Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Προς Πρόεδρο της Κύπρου και πολιτικούς: Διπλωματία χωρίς όπλα είναι μουσική χωρίς όργανα…

Δημοσιεύτηκε

στις

Ας θυμηθούμε ξανά τον Γάλλο κοινωνιολόγο, ιστορικό και πολιτικό σχολιαστή-αναλυτή, Raymond Aron, ο οποίος είπε: “Το πρόβλημα της εξωτερικής πολιτικής είναι ένα διπλό πρόβλημα προσωπικής και συλλογικής επιβίωσης”. Ο Θουκυδίδης διασάλπισε πριν από 2500 χρόνια και πλέον: “Ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος υποχωρεί όσο του το επιβάλλει η αδυναμία του”.  Την ίδια εποχή με τον Θουκυδίδη, στον αντίποδα της Γης, ο Κινέζος στρατηγός, Σουν Τζου, υπέβαλε στον ηγεμόνα του: “Η μεγαλύτερη τέχνη στον πόλεμο είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς μάχη”.
Πριν από 15 ημέρες, η Τουρκία εισέβαλε ξανά και κατέκτησε τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ. Προανήγγειλε ότι θα προβεί σε γεώτρηση. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ΥπΕξ, Ν. Χριστοδουλίδης, δήλωσαν κατ’ επανάληψιν ότι γνώριζαν τα τουρκικά σχέδια, προετοιμάζονταν, σχεδίασαν αντίμετρα, αλλά… Απέφυγαν να δράσουν προληπτικά και κατασταλτικά. Αντί, δηλ.,  να προβούν σε διαβήματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση -αυτό το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημά μας, κατά τον ΥπΕξ- και να προειδοποιήσουν με κυρώσεις, περίμεναν να εκδηλωθεί η τουρκική επιθετικότητα και μετά να αντιδράσουν. Η Τουρκία, ανέκαθεν, εξαγγέλλει τους κατ’ εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας επιθετικούς στόχους της. Είναι ξεκάθαρη στα κατακτητικά σχέδιά της στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο. Παρά τα κρίσιμα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα, προβάλλει την ισχύ της στο πλαίσιο της μακράς πνοής πολιτικής της να αναδειχθεί όχι μόνο σε περιφερειακή αλλά και σε παγκόσμια δύναμη. Βρίσκεται σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Αρμενία. Με αφορμή τη νέα πειρατική ενέργειά της κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και άλλες χώρες εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδίκης.
 
Κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Γιατί; Πρώτον, διότι η Τουρκία εφαρμόζει το δόγμα της Κίνας. Αγνοεί και ποδοπατεί διεθνείς καταδίκες και αποφάσεις, όπως έπραξε και η Κίνα στη διαφορά της με τις Φιλιππίνες. Δεύτερον, εφαρμόζει τα διδάγματα του Θουκυδίδη, του Σουν Τζου και σύγχρονων θεωρητικών της ρεαλιστικής σχολής. Εκτελώντας τις υποδείξεις του μέντορά του, πρώην ΥπΕξ και Πρωθυπουργού, Νταβούτογλου, ο σουλτάνος Ερντογάν ενίσχυσε, μέσα σε 15 χρόνια, το τουρκικό ναυτικό. Το 2020 θα παραλάβει και το πρώτο μίνι αεροπλανοφόρο, αντίγραφο ανάλογου ισπανικού. Τρίτον, διά της ισχύος, η Τουρκία εκφοβίζει και εκβιάζει την Αθήνα και ειδικά τη Λευκωσία και επιχειρεί να τις υποτάξει χωρίς μάχη. Πώς αντιδρούν Ελλάδα και Κύπρος;
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από τους εταίρους μας έμπρακτη βοήθεια και έφερε “παραδείγματα όπου η ΕΕ, όχι για υποψήφια κράτη, αλλά για τρίτα κράτη έλαβε συγκεκριμένες κυρώσεις για παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου”. Εννοεί, ασφαλώς, τις κυρώσεις τις οποίες η ΕΕ έλαβε τον Μάρτιο του 2014 κατά της Μόσχας, μετά τη ρωσική εισβολή και την προσάρτηση της Κριμαίας. Ο Ν. Αναστασιάδης, όμως, θα πρέπει να μην ξεχνά την αμφιλεγόμενη στάση της Λευκωσίας -μόνη έναντι των 27- καθώς και το ψήφισμα της Βουλής υπέρ της Ρωσίας. 
 
Η Λευκωσία εισέπραξε πληθώρα δηλώσεων και ανακοινώσεων συμπαράστασης και καταδίκης της δεύτερης τουρκικής εισβολής στην ΑΟΖ, όπως τρεις φορές ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τη χαρακτήρισε. Πότε θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία; Άγνωστο αν θα επιβληθούν είτε από την ΕΕ είτε, κυρίως, από την Κυπριακή Δημοκρατία. Γιατί; Διότι, πρώτον, τα συμφέροντα κρατών-μελών της ΕΕ με την Τουρκία είναι τεράστια. Δεύτερον, οι περισσότεροι εταίροι μας δεν θέλουν ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά ειδική σχέση. Τρίτον, η Λευκωσία εκλιπαρεί για συνομιλίες με τον πειρατή Ερντογάν. Άρα, προσέχει μη χαλάσει το… κλίμα!
 
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ερωτηθείς για τις τουρκικές προκλήσεις, απάντησε: “Πρώτα η διπλωματία”. Αλλά με ποια ισχύ έναντι της αποθηριωμένης Τουρκίας; Ωμά, λοιπόν, και κυνικά, ας επαναλάβουμε την απόφανση του Μεγάλου Πρώσου Βασιλέως Φρειδερίκου του Β΄: “Διπλωματία άνευ όπλων είναι μουσική άνευ οργάνων”. Πρόκληση προς Τσίπρα και Αναστασιάδη: Αφού Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν ισότιμη στρατιωτική ισχύ με την επιτιθέμενη Τουρκία, πώς θα ασκήσουν αποτελεσματική διπλωματία; Δεν θα μπορέσουν! Ο μεν Αναστασιάδης έχει διαλύσει την Εθνική Φρουρά, ο δε Τσίπρας βάφτισε τον τουρκοψοφοδεϊσμό του, σχέσεις καλής γειτονίας με τον άρπαγα Τούρκο. 
 
Ιδού η εφιαλτική προοπτική, ενώπιον της οποίας θα βρεθούν, πολύ σύντομα, Τσίπρας και Αναστασιάδης: Η Τουρκία, αφού ήδη Αιγαιοποίησε και γκριζοποίησε την κυπριακή ΑΟΖ, θα απαιτήσει συνομιλίες. Ήδη το προανήγγειλε το Τούρκος ΥπΕξ, Τσαβούσογλου, την περ. Τετάρτη. Η Άγκυρα θα αξιώσει πακετοποίηση Αιγαίου και υδρογονανθράκων της Κύπρου, σε συνάρτηση προς το Κυπριακό αλλά με σαφώς τουρκικούς όρους. Φυσικά, όλες οι πιέσεις θα ασκηθούν στην ελληνική πλευρά για νέες υποχωρήσεις, χάριν της… ειρήνης και της σταθερότητας. Η ελλαδική και η κυπριακή διπλωματία πώς θα αντιμετωπίσουν αυτόν τον εφιάλτη;
SigmaLive

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή