Ακολουθήστε μας

Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ο Ερντογάν επέβαλε στον Βαρθολομαίο και άλλους ηγέτες θρησκειών ταπεινωτική δήλωση

Δημοσιεύτηκε

στις

File Photo: A handout photo made available by Turkish President Press office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) meeting with Ecumenical Patriarch and Archbishop of Constantinople Bartholomew I (L) at Turkish Presidential Palace in Ankara, Turkey, 25 April 2018. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ 

Τους ηγέτες των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων στην Τουρκία, κοινότητες οι οποίες εχουν νοιώσει στο πετσί τους την πολιτική διακρίσεων και εξόντωσης που εφάρμοσε διαχρονικά το τουρκικό κράτος εναντίον τους , επιστρατεύει τωρα ο Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να απορρίψει την κριτική που δέχεται η χώρα του για το καθεστως των θρησκευτικών ελευθεριών.
Την στιγμη που η Τουρκία κατέχει μόνιμα μια από τις πρώτες θέσεις στην Έκθεση του Στειτ Ντιπάρτμεντ για τις παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών και ένα θεμα που άπτεται της θρησκευτικής ελευθερίας όπως αυτο του πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο Ερντογάν επιχειρεί επικοινωνιακή αντεπίθεση αποσπώντας «Δηλωση» των ηγετών των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων που ..εκθειάζουν την εξαιρετική κατάσταση σε ότι αφορά τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία.

Μεταξυ των ηγετών που υπέγραψαν την Διακήρυξη ειναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο τουρκοαρμενιος αναπληρωτής πατριάρχης Αραμ Ατεσιγιαν και ο τούρκος ραβίνος Ισαάκ Χαλεβα. Συνυπογράφουν ακομη Συροορθοδοξοι, Χαλδαίοι, Συροκαθολικοί, Αρμένιοι Προτεστάντες και εκπρόσωποι ορισμένων εβραϊκών και αρμένικων κοινοτήτων.
«Ως εκπρόσωποι των διαφορετικών πίστεων που διαβιούν στην χώρα μας για αιώνες ,ζούμε έχοντας πλήρη ελευθερία στην πίστη μας και ασκούμε με ελευθερία τα θρησκευτικά καθήκοντα μας σύμφωνα με τις παραδόσεις μας», αναφέρει η Διακήρυξη,

Kαι συνεχίζει:
«Οι Δηλωσεις που ισχυρίζονται ότι η πίστη μας είναι υπό καθεστώς πίεσης είναι εντελώς ανεδαφικές και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Πολλά από τα προβλήματα που υπήρχαν στο παρελθόν τώρα εχουν επιλυθεί, ενώ είμαστε σε διάλογο με αμοιβαία καλή θέληση για να επιλυθούν και τα προβλήματα που εκκρεμούν».

Είναι προφανές ότι ο κ. Ερντογαν έχοντας ισχυρά και αποτελεσματικά μέσα πίεσης υποχρέωσε τους θρησκευτικούς ηγέτες των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων να υπογράψουν αυτή την ταπεινωτική «δηλωση μετανοίας» καθως οι περισσότερες αναφορές τοσο του Στειτ Ντιπάρτμεντ οσο και άλλων διεθνών οργανισμών, στηρίζουν τις εκθέσεις τους για τις παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία ,στις αναφορές των ίδιων αυτών προσώπων.

Σε ότι αφορά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η συνυπογραφή εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου της Διακήρυξης, δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα εντονότατων πιέσεων προς το πρόσωπο του, καθώς είναι γνωστό ότι ο ίδιος ο κ. Ερντογαν εμπαίζει το Πατριαρχείο αλλά και την Ουάσιγκτον, η οποια διαχρονικά στηρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και της αναγνώρισης της νομικής προσωπικότητας του Πατριαρχείου. Σοβαρό θεμα παραμένει επίσης η επιστροφή των περιουσιών του ίδιου του Πατριαρχείου αλλά και των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων, καθώς παρά τα αρχικά θετικά βήματα απο την κυβέρνηση Ερντογάν αυτά έμειναν στην μέση.
Είναι επίσης γνωστό ότι οι αλλοτε άριστες σχέσεις του κ. Ερντογαν με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, είναι πλεον σχεδόν μηδενικές καθώς ο τούρκος ηγέτης δεν ξεχνά ότι ο Φετουλαχ Γκιουλεν έβλεπε πάντοτε θετικά και υποστήριζε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ανεξαρτήτως των λόγων που υποχρέωσαν τον κ.κ. Βαρθολομαίο να υπογράψει την Διακήρυξη, με την κινηση αυτή πρακτικά ακυρώνει το ισχυρό λόμπι που υποστηρίζει τα δίκαια του Πατριαρχείου στην Ουάσιγκτον καθως η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, οργανωσεις, γερουσιαστές και βουλευτές αισθάνονται εκτεθειμένοι μια και οι ίδιοι δίνουν μάχη κάθε χρόνο για να υπάρχουν αυστηρές αναφορές στην Έκθεση του Στειτ Ντιπαρτμεντ για τις παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία και ιδίως εις βαρος των ελληνορθόδοξων.

apopseis

Video

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Το μέλλον της Ίμβρου εξαρτάται από αυτούς που διασώζουν στην καρδιά τους το πνεύμα της

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Με τον τίτλο «Ίμβρος και Τένεδος Νόστος και Προοπτική» ξεκίνησε το πανηγυρικό συνέδριο στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Κεντρικός ομιλητής είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ το παρών στο συνέδριο έδωσε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Ίμβρος και η Τένεδος είναι δύο νησιά άρρηκτα συνδεδεμένα με τις πιο τραγικές σελίδες της ιστορίας. Τα τελευταία όμως χρόνια συντελέστηκε ένα θαύμα στην Ίμβρο. Γύρισαν οι κάτοικοί του και άνοιξαν τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στις προοπτικές που υπάρχουν για να υπάρξει βιώσιμο μέλλον στο νησί. Ο κ. Βαρθολομαίος έκανε μια ιστορική αναδρομή στο 1964, τότε που τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο διάλυσης του ντόπιου ελληνικού πληθυσμού της Ίμβρου και αναφέρθηκε στη συνέχεια στις εξελίξεις τα τελευταία χρόνια με τις οποίες γνώρισε άνθηση ο εκεί ελληνικός πληθυσμός.

Όπως είπε, τίποτα δεν είναι δυνατόν να γίνει χωρίς τη στήριξη των δύο κρατών, δηλαδή της Ελλάδας και της Τουρκίας, τονίζοντας βεβαίως ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων προσφέρει μια καλή βάση για να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους κατοίκους.

Όπως είπε, η διατήρηση της πολιτισμικής ταυτότητας των κατοίκων και του νησιού είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον του νησιού, ενώ αναφέρθηκε και στην προσφορά των επιχειρηματιών, των διανοουμένων στην προσπάθεια αυτή για να μπορεί να υπάρξει ένα βιώσιμο μέλλον για τους κατοίκους που επιστρέφουν στο νησί.

«Τίποτα δεν είναι δυνατόν να ορθοποδήσει για την Ομογένεια στα δύο νησιά χωρίς στήριξη εκ μέρους των κρατικών αρχών. Το ίδιο το κράτος, το οποίο εφήρμοσε το εξοντωτικό πρόγραμμα διάλυσης, καλείται να βοηθήσει για να αποκατασταθεί το δίκαιο. Δεν πρέπει να αλλοιωθεί ή να χαθεί το πνεύμα της Ίμβρου στη διαδικασία προσαρμογής στις εξωτερικές απαιτήσεις. Το μέλλον της Ίμβρου εξαρτάται από αυτούς που διασώζουν μέσα στην καρδιά τους αυτό το πνεύμα ως αξιακό, προικισμένο ως πολιτισμό, ως πυξίδα για το παρόν και το μέλλον», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρθολομαίος.

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικουμενικό Πατριαρχείο

Νέος Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας ο ιερομόναχος Χριστόφορος

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας κυρήχθηκε ο ιερομόναχος Χριστοφόρος Παπουλάκος, με απόφαση της Ιερά Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου  μετά από εισήγηση της Εκκλησίας της Ελλάδος περί κατατάξεώς του, στο αγιολόγιο της Εκκλησίας   Η μνήμη του θα τιμάται στις 18 Ιανουαρίου, ημέρα της οσιακής κοιμήσεώς του.

Ο Όσιος Χριστοφόρος Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε το 1770 στο χωριό ‘Αρμπουνας της επαρχίας Καλαβρύτων του Νομού Αχαΐας και αρχικά εργαζόταν ως κρεοπώλης. Όταν πήρε την απόφαση να ακολουθήσει τον μοναχικό βίο αρχικά μόνασε στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, ενώ αργότερα ασκήτεψε σε καλύβι κοντά στο χωριό του. Έμεινε στην απομόνωση για περίπου 20 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων έμαθε γραφή και ανάγνωση. ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 80 ΕΤΩΝ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΚΗΡΥΞΕΙ.

Τα κηρύγματά του

Η φήμη του διαδόθηκε γρήγορα, αφού είχε τον δικό του μοναδικό τρόπο να συνεπαίρνει το κοινό. Κυρίως κήρυττε ΕΝΑΝΤΙΟΝ της ΜΟΙΧΕΙΑΣ και της ΚΛΟΠΗΣ και ΥΠΕΡ της ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ. Μέσα από τα κηρύγματά του καυτηρίαζε την πολιτική της Βαυαρικής διακυβέρνησης στη χώρα και τη συγκατάβαση σε αυτήν της Συνόδου της Εκκλησίας.

Παραπέμφθηκε ενώπιον του Επισκόπου Καλαβρύτων, ο οποίος τον επέπληξε και του ζήτησε να περιορίσει τα κηρύγματά του.

Έξι μήνες αργότερα ο «Παπουλάκος» ξεκίνησε περιοδεία στη νότια Πελοπόννησο, συγκεντρώνοντας χιλιάδες κόσμο στο πέρασμά του. Ύστερα από πιέσεις, ο Βασιλιάς Όθων υπέγραψε διάταγμα για τον περιορισμό του «Παπουλάκου» σε μοναστήρι. Ο «Παπουλάκος» κατέφυγε στη Μάνη για να σωθεί. Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν να στείλει άμεσα τον στρατηγό Γενναίο Κολοκοτρώνη με επιτελείο αξιωματικών για να τον συλλάβουν, αλλά Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΜΕΝΟΣ ΑΠΟ 2000 ΜΑΝΙΑΤΕΣ.

Στις 21 Ιουνίου 1852 συνελήφθη από τον στρατό, και μεταφέρθηκε στις φυλακές του Ρίου, όπου έμεινε δύο χρόνια στην απομόνωση. Επρόκειτο να δικαστεί από το κακουργιοδικείο Αθηνών ως ΣΤΑΣΙΑΣΤΗΣ, όμως τα γεγονότα του Κριμαϊκού πολέμου υποχρέωσαν τον Όθωνα να του δώσει αμνηστία, αλλά εξορίστηκε στη Μονή Παναχράντου της ‘Ανδρου, όπου εκοιμήθη και ετάφη το 1861.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικουμενικό Πατριαρχείο

Συνάντηση Νταβούτογλου με Βαρθολομαίο στο χωριό του Πατριάρχη στην Ίμβρο!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

H Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος ευρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ίμβρο, δέχθηκε σήμερα, Σάββατο, 17 Αυγούστου 2024, στην κατοικία του, τον Εξοχ. κ. Ahmet Davutoğlu, πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκικής Δημοκρατίας και ιδρυτή και Αρχηγό του κόμματος “Gelecek”. Ο Εξοχώτατος εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί τον Παναγιώτατο, μαζί με την θυγατέρα του και συνεργάτες του.

 

Ο Πατριάρχης παρέθεσε πρόγευμα προς τιμήν του Εξοχ. κ. Ahmet Davutoğlu  και της συνοδείας του, κατά τη διάρκεια του οποίου είχαν εγκάρδια συζήτηση για επίκαιρα θέματα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ζητήματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως αυτό της επαναλειτουργίας της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ μίλησαν και για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο πρώην Πρωθυπουργός θυμήθηκε και τις επισκέψεις που πραγματοποίησε, ως Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το 2012, και στον Σύλλογο Ιμβρίων Αθηνών, το 2013. Στο τέλος, αντήλλαξαν βιβλία και άλλα αναμνηστικά δώρα.  

Στο πρόγευμα παρεκάθησε και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, ο οποίος νωρίτερα υπεδέχθη τον υψηλό επισκέπτη στην κεντρική πλατεία του χωριού των Αγίων Θεοδώρων.

Στη συνέχεια, όλοι μαζί, διερχόμενοι πεζή τους δρόμους των Αγίων Θεοδώρων, επισκέφθηκαν το μικρό Μουσείο, που είναι αφιερωμένο στη ζωή και τη διακονία του Πατριάρχου, ο οποίος και ξενάγησε τον πρώην Πρωθυπουργό. Στο βιβλίο των επισκεπτών του Μουσείου, ο κ.Davutoğlu έγραψε ότι θεωρεί τιμή του το ότι επισκέφθηκε τον Πατριάρχη και θυμήθηκαν μαζί παλαιότερες συναντήσεις τους. Ακόμα, τον ευχαρίστησε για την φιλοξενία του και, μεταξύ άλλων, ευχήθηκε οι διάφορες θρησκευτικές παραδόσεις στην Χώρα να ζουν αρμονικά, μέσα σε ατμόσφαιρα αμοιβαίας κατανόησης. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Καφενείο-Κουρείο του αειμνήστου πατέρα του Παναγιωτάτου, καθώς και ένα ακόμα γειτονικό καφενείο.

_________

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή