Ακολουθήστε μας

Λαθρομετανάστευση

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στον φράχτη του Έβρου

Δημοσιεύτηκε

στις

Όσο ο χειμώνας δυναμώνει και το Αιγαίο γεμίζει με αθώες ψυχές το
θέμα της χρησιμότητας ή όχι του τείχους στον Έβρο δεν θα αργήσει να
μπει επίσημα στο τραπέζι των συζητήσεων. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ
του NEWS 247, ήδη οι πιέσεις για την επαναξιολόγηση του είναι πολλές και
έρχονται κυρίως από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συζητηθεί στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
το προσφυγικό και εκεί να τεθεί και το θέμα του φράχτη στον Έβρο. Τη
στιγμή που η τραγωδία στις ελληνικές θάλασσες είναι σε πλήρη εξέλιξη και
σε Λέσβο, Ρόδο, Κάλυμνο και Κω ο αριθμός των νεκρών προσφύγων ολοένα και αυξάνεται, η Κουμουνδούρου, αλλά και η κυβέρνηση πιέζονται να πάρουν θέση.

Η θέσπιση ασφαλών και μόνιμων διόδων διέλευσης των προσφύγων αποτελεί το ζητούμενο για έναν σημαντικό αριθμό βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν ήδη «δεύτερες σκέψεις» για τον φράχτη στον Έβρο. Μιλώντας στο NEWS 247 ξεκαθάριζαν πως «ένα άνοιγμα με μια ελεγχόμενη είσοδο από τα χερσαία θα μείωνε τα περιστατικά θανάτου ειδικά όσο μπαίνει ο χειμώνας και αγριεύουν οι θάλασσες».

Στην Κουμουνδούρου η νεολαία του κόμματος, αλλά και το Τμήμα Δικαιωμάτων πιέζουν προς «την πτώση του τείχους» τόσο με ανακοινώσεις τους όσο και με τοποθετήσεις που έχουν κάνει προς κορυφαία στελέχη.

«Ο αγώνας ενάντια στους φράχτες και την Ευρώπη – Φρούριο ξεκινάει από την ίδια μας τη χώρα», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση οφείλει να δημιουργήσει ασφαλείς και νόμιμες διόδους στον Έβρο και σε άλλα σημεία, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που σέβεται τις διεθνείς συνθήκες, που προτάσσει την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό έναντι του μίσους και του φόβου».

Άλλος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος υπενθύμιζε, μιλώντας στο NEWS 247, πως ο φράχτης του Έβρου φτιάχτηκε σε άλλες εποχές που δεν υπήρχε ο πόλεμος στη Συρία και η κατάσταση στις θάλασσες δεν ήταν «εκρηκτική».

Χαρακτηριστικά του σκεπτικισμού που υπάρχει στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου είναι όσα δήλωσε στο NEWS 247 ο Γιώργος Πάλλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο, το νησί, που οι εικόνες του κάνουν καθημερινά τον γύρο του κόσμου. «Είναι ένα ζήτημα πολιτικό και είναι η εικόνα της Ευρώπης απέναντι στους πρόσφυγες», τόνισε. Ο κ. Πάλλης αυτό που επεσήμανε είναι πως «πρέπει να εξεταστεί μια λύση για μια μόνιμη διέλευση των προσφύγων είτε από την στεριά είτε από την θάλασσα με ασφάλεια».

Προφανώς για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ η θάλασσα δεν είναι η λύση και καλεί την Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της «προκειμένου να μη στηθούν άλλοι φράχτες στα ευρωπαϊκά σύνορα, αλλά να δημιουργηθούν οδοί πρόσβασης των προσφύγων.»

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τον φράχτη

Σε ερώτηση που απηύθυνε το NEWS 247 σχετικά με το θέμα του ανοίγματος των συνόρων στον Έβρο, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογράμμιζαν, πως απόλυτη προτεραιότητα του Γιάννη Μουζάλα και επιτακτική ανάγκη για το επόμενο διάστημα είναι «η υλοποίηση της συμφωνίας με την Τουρκία για ταυτοποίηση των προσφύγων στο εσωτερικό της».

Η θέση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, άλλωστε δεν έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με αυτά που είχε δηλώσει στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο NEWS 247 και στην Ιωάννα Μπρατσιάκου:

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι επιλογή το να ανοίξει ο Έβρος για λόγους τεχνικούς κυρίως, διότι πρέπει να βρούμε πώς θα ελέγχουμε εμείς τις ροές και όχι οι ροές εμάς. Με το να ανοίξω τον Έβρο, θα προσθέσω ακόμα μία μη ελεγχόμενη ροή, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα σώσω τις ζωές προς τα νησιά. Γι’ αυτό λέω ότι αυτή τη στιγμή, αν κάπου πρέπει να ρίξεις μεγάλο βάρος και πολιτικά, είναι στην ενίσχυση της άποψης να γίνονται τα hot spots και η διαλογή στις χώρες που πρωτοπήγαν οι πρόσφυγες. Ο Έβρος δεν παύει να είναι μια προοπτική, να είναι κάτι που συνεχώς συζητιέται, σχεδιάζεται, ανασύρεται και αποσύρεται ξανά, αυτή τη στιγμή όμως δεν είναι επιλογή».

Αναμονή στο Μαξίμου

Στον κύκλο των συνομιλιών που πραγματοποίησε το NEWS 247 για τον φράχτη στον Έβρο έγινε σαφές πως τα κυβερνητικά στελέχη δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση αυτή τη στιγμή «να χαλάσουν την ισορροπία που υπάρχει με την Ευρώπη». Προσεγγίζοντας την θέση του Γιάννη Μουζάλα τόνιζαν, πως αν απλώς ανοίξει ο φράχτης στον Έβρο το μόνο που θα γίνει είναι να πέσουν οι τιμές των διακινητών στο Αιγαίο, όπου τα δουλεμπορικά θα εξακολουθήσουν να πηγαινοέρχονται.

Σκεπτικισμός επικρατεί και σε σχέση με την αντίδραση άλλων χωρών, όπως η Ουγγαρία, που από τη στιγμή που θα δουν τα σύνορα μας να ανοίγουν χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους θα ενισχύσουν ακόμα πιο πολύ το κλείσιμο των δικών τους.

Και όλα αυτά την ώρα που αναμένεται μέσα στο 2015 να ολοκληρωθεί ο φράχτης της Βουλγαρίας και η επέκταση στο Καλαί στη Γαλλία.

Το προσφυγικό πρόβλημα στο προσκήνιο

Μπορεί η διαπραγμάτευση για την συμφωνία να είναι σε πλήρη εξέλιξη, όμως το προσφυγικό αναμένεται να κυριαρχήσει την εβδομάδα που έρχεται, οκτώ ημέρες πριν ο πρωθυπουργός βρεθεί στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στην Μάλτα.

Σύμφωνα με το προγραμματισμό που έχει γίνει έως τώρα, την Τετάρτη το πρωί ο πρωθυπουργός και ο Μάρτιν Σουλτς θα επισκεφτούν το αεροδρόμιο και μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν θα παρακολουθήσουν από κοντά την αναχώρηση προσφύγων για την μικρή χώρα της Δυτικής Ευρώπης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γιάννη Μουζάλα και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου θα επισκεφτούν μαζί με οργανώσεις και εθελοντές, που βρίσκονται συνεχώς στο πλευρό των προσφύγων, το κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα μεταβεί με τον Μάρτιν Σούλτς στη Μυτιλήνη και την Παρασκευή θα συγκληθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή δημάρχων νησιών που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Στην συνεδρίαση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της εκκλησίας, φορέων και τοπικών οργανώσεων.

Όχι στα συρματοπλέγματα

Η επιστροφή της ξενοφοβίας σε μια Ευρώπη που δοκιμάζει τις αντοχές της είναι η πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι 28 ηγέτες σε ένα πρόβλημα που απειλεί ακόμα και την συνοχή της γηραιάς ηπείρου.

Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει την ταυτότητά της αν δεν υψώσει άμεσα ένα μέτωπο αλληλεγγύης – συνεργασίας απέναντι στα δουλεμπορικά του Αιγαίου.

Και αν το πρώτο «σοκ» της περασμένης Άνοιξης θα μπορούσε να θεωρηθεί φυσιολογικό δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για να καθυστερήσει η σωτηρία των παιδιών της μεγάλης φυγής.

 http://news247.gr/eidiseis/politiki/kyvernhsh-kai-syriza-mprosta-ston-fraxth-toy-evroy.3750086.html

Λαθρομετανάστευση

Creta Post: Νέο καραβάνι με… μετανάστες στην Γαύδο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Άμεσα έγιναν αντιληπτοί και ενημερώθηκαν οι αρχές που ξεκίνησαν τον εντοπισμό και την συγκέντρωσή τους. Οι μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι του Καραβέ 

Νέο καραβάνι με… μετανάστες εντοπίστηκε στην Γαύδο με τις αρχές να σημαίνουν «συναγερμό». Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, οι δεκάδες μετανάστες έφτασαν με πλοιάριο στο νησί και κατέβηκαν στην παραλία «Ποταμός» και διασκορπίστηκαν.

Άμεσα έγιναν αντιληπτοί και ενημερώθηκαν οι αρχές που ξεκίνησαν τον εντοπισμό και την συγκέντρωσή τους.

Οι μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι του Καραβέ ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρησή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα μεταφερθούν με πλοίο της γραμμής στα Σφακιά ενώ στη συνέχεια με λεωφορεία θα μεταβούν στα Χανιά για την προσωρινή τους φιλοξενία.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό και την σύλληψη των διακινητών τους.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Δημήτρης Καιρίδης: Κερκόπορτα που φέρνει την καταστροφή!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημήτρης Καιρίδης: Γνωστή η κωλοτούμπα της Μελόνι στο μεταναστευτικό. Και η Λεπέν δεν έχει σχέση με τον πατέρα Λεπέν που την είχε αποκηρύξει ως προδότη του εθνικιστικού κινήματος. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Καμιά φορά τα πρωτοσέλιδα διαμορφώνουν κρίσεις. Το σημαντικό είναι να έχουμε μια ισχυρή κεντροδεξιά που δεν θα λαϊκίζει και θα οριοθετεί τους χώρους, θέτοντας τα θέματα και επιχειρήματα ισχυρά που έχουμε. Διαφορετικά θα μας πάρει όλους ο διαόλος, με το μεταναστευτικό ως κερκόπορτα. Η ΝΔ δεν πρέπει να υιοθετεί απόψεις ακροδεξιών για το μεταναστευτικό. Θα είναι αυτοκαταστροφικό. Οι κυβερνήσεις στον πανικό τους υιοθετούν ακραία ρητορική για να ικανοποιήσουν την κοινή γνώμη. Αυτό έρχεται μπούμερανγκ γιατί ανεβάζουν τις προσδοκίες και όταν αποτυγχάνουν έρχεται η καταστροφή. Το θέμα είναι να βρούμε λύσεις πρακτικές.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Κάνουν πολιτική με το μεταναστευτικό ακόμα και στο μάθημα των Θρησκευτικών!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αναστάσιος Λαυρέντζος: Ένοχες αλλαγές στα σχολικά βιβλία. Προσπαθούν να καταστήσουν οικείο στα παιδιά το θέμα των μεταναστών, το οποίο δεν πρέπει να γίνεται πολιτική στην Παιδεία. Προσπαθεί να διαβάλλει την αντίληψη για το τι σημαίνει Ελλάδα. Προετοιμάζει τον ελληνικό λαό για την αντικατάστασή του. Η κυβέρνηση συστηματικά ψεύδεται. Λέει ότι έχει λύση το μεταναστευτικό ενώ οι ροές αυξάνονται. Τώρα βλέπουμε, ότι κλείνουν τα σύνορα στη Γερμανία, η οποία θέλει οι άλλοι να παραιτηθούν της κυριαρχίας τους και η Ελλάδα να επωμιστεί τις ροές. Είναι μακροσκοπικές διαδικασίες που μας πηγαίνουν σε κάτι άλλο. Να συζητήσουμε τι είδους χώρα θα είναι η Ελλάδα το 2050. Η κυβέρνηση και η προηγούμενη έχει στα χέρια της ένα εργαλείο, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας το 2016 που ανέφερε, ότι όταν υπήρχαν έκρηξη αιτήσεων ασύλου η Ελλάδα θα είχε δικαιώμα να τους στείλει πίσω στις χώρες τους. Η Ελλάδα έχει καταστεί Ιφιγένεια της Ευρώπης για το μεταναστευτικό.

Το ρεπορτάζ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το εξώφυλλο των Θρησκευτικών της Γ΄ Γυμνασίου, που απεικονίζει μια εκκλησία και ένα καμπαναριό, από τα οποία λείπει ο σταυρός και παραπέμπουν σε μιναρέ, όπως σχολιάζει στον star fm και την εκπομπή Ήρθε η ώρα, ο διδάσκων στο Οικονομικό Παν/μιο Αθηνών Αναστάσιος Λαυρέντζος. Είναι απόρροια επισημαίνει, της συστηματικής προσπάθειας αφαίρεσης κάθε στοιχείου της ταυτότητάς μας και της πλήρους ενσωμάτωσης με τους ξένους πληθυσμούς που είναι στην χώρα μας, με τους οποίους, έχουμε χαοτικές διαφορές.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή