Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Τι σημαίνει η αμερικανική ανάμειξη στο Σκοπιανό; Γιατί στράφηκαν στο Μαξίμου και όχι στα Σκόπια;

Δημοσιεύτηκε

στις


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Η ξαφνική παρέμβαση του Λευκού Οίκου στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό έχει ιδιαίτερη σημασία. Για άλλους ήταν αναμενόμενη. Άλλοι νόμιζαν πως οι Αμερικανοί μας είχαν «ξεχάσει»…
Το τηλεφώνημα του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαικ Πενς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ξύπνησε πολλούς. Οι βετεράνοι θυμήθηκαν τις ανάρμοστες παρεμβάσεις του τότε προέδρου Τζόρτζ Μπους του τζούνιορ και τους αντιπροέδρου του στο Κυπριακό όταν με εκβιαστικό τρόπο προσπάθησαν να εκμαιεύσουν το «ναι» για το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν από τον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο. Εισέπραξαν ένα μεγάλο «όχι» και ήταν όλο δικό τους.

Μας …υποσχέθηκαν τότε ότι «θα πέφτουν κεραμίδια στα κεφάλια μας», αλλά εκεί είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Όρθια και ζωντανή.

Οι Αμερικανοί κινητοποιήθηκαν επειδή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες τους ενημέρωσε ότι βρισκόμαστε σε ακτίνα συμφωνίας στο Σκοπιανό, θεωρώντας ότι η σκοπιανή πρόταση για την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» έγινε αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας έθεσε στον Σκοπιανό ομόλογό του τις «κόκκινες γραμμές» αλλά αυτός δεν θέλησε να καταλάβει. Έπαιξε το παιγνίδι της διαρροής εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού, αναγκάζοντάς τον να απορρίψει την πρόταση.

Οι αντιδράσεις στην Ελλάδα, μόλις έγινε γνωστή η πρόταση μέσω της διαρροής, ήταν έντονες και σε μερικές περιπτώσεις εκρηκτικές. Ο κ. Τσίπρας ήταν υποχρεωμένος πια να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό λέγοντας το δικό του όχι. Πρέπει να επιμείνει και να μην κάνει πίσω. Ο κ. Ζόραν Ζάεφ φέρθηκε σκάρτα και επιχείρησε να εκβιάσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Έτσι έχουν τα πράγματα. Και είναι πολύ απλά, και δεν χρειάζονται περαιτέρω αναλύσεις

. Ο κ. Τσίπρας μέσω ανακοίνωσης του Μαξίμου επανέφερε και το θέμα της αλλαγής του σκοπιανού Συντάγματος.Και εδώ είναι το «ζουμί» της υπόθεσης.

Αδιέξοδο στο Σκοπιανό: Επιστροφή ολοταχώς στις πέντε προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς

«Τέλος επισημαίνουμε ξανά -αναφέρει η ανακοίνωση- ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση”.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τονίσει στους Αμερικανούς και στους άλλους «ανησυχούντες» για την τύχη των Σκοπίων ότι δεν μπορεί να χαρίσει το όνομα της Μακεδονίας, και επιπλέον ότι το πρόβλημα του αλυτρωτισμού είναι εξαιρετικά σοβαρό. Ο κ. Ζάεφ προσπερνά αυτό το σημαντικό ζήτημα με τη δικαιολογία ότι δεν μπορεί να περάσει από το Κοινοβούλιο τις αλλαγές που απαιτούνται στο Σύνταγμα. Και επειδή λέει ότι δεν μπορεί ζητά από τον κ. Τσίπρα να πληρώσει το βαρύ τίμημα.

Γιατί όμως παρενέβησαν ξαφνικά οι Αμερικανοί; Λανθασμένα πιστεύουν ότι αυξάνεται η επιρροή της Ρωσίας στα Βαλκάνια. Η αλήθεια είναι ότι είναι έντονο το φιλορωσικό στοιχείο στα Σκόπια, αλλά ξεχνούν ότι ο κ. Ζάεφ αποτελεί τον πιο φιλοαμερικανό ηγέτη της περιοχής. Αυτός είναι ο πρωθυπουργός και δεν υπάρχει στον ορίζοντα απειλή για την πρωθυπουργία του. Η Ρωσία, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, δεν έχει καν προσβάσεις στη Βαλκανική, ούτε καν στη Σερβία, η οποία παραδοσιακά τηρούσε μία πολύ φιλική στάση προς τη Μόσχα.

Θεωρούν, λοιπόν, οι Αμερικανοί ότι αν τα Σκόπια ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα μειωθεί η ρωσική διείσδυση. Όμως, δεν μπορούν να πιέζουν την Ελλάδα, η οποία είναι το θύμα της υπόθεσης. Πρέπει να στραφούν στα Σκόπια και μόνο σ’ αυτά. Για να επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας και να ενταχθεί η πΓΔΜ στη Δυτική Συμμαχία, πρέπει να υποχωρήσει ο κ. Ζάεφ. Η Ελλάδα ήδη έχει κάνει οδυνηρές υποχωρήσεις και δεν έχει καμία δυνατότητα να προσφέρει οτιδήποτε άλλο στο διαπραγματευτικό τραπέζι.

Εάν ο Λευκός Οίκος επιθυμεί πραγματικά λύση του Σκοπιανού και ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ ξέρει που να απευθυνθεί. Το γεγονός ότι επέλεξαν οι Αμερικανοί να τηλεφωνήσουν πρώτα στην Αθήνα δεν είναι καλός οιωνός.

Οι εθνικιστές, που σταματούν τον συμβιβασμό βρίσκονται στα Σκόπια, όχι στο Μέγαρο Μαξίμου… Αυτό πρέπει να καταλάβουν οι σύμμαχοι και φίλοι μας Αμερικανοί. Διαφορετικά οι παρεμβάσεις τους θα πέσουν στο κενό και θα ξυπνήσουν στον ελληνικό λαό δυσάρεστα αισθήματα…

https://hellasjournal.com

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή