Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Γιατί η Ευρωζώνη θα αφήσει την Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε

στις

«Η κοινοτική αλληλεγγύη έχει τα όριά της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση γενικά και η ευρωζώνη ειδικότερα βοηθούν τις χώρες που θέλουν να πάνε μπροστά, αλλά δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτούν επ’ άπειρον αυτές που δεν βλέπουν παρά μόνον προς τα πίσω. Και ούτε ποτέ θα προχωρήσει η Ευρώπη αν δεχθεί χώρες όπως η Ελλάδα να την ομηροποιούν για να ικανοποιούν πολιτικές και άλλες φαντασιώσεις. Είναι έτσι το κατάλληλο timing για να προχωρήσουμε σε μιαν άλλη αρχιτεκτονική της Ευρώπης, όπου θα είναι μαζί οι χώρες που θέλουν και μπορούν και ξεχωριστά όσες δεν μπορούν επειδή δεν θέλουν…». Αυτά τα λόγια μάς είπε ανώτατο στέλεχος της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία, ως φαίνεται, είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει νέους προσανατολισμούς ως προς το μελλοντικό ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Αυτούς τους τελευταίους διατύπωσε ξεκάθαρα την Κυριακή 31 Μαΐου στην εφημερίδα Journal du Dimanche (JDD) ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Εμμανουέλ Μακρόν, κάνοντας λόγο για την δρομολόγηση μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων. «Πρέπει να δεχτούμε ότι υπάρχει μία Ευρώπη των 28 και μία άλλη των 19. Έχουμε δηλαδή μία Ευρώπη διαφοροποιημένη και αλληλέγγυα, η οποία όμως αντιμετωπίζει προκλήσεις εντελώς διαφορετικές από τις αντίστοιχες που οδήγησαν στην σύστασή της πριν 68 χρόνια», είπε ο κ. Μακρόν. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ευρώπη των 28 θα πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα στην ψηφιακή και ενεργειακή ολοκλήρωσή της, ενώ η ευρωζώνη είναι ανάγκη να ισχυροποιήσει την οικονομική της ολοκλήρωση με περισσότερη ομοσπονδιοποίηση. 
Ο Μακρόν καλεί έτσι την Γερμανία –την οποία αποκαλεί «εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης»– να συνδράμει την όλη προσπάθεια προς την κατεύθυνση ενός κοινού προϋπολογισμού, μίας φορολογικής εναρμόνισης και της καθιέρωσης μιας κοινής πολιτικής δανεισμού. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δεν αποκλείει επίσης την δημιουργία ενός ξεχωριστού κοινοβουλίου για την ευρωζώνη, με παράλληλη εναρμόνιση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και επιδότησης της ανεργίας. Ο κ. Μακρόν πιστεύει ότι η Ευρώπη χρωστάει αυτή την προσπάθεια στους νέους της, στους οποίους πρέπει να ξαναδώσει την ελπίδα.
«Την ώρα που όλα αλλάζουν, εμείς δεν μπορούμε να μιλάμε συνεχώς για ρήξεις και για την ομηροποίηση του συλλογικού από μία μόνον χώρα», τόνισε, υπαινισσόμενος σαφώς την Ελλάδα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, λίγες ημέρες πριν τις παραπάνω δηλώσεις του κ. Μακρόν, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε είχε ήδη και αυτός, σε συνέντευξή του, κάνει λόγο για μία Ευρώπη «διαφορετικών ταχυτήτων», επανερχόμενος σε πολύ παλαιότερη πρότασή του, του 1995, που είχε διατυπώσει με τον τότε Χριστιανοδημοκράτη Γερμανό ευρωβουλευτή κ. Καρλ Λόμμερς. Στην πρότασή τους αυτή, εξάλλου, οι δύο Γερμανοί πολιτικοί επανήλθαν πριν δύο χρόνια και σήμερα η θέση τους για την ευρωζώνη δύο ταχυτήτων έχει πάνω από 40% λαϊκή αποδοχή στην Γερμανία.
Είναι δε περιττόν να τονιστεί ότι, στην παρούσα φάση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, με την Μεγάλη Βρεταννία να αποτελεί μέγα ερωτηματικό, η Ευρώπη των «διαφορετικών ταχυτήτων» υπαγορεύεται από τις εξελίξεις, για όσους καταλαβαίνουν.
«Πρέπει να επανασυμφιλιώσουμε τους Ευρωπαίους με την Ευρώπη. Είναι ζωτική ανάγκη οι νέοι μας να ξανακούσουν λόγια ελπίδας και όχι να δηλητηριάζονται με τις ρητορικές των ρήξεων. Έχουμε ανάγκη από ένα πρόγραμμα Erasmus για όλους, που θα υποχρεώνει φοιτητές και μαθητευόμενους να πηγαίνουν έξι μήνες εκτός της χώρας τους. Χρειαζόμαστε ένα νέο σχέδιο και ένα νέο όραμα. Όσο για τους τρόπους υλοποίησης, θα τους βρούμε», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.
Είναι δε πολύ πιθανόν, τα ελληνικά καραγκιοζιλίκια και το πιθανό Grexit να επιταχύνουν τις εξελίξεις.
Όσο για τα στοιχήματα του μέλλοντος της Ελλάδας στην Ευρώπη, είναι ανοικτά και για την ώρα τον πρώτο λόγο έχουν τα απίθανα διαπλεκόμενα συμφέροντα και οι άνθρωποι του φαιοκόκκινου ολοκληρωτισμού που ποντάρουν στο Grexit.
Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή