Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Οι νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης φιλοδοξούν να θωρακίσουν το Ισραήλ: Το σχέδιο του Τραμπ

Δημοσιεύτηκε

στις

Σταύρος Καλεντερίδης*

  • (Φωτ.: EPA / Michael Reynolds)
Το Νορούζ είναι η γιορτή της άνοιξης για διάφορες ασιατικές χώρες. Για το Ιράν είναι η γιορτή του νέου έτους, της χαράς και της ειρήνης. Αυτήν ακριβώς την ημέρα επέλεξε ο πρόεδρος Τραμπ για να εξαπολύσει δριμεία επίθεση κατά του Ισλαμικού καθεστώτος της Τεχεράνης, και να ασκήσει πιέσεις για τον επαναπροσδιορισμό της συμφωνίας του προκατόχου του για το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, με την ονομασία Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA).
Ωστόσο, οι εν λόγω πιέσεις αποτελούν μάλλον πρόφαση για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, και συγκεκριμένα εναντίον του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων, και της εμπλοκής του Ιράν στον πόλεμο στη Συρία και εν γένει τη Μέση Ανατολή. Μιλώντας δηλαδή για «σφάλματα και παραλείψεις» στην υπάρχουσα πυρηνική συμφωνία, ο Τραμπ υποδηλώνει πως οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπο για να περιορίσουν την υποστήριξη που παρέχει το Ιράν σε στρατιωτικές οργανώσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Φωτογραφίζονται έτσι η Χεζμπολά του Λιβάνου, οι αλ-Χούθι της Υεμένης και οι σιιτικές πολιτοφυλακές σε Συρία και Ιράκ.
Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να βρίσκονται και οι Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, οι οποίες από τη μία επιχειρούν να διατηρήσουν την πυρηνική συμφωνία του 2015, αλλά παράλληλα επιδιώκουν να περάσουν και νέες Ευρωπαϊκές κυρώσεις στοχοποιώντας Ιρανικές πολιτοφυλακές και παραστρατιωτικές οργανώσεις. Το σχέδιο θα βασιστεί πάνω στο ήδη υπάρχον Ευρωπαϊκό μοντέλο κυρώσεων για τη Συρία, και θα περιλαμβάνει πάγωμα λογαριασμών, ταξιδιωτική απαγόρευση, και απαγόρευση χρηματοδότησης και συναλλαγών των Ιρανών και φιλο-Ιρανών.
Επικοινωνιακά λοιπόν, ο Τραμπ εμφανίζεται σκληρός και ανένδοτος ικανοποιώντας την Ρεπουμπλικανική εκλογική του βάση, επιδίδοντας τελεσίγραφο στους Ευρωπαίους πως αν δεν σκληρύνει η «συμφωνία κατευνασμού του Ιράν» την οποία επικύρωσε ο «μαλακός» Ομπάμα, τότε δεν θα υπογράψει την ανανέωση της, με αποτέλεσμα αυτή να λήξει στις 12 Μαΐου. Από την άλλη, οι επικείμενες κυρώσεις για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν το οποίο προετοιμάζει η Ε.Ε. θα προταθούν ως δίκαιο αντίβαρο για την παράταση της πυρηνικής συμφωνίας και κατευνασμού του Αμερικανού προέδρου.
Έτσι, οι Ευρωπαίοι θα έχουν «επιτύχει» στα μάτια της κοινής γνώμης τη διάσωση της JCPOA, και όλοι κερδίζουν.
Αξίζει να σημειωθεί πως η αρμόδια επιτροπή για την επίβλεψη της JCPOA, επιβεβαίωσε στις 16 Μαρτίου από τη Βιέννη ότι το Ιράν τηρεί στο έπακρο τα συμπεφωνηθέντα. Η επιτυχημένη εφαρμογή της JCPOA αποτελεί απόδειξη πως Ιράν και ΗΠΑ μπορούν να επιλύουν τις διαφωνίες τους δια της διπλωματικής οδού, εφόσον όμως το επιθυμούν. Συνεπώς κάτι βαθύτερο βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες πιέσεις για επαναπροσδιορισμό της συμφωνίας, και αυτό δεν είναι άλλο από τη γεωστρατηγική περικύκλωση του Ισραήλ από φιλο-ιρανικές δυνάμεις, και την προσπάθεια της δύσης για την προάσπιση του.
Συγκεκριμένα, το Ιράν κατάφερε πρόσφατα να παραβιάσει τον Ισραηλινό εναέριο χώρο στέλνοντας ένα μη επανδρωμένο drone (τύπου Shahed-141) από στρατιωτική βάση εντός Συρίας. Ταυτόχρονα, ο μακρόχρονος Συριακός πόλεμος είχε ως αποτέλεσμα την ισχυροποίηση δεκάδων χιλιάδων σιιτών παρακρατικών εντός του Συριακού εδάφους.
Ως εκ τούτου σε μία ενδεχόμενη διαμάχη με την «Σιιτική ημισέληνο» η οποία όλο και «πλησιάζει» γεωγραφικά το Ισραήλ, ο Ισραηλινός στρατός θα βρει πλέον απέναντι του εκτός της Χεζμπολά, και εχθρικές δυνάμεις από τα σύνορα με τη Συρία, οι οποίες δύνανται να δράσουν συντονισμένα σε έναν κοινό στρατιωτικό άξονα. Την εικόνα της απειλής συμπληρώνει το ισχυρό οπλοστάσιο του Ιράν σε μικρού (SRBM) και ενδιάμεσου (IRBM) βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους, εναντίον του οποίου στοχεύουν με ακρίβεια οι προαναφερθείσες νέες κυρώσεις των Ευρωπαίων.
Εν αναμονή λοιπόν των κυρώσεων αλλά και βέβαια των αναμενόμενων αντιδράσεων του Ιράν σε αυτή τη διπλωματική κίνηση – παρέμβαση ΗΠΑ και συμμάχων υπέρ του Ισραήλ, καθώς φαίνεται πως όλοι προετοιμάζονται για την επομένη του πολέμου στη Συρία.
Αναδημοσίευση από το hellasjournal.com / Σταύρος Καλεντερίδης, Διεθνολόγος-εθελοντής του ΔΕΛΤΑ.

Video

Σάββας Καλεντερίδης: Πραγματοποίησε το Ιράν πυρηνική δοκιμή

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 7ης Οκτωβρίου 2024
1. Ο Παπαχελάς προειδοποιεί: Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει την πολιτική αποσταθεροποίηση
2. Κύπρος: Οι Τούρκοι στρατηγοί επιδιώκουν να καταλαβουν τη μισή νεκρή γραμμή 18:00
3. Τουρκία: “Βρώμικη” συμφωνία Βερολίνου-Άγκυρας 27:10
4. Ισραήλ: Η πρώτη επέτειος της εισβολής της Χαμάς – Διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ για την επίθεση στο Ιράν 54:45
5. ΗΠΑ: Σε θρίλερ μετατρέπεται η προεκλογική εκστρατεία στις επτά κρίσιμες πολιτείες 54:45
6. Ρωσία: Ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο σεισμός 4,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Ιράν, οφείλεται στην πρώτη πυρηνική δοκιμή του Ιράν που έκανε στην έρημο της χώρας 59:50

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Υπό έλεγχο για κατασκοπεία στις ΗΠΑ τα gadgets των κινέζικων αυτοκινήτων

Αυτά τα gadget -όπως κάμερες, μικρόφωνα, ιχνηλάτες GPS και προηγμένο λογισμικό- έχουν προκαλέσει ανησυχία στις κορυφαίες υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις και κλοπή δεδομένων.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Φανταστείτε κάποιον να ελέγχει εξ αποστάσεως το αυτοκίνητό σας από άλλη χώρα—αυτή δεν είναι σκηνή από ταινία αλλά πραγματική πιθανότητα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται εδώ και καιρό σε γεωπολιτικές και εμπορικές διαμάχες με την Κίνα, αλλά η τελευταία ανησυχία αφορά gadget υψηλής τεχνολογίας που κατασκευάζονται στην Κίνα και είναι εγκατεστημένα σε αυτοκίνητα των ΗΠΑ. Αυτά τα gadget -όπως κάμερες, μικρόφωνα, ιχνηλάτες GPS και προηγμένο λογισμικό- έχουν προκαλέσει ανησυχία στις κορυφαίες υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις και κλοπή δεδομένων. Σε απάντηση, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει την πλήρη απαγόρευση της τεχνολογίας από αντίπαλα έθνη όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Φανταστείτε κάποιον να ελέγχει εξ αποστάσεως το αυτοκίνητό σας από άλλη χώρα—αυτή δεν είναι σκηνή από ταινία αλλά πραγματική πιθανότητα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Το προηγμένο λογισμικό και το υλικό που βρίσκεται σε κινεζικά οχήματα θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστεί χειραγώγηση για να επιτρέψει στους χάκερ να αναλάβουν τον έλεγχο των αυτοκινήτων στους αμερικανικούς δρόμους ή ακόμη και να τα χρησιμοποιήσουν ως εργαλεία για να στείλουν ευαίσθητες πληροφορίες πίσω στο Πεκίνο ή τη Μόσχα. Καθώς η Κίνα γίνεται κορυφαίος παίκτης στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, η επιρροή της στις ΗΠΑ αυξάνεται, ειδικά μέσω των έξυπνων αυτοκινήτων και των σχετικών gadgets.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο εξέφρασε την ανησυχία της για τον κίνδυνο που ενέχουν οι κινεζικές και ρωσικές τεχνολογίες στα αμερικανικά αυτοκίνητα. Αν και αναγνώρισε ότι ο τρέχων αριθμός οχημάτων με τέτοια gadget είναι χαμηλός, η κυβέρνηση λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής για την ασφάλεια. «Τα αυτοκίνητα σήμερα διαθέτουν κάμερες, μικρόφωνα, εντοπισμό GPS και άλλες τεχνολογίες συνδεδεμένες στο διαδίκτυο», δήλωσε ο Raimondo σε δήλωση. «Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να καταλάβουμε πώς ένας ξένος αντίπαλος με πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τόσο για την εθνική μας ασφάλεια όσο και για την ιδιωτική ζωή των πολιτών των ΗΠΑ».

Η Κίνα απάντησε με οργή στην ανακοίνωση των ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι υπερβάλλει τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και ότι στοχεύει άδικα τις κινεζικές εταιρείες. Ο Lin Jian, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, καταδίκασε τις ΗΠΑ για την επέκταση της αντίληψής τους για την εθνική ασφάλεια και την ανάληψη διακρίσεων. «Η Κίνα αντιτίθεται στη διεύρυνση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας από τις ΗΠΑ και στις μεροληπτικές ενέργειες κατά των κινεζικών εταιρειών και προϊόντων», είπε ο Λιν. «Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να σεβαστούν τις αρχές της αγοράς και να παρέχουν ένα ανοιχτό, δίκαιο, διαφανές και αμερόληπτο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές επιχειρήσεις».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισε να ερευνά τις πιθανές απειλές που θέτουν τα έξυπνα αυτοκίνητα που συνδέονται στο διαδίκτυο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Μετά την αξιολόγηση των κινδύνων που συνδέονται με την ξένη τεχνολογία, ιδιαίτερα από την Κίνα και τη Ρωσία, εξετάζεται τώρα η απαγόρευση. Επιπλέον, οι περιορισμοί στο μη εγγενές λογισμικό θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ έως το 2027, ενώ οι κανονισμοί υλικού ενδέχεται να εφαρμοστούν τρία χρόνια αργότερα για να δοθεί χρόνος στις αυτοκινητοβιομηχανίες να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Ο John Bozzella, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Alliance for Automotive Innovation, αναγνώρισε ότι ενώ η κινεζική τεχνολογία στα αυτοκίνητα των ΗΠΑ είναι περιορισμένη, οι προτεινόμενοι κανόνες ενδέχεται να δημιουργήσουν προκλήσεις για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. «Δεν μπορείς απλά να γυρίσεις έναν διακόπτη και να αλλάξεις την πιο περίπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού στον κόσμο εν μία νυκτί», είπε. Πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα που παρέχεται από τον προτεινόμενο κανόνα μπορεί να είναι πολύ σύντομο για ορισμένους κατασκευαστές να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές. Η οργάνωση του Bozzella σχεδιάζει να συνεχίσει να παρέχει πληροφορίες καθώς αναπτύσσονται οι τελικοί κανονισμοί.

Οι ΗΠΑ αυστηροποιούν τους κανονισμούς για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούν κινεζικά gadgets. Ωστόσο, αυτός δεν είναι λόγος να δοθεί στους κινέζους κατασκευαστές αυτοκινήτων κανένα περιθώριο, λαμβάνοντας υπόψη το σκιερό παρελθόν του Πεκίνου όσον αφορά την κατασκοπεία και παρόμοιες δραστηριότητες.

Προς το παρόν, εξετάζεται η πρόταση για απαγόρευση ορισμένου υλικού και λογισμικού που κατασκευάζονται στην Κίνα και τη Ρωσία από αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία στις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον εργάζεται για τον περιορισμό της παρουσίας της Κίνας στην αλυσίδα εφοδιασμού της κατασκευής αυτοκινήτων. Με παρόμοιο τρόπο, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προηγουμένως αυξήσει τους δασμούς σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα και μια σειρά άλλων ειδών. Επίσης, έχει απαγορεύσει χωριστά την εισαγωγή γερανών φορτίου κινεζικής κατασκευής λόγω κινδύνων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή