία ή αθλητισμό, αλλά για αφηγηματικό πόλεμο που υποστηρίζεται από το κράτος.
Χρησιμοποιώντας το ποδόσφαιρο – ένα μέσο σύνδεσης και κοινής εμπειρίας – το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να αντικαταστήσει την πολιτιστική μνήμη, να μειώσει την αρμενική κληρονομιά και να επανασυσκευάσει την εδαφική φιλοδοξία του.
Υπενθυμίζεται, ότι με την Καραμπάχ έπαιξε φέτος ο Ολυμπιακός την τελευταία αγωνιστική της League Phase του Europa League, ενώ το 2016 είχε παίξει εναντίον της και ο ΠΑΟΚ για τους ομίλους της ίδιας διοργάνωσης.
Η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με αρμενικό κατά βάση πληθυσμό διεκδικήθηκε τόσο από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, όσο και από την Πρώτη Δημοκρατία της Αρμενίας, όταν οι δύο χώρες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους το 1918, μετά την πτώση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Κατά τα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, το 1923, ιδρύθηκε η αυτόνομη περιοχή (όμπλαστ) του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εντός της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν. Με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η περιοχή υπήρξε το κέντρο μιας νέας διαμάχης ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.
Το 1991, ένα δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Ναγκόρνο – Καραμπάχ και τη γειτονική επαρχία Σαχουμιάν και οδήγησε στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας. Οι μεγάλης κλίμακας εθνοτικές συγκρούσεις οδήγησαν στον Πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο διάστημα 1991-1994, που τελείωσε με κατάπαυση του πυρός και διαμόρφωσε τα σύνορα που υπήρχαν μέχρι το 2020 όπου ξέσπασε ο δεύτερος πόλεμος στην περιοχή και η Αρμενία με συμφωνία εκεχειρίας επέστρεψε μέρος της περιοχής στο Αζερμπαϊτζάν.
Η Δημοκρατία του Αρτσάχ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν προεδρική δημοκρατία (μετά το δημοψήφισμα του 2017, όπου εγκρίθηκε και η μετονομασία της χώρας) με ένα νομοθετικό σώμα. Η εξάρτηση του Αρτσάχ από την Αρμενία σε πολλούς τομείς ήταν τόσο μεγάλη που λειτουργούσε ως ντε φάκτο μέρος της Αρμενίας. Η χώρα ήταν ορεινή, ενώ ο πληθυσμός ήταν κυρίως χριστιανικός και στενά συνδεδεμένος με την Αρμενική Αποστολική Εκκλησία. Πολλά ιστορικά μοναστήρια είναι δημοφιλή στους τουρίστες, που προέρχονται ως επί το πλείστον από την αρμενική διασπορά, καθώς τα ταξίδια διεξάγονται εύκολα μόνο μεταξύ της Αρμενίας και του Αρτσάχ.
Στις 19 Σεπτεμβρίου 2023, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των εναπομεινάντων εδαφών που παρέμειναν υπό την κυριαρχία του Αρτσάχ μετά τον πόλεμο του 2020, η οποία έληξε με παράδοση των Αρμενικών αυτονομιστικών δυνάμεων μετά από 24 ώρες. Ύστερα ανακοινώθηκε πως από την 1η Ιανουαρίου 2024 η Δημοκρατία του Αρτσάχ θα πάψει να υφίσταται με τη διάλυση όλων των κυβερνητικών θεσμών και οργανώσεων.
Αθλητικά
Ελλαδάρα! Η Εθνική του Γιοβάνοβιτς με νέους ταλαντούχους ανέβηκε κατηγορία σκορπώντας τη Σκωτία
Τα «πιτσιρίκια» της εθνικής έκαναν υπερήφανους τους Έλληνες

Η Εθνική Ελλάδας απέδειξε την αξία της, επικρατώντας με το εντυπωσιακό 3-0 της Σκωτίας στο «Χάμπντεν Παρκ» σε αναμέτρηση για τα Play off του Nations League. Με αυτή τη νίκη ανέτρεψε την ήττα στο «Γ. Καραϊσκάκης» (1-0) και εξασφάλισε πανάξια την άνοδό της στη League A του Nations League.
Ο Γιοβάνοβιτς επέλεξε τον Τζολάκη κάτω από τα δοκάρια, με τετράδα στην άμυνα, από αριστερά προς τα δεξιά, τους Γιαννούλη, Κουλιεράκη, Μαυροπάνο και Βαγιαννίδη. Στη μεσαία γραμμή, οι Ζαφείρης και Μουζακίτης ανέλαβαν τον κεντρικό άξονα, ενώ ο Καρέτσας πλαισίωσε τους Τζόλη και Κωνσταντέλια στα τρία τέταρτα. Στην κορυφή της επίθεσης επανήλθε ο Παυλίδης.
Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι Κωνσταντίνος Καρέτσας, Χρήστος Μουζακίτης και Γιώργος Βαγιαννίδης έκαναν το ντεμπούτο τους στην βασική ενδεκάδα.
Οι Σκωτσέζοι ξεκίνησαν δυναμικά τον αγώνα και είχαν δύο καλές ευκαιρίες στο πρώτο οκτάλεπτο. Η αρχή έγινε στο 6ο λεπτό όταν ο ΜακΓκιν βρήκε εξαιρετικά τον ΜακΤόμινεϊ μέσα στην περιοχή, όμως ο Τζολάκης απέκρουσε το σουτ του. Στην επαναφορά, ο Ρόμπερτσον δεν κατάφερε να βρει στόχο.
Δύο λεπτά αργότερα (8΄) ένα γλίστρημα του Ζαφείρη έδωσε την ευκαιρία στον ΜακΤόμινεϊ να δοκιμάσει το πόδι του από το ύψος της περιοχής, όμως η μπάλα κόντραρε σε αντίπαλο και κατέληξε κόρνερ υπέρ των γηπεδούχων.
Τελικά το πρώτο γκολ ήρθε στο 20΄ για την ελληνική ομάδα με υπογραφή Κωνσταντέλια. Ο Καρέτσας τροφοδότησε τον Βαγιαννίδη στα δεξιά, ο οποίος έκανε ιδανική σέντρα προς το σημείο του πέναλτι. Εκεί, ο μεσοεπιθετικός του ΠΑΟΚ εκτέλεσε με ψύχραιμο δεξί πλασέ, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0.
Η Ελλάδα δεν σταμάτησε εκεί και στο 42΄ κατάφερε να διπλασιάσει τα τέρματά της με τον Καρέτσα! Ο Μουζακίτης βρήκε κάθετα τον Γιαννούλη, ο οποίος γύρισε την μπάλα προς τον Κωνσταντέλια. Με έξυπνη πάσα, εκείνος τροφοδότησε τον Καρέτσα, που με εξαιρετικό πλασέ στην κίνηση από τα δεξιά της περιοχής έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.
Μάλιστα, έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής, αλλά και του Nations League, σε ηλικία μόλις 17 ετών, 4 μηνών και 4 ημερών! Το προηγούμενο ρεκόρ στην Εθνική το είχε ο Σωτήρης Νίνης, ο οποίος είχε σκοράρει για πρώτη φορά με τη γαλανόλευκη σε φιλικό απέναντι στην Κύπρο το 2008, όντας 18 ετών, 1 μηνός και 18 ημερών. Σε ότι αφορά στο Nations League ξεπέρασε τον Γκάβι, ο οποίος είχε πετύχει το ρεκόρ το 2022 με τη φανέλα της Ισπανίας, σε αγώνα κόντρα στην Τσεχία, σκοράροντας σε ηλικία 17 ετών και 10 μηνών.
Μέσα σε λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα από την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, η Ελλάδα έκανε το 3-0, ακυρώνοντας οποιαδήποτε οδηγία του Στιβ Κλαρκ στην ανάπαυλα. Ο Κωνσταντέλιας έκλεψε την μπάλα έκανε μια πανέξυπνη κάθετη πάσα προς τον Τζόλη, ο οποίος εκτέλεσε υποδειγματικά, ανεβάζοντας τον δείκτη του σκορ σε 3-0!
Στο 66΄ η Εθνική έχασε μεγάλη ευκαιρία και για τέταρτο τέρμα όταν ο Κωνσταντέλιας έβγαλε εξαιρετική πάσα στον Παυλίδη, ο οποίος προσπάθησε με υπέροχο «σκάψιμο» να νικήσει τον Γκόρντον. Ωστόσο, οι Σκωτσέζοι απομάκρυναν την μπάλα πάνω στη γραμμή, αποτρέποντας το γκολ.
Η λήξη του αγώνα βρήκε την Ελλάδα να πανηγυρίζει την άνοδό της στη League A, ενώ η Σκωτία υποβιβάζεται στη League B.
Διαιτητής: Nταβίντε Μάσα
Κίτρινες: Φέργκιουσον, Χερστ – Παυλίδης, Μουζακίτης
Οι συνθέσεις:
ΣΚΩΤΙΑ (Στιβ Κλαρκ): Γκόρντον, Ράλστον, Σούταρ, Χάνλεϊ, Ρόμπερτσον (73΄ Γουίλσον), Γκίλμουρ (55΄ Τίερνι), ΜακΛιν (55΄ Φέργκιουσον), ΜακΓκιν, ΜακΤόμινεϊ, Κρίστι (73΄ Κόνγουεϊ), Άνταμς (55΄ Χερστ)
ΕΛΛΑΔΑ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Τζολάκης, Βαγιαννίδης, Μαυροπάνος, Κουλιεράκης, Γιαννούλης, Ζαφείρης, Μουζακίτης (83΄ Ιωαννίδης), Καρέτσας (72΄ Μασούρας), Κωνσταντέλιας (72΄ Πέλκας), Τζόλης (+90΄ Ρέτσος), Παυλίδης (83΄ Γαλανόπουλος)
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Αναλύσεις2 ημέρες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!