Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και τα νέα ηθικά διλήμματα!

Είναι πλέον ξεκαθαρο πως η χρήση τεχνολογίας  αναγνωρισης προσωπων εγείρει θεμελιώδεις ηθικές ανησυχίες για την ανθρωπότητα , αντικαθιστώντας ουσιαστικά τις ανθρώπινες αποφάσεις για τη ζωή, τη συλληψη ακόμα και  και τον θάνατο με διαδικασίες αισθητήρων, λογισμικού και μηχανών.

Δημοσιεύτηκε στις

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΗΘΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΜΑΣ

Οπως και παλαιοτερα γράψαμε η  ΔΕΕΣ υποστηρίζει πρωτοβουλίες κρατών με στόχο τη θέσπιση διεθνών ορίων στα αυτόνομα οπλικά συστήματα που στοχεύουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ανησυχιών που εγείρονται από αυτά τα όπλα, όπως οι προσπάθειες που καταβάλλονται στη Σύμβαση για ορισμένα συμβατικά όπλα για συμφωνία σε πτυχές κανονιστικού και επιχειρησιακού πλαισίου.

Λαμβάνοντας υπόψη την ταχύτητα ανάπτυξης της τεχνολογίας και της χρήσης αυτόνομων οπλικών συστημάτων, είναι κρίσιμο να καθοριστούν έγκαιρα τα διεθνώς συμφωνημένα όρια. Πέρα από τους νέους νομικούς κανόνες, αυτά τα όρια μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν κοινά πρότυπα πολιτικής και καθοδήγηση ορθής πρακτικής, τα οποία μπορεί να είναι συμπληρωματικά και αλληλοενισχυόμενα.

Για το σκοπό αυτό, και στο πλαίσιο της εντολής και της εμπειρογνωμοσύνης της, η ΔΕΕΣ είναι έτοιμη να εργαστεί σε συνεργασία με τους σχετικούς φορείς σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων κυβερνήσεων, ενόπλων δυνάμεων, της επιστημονικής και τεχνικής κοινότητας και της βιομηχανίας.

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΜΑΣ

Προ ενός έτους η εγκυρη εφημερίδα του ΛΙΒΑΝΟΥ L ORIENT TODAY διερευνησε την αμφιλεγομενη και ενιοτε επικίνδυνη τεχνολογία αναγνωρισης προσωπων και την μεγάλη αξιοποιηση της από τον Ισραηλινο στρατό στον πόλεμο με τη Χαμας

Παραθετουμε παρακατω την πρώτη αναφορα της λιβανικης εφημερίδας η οποία αξιοποιησε και πηγές της εφημερίδας NEW YORK TIMES

” Η στρατιωτική μονάδα πληροφοριών του Ισραήλ χρησιμοποιεί την αναγνώριση προσώπου για να πραγματοποιήσει ευρεία παρακολούθηση και να καταγράψει πρόσωπα Παλαιστινίων χωρίς τη συγκατάθεσή τους, σύμφωνα με  αναφορά των New York Times .

Η αμερικανική εφημερίδα ανέφερε ότι το πρόγραμμα, το οποίο αρχικά προοριζόταν για τον εντοπισμό Ισραηλινών που κρατούνταν όμηροι στη Γάζα, επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα για να «προσδιορίσει πρόσωπα  που σχετίζονται με μαχητικές ομάδες, οδηγώντας περιστασιακά σε εσφαλμένες ταυτοποιήσεις αμάχων».

Ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη πέρσι  σε ένα ισραηλινό στρατιωτικό σημείο ελέγχου στη Γάζα, όταν ο Mosab Abu Toha, ένας Παλαιστίνιος ποιητής, αναγνωρίστηκε από το πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπου, αποσύρθηκε και ανακρίθηκε – παρόλο που δεν είχε καμία σχέση με τη Χαμάς.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με κάμερες αναγνώρισης προσώπου κατά την ανάπτυξη, έχουν χαλαρά κριτήρια για να σταματούν πρόσωπα  στα σημεία ελέγχου. Αυτό το ήδη χαμηλό όριο, σε συνδυασμό με ορισμένες φορές αναξιόπιστες πληροφορίες από πηγές της παλαιστινιακής κοινότητας, οδήγησε στον εσφαλμένο χαρακτηρισμό του Αμπού Τόχα ως πράκτορα της Χαμάς. Ο Αμπού Τόχα είπε στους  NYT ότι υπέμεινε πριν ένα χρόνο  ανάκριση και κακομεταχείριση πριν τελικά αφεθεί ελεύθερος.”

Είναι πλέον ξεκαθαρο πως η χρήση τεχνολογίας  αναγνωρισης προσωπων εγείρει θεμελιώδεις ηθικές ανησυχίες για την ανθρωπότητα , αντικαθιστώντας ουσιαστικά τις ανθρώπινες αποφάσεις για τη ζωή, τη συλληψη ακόμα και  και τον θάνατο με διαδικασίες αισθητήρων, λογισμικού και μηχανών. Η φιλοσοφία και ο προβληματισμος του Ερυθρου Σταυρου εναντι των νέων τεχνολογιων πολέμου δικαιωνεται για ακόμα μια φορα.Είναι κρίσιμο να καθοριστούν έγκαιρα τα διεθνώς συμφωνημένα όρια και στη χρήση των νέων τεχνολογιων αναγνωρισης προσωπων

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Άμυνα

ΗΠΑ: Στέλνουν στο Ισραήλ 20.000 αυτόματα τουφέκια

Πρόκειται για μια πώληση που η διοίκηση του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν καθυστερούσε, λόγω των ανησυχιών ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από εξτρεμιστές Ισραηλινούς εποίκους.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πάνω από 20.000 αμερικανικής κατασκευής αυτόματα τουφέκια πούλησε στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση Τραμπ. Αυτό γνωστοποιήθηκε μέσω ενός εγγράφου που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Πρόκειται για μια πώληση που η διοίκηση του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν καθυστερούσε, λόγω των ανησυχιών ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από εξτρεμιστές Ισραηλινούς εποίκους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε μια γνωστοποίηση στο Κογκρέσο την 6η Μαρτίου σχετικά με την πώληση ύψους 24 εκατομμυρίων δολαρίων των αυτόματων τουφεκιών Colt Carbine, επισημαίνοντας πως ο τελικός χρήστης θα ήταν η ισραηλινή αστυνομία, σύμφωνα με το έγγραφο.

Η πώληση των τουφεκιών είναι μια μικρή συναλλαγή σε σύγκριση με τα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων όπλα τα οποία προμηθεύει η Ουάσινγκτον στο Ισραήλ. Όμως, τράβηξε την προσοχή, όταν η διοίκηση Μπάιντεν καθυστέρησε την αγορά επικαλούμενη ανησυχίες ότι τα όπλα θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια Ισραηλινών εποίκων, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν επιτεθεί σε Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Η διοίκηση Μπάιντεν επέβαλε κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων με την κατηγορία ότι διέπραξαν βιαιοπραγίες στη Δυτική Όχθη, όπου καταγράφεται μια αύξηση στις επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστινίων.

Την πρώτη ημέρα του στον Λευκό Οίκο, την 20η Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε ένα εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο ανακαλούσε τις κυρώσεις σε βάρος εποίκων σε μια ανατροπή της αμερικανικής πολιτικής. Από τότε, η διοίκησή του ενέκρινε την πώληση όπλων αξίας εκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ.

Η ενημέρωση προς το Κογκρέσο της 6ης Μαρτίου αναφέρει πως η αμερικανική κυβέρνηση έλαβε υπόψη της παραμέτρους «πολιτικές, στρατιωτικές, οικονομικές, περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελέγχου των όπλων».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε όταν ερωτήθηκε εάν η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ σχετικά με τη χρήση των όπλων.

Στενοί Δεσμοί

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεσμευόμενος να στηρίξει το Ισραήλ στον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Η κυβέρνησή του έχει προχωρήσει σε αρκετές περιπτώσεις στις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ παρά τα αιτήματα από Δημοκρατικούς βουλευτές οι πωλήσεις να ανασταλούν εωσότου λάβουν περισσότερες πληροφορίες.

Η αμερικανική Γερουσία χθες απέρριψε σθεναρά μια προσπάθεια να μην προχωρήσουν πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ ύψους 8,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων βάσει ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταψηφίζοντας με 82 ψήφους έναντι 15 υπέρ και με 83 ψήφους έναντι 15 υπέρ δύο σχέδια ψηφισμάτων με τα οποία θα αποδοκιμαζόταν η πώληση βομβών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού.

Τα σχέδια ψηφίσματος είχε καταθέσει ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς από το Βερμόντ, ένας ανεξάρτητος που συνεργάζεται με τους Δημοκρατικούς.

Η πώληση τουφεκιών είχε αναβληθεί, καθώς Δημοκρατικοί βουλευτές διαφώνησαν και ζήτησαν πληροφορίες σχετικά με το πώς το Ισραήλ σχεδιάζει να τα χρησιμοποιήσει. Οι επιτροπές του Κογκρέσου είχαν δώσει τελικά το πράσινο φως στην πώληση, όμως η διοίκηση Μπάιντεν δεν προχώρησε το θέμα.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιτάμαρ Μπεν-Γκβιρ, ένα ακροδεξιό μέλος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιβλέπει την ισραηλινή αστυνομική δύναμη. Η εφημερίδα Times of Israel έγραψε τον Νοέμβριο του 2023 ότι το υπουργείο του δίνει «μεγάλη έμφαση στο να εξοπλίσει ομάδες ασφαλείας που συγκροτούνται από πολίτες» την επομένη των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Διαδραστικός πίνακας του ΝΑΤΟ με τις δαπάνες των μελών την τελευταία δεκαετία! Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα;

Η χώρα μας, για χρόνια ήταν μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης, αλλά το 2022 βρέθηκε στην πρώτη θέση των δαπανών, αφήνοντας στη δεύτερη τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε έναν διαδραστικό πίνακα το ΝΑΤΟ έδωσε στη δημοσιότητα τις δαπάνες των μελών του την τελευταία δεκαετία.

Η χώρα μας, για χρόνια ήταν μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης, αλλά το 2022 βρέθηκε στην πρώτη θέση των δαπανών, αφήνοντας στη δεύτερη τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για το 2024 η χώρα μας βρίσκεται στην 5η θέση, και λογικό, γιατί έχουν αυξήσει ραγδαία τις δαπάνες τους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής.

Υπενθυμίζεται πως στις Βρυξέλλες είναι σε εξέλιξη η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με παρόντα και τον Γιώργο Γεραπετρίτη, σε ένα κλίμα αμηχανίας λόγω των συντριπτικών αμερικανικών δασμών.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, καθησύχασε μεν τους Συμμάχους πως οι ΗΠΑ δεν θα φύγουν από το ΝΑΤΟ, έσπευσε ωστόσο να υπενθυμίσει ότι οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να αυξηθούν στο 5%. Για την ώρα στο τραπέζι είναι αύξηση των αμυντικών δαπανών από όλα τα κράτη-μέλη τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ τους. Ο Μαρκ Ρούτε τόνισε ότι ο στόχος θα πρέπει να τεθεί σημαντικά πάνω από το 3% του ΑΕΠ, εκτιμώντας ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν κατανοήσει την αναγκαιότητα αυτή, λόγω της απειλής της Ρωσίας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Κάποιος πρέπει να μάθει στους λήπτες αποφάσεων ότι άλλο είναι η Άμυνα και άλλο η αποτροπή, και πως η θαλάσσια κυριαρχία θέλει ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό

Αν επιτρέψουμε μια περαιτέρω πτώση στη ναυτική ισχύ μας επ’ ωφελεία της ασπίδας του Αχιλλέα, κινδυνεύουμε

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο αντιναύαρχος ε.α. Δημήτρης Τσαϊλάς

Αν επιτρέψουμε μια περαιτέρω πτώση στη ναυτική ισχύ μας επ’ ωφελεία της ασπίδας του Αχιλλέα, κινδυνεύουμε να επαναλάβουμε την εμπειρία των χρόνων του Βυζαντίου που είχε αποδυναμωθεί ο στόλος στηριζόμενοι στην τεχνολογία της εποχής «το υγρό Πυρ».

Από τον 7ο μΧ. αιώνα που οι Άραβες δημιούργησαν ναυτική δύναμη ικανή να επιδιώξουν την κυριαρχία των θαλασσών της Ανατολικής Μεσογείου ανάγκασαν το βυζαντινό ναυτικό να περάσει στην άμυνα. Τον 13ο αιώνα, το Βυζάντιο έχασε σημαντική δύναμη και επιρροή από τις ιταλικές πόλεις και η ελληνική ναυτική ισχύς είχε φτάσει σε ένα πολύ χαμηλό σημείο στην ιστορία της, αν και Έλληνες ναυτικοί συνέχιζαν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο με την εξυπηρέτηση των ξένων πλοίων.

Έτσι κινούμενο παρακμιακά το βυζαντινό ναυτικό, θα φτάσουμε στο 1453 όπου είχε χάσει παντοιοτρόπως την ικανότητά του να διατηρεί ανοικτές γραμμές ανεφοδιασμού της Κωνσταντινούπολης, και αυτό υπήρξε ο κύριος παράγοντας της οθωμανικής νίκης. Βέβαια πολύ πριν από την άλωση της Κωνσταντινούπολης, οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου είχαν εγκλωβιστεί από την ισχύ των ιταλικών δημοκρατιών, της Γένοβα και της Βενετίας. Με το εμπόριο της αυτοκρατορίας κατεστραμμένο ολοσχερώς, δύσκολα θα μπορούσαμε να μιλάμε για μια θαλάσσια ισχύ. Ότι θαλάσσια δραστηριότητα ήταν ακόμα σε ελληνικά χέρια, ήταν τοπικού χαρακτήρα και οικονομικά ασήμαντη.

Λόγω αυτής της πτώσης της βυζαντινής θαλάσσιας ισχύος, οι Βενετοί και οι Οθωμανοί ήταν αυτοί που αξιοποιούσαν ή καλύτερα εκμεταλλευόντουσαν τις δεξιότητες των Ελλήνων ναυτικών και τεχνιτών των παράκτιων περιοχών του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας. Έχοντας χάσει την οικονομική ζωτικότητα της, η Κωνσταντινούπολη δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει τη ναυτική παράδοση της. Εμπόριο και ναυπηγική βιομηχανία είχε πλέον περάσει σε ξένα χέρια.

Κάποιος πρέπει να μάθει στους λήπτες αποφάσεων ότι άλλο είναι η Άμυνα και άλλο η αποτροπή, και πως η θαλάσσια κυριαρχία θέλει ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό!!!

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα2 λεπτά πριν

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και τα νέα ηθικά διλήμματα!

Είναι πλέον ξεκαθαρο πως η χρήση τεχνολογίας  αναγνωρισης προσωπων εγείρει θεμελιώδεις ηθικές ανησυχίες για την ανθρωπότητα , αντικαθιστώντας ουσιαστικά τις...

Αναλύσεις31 λεπτά πριν

Ορθώνουμε φωνή για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Παρέμβαση του πρέσβη ε.τ. Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου στην τηλεόραση της "Ναυτεμπορικής"

Αναλύσεις46 λεπτά πριν

Γιώργος Αϋφαντής: Καφενές η Βουλή για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας!

Ο πολύπειρος Έλληνας διπλωμάτης σχολιάζει και τις συνέπειες από την επιβολή των δασμών Τράμπ, που ισχυροποιούν την θέση του προασπίζοντας...

Οικονομία1 ώρα πριν

Οι δασμοί Τραμπ «τρελαίνουν» την Apple, εκτιμήσεις για εκτόξευση της τιμής των iPhones

Η Apple εμφανίζεται σε αυτή τη φάση ως ένα από τα μεγαλύτερα αν όχι το μεγαλύτερο θύμα της επιβολής των...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Ο Τραμπ ανατίναξε το σύστημα!

Παρέμβαση του Μιχάλη Ψύλου στην τηλεόραση της "Ναυτεμπορικής".

Δημοφιλή