Ακολουθήστε μας

Σκανδιναβικές χώρες

Τρομοκρατική επίθεση στη Στοκχόλμη: Όλα τα στοιχεία

Δημοσιεύτηκε

στις

Τρομοκρατική επίθεση στη Στοκχόλμη: Όλα τα στοιχεία

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η Στοκχόλμη καθώς οι έρευνες για την τρομοκρατική επίθεση συνεχίζονται, ενώ παράλληλα οι αρχές εξετάζουν αν υπάρχουν άλλοι εν δυνάμει δράστες που σχεδιάζουν να κινηθούν είτε συντονισμένα είτε αυτόνομα, πρακτική που είναι συνήθης τόσο για τις αρχές όσο και για τους τρομοκράτες. Η αστυνομία της Σουηδίας έχει συλλάβει έναν άνδρα στο βόρειο τμήμα της Στοκχόλμης και φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που διαπράχθηκε νωρίτερα στην πρωτεύουσα της Σουηδίας.

Η υπόθεση έχει πολλές ομοιότητες με την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου και με τη Νίκαια της Γαλλίας, ωστόσο είχε λιγότερα θύματα αν και η προσπάθεια του οδηγού ήταν για τη μεγιστοποίηση των απωλειών.
Οι δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται επί ποδός, σε μια χώρα που οι κάτοικοι έχουν γνώση τέτοιων καταστάσεων και μεγάλο ιστορικό αν και δεν έχουν θρηνήσει αντίστοιχα πολλά θύματα.
Οι κάτοικοι παροτρύνονται από τις Αρχές να παραμένουν μακριά από το κέντρο της Στοκχόλμης, ει δυνατόν στα σπίτια τους, ενώ αρκετοί έχουν δηλώσει πρόθυμοι να φιλοξενήσουν όσους δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα δικά τους, αφού μεγάλο μέρος του μετρό και του σιδηροδρομικού δικτύου έχουν κλείσει ευθύς μετά την εκδήλωση της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης.
Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια ειδικά γύρω από κυβερνητικά κτίρια, το παλάτι, τη βουλή. Το κέντρο βρίσκεται υπό αστυνομικό κλοιό. Οι δρόμοι της πόλης είναι άδειοι. Τρένα, μετρό και λεωφορεία σταμάτησαν να λειτουργούν αλλά στις 19.30 τοπική ώρα άρχισαν να κυλούν και πάλι οι συρμοί του μετρό, με τους πιο κεντρικούς σταθμούς να παραμένουν κλειστοί. Έκτακτα μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται στα αεροδρόμια της χώρας.

Υπουργοί μεταφέρθηκαν από το κυβερνητικό μέγαρο σε ασφαλείς χώρους. Βουλευτές είχαν εγκλωβιστεί στο κοινοβούλιο που έκλεισε τις πόρτες του. Εργαζόμενοι σε καταστήματα και γραφεία κοντά στο σημείο της επίθεσης εγκλωβίστηκαν εκεί και άρχισαν να αποχωρούν σταδιακά αργά το απόγευμα υπό αστυνομική συνοδεία. Ο Δήμος Στοκχόλμης διέθεσε αίθουσες για να φιλοξενηθούν εκεί όσοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους λόγω ακινητοποίησης των συγκοινωνιών. Η αστυνομία καλεί τον κόσμο να παραμείνει σε κλειστούς χώρους και να μην κυκλοφορεί στους δρόμους, που μένουν ασυνήθιστα άδειοι.
Όλα τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας τέθηκαν σε επιφυλακή.

Η αστυνομία εξακολουθεί να μην επιβεβαιώνει τον ακριβή αριθμό των νεκρών και τραυματιών, ενώ τα ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες για τουλάχιστον 3 έως 5 νεκρούς και 8 σοβαρά τραυματίες. Ο πρωθυπουργός πάντως μίλησε για 2 νεκρούς. Η ταυτοποίηση των θυμάτων δεν έχει ολοκληρωθεί από αστυνομικής πλευράς ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ τους.
Η επίθεση
Περίπου στις τέσσερις το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) στον πλέον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Στοκχόλμης τον Drottniggatan, βρίσκονταν εκατοντάδες πολίτες, όταν ένα φορτηγό ανέπτυξε ταχύτητα, μπήκε ανάποδα στον πεζόδρομο, παρέσυρε άγνωστο αριθμό πεζών πριν καταλήξει και να «καρφωθεί» σε ένα πολυκατάστημα.
Οι περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων μιλούν για σκηνές τρόμου, με ανθρώπους να κείτονται νεκροί, άλλους να ουρλιάζουν, ενώ πυκνός καπνός επιβάρυνε περαιτέρω την ήδη αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ο οδηγός του φορτηγού και δράστης της επίθεσης κατάφερε να διαφύγει. Όπως έγινε γνωστό, το φορτηγό είχε κλαπεί νωρίτερα σήμερα το πρωί και ανήκει σε ζυθοποιϊα.
Η κινητοποίηση των υπηρεσιών ασφαλείας, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, των ασθενοφόρων ήταν άμεση. Άγνωστος αριθμός τραυματιών μεταφέρθηκε άμεσα από το σημείο της επίθεσης, ενώ η αστυνομία φρόντισε για την ομαλή εκκένωση της περιοχής.

Video

Τραγωδία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: H ιστορία με τον Interconnector δεν είχε ξεκινήσει καλά. Είχε ξεκινήσει εκ του πονηρού μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, όπως διάφορα καπέλα. Γιατί και στην Κύπρο υπάρχουν δύο τάσεις.

Η πρώτη έχει σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση που υποστηρίζει την πραγματοποίηση του έργου και η άλλη τάση που έχει σχέση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου που υποστηρίζει άλλα συμφέροντα για εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Απ’ ότι αποδεικνύεται, κάτι υπάρχει λάθος. Για άλλη μια φορά οι πολιτικές μας ηγεσίες αποδείχτηκαν μικρότερες από ένα τόσο μεγάλο έργο επωφελία του Ελληνισμού.

Είναι κρίμα. Οι κυβερνήσεις μας αποδεικνύονται για μια ακόμα φορά κατώτερες των περιστάσεων. Η τραγωδία είναι, ότι ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Κύπρο δεν έχουν αντιπολίτευση για να μιλήσει για όλα αυτά τα θέματα. Εγώ λοιπόν δεν πιστεύω, ότι δεν είναι σκόπιμο όλο αυτό που προκύπτει με το έργο, αλλά γίνεται από ανικανότητα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ευρωπαϊκή Ένωση

Γιατί η Σκανδιναβία ετοιμάζεται για πόλεμο (με φόντο την Αρκτική)

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Ρωσία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο νέος οξύτατος ανταγωνισμός συμφερόντων στην Αρκτική, καθώς λιώνουν οι πάγοι

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022, σημειώνει το Foreign Policy, ένα τέτοιο ερώτημα θα ήταν πραγματικά αδιανόητο για μία χώρα που επί 75 έτη τηρούσε μία πολύ προσεχτική στάση ουδετερότηρας, σε σχέση με το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία. Η άμυνα πολύ απλά δεν ήταν προτεραιότητα. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που το 2012 ο τότε αρχηγός του στρατού, Sverker Goranson, είχε προειδοποιήσει ότι, σε περίπτωση επίθεσης, «η Σουηδία μπορεί να επιβιώσει μόνο για μια εβδομάδα». Η προειδοποίηση ήταν τρομακτική. Αλλά και το σενάριο της επίθεσης φάνταζε τότε απίθανο.

Στο πρόσφατο Συνέδριο Κοινωνίας και Άμυνας στο Σάλεν, ωστόσο, όλοι κατέστησαν σαφές πως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson προέτρεψε μάλιστα τους πολίτες του να προετοιμαστούν για να αμυνθούν «με τα όπλα στα χέρια και τις ζωές μας στην πρώτη γραμμή».

Για τους Σκανδιναβούς γείτονες της Ρωσίας, η πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία έδωσε απότομο τέλος στο καθεστώς ουδετερότητας. Πέρυσι, η Φινλανδία έγινε το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ, με τη Σουηδία πιθανότατα να ακολουθήσει σύντομα, εν αναμονή και της τελικής έγκρισης από την Ουγγαρία. Και τούτο γιατί ξαφνικά, η ουδετερότητα άρχισε να μοιάζει πολύ περισσότερο με ευπάθεια. Στη Φινλανδία τον Δεκέμβριο του 2021, το 51 τοις εκατό των πολιτών αντιτασσόταν στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Σήμερα, το 78 τοις εκατό υποστηρίζει τη συμμετοχή. Με αυτή τη συμμαχία έρχεται και η υπόσχεση της στρατιωτικής ισχύος των ΗΠΑ.

Οι πάγοι λιώνουν, οι αδυναμίες αναδύονται

Αυτές οι νέες συμμαχίες του βορρά αλλάζουν τη γεωπολιτική ισορροπία ισχύος, εξηγεί το FP, με τα έθνη της Αρκτικής που είναι μέλη του ΝΑΤΟ να είναι επτά. Και, καθώς το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική ανοίγει νέους πόρους και διαδρομές για τον παγκόσμιο οικονομικό ανταγωνισμό, εκθέτει επίσης στο φως νέα αμυντικά τρωτά σημεία.

Σήμερα, καθώς η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ σπρώχνουν τη Ρωσία σε μια γωνία, οι παγκόσμιοι ηγέτες —μαζί με τους ίδιους τους Σκανδιναβούς— στρέφουν όλο και περισσότερο το βλέμμα με ανησυχία προς τον Βορρά. Ρωτούν: Πόσο πιθανή είναι η κλιμάκωση σε ψυχρότερα κλίματα;

«Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός και η στρατιωτικοποίηση στην περιοχή της Αρκτικής… είναι ανησυχητικός», παραδέχθηκε ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, σε μια ομιλία του Οκτωβρίου 2023 στη Συνέλευση του Αρκτικού Κύκλου στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για στρατιωτικές συγκρούσεις που προκύπτουν στην Αρκτική», προειδοποίησε.

Η εποχή των κοινών συμφερόντων τελείωσε

Τις τελευταίες δεκαετίες, εξηγεί το FP, οι διμερείς και διεθνείς συμφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και άλλων κρατών της Αρκτικής έδωσαν έμφαση στα κοινά συμφέροντα της ασφάλειας, των επιστημονικών ανακαλύψεων ή και των οικονομικών εκμεταλλεύσεων. Αλλά μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτές οι συμφωνίες γρήγορα κατέρρευσαν.

Τον Μάρτιο του 2022, το Αρκτικό Συμβούλιο, ένα φόρουμ μεταξύ των οκτώ αρκτικών κρατών, ανέστειλε τις συνομιλίες. (Τον Μάιο του 2023, επαναλήφθησαν κάποιες συνομιλίες, αλλά δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει η συμμετοχή της Ρωσίας.) Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Ρωσία εγκατέλειψε το μικρότερο Ευρω-Αρκτικό Συμβούλιο του Μπάρεντς με τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία – λέγοντας ότι τα σκανδιναβικά κράτη ευθύνονταν για «παράλυση» της συμφωνία.

Η «αρκτική εξαίρεση» ήταν… μύθος

Τον Φεβρουάριο του 2023, η Ρωσία τροποποίησε την πολιτική της για την Αρκτική, δίνοντας έμφαση σε νέες συμμαχίες με άλλα κράτη των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) και ιδιαίτερα με την Κίνα. Εκείνο τον μήνα, ανέστειλε επίσης τη συμμετοχή στο New START, την τελευταία συμφωνία ελέγχου πυρηνικών όπλων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

«Υπήρχε αυτή η μεταψυχροπολεμική πολιτική ιδέα της «αρκτικής εξαίρεσης», δηλαδή ότι ο Βορράς εξαιρείται από τις εξελίξεις στην παγκόσμια πολιτική», είπε ο Ράσμους Μπέρτελσεν, «Το πρόβλημα είναι ότι δεν ίσχυε ποτέ».

Το 2007, η ομιλία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου απέρριψε σθεναρά μια παγκόσμια τάξη σταθερότητας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Την ίδια χρονιά, η Ρωσία εξαπέλυσε την πρώτη της κυβερνοεπίθεση στην Εσθονία και έκανε μια τολμηρή εδαφική διεκδίκηση της Αρκτικής, τοποθετώντας μια ρωσική σημαία στον βυθό της θάλασσας κάτω από τον Βόρειο Πόλο.

Ο βόρειος στόλος της Ρωσίας

Από το 2014, τη χρονιά που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, η Ρωσία έχει αναπτύξει σταθερά έναν βόρειο στόλο πυρηνικών υποβρυχίων, πλοίων επιφανείας, πυραυλικών εγκαταστάσεων, εναέριων στόλων και σταθμών ραντάρ. Σήμερα, η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της Ρωσίας βρίσκεται στη χερσόνησο Κόλα, η οποία συνορεύει με τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, όπου δοκιμάζει επίσης νέους υπερηχητικούς πυραύλους και ένα πυρηνικό drone τορπίλης. Αν και περίπου το 80 τοις εκατό των βόρειων χερσαίων δυνάμεων της Ρωσίας αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία, οι αεροπορικές και θαλάσσιες δυνάμεις της παραμένουν άθικτες.

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι σκανδιναβικές χώρες υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας σε ΕΕ – ΝΑΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Dado Ruvic/Illustrations/File Photo

Η Ουκρανία το κύριο θέμα της συνόδου κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η Ουκρανία θα είναι το κύριο θέμα της συνόδου κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα διεξαχθεί στο Ρέικιαβικ, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ισλανδίας.

Στο πλευρό της Ουκρανίας τάσσονται οι σκανδιναβικές χώρες στις προσπάθειές της να γίνει ενδεχομένως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τους ηγέτες της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Δανίας και της Ισλανδίας σε κοινή ανακοίνωσή τους με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι σκανδιναβικές χώρες θα συνεχίσουν την πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική τους υποστήριξη για όσο χρόνο χρειαστεί», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

Η πρωθυπουργός της Δανίας δήλωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται τώρα στην υποστήριξή μας, όχι στο μέλλον. Τα μαχητικά αεροσκάφη εξακολουθούν να είναι ένα θέμα το οποίο συζητάμε με τους συμμάχους. Από την πλευρά της Δανίας, δεν έχει ακόμη κλείσει το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών, τόνισε.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός δήλωσε απευθυνόμενος στο Ουκρανό πρόεδρο «Το θεωρώ μια ένδειξη ελπίδας ότι βρίσκεστε τώρα σε σκανδιναβικό έδαφος».

Ο πόλεμος αυτός πρέπει να τελειώσει και ο επιτιθέμενος πρέπει να βάλει τέλος σε αυτόν, υπογράμμισε.

Χαιρετίζω τα σημαντικά βήματα που λαμβάνει η ΕΕ για να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυρομαχικά. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, δήλωσε από την πλευρά του ο Σουηδός πρωθυπουργός.

Η Ουκρανία θα είναι το κύριο θέμα της συνόδου κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα διεξαχθεί στο Ρέικιαβικ, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ισλανδίας.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο δήλωσε ότι «το θέμα της συνόδου κορυφής είναι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, οι σκανδιναβικές χώρες συνεχίζουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, τη σχέση της Ουκρανίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και την πρωτοβουλία της Ουκρανίας για μια δίκαιη ειρήνη».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή