Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

ΗΠΑ: Προχωράει το "EastMed Act" – Η Ελλάδα στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

Το επόμενο κρίσιμο βήμα στην νομοθετική πορεία του “EastMed Act” έγινε την Τετάρτη το μεσημέρι με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το οποίο πλέον βρίσκεται και στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου και απολαμβάνει τη διακομματική στήριξη ορισμένων από των πιο βασικών ηγετών στις αντίστοιχες επιτροπές εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο “πακέτο” που τοποθετεί την Ελλάδα στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, καθώς επιχειρεί να προβεί σε μια ριζική αναμόρφωση της αμερικανικής στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο να αναγνωριστούν οι νέες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή.

Η εκδοχή του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι σχεδόν πανομοιότυπη με εκείνη που είχε κατατεθεί στη Γερουσία. Το “Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019”, που είχε κατατεθεί στη Γερουσία, προέβλεπε για πρώτη φορά ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει έκθεση στη Βουλή με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το νομοσχέδιο της Βουλής ζητά να συμπεριληφθούν επιπλέον οι τελευταίες εξελίξεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Οι εισηγητές του νομοσχεδίου στη Βουλή ήταν οι ομοσπονδιακοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης, Ντέιβιντ Σίσιλιν, και Τεντ Ντόιτς. Από την πλευρά του, ο κ. Μπιλιράκης, ο οποίος εκλέγεται με το ρεπουμπλικανικό κόμμα στην Φλόριντα, αποκάλυψε πως έχει μιλήσει στην πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, για τη σημασία του εν λόγω νομοσχεδίου.
“Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό νομοσχέδιο… Μίλησα με την πρόεδρο της Βουλής σχετικά (με την σημασία) του νομοσχεδίου….Αν μπορέσουμε να το περάσουμε, και ξέρω ότι μπορούμε, θα κάνουμε ορισμένα σημαντικά πράγματα για τις ΗΠΑ, την Ελλάδα φυσικά, την Κύπρο και το Ισραήλ”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο δημοκρατικός βουλευτής Ντέιβιντ Σίσιλιν από την πολιτεία του Ροντ Άιλαντ, έκανε λόγο για την πραγματική ανάπτυξη μιας ενεργειακής στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο και αναφέρθηκε εκτενώς στο γεγονός ότι το “EastMed Act” θα απελευθερώσει τη δυναμική των περιφερειακών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως εξήγησε, η κατάργηση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων αλλά και οι περιορισμοί που επιβάλλονται στην Τουρκία για τα F-35 καταδεικνύει ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διασφαλίσουν την “μακρόχρονη συμμαχία” και “σχέση” τους με τον Κυπριακή Δημοκρατία.
“Αυτή η νομοθεσία θα ενισχύσει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας και θα δώσει στον Κύπρο τη δυνατότητα να είναι ένας πιο ενεργός και ισχυρός σύμμαχος στην περιοχή. Είναι, λοιπόν, μια πολύ σημαντική μέρα και όπως είπε ο Τεντ Ντόιτς (το νομοσχέδιο) είναι διακομματικό και προσβλέπουμε στην υπερψήφιση του”.
Κάνοντας επίσης λόγο για “μια σπουδαία μέρα” στο Καπιτώλιο”, ο δημοκρατικός βουλευτής από την Φλόριντα, Τεντ Ντόιτς, υπογράμμισε ότι το “East Med” θα βοηθήσει την τετραμερή περιφερειακή συνεργασία να πάει στο επόμενο επίπεδο. “Θα ενισχύσει μια ακόμα στενότερη σχέση συνεργασίας, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε ό,τι υπάρχει, να αναγνωρίσουμε τις ευκαιρίες και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για ολόκληρη την περιοχή”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Ικανοποίηση HALC και AJC
Εκφράζοντας την ικανοποίηση του λίγο μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, διαπίστωσε ότι υπάρχει μια “νέα δυναμική”, τονίζοντας τη σημασία που έχει ο διακομματικός χαρακτήρας του “EastMed Act” και το γεγονός ότι πλέον έχει κατατεθεί και στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου.
“Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για το “EastMed Act”. Το νομοσχέδιο έχει αρχίσει να αποκτά μια πραγματική δυναμική. Νομίζω ότι θα σημειώσουμε κάποια πρόοδο στο πολιτικό μέτωπο και βεβαίως τόσο από το HALC όσο και από το AJC θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την προώθηση του”.
Από την πλευρά της η Julie Rayman, διευθύντρια πολιτικής προσέγγισης του AJC (American Jewish Committee) υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο είναι σημαντικό όχι μόνο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και για τα ίδια τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.
“Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη χώρα μας, τις ΗΠΑ, γιατί επιτέλους υπάρχει νομοθεσία που αντανακλά τις τρέχουσες πραγματικότητες στην περιοχή και ευθυγραμμίζει την πολιτική των ΗΠΑ με το εθνικό μας συμφέρον και τις πολιτικές που απαιτούνται για να προωθηθεί η συνεργασία που υπάρχει ήδη στην περιοχή ώστε να φτάσει στο επόμενο επίπεδο προς όφελος της Ελλάδας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ”.
Πηγή: Capital

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή