Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Δεν ζημιώνει η Κύπρος από την απόφαση Τραμπ για Συρία

Δημοσιεύτηκε

στις

  Ανδρέας Πιμπίσιης  
Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις δύο χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες από τη Συρία οδήγησε όλες τις χώρες της περιοχής, ιδιαίτερα εκείνες που δεν έχουν άμεση ανάμιξη, να προβαίνουν σε αναλύσεις ως προς τις κερδοζημίες από την εξέλιξη αυτή. 
Μετά από μια πρώτη ψυχρολουσία που αισθάνθηκαν όλοι οι γείτονες της Συρίας, εκτός βεβαίως από την Τουρκία η οποία φαίνεται να ήταν από καιρό έτοιμη για μια ανάλογη εξέλιξη, μία μετά την άλλη οι χώρες εντοπίζουν ότι η αποχώρηση των Αμερικανών μπορεί να μην επιφέρει τόσα αρνητικά όσα στην αρχή υπολόγιζαν. Η Λευκωσία, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχει προβεί σε μια πρώτη ανάλυση της κατάστασης που διαμορφώνεται στην περιοχή και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν ζημιώνει. Κι αυτό, παρά το ότι αρχικώς φάνηκε να βγαίνει η Τουρκία απόλυτα κερδισμένη από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, με μια σχετική ανησυχία για πιθανές παρενέργειες και στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο. 
Φαίνεται, όμως, ότι η Κύπρος, σε βάθος χρόνου, έχει τις δυνατότητες να βγει κερδισμένη από την όλη εξέλιξη. Αποκομίζοντας πρόσθετα οφέλη από τα κενά που δημιουργεί η αμερικανική αποχώρηση και τα οποία δεν είναι μόνο η Τουρκία που θέλει να συμπληρώσει.  
Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στη Λευκωσία, ένας από τους παράγοντες που έχει σημασία για την Κύπρο είναι το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον των Γάλλων, όχι μόνο για την περιοχή ευρύτερα αλλά ειδικά για τη Συρία. 
Το Παρίσι, αντιδρώντας στην ανακοίνωση του Ντοναλντ Τραμπ, είχε από την πρώτη στιγμή σπεύσει να ανακοινώσει ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να συμπληρώσει τα κενά που θα αφήσουν οι Αμερικανοί φεύγοντας. 
Για την κυπριακή πλευρά, αυτή η αντίδραση των Γάλλων ήταν από τα καλύτερα μηνύματα που έλαβαν. Γιατί, το Παρίσι δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο τον λόγο για τον οποίο αναβαθμίζει συνεχώς τον ρόλο του στην περιοχή.   
Όταν από νωρίς είχε λεχθεί πως η Γαλλία δεν ήρθε επίσκεψη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά ήρθε για να μείνει κάποιοι το υποτιμούσαν. Οι εξελίξεις που συμβαίνουν αυτή την περίοδο δίνουν μια σαφή απάντηση και προς αυτή την κατεύθυνση. 
Τι σημαίνει για την Κύπρο μια απόφαση από πλευράς Παρισιού για να διατηρηθεί στην ευρύτερη περιοχή; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Λευκωσία, η Γαλλία θα χρειαστεί υποδομές στην περιοχή προκειμένου να διατηρήσει την παρουσία της. Και αυτή τη στιγμή η μόνη χώρα προς την οποία η Γαλλία μπορεί να απευθυνθεί και η οποία είναι σε θέση να ανταποκριθεί χωρίς πρόβλημα, είναι η Κύπρος.  
Ήδη, αμφότερες πλευρές καταγράφουν αρκετά σημάδια καλής συνεργασίας. Μπορεί να ήταν μικρότερης εμβέλειας περιστατικά συνεργασίας, πλην όμως έδωσαν κάποια καλά δείγματα γραφής τα οποία θα αποτελέσουν στο μέλλον μια ισχυρή βάση για μεγαλύτερη και εις βάθος συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. 
Δεν πρέπει να παραβλέπεται, επίσης, και ο παράγοντας Γερμανία. Το Βερολίνο μπορεί να μη βλέπει την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή κατά τον ίδιο τρόπο που το προσεγγίζει το Παρίσι, πλην όμως δεν παύει να είναι μια περιοχή όπου υπάρχει σχετικό γερμανικό ενδιαφέρον. Ας μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία θεωρεί την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ως την κύρια πηγή του μεταναστευτικού προβλήματος, το οποίο προσπαθεί συνεχώς να ανατρέψει μέσα από αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Δεν είναι τυχαίο που στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κατάσταση στη Συρία, το πρώτο θέμα που συζήτησαν ήταν το προσφυγικό. Τα δεδομένα αυτά κρίνονται ως ιδιαίτερα θετικά για τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή. Έναν ρόλο που η Λευκωσία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί στο έπακρο.
 
Μήνυμα με ιδιαίτερο νόημα στέλνει το εβραϊκό λόμπι 
Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ καταγράφει έντονες αντιδράσεις ανάμεσα στο ισχυρό εβραϊκό λόμπι στην Ουάσινγκτον. 
Χαρακτηριστική η ανάρτηση του επικεφαλής της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee), Ντέιβιντ Χάρις.  
Έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter, ένα ιδιαίτερα προσφιλές για τον Ντόναλντ Τραμπ, μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Αυτός είναι ο ισολογισμός μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία: Νικητές: Ιράν, Ισλαμικό Κράτος, Ρωσία, Τουρκία. Χαμένοι: Αμερικανική αξιοπιστία, Ισραήλ, Κούρδοι, Σουνίτες Άραβες, σύμμαχοι. Γιατί στον κόσμο θα πρέπει να παραδώσουμε μια νίκη στους εχθρούς μας και να χαστουκίσουμε τους φίλους μας;». 
Η αντίδραση αυτή, σήμερα, μπορεί να μην έχει σημαντικές παρενέργειες στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Λαμβάνοντας υπόψη το πόσο ισχυρό είναι το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ, τότε θα πρέπει σε βάθος χρόνου να αναμένονται ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις.  
Ας μην ξεχνάμε ότι βασική αρχή τόσο της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής όσο και ευρύτερα του εβραϊκού λόμπι αποτελεί η διασφάλιση των συμφερόντων του Ισραήλ. Κι από τη στιγμή που διαπιστώνεται ότι με την εν λόγω απόφαση πλήττονται τα συμφέροντα του Ισραήλ, κυρίως μέσω του Ιράν, τότε η κατάσταση όπως διαμορφώνεται καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη για την παρούσα διακυβέρνηση στην Ουάσιγκτον. 
Φιλελεύθερος

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή