Οικονομία
Πώς θα θωρακιστεί η ελληνική οικονομία απέναντι στην καταιγίδα Τραμπ
Ένα περίγραμμα για το σχέδιο που πρέπει να ακολουθηθεί στην χώρα μας, η οποία δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από τις αλλαγές που είναι σε πλήρη εξέλιξη, έδωσε πρόσφατα σε εκδήλωση του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης.

Οι αγορές «ματώνουν», δισεκατομμύρια ευρώ κάνουν φτερά και κανείς δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως τι διάρκεια θα έχει ο εμπορικός πόλεμος που μόλις ξεκίνησε, θα υπάρξουν τυχόν «αλλαγές» στους δασμούς που επέβαλε ο Ντοναλντ Τράμπ, θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, ποια θα είναι η «απάντηση της Ευρώπης.
Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι πυκνώνουν τα σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία η οποία πλέον φλερτάρει επικίνδυνα με την ύφεση, την άνοδο του πληθωρισμού ενώ ορατός είναι και ο κίνδυνος να φρενάρουν οι επενδύσεις.
Εν μέσω ακραίας αβεβαιότητας και τεκτονικών αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο, το πρωί της Δευτέρας συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή. Στη συνεδρίαση θα εκτιμηθούν η αντίδραση της Αθήνας, η θέση που θα πάρει στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει με στόχο την προστασία και τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας.
Ένα περίγραμμα για το σχέδιο που πρέπει να ακολουθηθεί στην χώρα μας, η οποία δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από τις αλλαγές που είναι σε πλήρη εξέλιξη, έδωσε πρόσφατα σε εκδήλωση του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε σε 7 άξονες:
- Προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων, μεταξύ άλλων, με αναμόρφωση του Θεσμικού Πλαισίου για την προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, περαιτέρω απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με στόχο τη μείωση των διοικητικών βαρών κατά 25% αλλά και περαιτέρω επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.
- Ενίσχυση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, μέσω των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, που συζητείται στη Βουλή, για περαιτέρω ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς, αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνδυασμό με την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη στήριξη ιδιαίτερα της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
- Ενίσχυση της εξωστρέφειας με διείσδυση σε δύο πολύ μεγάλες αγορές, που είναι η Ινδία και η Κίνα.
- Αναβάθμιση υποδομών. Να γίνει η Ελλάδα καθαρός εξαγωγέας ενέργειας και να προχωρήσουν κρίσιμα έργα όπως: η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης, η κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, η αξιοποίηση περιφερειακών λιμανιών, η προώθηση του δικτύου οπτικών ινών.
- Διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας.
- Ανθρώπινο δυναμικό. Η ανεργία έχει μειωθεί στο 8,6% ενώ ενισχύεται η προσπάθεια περαιτέρω μείωση με μαζικά προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων, με έμφαση στην πιστοποίηση των δεξιοτήτων, έτσι ώστε οι πόροι που δαπανώνται να πιάνουν τόπο και στην ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών, των νέων και των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας.
- Δημοσιονομική πολιτική και φορολογία. Συνέχιση στην επίτευξη πρωτογενούς και κανονικού πλεονάσματος και στη δυνατότητα διατήρησης μιας πολιτικής μειώσεων φόρων και απόδοσης κοινωνικού μερίσματος.
Ποιοι μετέχουν στο ΚΥΣΟΙΠ
Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Μιχάλη Αργυρού, μπορεί οι πρώτοι που πλήττονται, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επιβάλλει δασμούς, να είναι οι κεφαλαιαγορές, οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις όμως στη συνέχεια θα επεκταθούν και στη καθημερινότητα των πολιτών. «Οι συνέπειες των δασμών θα γίνουν αισθητές στην οικονομία, στην καθημερινή ζωή του νοικοκυριού σε 12 με 18 μήνες» εκτίμησε ο κ. Αργυρού.
Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής μετέχουν: οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ψηφιακής Πολιτικής.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο στη Βαρσοβία, παρουσία και των ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένων των εξελίξεων.
ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Οικονομία
Η ΕΕ στέλνει αύριο το πρώτο «μήνυμα» στον Τραμπ
Οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ -παρουσία του αρμόδιου Επιτρόπου, Μάρος Σέφκοβιτς – θα προσπαθήσουν να υιοθετήσουν ενιαία προσέγγιση κατά των νέων δασμών από τις ΗΠΑ, αν και δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση

Εκτακτη συνάντηση στο Λουξεμβούργο πραγματοποιούν αύριο οι αρμόδιοι για το εμπόριο υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητήσουν την πρώτη απάντηση της Ευρώπης στη δασμολογική επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές δήλωσαν στη Ναυτεμπορική ότι «οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ -παρουσία του αρμόδιου Επιτρόπου, Μάρος Σέφκοβιτς – θα προσπαθήσουν να υιοθετήσουν ενιαία προσέγγιση κατά των νέων δασμών από τις ΗΠΑ, αν και δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση».
Ο κύριος στόχος της αυριανής συνάντησης είναι να στείλει ένα ενιαίο μήνυμα : την επιθυμία της ΕΕ να διαπραγματευτεί με την Ουάσιγκτον για την κατάργηση των δασμών, τονίζουν οι ίδιες πηγές. Αλλά θα τονιστεί και η προθυμία να ληφθούν αντίμετρα σε περίπτωση αποτυχίας.
«Είναι μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης», τόνισε διπλωμάτης της ΕΕ. «Τα μέτρα δεν πρέπει να είναι πολύ ήπια για να έρθουν οι ΗΠΑ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά ούτε και πολύ σκληρά για να μην υπάρξει κλιμάκωση».
Η Κομισιόν έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα υπάρξουν δύο ξεχωριστές απαντήσεις στον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε η Ουάσιγκτον: Πρώτον, η ΕΕ θα απαντήσει στους δασμούς 25% των Ηνωμένων Πολιτειών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου -μια απόφαση που θα τεθεί σε ισχύ στις 14 Απριλίου, αφού τα κράτη μέλη δώσουν την έγκρισή τους.
Στη συνέχεια, οι Βρυξέλλες θα ανακοινώσουν τα νέα αντίποινα για να ανταποκριθούν στους υπόλοιπους δασμούς του Τραμπ κατά 20% σε όλες τις ευρωπαϊκές εξαγωγές στις ΗΠΑ.
Λίστα μέτρων και «εξαναγκασμός»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συντονίζει την εμπορική πολιτική της ΕΕ, σχεδιάζει να προτείνει στα κράτη της ΕΕ έναν κατάλογο αμερικανικών προϊόντων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόσθετους δασμούς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΕΕ, της οποίας η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ελεύθερο εμπόριο, επιθυμεί να εξασφαλίσει ευρεία υποστήριξη για οποιαδήποτε απάντηση.«Όλοι γνωρίζουν ποια μέτρα υπάρχουν αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποια από αυτά θα χρησιμοποιηθούν».
Μεταξύ των επιλογών που εξετάζουν οι Βρυξέλλες είναι και ο λεγόμενος «μηχανισμός εξαναγκασμού» που εγκρίθηκε το 2023 για να μπορέσει να ανταποκριθεί η ΕΕ σε οικονομικές απειλές από τρίτες δυνάμεις. Το μέτρο αυτό επιτρέπει στην ΕΕ να αναστείλει τις υποχρεώσεις που σχετίζονται με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, πρόσβαση σε δημόσιους διαγωνισμούς ή περιορισμούς στις επενδύσεις και τη χρηματοδότηση. Η υιοθέτησή του απαιτεί βέβαια την έγκριση του 55% των κρατών μελών και θα μπορούσε χτυπήσει εκεί που πονάει περισσότερο τις ΗΠΑ-στον τεχνολογικό τομέα, την ψυχή της Wall Street.
«Πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα σε όλους ότι η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ανοιχτή για τις επιχειρήσεις. Αυτό πρέπει να γίνει πολύ σαφές”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Κάρλος Κόρπο σε φόρουμ στην Ιταλία.
Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας, Ντιρκ Μπέλγιαρτς , δήλωσε ότι «δεν πρέπει να αντιδράσουμε με τεράστιους αντιδασμούς», σύμφωνα με την ολλανδική δημόσια τηλεόραση (NOS).
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφκοβιτς συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Αμερικανό ομόλογό του Χάουαρντ στην Ουάσινγκτον και τόνισε ότι η «η ΕΕ έχει δεσμευτεί για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις», αλλά είναι επίσης έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της»
Διάλογος με την Κίνα
Οι Υπουργοί Εμπριου θα συζητήσουν επίσης τις τρέχουσες εμπορικές σχέσεις με την Κίνα και θα ενημερωθούν σχετικά από τον Επίτροπο Σεφκοβιτς , ο οποίος επισκέφθηκε το Πεκίνο στα τέλη Μαρτίου.
Μετά από συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γουένταο, ο ευρωπαίος Επικεφαλής τόνισε το ενδιαφέρον της ΕΕ να σφυρηλατήσει μια σχέση βασισμένη στο «συμμετρικό άνοιγμα των αγορών».
Επιπλέον, όπως ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου την περασμένη εβδομάδα, οι δύο εταίροι συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις «σύντομα» για να καταλήξουν σε συμφωνία ελάχιστης τιμής για ηλεκτρικά οχήματα από την ασιατική χώρα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι υπουργοί Εμπορίου θα συζητήσουν αύριο για το πώς θα αντιμετωπίσουν το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα -το οποίο το 2024 έφτασε τα 304,5 δισ. ευρώ.
Διεθνή
Η ρωσική αντίδραση στους δασμοίς του Τραμπ
Τι σημαίνουν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για την οικονομία των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της παγκόσμιας οικονομίας

Επιμέλεια: Γιάννης Πεγειώτης
1.Η Ρωσσικη εφημερίδα Vedomosti: Τι σημαίνουν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για την οικονομία των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της παγκόσμιας οικονομίας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τους μεγαλύτερους δασμούς σε όλες σχεδόν τις εισαγωγές των ΗΠΑ τα τελευταία 100 χρόνια. Το βασικό επιτόκιο θα ανέλθει στο 10% και έχουν εισαχθεί αμοιβαίοι δασμοί για ορισμένες χώρες με βάση το εμπορικό έλλειμμα με αυτές. Η νέα δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ έχει γίνει το πιο πολυσυζητημένο θέμα στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης και προκάλεσε μια αντίδραση της αγοράς που μπορεί να προκαλέσει ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις πολυεθνικές εταιρείες. Οι ειδικοί που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Vedomosti είναι επιφυλακτικοί ότι αυτό μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο, να επιταχύνει τον πληθωρισμό σε μεγάλες οικονομίες, ενώ οι ΗΠΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν στασιμότητα και ύφεση.
Οι δασμοί ενδέχεται να επιταχύνουν την αύξηση των τιμών στις ΗΠΑ κατά 2,5% τα επόμενα 2-3 χρόνια, δήλωσε η Alina Poptsova, χρηματιστηριακή αναλύτρια της Alfa-Capital. Βραχυπρόθεσμα, ενώ η αγορά προσαρμόζεται στις νέες πραγματικότητες, η καταναλωτική ζήτηση θα μειωθεί λόγω των αυξήσεων των τιμών ενώ η βιομηχανική παραγωγή θα βρίσκεται υπό πίεση του αυξανόμενου κόστους, πιστεύει η Poptsova.
Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται στις ΗΠΑ, φτάνοντας το 3% μέχρι το τέλος του 2025, πιστεύει η Natalya Milchakova της Freedom Finance Global. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ μπορεί να καταλήξουν με μειωμένο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο θα διευκολύνει την εισροή ξένου νομίσματος και μια μικρή πτώση στα μεγάλα εξωτερικά δάνεια, πρόσθεσε.
Ένας κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος μπορεί να διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού, να ενεργοποιήσει τον πληθωρισμό και να επιδεινώσει τις οικονομικές προοπτικές τόσο για την οικονομία των ΗΠΑ όσο και για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε η Olga Belenkaya, επικεφαλής μακροοικονομική αναλύτρια της Finam.
Αυτή η διαδικασία μπορεί να διευκολύνει τον περαιτέρω κατακερματισμό των αγορών με τη διαμόρφωση των περιφερειακών συνδικάτων και τον μειωμένο ρόλο των ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, πιστεύει η Belenkaya.
Λόγω της αυξημένης απο-παγκοσμιοποίησης και της διακοπής των αλυσίδων εφοδιασμού, τα παγκόσμια έξοδα αυξάνονται και η πιθανότητα ενός νέου κύματος παγκόσμιου πληθωρισμού αυξάνεται, δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Sovcombank Mikhail Vasilyev. Δεν αποκλείει ότι αυτό θα περιορίσει τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες στη μείωση των επιτοκίων για τη στήριξη των οικονομιών.
Η Ρωσία μπορεί να αντιμετωπίσει τον δευτερεύοντα αντίκτυπο των δασμών εάν η πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας επηρεάσει τη ζήτηση για ενεργειακούς πόρους και μέταλλα, σημείωσε η Poptsova. Σύμφωνα με αυτήν, η πτώση των παγκόσμιων τιμών των πρώτων υλών θα επηρεάσει αρνητικά τα έσοδα από τις εξαγωγές και το ρούβλι.
Ο Βασίλιεφ συμφωνεί ότι οι νέοι δασμοί θα επηρεάσουν κυρίως τη Ρωσία μέσω των τιμών στις πρώτες ύλες. Οι χαμηλότερες εισροές νομισμάτων από τις εξαγωγές αποδυναμώνουν το ρούβλι, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερο πληθωρισμό και υψηλότερο βασικό επιτόκιο, πρόσθεσε.
Η Ρωσία θα επωφεληθεί από το γεγονός ότι η Κίνα, που χτυπήθηκε από τους υψηλότερους δασμούς, μπορεί να μειώσει σημαντικά τις εξαγωγές πολλών αγαθών στις ΗΠΑ και να ανακατευθύνει τις ροές εμπορευμάτων της στη ρωσική αγορά, πιστεύει η Milchakova. Πιστεύει επίσης ότι, μετά την επιβολή υψηλότερων δασμών από τις ΗΠΑ στην Κίνα και την Ινδία, οι χώρες BRICS ενδέχεται να αυξήσουν σημαντικά το εμπόριο μεταξύ τους. Ωστόσο, οι νέοι δασμοί θα προκαλέσουν επίσης υψηλότερες τιμές για τα εισαγόμενα εξαρτήματα και ανταλλακτικά και θα επιβραδύνουν την πτώση του πληθωρισμού στη Ρωσία, προειδοποίησε ο ειδικός.
2.ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ ΤΑΣΣ
Οι νέοι δασμοί του Τραμπ ανοίγουν το δρόμο για μια νέα παγκόσμια τάξη, λέει κορυφαίος νομοθέτης της ΕΕ
Σε συνέντευξή του στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke, επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση Τραμπ θέτει υπό αμφισβήτηση θεμελιώδη πράγματα χωρίς κανένα λόγο».
ΒΕΡΟΛΙΝΟ, 5 Απριλίου. /TASS/. Η ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για νέους δασμούς καθιστά δυνατό να μιλήσουμε για μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων, δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και επικεφαλής της παράταξής του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σε συνέντευξή του στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke, επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση Τραμπ θέτει υπό αμφισβήτηση θεμελιώδη πράγματα χωρίς κανένα λόγο». “Φοβάμαι ότι η παλιά Αμερική δεν θα επιστρέψει. Τώρα ζούμε σε μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων”, πρόσθεσε ο Βέμπερ.
Στις 2 Απριλίου, ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς σε εισαγωγές από 185 χώρες και εδάφη. Επιπλέον, η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε δασμούς 25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα από τις 3 Απριλίου. Ο Τραμπ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της οικονομικής κατάστασης στις ΗΠΑ.
3.Η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες υποχωρούν καθώς η Κίνα αντεπιτίθεται με δασμούς
Η Wall Street Journal γράφει ότι τις τελευταίες δύο ημέρες, από την εισαγωγή νέων δασμών από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το αμερικανικό χρηματιστήριο έχει χάσει 6,4 τρισ.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ,. Οι κύριες χρηματιστηριακές τιμές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχασαν περισσότερο από 5% την Παρασκευή μετά την ανταπόκριση της Κίνας με νέους δασμούς 34% σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 10 Απριλίου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της πλατφόρμας συναλλαγών.
Ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε κατά 2.231,07 μονάδες (5,5%) στις 38.314,86 μονάδες στο τέλος της συνεδρίασης. Ο δείκτης S&P 500 έχασε 322,44 μονάδες (5,97%), υποχωρώντας στις 5.074,08 μονάδες. Ο δείκτης ηλεκτρονικών συναλλαγών Nasdaq υποχώρησε κατά 962,82 μονάδες (5,82%) στις 15.587,79 μονάδες.
Η Wall Street Journal γράφει ότι τις τελευταίες δύο ημέρες, από την εισαγωγή νέων δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το αμερικανικό χρηματιστήριο έχασε 6,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η Επιτροπή Δασμών του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας δήλωσε ότι θα επιβάλει δασμούς πέρα από τους υπάρχοντες ως απάντηση στη δασμολογική πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 688,28 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2024 με τις εξαγωγές των ΗΠΑ να ανέρχονται σε 163,62 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν τρεις φορές λιγότερες από αυτές της Κίνας. Η Κίνα εισάγει γεωργικά προϊόντα, μικροτσίπ, εξοπλισμό κατασκευής μηχανών, υδρογονάνθρακες και μέταλλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αγοράζουν smartphone, υπολογιστές, μπαταρίες ιόντων λιθίου, πλαστικά προϊόντα, οικιακές συσκευές, παπούτσια, παιδικά παιχνίδια και άλλα από την Κίνα.
Στις 2 Απριλίου, ο Τραμπ όρισε ελάχιστο συντελεστή εισαγωγικών δασμών στο 10%. Επέβαλε ατομικούς δασμούς σε μεμονωμένα κράτη. Οι εισαγωγικοί δασμοί στα κινεζικά προϊόντα ανέρχονται στο 34%.
4.ΤΑ ΡΩΣΣΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
Πτώση των ρωσικών χρηματιστηριακών δεικτών την Παρασκευή — στοιχεία της αγοράς
Ο δείκτης MOEX Ρωσίας έχασε 2,71% στις 2.781,97 μονάδες, ενώ ο δείκτης RTS υποχώρησε κατά 2,59% στις 1.039,88 μονάδες.
Το ρωσικό χρηματιστήριο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής με πτωτική τάση των δεικτών, σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου της Μόσχας.
Ο δείκτης MOEX Ρωσίας έχασε 2,71% στις 2.781,97 μονάδες. Ο δείκτης RTS υποχώρησε κατά 2,59% στις 1.039,88 μονάδες. Η πτωτική τάση παρατηρείται κατά τη διάρκεια δεκατριών συνεχόμενων ημερών διαπραγμάτευσης. Η ισοτιμία του γιουάν αυξήθηκε κατά δεκατέσσερα καπίκια στα 11,168 ρούβλια.
“Ο Δείκτης MOEX Ρωσίας τελείωσε την Παρασκευή στο κόκκινο, ακριβώς όπως δώδεκα συνεδριάσεις πριν, παρεμπιπτόντως. Το σημείο αναφοράς έπεσε κάτω από τις 2.800 μονάδες. Υπάρχουν ακόμη λίγα νέα από τη γεωπολιτική πρώτη γραμμή. Η αβεβαιότητα στα πρόθυρα του Σαββατοκύριακου συνέβαλε στην επιταχυνόμενη πτώση πιο κοντά στο βράδυ της Παρασκευής”, δήλωσε ο Alexander Shepelev από την BCS Investment.
Η BCS Investment World προβλέπει ότι ο δείκτης MOEX Ρωσίας θα είναι μεταξύ 2.750-2.900 μονάδων τη Δευτέρα. Η Freedom Finance Global πιστεύει ότι ο δείκτης MOEX Ρωσίας θα κινηθεί εντός του διαδρόμου των 2.700 – 2.800 μονάδων.
Οικονομία
New York Times: Ο Μασκ διαφοροποιείται από τον Τραμπ
Ο Ελον Μασκ ελπίζει η Ευρώπη και οι ΗΠΑ να κινηθούν σε μια αμοιβαία σχέση μηδενικών δασμών και σε μία ελεύθερη ζώνη εμπορίου.

Ο δισεκατομμυριούχος σύμβουλος της κυβέρνησης Τραμπ φάνηκε να διαφοροποιείται από τον Πρόεδρο σε μια τηλεδιάσκεψη με το ιταλικό ακροδεξιό κόμμα του Ματέο Σαλβίνι
Μόλις τρεις ημέρες αφότου ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε σαρωτικούς δασμούς, συμπεριλαμβανομένου του δασμού 20% σε αγαθά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Έλον Μασκ δήλωσε το Σάββατο ότι ελπίζει ότι η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κινηθούν «σε μια αμοιβαία σχέση μηδενικών δασμών, δημιουργώντας ουσιαστικά μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών».
Ο Ελον Μασκ έκανε τις παρατηρήσεις αυτές κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με το ακροδεξιό κόμμα Λέγκα της Ιταλίας στη Φλωρεντία. Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν αφού ο τεχνολογικός δισεκατομμυριούχος και έμπιστος του Προέδρου είχε μείνει σε μεγάλο βαθμό σιωπηλός σχετικά με τους δασμούς.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, ο Ελον Μασκ είχε πει ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν «καθόλου δασμοί» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.
Ο Ελον Μασκ είπε επίσης ότι ελπίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα μπορούσαν να «καθιερώσουν μια πολύ στενή συνεργασία», μια δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με την περιφρόνηση που έδειξαν τα μέλη της διοίκησης Τραμπ για την Ευρώπη και τις δηλώσεις του ίδιου του Τραμπ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε για να «κλέψει» την Αμερική. Πρόσθεσε ότι θα ήθελε να υπήρχε «περισσότερη ελευθερία των ανθρώπων να μετακινούνται μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής».
-
Αναλύσεις2 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Πολιτική1 ημέρα πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)