Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Ευρωπαϊκή στρατηγική κόστους για την Τουρκία, αν συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου

Δημοσιεύτηκε

στις

 Κώστας Μαυρίδης*
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, αφαιρούν από άλλα σημαντικά θέματα στα οποία η Ευρ. Ένωση (ΕΕ) επηρεάζει την καθημερινότητα. Από την αναζήτηση θέσεων εργασίας μέχρι την δημιουργία ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων (που έχει ανάγκη  ο Ευρωπαϊκός νότος, ιδιαίτερα η Κύπρος), την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών και των ευάλωτων ομάδων, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής προσώπων με αναπηρίες, την εξάλειψη των διακρίσεων, την υγεία, την διατροφή, την εκπαίδευση κ.ά. 
Η ΕΕ επηρεάζει την καθημερινότητα και οι πολίτες καθορίζουν προς τα που θα κινηθούμε ως κοινωνία και όντως, υπάρχουν σοβαρές δυνατότητες βελτίωσης. Απτό παράδειγμα τούτου είναι η υποχρέωση του κυπριακού κράτους για πλήρη συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για εξάλειψη παράνομων πρακτικών/όρων που χρησιμοποιούν συστηματικά οι κυπριακές τράπεζες για δεκαετίες εις βάρος πελατών τους. Πρόκειται για ελλιπή απονομή της δικαιοσύνης, με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Εάν υπήρχε συμμόρφωση (όπως υποχρεούται να μεριμνήσει το κυπριακό κράτος), πολλές συμφορές θα είχαν αποφευχθεί.
Η νέα τουρκική επιδρομή στην ΑΟΖ και η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, αναδεικνύουν ότι η ΕΕ αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, ιδιαίτερα καθώς συζητάμε για κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια με στόχους την διασφάλιση πηγών ενέργειας και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ως Ευρωβουλευτής, επεδίωξα με ευρωπαϊκή επιχειρηματολογία και ουσιαστικό περιεχόμενο να επηρεάσω τις πολιτικές της ΕΕ. Παραθέτω δύο απτά παραδείγματα. Πρώτον, η πρωτοβουλία μου να καταγγείλω στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο Τούρκους αξιωματούχους για το έγκλημα του εποικισμού στην Κύπρο, έχει ευρωπαϊκή διάσταση, αλλά το κυπριακό κράτος έχει … άλλες προτεραιότητες.  Δεύτερον, υπήρξα εισηγητής στο Πρόγραμμα Διαθρωτικών Αλλαγών στα κράτη-μέλη από το οποίο η  Κύπρος επωφελήθηκε με πολλά εκατομμύρια.  

Πάντως, η νέα τουρκική επιδρομή, αποτελεί ευκαιρία να επανασυνδέσουμε τις Ευρωτουρκικές σχέσεις με εκπλήρωση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι όμως θλιβερό που διάφορα τεχνάσματα παραπλανούν τους πολίτες. Για παράδειγμα, η Τουρκία δεν εκπληρώνει καν τα ελάχιστα κριτήρια που προϋποθέτει το ενταξιακό της καθεστώς. Μάλιστα, το Συμβούλιο της Ευρώπης  αποφάνθηκε ότι οι εκλογές στην Τουρκία δεν ήταν ελεύθερες, ούτε δίκαιες. Στην Κύπρο όμως επικρατεί το εξής οξύμωρο. Οι πλέον προβεβλημένοι στο προσκήνιο ως αντιφασίστες, στηρίζουν την συνέχιση της Τουρκίας του ισλαμοφασίστα Ερντογάν σε ενταξιακό καθεστώς,  διά του οποίου εισπράττει ευρωπαϊκά κονδύλια και άλλα οικονομικά και πολιτικά οφέλη.    
Η σύγκλιση συμφερόντων γύρω από την ενέργεια, μπορεί να ανατρέψει την τουρκική αρπακτικότητα και τα εις βάρος μας δεδομένα, μέσω μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής κόστους. Η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον Πρόεδρο με στόχο την ουσιαστική αλληλεγγύη της ΕΕ και επιβολή κόστους στην Τουρκία (τερματισμό κάθε χρηματοδότησης και συζήτησης για αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων, καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Αεροπλοΐας και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου  για παράνομες τουρκικές ενέργειες κ.ά.). Άλλη πρόταση δεν υπάρχει.

*Κώστας Μαυρίδης- Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) – costas.mavrides@europarl.europa.eu

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή