Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Οι Γάλλοι συνδέουν την βόμβα στον Σόιμπλε με το τρομο-δέμα στο ΔΝΤ

Δημοσιεύτηκε

στις

Τραυματίστηκε ελαφρά μία υπάλληλος

 
Οι γαλλικές αρχές φαίνονται να συνδέουν τον εκρηκτικό μηχανισμό που εστάλη στα γραφεία του Ταμείου στο Παρίσι, με αυτόν που εστάλη χθες στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και για τον οποίο την ευθύνη ανέλαβαν σήμερα οι Πυρήνες της Φωτιάς – Αναμονή για την ανάληψη ευθύνης
Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΔΝΤ ήταν ο στόχος της επιστολής-βόμβας, που εξερράγη στο Παρίσι. 
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η βόμβα προοριζόταν για τον Τζέφρι Φρανκς, έναν βετεράνο εργαζόμενο του Ταμείου. Ο Φρανκς εδώ και 24 χρόνια εργάζεται για τον Οργανισμό και τον Μάρτιο του 2015 ανέλαβε την διεύθυνση του Ευρωπαϊκού Γραφείου, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Ταμείου. 
Στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ αναφέρεται ότι, κατά καιρούς, ο Φρανκς είχε αναλάβει διάφορες αποστολές ως εργαζόμενος για την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. 


Από την έκρηξη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τραυματίστηκε ελαφρά μία υπάλληλος, η οποία ήταν εκείνη που πήγε να ανοίξει το δέμα. Μάλιστα, από την έκρηξη επηρεάστηκε και η ακοή της, ωστόσο η ζωή της δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.


Καθώς φαίνεται, από τα πρώτα στοιχεία των ερευνών, οι γαλλικές αρχές πιστεύουν ότι υπάρχει σύνδεση του πακέτου-βόμβα που εστάλη στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με το πακέτο-βόμβα που έφτασε χθες στα γραφεία του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, έχοντας ως στόχο τον ίδιο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


Ως γνωστόν, την ευθύνη για το πακέτο-βόμβα προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ανέλαβε η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γαλλικές αρχές έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Ελληνική Αστυνομία και φέρονται μάλιστα να έστειλαν και δύο φωτογραφίες του πακέτου, με σκοπό να διερευνήσουν εάν υπάρχει σχέση ανάμεσα στο χτύπημα στα γραφεία του ΔΝΤ και στο πακέτο-βόμβα που εστάλη στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.


Όπως έγινε γνωστό, οι φωτογραφίες δείχνουν το δωμάτιο στο οποίο εξερράγη ο παγιδευμένος φάκελος, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό μίας διοικητικής υπαλλήλου του ΔΝΤ, στα χέρια και στο πρόσωπο.


Στις φωτογραφίες φαίνονται σκορπισμένα έγγραφα στον χώρο της έκρηξης και μια μικρή αναστάτωση, αλλά δεν υπάρχει ο φάκελος, ο οποίος έχει διαλυθεί και δεν φαίνεται από πού έχει σταλεί.


Η γαλλική αστυνομία -και πιο συγκεκριμένα ο επικεφαλής της, Μισέλ Καντό- παρομοιάζει τον εκρηκτικό μηχανισμό ως ένα «μεγάλο πυροτέχνημα».


Μέχρι στιγμής, πάντως, κανείς δεν βγαίνει να πει επισήμως από πού προήλθε το πακέτο και αν συνδέεται με αυτό που εστάλη στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. Καθώς φαίνεται, και σε αυτήν την περίπτωση, το μυστήριο θα λυθεί με μια ανάληψη ευθύνης -κατά τις εκτιμήσεις των Αρχών- από αυτούς που έστειλαν το εκρηκτικό δέμα στα γραφεία του Ταμείου στην γαλλική πρωτεύουσα.

Έκρηξη παγιδευμένου δέματος στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ καταδίκασε την έκρηξη στα γραφεία του Παρισιού κάνοντας λόγο για «δειλή πράξη βίας». «Καταδικάζω αυτή την άνανδρη πράξη βίας και επαναβεβαιώνω την αποφασιστικότητα του ΔΝΤ να συνεχίσει το έργο του», υπογράμμισε η ίδια. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τις γαλλικές αρχές να διερευνήσουν το περιστατικό και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού μας». 

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε «επίθεση» την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι.


Γάλλος αξιωματούχος της αστυνομίας που έκανε ενημέρωση στου δημοσιογράφους έξω από τα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι έκανε λόγο για μια τραυματισμένη γραμματέα στα χέρια και το πρόσωπο.


Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξαν απειλητικά τηλεφωνήματα αλλά δεν σχετίζονται με τη σημερινή έκρηξη. Όπως είπε, ο φάκελος και τα υπολείμματά του πλέον θα εξεταστούν από τους ειδικούς.


Το γραφείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) βρίσκεται στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού, Σύμφωνα με πληροφορίες, το κτίριο δεν έχει υποστεί ζημιές.


Σύμφωνα με το δίκτυο BFMTV, που επικαλείται την αστυνομία του Παρισιού, αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή της Παγκόσμιας Τράπεζας, που βρίσκεται στα ίδια γραφεία με το ΔΝΤ.


Επί του παρόντος, ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν το παγιδευμένο δέμα που εξερράγη στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Παρίσι σχετίζεται με την αποστολή πακέτου-βόμβας στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 
Την ευθύνη για την αποστολή του παγιδευμένου δέματος στο γραφείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέλαβε η οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. 


Σε ανακοίνωση για την ανάληψη της ευθύνης, μεταξύ άλλων οι Πυρήνες της Φωτιάς ανέφεραν: «… συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατά. Με τη δημιουργία ενός διεθνούς συνωμοτικού δικτύου πυρήνων της F.A.I. και της Σ.Π.Φ. σε δεκάδες χώρες που πραγματοποίησαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούν αντάρτικες επιθέσεις». 
Πρώτο Θέμα

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή