Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Καθαρές θέσεις για τα ελληνικά συμφέροντα – Η ρωσική εμπλοκή στη Συρία γίνεται ολοένα μεγαλύτερη

Δημοσιεύτηκε

στις

Σπύρος Λίτσας

Το περασμένο Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι επικοινώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, μεταφέροντας αυστηρό μήνυμα ότι η Ρωσία δεν πρέπει να επιδιώξει την περαιτέρω αύξηση του στρατιωτικού ρόλου της στο εσωτερικό της Συρίας. Τη Δεύτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών απάντησε ότι η Ρωσία παρέχει εδώ και καιρό στρατιωτική βοήθεια στη συριακή κυβέρνηση, με στόχο την ενίσχυσή της στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών.
Η Μόσχα επιδιώκει να στηρίξει το καθεστώς Ασαντ, που της προσφέρει έξοδο στη Μεσόγειο μέσω της ρωσικής ναυτικής βάσης στην Ταρτούς, το δεύτερο σημαντικότερο συριακό λιμάνι μετά τη Λαττάκεια. Η στήριξη αυτή δεν στοχεύει μόνο στο να διατηρήσει τον Ασαντ στην εξουσία, αλλά και να επιτρέψει στη Μόσχα να συντηρήσει την επιρροή της στην περιοχή. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «New York Times», η Ρωσία μεταφέρει στρατιωτικούς συμβούλους στη Λαττάκεια, γεγονός που δείχνει ότι η Μόσχα όχι μόνο δεν είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τη Συρία, αλλά, αντιθέτως, ενισχύει την παρουσία της εκεί ακόμα και με άνδρες των ρωσικών ειδικών δυνάμεων Spetsnaz.

Οπως όλα δείχνουν, οδηγούμαστε σε μια διχοτόμηση της Συρίας, ένα γεγονός που δύναται να συμπαρασύρει και το Ιράκ και θα δημιουργήσει μια de facto ρωσική ζώνη επιρροής στην περιοχή της Μεσογείου, αυξάνοντας κατακόρυφα τον στρατηγικό ανταγωνισμό μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Αν οι ΗΠΑ έχουν διαπράξει ένα σημαντικό στρατηγικό σφάλμα στη Μέση Ανατολή, αυτό είναι ότι υποβάθμισαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις δομικές μεταβολές που συντελούνται στον πυρήνα του αραβικού κόσμου (π.χ. μετάβαση από τον παναραβισμό στον πανισλαμισμό), θεωρώντας κυρίαρχο στρατηγικό ζήτημα την άνοδο της Κίνας (Pivot to the Asia-Pacific/Rebalancing). Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στη Ρωσία να αυξήσει την παρουσία της στη Μέση Ανατολή.

Η ρωσική εμπλοκή, όμως, στη Συρία, που γίνεται ολοένα μεγαλύτερη, αυξάνει το φορτίο του πολιτικού και οικονομικού βάρους για τη Μόσχα. Ιδιαιτέρα το δεύτερο σκέλος είναι κρίσιμο για την ασθενή ρωσική οικονομία, που δέχθηκε άλλο ένα ισχυρό πλήγμα προσφάτως, εξαιτίας της κινεζικής κρίσης. Οπως και να έχουν οι οικονομικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ο συριακός εμφύλιος θα συνεχίσει να αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή αλλά και το ευρωπαϊκό υποσύστημα, εξυπηρετώντας τα σχέδια της Μόσχας για αύξηση της φθοράς στον δυτικό κόσμο.

Απέναντι σε αυτό το κομβικό στρατηγικό ζήτημα, η στάση της Ελλάδας οφείλει να είναι ξεκάθαρη και δημιουργικά αποφασιστική στο πλευρό των ΗΠΑ, ως κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ και ως φορέως μιας υψηλής στρατηγικής που, από τον Ελευθέριο Βενιζέλο ως σήμερα, περιγράφει ορθώς τη θέση μας ως ενεργό μέλος του δυτικού κόσμου. Οταν η διεθνοπολιτική ένταση αυξάνει τα «ήξεις αφήξεις», αυτά λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς τη χάραξη μιας ορθολογικής στρατηγικής που να είναι σε θέση να στηρίξει επιτυχώς τα εθνικά συμφέροντα.

Σπύρος Λίτσας
δημοκρατία

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή