Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Αναβολή

Δημοσιεύτηκε

στις

Αναβολήτου Κώστα Κόλμερ
Η αιφνιδία επίσκεψις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογκάν την Δευτέρα στον Πούτιν έχει κάτι το δραματικόν, εάν οι πληροφορίες του πρακτορείου Ρώϋτερ αληθεύουν. Ζήτησε απόλυτο αποχή της Ρωσσικής αεροπορίας από υποστηρικτικές επιχειρήσεις  υπέρ του Συριακού στρατού (του Μπασάρ Αλ Άσαντ) στην περιοχή Ιντλίμπ, κατά μήκος της νοτιοανατολικής Τουρκικής μεθορίου
Η Τουρκική απειλή – διότι πάντοτε οι γείτονες διαπραγματεύονται απειλούντες- είναι η «ανθρωπιστική κρίση» που θα προκληθεί από την σύγκρουση των Σύρων με τους Τούρκους: 
«Περί τους 500.000 πρόσφυγες είναι έτοιμοι να διαφύγουν στο Τουρκικό έδαφος, πέραν των 3,6 εκατομμυρίων που ήδη διαβιούν στην Τουρκία, διαρρέει την πληροφορία η Άγκυρα. 
Η Τουρκική εθνική ασφάλεια τίθεται εν κινδύνω και θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα». Χθες ο Τούρκος πρόεδρος επέστρεψε στην Άγκυρα και σύμφωνα με την WSJ είναι άγνωστον ποίες διαβεβαιώσεις έλαβε από τον Ρώσσο ομόλογό του ενώ άγριες μάχες διεξάγονται στο Ιντλίμπ μεταξύ του στασιαστών και του Συριακού στρατού. 

Είναι και ζήτημα οικονομικό το τι θα πράξει ο «σύμμαχος» του Άσαντ , Ρώσσος πρόεδρος αλλ’ είναι βέβαιον ότι θα προστατεύσει πρωτίστως τα Ρωσσικά συμφέροντα. ΟΙ Τούρκοι εξεδήλωσαν ενδιαφέρον δια την αγορά του Ρωσσικού μαχητικού  SU-57.΄Εχει συνεπώς κάθε λόγο ο υπουργός… Μετοικεσίας κ. Γ. Κουμουτσάκος ν’ ανησυχεί για νέο, «γεωπολιτικό κύμα» λαθρομετανάστευσης Ελληνικά νησιά του ΒΑ Αιγαίου στα οποία προσετέθησαν τώρα και τα Δωδεκάνησα, με την Σύμη.
Tούτο άλλωστε φαίνεται και από τον πρόσφατο Αμερικανοτουρκικό «μηχανισμό ασφαλείας» που δημιουργείται στα βορειοανατολικά σύνορα της Συρίας όπου αποθαρρύνονται οι επιθέσεις της Κουρδικής «μιλίτσια» ΥPC,  αιχμής δόρατος του Συροκουρδικού (Σ/Κ) Δημοκρατικού στρατού ο οποίος μάχεται το Ισλαμικό Κράτος, δορυφόρο της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων.
Μέχρι πρότινος, 2.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί εξεπαίδευαν και εξόπλιζαν τον Σ/Κ στρατό, μ’ απώτερο σκοπό την δημιουργία δομών που μελλοντικά θ’ αποτελούσαν τον πυρήνα Κουρδικού κράτους μεταξύ Συρίας-Ιράκ και Τουρκίας.
Τώρα φαίνεται ότι οι προσπάθειες αυτές αναβάλλονται αν και χρονολογούνται από την εποχή του Αμερικανού προέδρου  Γούντρωου  Ουϊλσον και της συνθήκης των Σεβρών. Θα ταίριαζε ίσως να θυμηθούμε σχετικώς τους ΤΡΩΕΣ (*)
            « Είν΄ η  προσπάθειές ( Sic) μας σαν των Τρώων.
              Κομμάτι κατορθώνουμε· κομμάτι
              παίρνουμ’ επάνω μας· κι αρχίζουμε
              νάχουμε θάρρος και καλές ελπίδες.
              Μα πάντα κάτι βγαίνει και μας σταματά.»
-Καημένε Κουμουτσάκε ,τι σε περιμένει…
 (*) Κ.Π.Καβάφη.     

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή