Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Θεοχάρους: Οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν λόγω Ερντογάν και της μαριονέτας του, Ακιντζί

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους. Φωτογραφία Σ. ΚΟΝΙΩΤΗΣΗ Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους. Φωτογραφία Σ. ΚΟΝΙΩΤΗΣ
Οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη “κατέρρευσαν” εξαιτίας της “άκαμπτης στάσης του Ερντογάν και της μαριονέτας του στην Κύπρο Ακιντζί” οι οποίοι ζητούσαν μεταξύ άλλων “παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων για πάντα και πλήρη δικαιώματα για τους Τούρκους στην Κύπρο περιλαμβανομένου του να μπορούν να διορίζονται στο δημόσιο, το 45% της ΑΟΖ και τον έλεγχο του εναέριου χώρου”, δήλωσε η Ευρωβουλευτής της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) Δρ.Ελένη Θεοχάρους.

H Ευρωβουλευτής επέκρινε και την ΕΕ για “υποκρισία” και “διπλά στάνταρντ” που όπως είπε τροφοδοτούν “ο κ.Έιντε και οι στρεβλές πληροφορίες που μεταφέρει στην ΕΕ με την ανοχή της κυβέρνησης”.

Σημείωσε ότι οι Τούρκοι ζητούν για τους πολίτες τους τις θεμελιώδεις ελευθερίες των Ευρωπαίων στην Κύπρο και κατά συνέπεια “η Τουρκία προσπαθεί να ενταχθεί στην ΕΕ μέσω της Κύπρου”. Κατηγόρησε τον Ερντογάν και το AKP πως “είναι η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Τουρκίας”, ότι “χρηματοδότησε τρομοκρατία και τον ΙSIS για χρόνια”, έθεσε το θέμα της φυσικής και οικονομικής εξάρτησης της Κύπρου από την Τουρκία μέσω των αγωγών αερίου και νερού, της ηλεκτρικής γραμμής και κατέληξε πως οι Έλληνες της Κύπρου μπορεί να έχουν την τύχη των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου δηλαδή, τον “αφανισμό”.

Η Ευρωβουλευτής του ECR μιλούσε κατά την έναρξη συζήτησης που διοργάνωσε με αφορμή την παρουσίαση του πέμπτου Τεύχους του επιστημονικού περιοδικού Eurodialogue με τίτλο: “Κυπριακό Ζήτημα: Γλιστρώντας στην κόψη του ξυραφιού”.
Στην εκδήλωση μίλησε ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων – Στρατηγικών Σπουδών, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Ήφαιστος, ο Δρ. Γιάννος Χαραλαμπίδης, Επικεφαλής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Διεθνείς Σχέσεις, στην Παγκόσμια Οικονομία και Στρατηγική Ανάλυση του Κολεγίου Λήδρα και του Πανεπιστημίου VUZF, καθώς και η Δρα Ρεβέκκα Πεδή του Τμήματος των Διεθνών Σχέσεων και των Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονία, της Θεσσαλονίκης και ο Βρετανός ευρωβουλευτής Τζέφρυ Βαν Όρντεν.

O Βρετανός Ευρωβουλευτής Βαν Όρντεν είπε ότι θα “πρέπει να ξέρουμε και γιατί έγινε η εισβολή, όχι μόνο πότε έγινε”. Παρατήρησε επίσης πως “αυτοί που θέλουν να μπλοκάρουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, βλέπουν το κυπριακό σαν ένα ακόμα βολικό εμπόδιο, δεν θέλουν να δουν την επίλυση του κυπριακού”. Επεσήμανε όμως πως “η λύση θα είναι όμως προς όφελος και των δύο κοινοτήτων”.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Ήφαιστος είπε πως η ΕΕ αυτή την εποχή αντιμετωπίζει μια σειρά από κρίσεις “οικονομική κατάσταση, νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, μεταναστευτικό brexit” και πως “δεν μπορεί να αντέξει μια νέα κρίση στην Κυπριακή Δημοκρατία”. Επέκρινε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη πως “πήγε στη Γενεύη από φόβο δημιουργίας τετελεσμένων” και την ΕΕ ότι “δεν ενδιαφέρεται για την τήρηση του κοινοτικού κεκτημένου”.

Η Δρα Ρεβέκκα Πεδή σημείωσε ότι “δεν υπάρχει momentum για λύση”, ότι “είμαστε πολύ μακριά από μία συμφωνία που θα αναστρέφει την παράλογη εισβολή” και επέκρινε την κυβέρνηση και την ΕΕ για “τη θεωρεία της τελευταίας ευκαιρίας”, λέγοντας ότι “είναι απογοητευτικό ότι η Κύπρος αφήνει την θεωρεία να υπάρχει”. Κατέληξε δε πως η θεωρία του momentum και της τελευταίας ευκαιρίας θα οδηγήσει σε “μια βιαστική λύση που θα απορριφθεί από τους πολίτες, ή στην μη λύση”.

Τέλος ο Δρ.Χαραλαμπίδης πρότεινε την αντικατάσταση των τουρκικών στρατευμάτων από στρατεύματα του ΝΑΤΟ και απέρριψε την λύση της ομοσπονδίας, που “είναι στόχος της Τουρκίας από το 1974” και “αν το κάνουμε θα πρέπει να δεχθούμε αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο”.
Είπε χαρακτηριστικά ότι “τόσα χρόνια ψάχνουμε να βρούμε μια λύση σε διακοινοτικό επίπεδο”, κάτι που είναι λάθος και παρέπεμψε στην ισορροπία δυνάμεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Υπενθύμισε τα άρθρα 4, 42 και 222 που καλούν την ΕΕ σε συνδρομή προς το κράτος μέλος (την Κύπρο) που δέχεται ή έχει πέσει θύμα εξωτερικής απειλής και πρότεινε την αντικατάσταση του ομοσπονδιακού συστήματος με σύστημα έξι περιφερειών, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ισπανία.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 31/01/2017 21:35
mignatiou

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή