Ακολουθήστε μας

Εθνική Άμυνα

Κυπριακή ΑΟΖ – Όταν απουσιάζουν σοβαρές αποτρεπτικές κινήσεις

Δημοσιεύτηκε

στις

κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ είναι η σοβαρότερη μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974. Υπήρξαν, ασφαλώς, πολλά γεγονότα, κι άλλες κρίσεις, όπως οι δολοφονίες των Ισαάκ και Σολωμού το καλοκαίρι του 1996. Εκείνες οι δολοφονίες ήταν που είχαν οδηγήσει τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κώστα Σημίτη να επισκεφθεί την Κύπρο και να συνεδριάσει με το Εθνικό Συμβούλιο.  
Όλα αυτά επισημαίνονται επειδή, ενώ παρακολουθείται από κοντά η εισβολή του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ και, προφανώς, αυτή που επέρχεται με το δεύτερο γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ», διαπιστώνεται πως δεν έχουν γίνει και ούτε γίνονται σοβαρές αποτρεπτικές κινήσεις. Εκ του αποτελέσματος κρίνονται όλα. Τι θα μπορούσε να γίνει; Η Ελλάδα προφανώς εξακολουθεί να ενστερνίζεται το καραμανλικό του 1974 ότι «η Κύπρος είναι μακριά». Δεν έστειλε ούτε μια φρεγάτα για να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Όπως έκανε, για παράδειγμα, προ μηνών όταν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» σχεδίαζε να εισέλθει στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος. Απέκοψαν την πορεία του προς τα ελληνικά νέρα και αποχώρησε!
Δεν έπραξαν το ίδιο με τον «Πορθητή». Υπενθυμίζεται συναφώς ότι προ πολλών ετών είχε εξαγγελθεί και μόνιμη παρουσία ελληνικών φρεγατών, συνδέοντάς την με τη συμμετοχή της Ελλάδος στην UNFIL. Τούτο αναφέρθηκε τον καιρό που υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 
Δεν επιχείρησαν καν να στείλουν ένα σοβαρό μήνυμα προς την Τουρκία. Πώς; Ερχόμενος, για παράδειγμα, στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός για να παραστεί σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Ή να μεταβεί το Εθνικό Συμβούλιο στην Αθήνα, όπως έγινε επί Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη.
Τώρα καλούνται Λευκωσία και Αθήνα να διαχειριστούν τετελεσμένα. 
Γιατί ο «Πορθητής» ήλθε και διενεργεί γεώτρηση κι όλοι γνωρίζουν τι θα γίνει εάν τρυπώντας εντοπίσει αέριο. 
Γιατί το «Γιαβούζ» ξεκίνησε και θα φθάσει στην περιοχή της Καρπασίας για τη διενέργεια γεωτρήσεων. Και τα δύο γεωτρύπανα στάλθηκαν για γεωτρήσεις και για την επιβολή τετελεσμένων. 
Αυτό είναι ξεκάθαρο και όσοι πιστεύουν πως η Τουρκία επιχειρεί μόνο να δημιουργήσει εντυπώσεις μάλλον είναι βαθιά νυχτωμένοι. Ζουν αφημένοι στις ψευδαισθήσεις τους.
Είναι προφανές –κι αυτό φάνηκε από τη διαχείριση που έγινε– πως στην Αθήνα ανησυχούν για την αντίδραση της Άγκυρας. Και για το μεταναστευτικό και για ενέργειες επιβολής στο Αιγαίο. Δυστυχώς, όσο η διαχείριση που γίνεται είναι φοβική, τόσο περισσότερο αποθρασύνεται το καθεστώς Ερντογάν. Αυτό έχει αποδειχθεί διαχρονικά με διάφορες κινήσεις και επιβεβαιώνεται και στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. 
Έχουμε φθάσει στο σημείο να συζητείται ο τρόπος νομιμοποίησης των αποτελεσμάτων της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και οι Τούρκοι να θέλουν κι άλλα. Τόσα όσα για να είναι πλήρης η υποταγή σε αυτούς.
Η τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ προκαλεί μια σοβαρή κρίση, που εάν δεν αντιμετωπιστεί δεν θα μπορεί στη συνέχεια να τύχει διαχείρισης. Για την Τουρκία το ζήτημα, όπως παρουσιάζεται και προωθείται, φαντάζει… απλό.
Είτε θα δεχθούν οι Έλληνες στην Κύπρο τους όρους τους «για δίκαιο διαμοιρασμό του αερίου» είτε θα το αρπάξουν, αμφισβητώντας έντονα και αποτελεσματικά την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το χειρότερο σενάριο είναι να παρακολουθούμε μοιρολατρικά την πορεία των εξελίξεων, όπως την καθορίζει η κατοχική Τουρκία.
ΣΗΜ.: Σήμερα το ύστατο χαίρε στον Δημήτρη Χριστόφια. Πρωταγωνιστής για δεκαετίες στο πολιτικό σκηνικό, αναδείχθηκε στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τέτοιες μέρες τα λόγια πλεονάζουν. Όπως σωστά ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού, ο Δημήτρης Χριστόφιας θα κριθεί από την Ιστορία. 
 
Φιλελεύθερος

Εθνική Άμυνα

Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθιστούν επικτακτική την ανάγκη αναβάθμισης της αντιαεροπορικής «ασπίδας» της χώρας καθέ οι αναδυόμενες τεχνολογίες προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα στον επιτιθέμενο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Εντός Οκτωβρίου ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας θα φέρει στη Βουλή για έγκριση το σχέδιο εξέλιξης, κατασκευής και ανάπτυξης του σιδερένιου θόλου που θα θωρακίσει την ελληνική επικράτεια σε γη, θάλασσα και αέρα. Παράλληλα, θα μετατρέψει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε απόρθητα φρούρια, εγκαθιστώντας συστοιχίες πυραύλων.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Real News, πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο σύστημα θωράκισης της χώρας, η κατασκευή του οποίου θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, οπότε αναμένεται να έχει τεθεί σε λειτουργία, με το κόστος του να φτάνει τα 2 δισεκατ. ευρώ,

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθιστούν επικτακτική την ανάγκη αναβάθμισης της αντιαεροπορικής «ασπίδας» της χώρας καθέ οι αναδυόμενες τεχνολογίες προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα στον επιτιθέμενο.

«Κένταυρος»

Αιχμή του δόρατος είναι το σύστημα «Κένταυρος» που ήδη χρησιμοποιείται από το Πολεμικό Ναυτικό. Χάρη σε αυτό το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου η φρεγάτα ΨΑΡΑ στην οποία αντικαταστάθηκε αρχικά (και τώρα στην φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ) αντιμετώπισε επιτυχώς στην Ερυθρά Θάλασσα τις επιθέσεις των Χούθι με drones, προχωρώντας ακόμα και στην κατάρριψή τους. Ο «Κένταυρος» έχει αναπτυχθεί και κατασευαστεί από την ΕΑΒ και μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα έχει δοκιμαστεί σε ανύποπτο χρόνο και στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ανιχνεύοντας πτήσεις τουρκικών drones.

Στα σχέδια του υπουργείου σε πρώτη φάση προβλέπεται η εγκατάσταση του συστήματος Κένταυρος σε όλες τις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ, ενώ υπάρχει ήδη σχεδιασμός και για πιο εκτεταμένη έκδοσή του με την εγκατάστασή του σε νησιά.

Η πολύτιμη βοήθεια του Ισραήλ

Σαφώς και η Ελλάδα δεν εφηύρε μόνη της την τεχνολογία από το μηδέν αλλά ζήτησε και έλαβε πολύτιμη βοήθεια από το Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί έχουν ήδη παραχωρήσει συστήματα και τεχνογνωσία τα οποία δοκιμάστηκαν στην πράξη το 2022 όταν οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο είχαν ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο.

Το σχέδιο ανάπτυξης του σιδερένιου θόλου περιλαμβάνει την πλήρη εκμετάλλευση της πολυνησίας του Αιγαίου δημιουργώντας ένα πυκνό δίκτυο παρακολούθησης ή ακόμα και εξουδετέρωσης εναέριων και θαλάσσιων απειλών αλλά και ανταπόδοσης χτυπημάτων με βαθιά πλήγματα στο έδαφος του αντιπάλου.

Το ζητούμενο για τις Ένοπλες Δυνάμεις βάσει της φιλοσοφίας επί της οποίας αναπτύσσεται ο θόλος είναι να απεμπλακούν από επιχειρήσεις προστασίας νήσων οι μεγάλες μονάδες επιφάνειας και τα υποβρύχια του ΠΝ, επικεντρώνοντας στην ανοικτή θάλασσα της Μεσογείου.

Τα 4 επίπεδα του θόλου

Ο θόλος θα αναπτύσσεται σε 4 επίπεδα. Τα τρία πρώτα θα αφορούν την ασπίδα κατά των drones και και τα συστήματα αντιμετώπισης των πυραυλικών και αεροπορικών επιθέσεων. Έτσι ο ελληνικός θόλος θα χαρακτηρίζεται από anti-drone, anti-aircraft και anti-missile τεχνολογίες. Παράλληλα όμως προωθείται και η δημιουργία ενός πυκνού δικτύου πυραυλικών συστάσεων το οποίο θα λειτουργεί ως πρώτη γραμμή άμυνας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθιστώντας τα απόρθητα φρούρια.

Ο σχεδιασμός αφορά και την αξιοποίηση των υπαρχόντων αμυντικών συστημάτων όπως τα αντιαεροπορικά Patriot S-300, TOR-M1, Hawks κ.α. Ωστόσο οι υποδομές και τα συστήματα που έχει ήδη η Ελλάδα αποτελούν μόνο το 25% του νέου συστήματος αεράμυνάς της. Συνεπώς πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό και καινοτόμο μοντέλο βάσει όσων έχουν γίνει γνωστά.

Βεβαίως τα υπάρχοντα αντιαεροπορικά συστήματα έχουν σημαντικό ρόλο, όμως έχει προβλεφθεί και η ανάπτυξη ακόμα περισσοτέρων αντιαεροπορικών συστοιχιών που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή, προχωρώντας σε εντοπισμό και κατάρριψη μαχητικών αεροσκαφών, πριν αυτά βρεθούν εντός εμβέλειας πλήγματος.

Στόχος είναι η Πολεμική Αεροπορία να διατηρεί ακέραιο το πλεονέκτημα που έχει αποκτήσει με τα μαχητικά 4,5 γενιάς F-16 Viper και Rafale ( και τα επόμενα χρόνια με τα F-35) χωρίς να χρειάζεται να απασχολεί δυνάμεις στον τομέα της αναχαίτισης, επικεντρώνοντας σε επιχειρήσεις πληγμάτων στρατηγικών στόχων του αντιπάλου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αστυνομία

Αποκάλυψη! Ειδικό λογικό ισραηλινής κατασκευής για μαζική αναγνώριση προσώπων αποκτά η ΕΛ.ΑΣ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αστυνομία: Ειδικό λογισμικό, πιθανόν ισραηλινής κατασκευής, για μαζική αναγνώριση προσώπων με βάση τα βιομετρικά στοιχεία και το οποίο θα συνδεθεί με τις 1.000 κάμερες υψηλής ευκρίνειας που θα τοποθετηθούν στους δρόμους της Αθήνας μελετά να αποκτήσει – όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» – η ΕΛ.ΑΣ.

Χρησιμοποιείται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, θα ενταχθούν οι ηλεκτρονικές φωτογραφίες δεκάδων χιλιάδων σεσημασμένων για εγκληματικές επιθέσεις, επεισόδια και άλλες παράνομες πράξεις

Στο σύστημα αυτό, που χρησιμοποιείται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, θα ενταχθούν οι ηλεκτρονικές φωτογραφίες δεκάδων χιλιάδων σεσημασμένων για εγκληματικές επιθέσεις, επεισόδια και άλλες παράνομες πράξεις προκειμένου να αποτελέσουν τη συγκριτική τράπεζα δεδομένων για την ταυτοποίηση των υπόπτων που θα εντοπίζονται στον δρόμο, στις κερκίδες κ.λπ. Ηδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. προχωρούν στη σύνταξη της σχετικής μελέτης για την τοποθέτηση και τη χρήση του εν λόγω λογισμικού προκειμένου να τεθούν οι σαφείς προδιαγραφές και να προχωρήσει η σχετική διαγωνιστική διαδικασία. Επιπλέον θα ζητηθεί ασφαλώς άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού.

Με επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. να μιλούν για ένα σημαντικό ψηφιακό «όπλο» για τον άμεσο εντοπισμό ύποπτων ατόμων σε ανοικτούς χώρους, για την ανίχνευση κινήσεων σεσημασμένων προσώπων σε χώρους εκδήλωσης εγκληματικών επιθέσεων, για εντοπισμό πρωτοστατών επεισοδίων σε γήπεδα ή ακόμη και σε δρόμους, σε συγκρούσεις με την Αστυνομία κ.λπ. Ομως ζητούμενο ασφαλώς είναι, όπως υπογραμμίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., να υπάρξουν οι σχετικές εγκρίσεις για την εγκατάσταση σε επιχειρησιακό κέντρο και τη χρήση του εν λόγω συστήματος και να εφαρμοστεί πλήρως η νομιμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοιου είδους σύστημα αναγνώρισης προσώπων σε μικρότερη κλίμακα θα αποκτήσουν σύντομα τουλάχιστον 200-300 αστυνομικοί υπηρεσιών της Ασφάλειας που χρησιμοποιούν ειδικές συσκευές επικοινωνίας ελληνικής εταιρείας. Μέσω αυτού του λογισμικού που θα εγκατασταθεί στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. θα παρέχεται η δυνατότητα σε αστυνομικούς που λαμβάνουν φωτογραφίες – με τις προαναφερόμενες συσκευές – προσώπων κατά τη διάρκεια παρακολουθήσεων ή εποπτείας κερκίδων, να τις αποστέλλουν σε αυτή την ψηφιακή τράπεζα δεδομένων. Κι έτσι να έχουν άμεση απάντηση, από μια λίστα καταχωρισμένων χιλιάδων ατόμων, αν είναι σεσημασμένοι και για ποιον λόγο.

Ανίχνευση μέσω σύγχρονων καμερών

Σημειώνεται ότι το ψηφιακό σύστημα των 1.000 καμερών, που σχεδιάζουν τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Πολιτικής – εφόσον λάβει τις απαραίτητες σχετικές εγκρίσεις των αρμόδιων Αρχών – θα ανιχνεύει μέσω υπερσύγχρονων καμερών μια σειρά από παραβάσεις – και όχι μόνο την υπερβολική ταχύτητα – που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών του δρόμου. Ακόμη αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την ενιαία καταγραφή των τροχαίων παραβάσεων, το οποίο θα δέχεται επίσης πληροφορίες από τις ηλεκτρονικές συσκευές των αστυνομικών της Τροχαίας (tablets με άμεση διασύνδεση με τα μητρώα οδηγών και οχημάτων) και επίσης από τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα πληροφοριακά συστήματα των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας. Ομως φαίνεται ότι το εν λόγω δίκτυο καμερών θα μπορούν να εκμεταλλεύονται και τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για περιπτώσεις εγκληματικών επιθέσεων, όπως συμβαίνει και στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις προκειμένου να εντοπίζονται δράστες εγκληματικών επιθέσεων, οι κινήσεις τους κ.λπ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή