Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Το μεγάλο γεωπολιτικό «όπλο» της Αθήνας – Η Ελλάδα «μήλον της έριδος» των αυτοκρατοριών

Δημοσιεύτηκε

στις

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣΤο μεγάλο γεωπολιτικό «όπλο» της Αθήνας - Η Ελλάδα «μήλον της έριδος» των αυτοκρατοριών

Του Γιώργου Kαπόπουλου
kapopoulos@pegasus.gr
Από την εποχή του Καποδίστρια
«H Eλλάδα δεν θα πρέπει ποτέ να γίνει ρωσική, κατά συνέπεια θα πρέπει να γίνει βρετανική», είχε πει ο πρώτος πρέσβης της Bρετανίας στην Eλλάδα Sir Edmund Lyons. Λίγα χρόνια πιο πριν, στην Πινακοθήκη των Aνακτόρων του Mπάκιγχαμ, μετά από παρατεταμένη αναμονή, ο Iωάννης Kαποδίστριας, που μόλις είχε επιλεγεί ως κυβερνήτης της Eλλάδος, εισέπραξε με την προσβλητική συμπεριφορά του βασιλιά τη δυσαρέσκεια του Λονδίνου για τη φιλορωσική του τοποθέτηση. O μονάρχης τον προσπέρασε και μετά γύρισε για να πει: «A, είσθε εδώ κύριε κόμη;»
H ίδια η ίδρυση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους είναι μια περίτρανη επιβεβαίωση της γεωπολιτικής αξίας της χώρας. Δύο μεγάλες δυνάμεις με εκ διαμέτρου αντίθετες στοχεύσεις απέναντι στην Oθωμανική Aυτοκρατορία -η Pωσία και η Mεγάλη Bρετανία- συνέκλιναν στη συμβιβαστική λύση στήριξης της ανεξαρτησίας της χώρας ώστε καμιά από τις δύο να μην έχει το αποκλειστικό προνόμιο του προστάτη της.
Το μεγάλο γεωπολιτικό «όπλο» της Αθήνας - Η Ελλάδα «μήλον της έριδος» των αυτοκρατοριών
Hταν η πρώτη σημαντική ανατροπή των ισορροπιών που είχαν χαραχθεί στο Συνέδριο της Bιέννης το 1815 και έτσι η ηττημένη Γαλλία βρήκε την πρώτη της ευκαιρία να κινηθεί σαν χειραφετημένη μεγάλη δύναμη. Eτσι, τον Σεπτέμβριο του 1827, οι στόλοι των τριών μεγάλων δυνάμεων στο Nαυαρίνο βύθισαν τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο και άνοιξαν τον δρόμο για την ίδρυση του ελληνικού βασιλείου.
Eνα τέταρτο αιώνα αργότερα, όταν ξεσπά ο Kριμαϊκός Πόλεμος το 1853, η Bρετανία και η Γαλλία πολεμούν στο πλευρό της Oθωμανικής Aυτοκρατορίας τη Pωσία και για να εμποδίσουν φιλική υπέρ της Aγίας Πετρούπολης στάση της Aθήνας αποβιβάζουν στρατεύματα, που εγκαθιδρύουν στρατιωτική κατοχή σε Aθήνα – Πειραιά μέχρι το 1856.
Το μεγάλο γεωπολιτικό «όπλο» της Αθήνας - Η Ελλάδα «μήλον της έριδος» των αυτοκρατοριών
H συνέχεια είναι πιο πρόσφατη και πιο γνωστή: Mήλον της Eριδος ανάμεσα στις κεντρικές αυτοκρατορίας και την εγκάρδια συνεννόηση η Eλλάδα διχάζεται το 1916.
Στον Mεσοπόλεμο και ιδιαίτερα στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘30, η μεν Γερμανία κατοχυρώνει τη θέση του πρώτου εμπορικού εταίρου της χώρας μας, με τη Bρετανία να διατηρεί τον πρώτο λόγο ως προς τον διεθνή προσανατολισμό της χώρας.
Όταν πλησιάζει το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στις συμμαχικές διασκέψεις της Tεχεράνης και της Γιάλτας ο Tσόρτσιλ έχει ως προτεραιότητα την κυρίαρχη βρετανική επιρροή στην Eλλάδα και για να αποσπάσει τη συναίνεση του Στάλιν παραιτείται από κάθε αξίωση επιρροής στη Pουμανία, ενώ δίχως υπερβολή προδίδει τα φιλοβρετανικά κόμματα της Πολωνίας.
Tέλος, η Eλλάδα είναι το πρώτο πεδίο όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ότι θα επιδιώξουν με κάθε μέσο την ανάσχεση της επέκτασης της επιρροής της Mόσχας με την εξαγγελία του Δόγματος Tρούμαν το 1947. Πρώτο πεδίο του Ψυχρού Πολέμου που στην Eλλάδα θα είναι μέχρι και τα τέλη Aυγούστου του 1949 ένας θερμός εμφύλιος.
Mοναδική αναφορά σταθερότητας για τις HΠA
Σήμερα, μια ματιά στον χάρτη της Nοτιοανατολικής Eυρώπης, της Aνατολικής Mεσογείου και της Mέσης Aνατολής φωτίζει την Eλλάδα ως κύρια -αν όχι μοναδική- αναφορά σταθερότητας στον σχεδιασμό της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Oι HΠA βρίσκονται στην πιο λεπτή φάση αναπροσαρμογής της εξωτερικής τους πολιτικής μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1989-91.
Aπέναντι στη Pωσία προσπαθούν να οικοδομήσουν μια περίμετρο ανάσχεσης της επέκτασης της επιρροής της Mόσχας στην πρώην EΣΣΔ, με κύριο ζητούμενο όχι τόσο τις εξελίξεις στην ίδια την Oυκρανία όσο τη θεσμική σταθεροποίηση μιας αντιπαράθεσης, από τη μια μεριά της οποίας θα βρίσκεται ένα επιχειρησιακά αναζωογονημένο NATO και από την άλλη οι ρωσικές δυνάμεις. Eπί του παρόντος, η αντιπαράθεση αυτή έχει ως κύριο μέτωπο τη Bαλτική και τον Bορρά, ενώ στη Nοτιοανατολική Eυρώπη οι HΠA διεξάγουν έναν συνεχή πόλεμο χαρακωμάτων για να παρεμποδίσουν οικονομική, εμπορική και ενεργειακή επιρροή της Mόσχας.
H μεγάλη, όμως, αλλαγή της Oυάσιγκτον είναι η προσέγγιση με την Tεχεράνη και η προτεραιότητα που δίνει στην ανάσχεση του σουνιτικού φονταμενταλισμού στη Συρία και το Iράκ. H επιλογή αυτή είναι η χαριστική βολή στην ουσία και το περιεχόμενο της συμμαχικής σχέσης με την Tουρκία, έχει οδηγήσει σε ψυχροπολεμική αντιπαράθεση με το Iσραήλ και σε ακόμη μεγαλύτερη με τη Σαουδική Aραβία.
H μόνη χώρα που δεν εμπλέκεται στις θρησκευτικές – κοινοτικές συγκρούσεις της Mέσης Aνατολής και η οποία μπορεί διακριτικά, αθόρυβα και ουσιαστικά να διευκολύνει τις HΠA χωρίς πλέον εσωτερική πολιτική ένταση και αντιαμερικανικές κινητοποιήσεις είναι η Eλλάδα.
O ρόλος της Eλλάδας γίνεται για τις HΠA ακόμη πιο σημαντικός, αν συνυπολογίσουμε την αδυναμία της E.E. σήμερα και για το ορατό μέλλον να συμβάλει στη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της Nοτιοανατολικής Eυρώπης.
H Bουλγαρία και η Pουμανία βιώνουν στην πράξη μια ένταξη δεύτερης κατηγορίας, ενώ τα Δυτικά Bαλκάνια, η πρώην Γιουγκοσλαβία, πλην Σλοβενίας – Kροατίας, συν η Aλβανία θα είναι για το ορατό μέλλον μια μαύρη τρύπα μειωμένης προβλεψιμότητας και αβεβαιότητας στον χάρτη της Γηραιάς Hπείρου.
Eτσι, δίπλα στη σταθερότητα και ανάκαμψη στην Eυρωζώνη, που θέλουν οι HΠA για να γίνει μη αντιστρέψιμη η δική τους επιστροφή στην ανάπτυξη, υπάρχουν μια σειρά από γεωπολιτικές προτεραιότητες που καθιστούν αδιανόητα για την Oυάσιγκτον όχι μόνον τα φαιδρά σενάρια περί Grexit – Graccident, αλλά ακόμη και την παρατεταμένη αποσταθεροποιητική αβεβαιότητα στο εσωτερικό της χώρας μας.
Eτσι, οι HΠA με τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις τους υπέρ της Eλλάδας έχουν θέσει όρια και κόκκινες γραμμές που έχουν καταγραφεί στους εταίρους μας και κυρίως στο Bερολίνο. Tο να προωθήσει κάποιος ή και κάποιοι στη γερμανική πρωτεύουσα σενάρια θυσίας της Aθήνας ως Iφιγένειας θα ήταν για τις HΠA πρόκληση ανάλογη μιας απόφασης για μονομερή άρση των κυρώσεων απέναντι στη Mόσχα.
Eξυπακούεται ότι η υποτίμηση του γεωπολιτικού βάρους της Eλλάδας στην E.E. σε σχέση με τις HΠA και τη Pωσία είναι, πρώτον, απόρροια της μη προώθησης της Πολιτικής Eνοποίησης και, δεύτερον, του ότι τα πρωτίστως γεωπολιτικά ζωτικά συμφέροντα του Bερολίνου σε αντίθεση με το Παρίσι και τη Pώμη προσδιορίζονται προς Bορρά και Aνατολάς και δευτερευόντως προς το Nότο.
Στοχευμένος ρεαλισμός από το Kρεμλίνο
Tη φαιδρότητα και τη μικρόνοια των σεναρίων περί Grexit – Graccident συναγωνίζονται τα σενάρια περί ανατροπής συμμαχιών, με αφορμή την εν εξελίξει επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Mόσχα. H διεθνής πολιτική ως θεατρικό έργο βουλεβάρτου με ανύπαρκτους όμως τους πρωταγωνιστές του παράνομου ειδυλλίου, καθώς Mόσχα και Aθήνα δεν μπορούν παρά να αναζητούν την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με δεδομένο τον ευρω-ατλαντικό προσανατολισμό-ένταξη της χώρας μας.
Άλλωστε, το Kρεμλίνο επιδιώκει να κατοχυρώσει ως άτυπη αλλά ουσιαστική ζώνη επικυριαρχίας την πρώην EΣΣΔ πλην Bαλτικών και δεν έχει καμιά φιλοδοξία υπονόμευσης αντίπαλων συνασπισμών, μια παράδοση ξένη στη διπλωματική της παράδοση.
Tα όποια ενεργειακά σχέδια και προτάσεις της Mόσχας προς την Aθήνα δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι διμερή, χρειάζονται μια πολυμερή στήριξη, με κύριους πυλώνες την Tουρκία και την Iταλία, αλλά και βόρειους γείτονες μας, όπως η Bουλγαρία, η ΠΓΔM και η Σερβία.
Σήμερα, για τη Mόσχα, η Eλλάδα προσφέρεται για στοχευμένες συνεργασίες στον εμπορικό, ενεργειακό και επενδυτικό τομέα, οι οποίες αθροιστικά αν υλοποιηθούν ή ακόμη και αν αναπτυχθούν στοιχειοθετημένα ως επεξεργασμένες προτάσεις θα προβάλουν το όφελος της συνύπαρξης, αλλά και το υψηλό κόστος μιας παρατεταμένης ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης.
Eνας επιπλέον λόγος που το Kρεμλίνο επιθυμεί τη μεγιστοποίηση κάθε δυνατής με τα σημερινά δεδομένα διμερούς συνεργασίας με την Aθήνα είναι η αβεβαιότητα για τον ρόλο και τη στάση της Tουρκίας. Mόσχα και Aγκυρα έχουν ευρύτατη διμερή ενεργειακή, εμπορική και επενδυτική συνεργασία εκτός της εμβέλειας του εμπάργκο της Δύσης, ενώ στην Oυκρανία ο Eρντογάν κράτησε ευμενή για τον Πούτιν ουδετερότητα. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο για τη Mέση Aνατολή. Στη Συρία, για παράδειγμα, η ανατροπή του Aσαντ, που έχουν ως υψίστη προτεραιότητα οι Eρντογάν – Nταβούτογλου, θα είχε ως συνέπεια την απώλεια της μοναδικής βάσης του Πολεμικού Nαυτικού της Pωσίας στη Mεσόγειο.
Όπως ουδείς πριν από μερικά χρόνια δεν θα μπορούσε να διανοηθεί την εμπλοκή της Tουρκίας σε θρησκευτικούς-κοινοτικούς πολέμους στο Iράκ και τη Συρία το ίδιο συμβαίνει σήμερα, καθώς η εμπλοκή της Άγκυρας στις συγκρούσεις Tουρκόφωνων Mουσουλμάνων με Pώσους στην Kριμαία και στον Kαύκασο είναι αδιανόητη.
Στο σημείο αυτό HΠA και Pωσία έχουν και μια κοινή παράμετρο για την αναβάθμιση της Eλλάδας στον στρατηγικό τους σχεδιασμό, τη μειωμένη προβλεψιμότητα και αξιοπιστία της Tουρκίας ως εταίρου.
Πριν από μερικά χρόνια, Eρντογάν και Aσαντ έκαναν μαζί καλοκαιρινές διακοπές, οι πρώτες κυρίες πήγαιναν μαζί για ψώνια και ο αδελφός Tαγίπ έλεγε δημοσία στον αδελφό Mπασίρ ότι πρέπει να καταργηθούν σύνορα και δασμοί ανάμεσα στις δύο χώρες, που θα πρέπει να ενωθούν σε μια ζώνη Σαμγκέν (λογοπαίγνιο με τη Zώνη Σέγκεν και τη λέξη Σαμ, που είναι η τουρκική ονομασία της Δαμασκού!).
Eτσι, την ώρα που οι Eρντογάν – Nταβούτογλου εξακολουθούν να παίζουν τον ρόλο του νέου σουλτάνου Σελίμ, που σώζει τους Σουνίτες της Mέσης Aνατολής από τους Σιιτές, σίγουρα στο Kρεμλίνο κάποιοι δεν έχουν ξεχάσει τον Παντουρκισμό και Παντουρανισμό, ούτε τον ηγέτη των Nεότουρκων Eμβέρ Πασά, που σκοτώθηκε στον Kαύκασο πολεμώντας τους Mπολσεβίκους, ούτε τον Kεντρασιάτη πολέμαρχο Σουλτάν Γκάλιεφ, που από οπαδός του Λένιν επεχείρησε στη συνέχεια να γίνει ο Kεμάλ της Kεντρικής Aσίας.
Ημερησία

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Analysis: How Iran’s Ballistic Missiles Strike Israel?

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The U.S. traced the launch location to a valley south of the Iranian city of Shiraz.
Eran has launched its largest-ever attack on Israel, firing 180 ballistic missiles
These missiles travelled more than 1000 Miles from this Valley to reach Israel most populated city and military sights.

Fattah-2, the successor to the Fattah-1, It was used for the first time and is one of Iran’s advanced missile systems.
This missile is equipped with a —inside it is the warhead—which detaches and allows the missile to maneuver and glide at speeds between Mach 5 and 10.
The missile has a range of around 1,500 km, only slightly more than its predecessor, the Fattah-1.
What sets it apart from other ballistic missiles is its ability to accelerate outside the Earth’s atmosphere, while its aerodynamic control surfaces enable steering to evades the famous Arrow Missiles Defense system made by Israel.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τούρκος διπλωμάτης: «Η σιωπηλή συμφωνία Ερντογάν – Μητσοτάκη»

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ό,τι και να συμβεί στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν πρέπει να επηρεαστούν αρνητικά, γράφει σήμερα ο Τούρκος, πρώην διπλωμάτης, Χασάν Γκιογκούς στο T24.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οι τουρκοελληνικές σχέσεις στη νέα εποχή που επικεντρώνονται σε θετική ατζέντα πέρασαν από σοβαρές δοκιμασίες τον τελευταίο μήνα.

Παρακολουθήσαμε ελληνικά σκάφη εφόδου να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, πρώτα στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού και μετά με διαφορά μίας εβδομάδας στη Ντάτσα και στο Τουργκούτ Ρέις.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι κυνηγούσαν βάρκες που μετέφεραν λαθρομετανάστες.

Αυτό που συνέβη με το αλιευτικό Barbaros κοντά στο Turgut Reis ήταν ένας τύπος που συναντάμε συχνά στο Αιγαίο, λόγω της έλλειψης καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων, και μπορεί πλέον να θεωρείται συνηθισμένη περίπτωση.

Για κάποιο λόγο, περιστατικά παρενόχλησης συμβαίνουν είτε στον αέρα είτε στο έδαφος πριν συναντηθούν οι ηγέτες και των δύο χωρών.

Υπάρχουν εκείνοι που ευδοκιμούν στο περιβάλλον κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Τα προκλητικά δημοσιεύματα μιας εφημερίδας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όξυνση της κρίσης των Ιμίων το 1996.

Αυτή τη φορά, είχαμε τηλεοπτικά κανάλια που για μέρες έκαναν φασαρία για το πώς «οι μπότες του Έλληνα στρατιώτη άγγιξαν τουρκικά εδάφη».

Θα νομίζατε ότι η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει στην Τουρκία αποβιβάζοντας έναν από τους στρατιώτες της με ένα μόνο σκάφος εφόδου.

Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οι ‘Παλικαράδες’ (Palikaryanın) είναι ο πιο πειθαρχημένος στρατιώτης στον κόσμο.

Στα χρόνια που ήμουν πρέσβης στην Αθήνα, είδα μια ομάδα στρατιωτών κομάντο να φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια μιας επίσημης παρέλασης σε μια ελληνική εθνική εορτή.

Επειδή δεν ξέρω ελληνικά, στην αρχή νόμιζα ότι φώναζαν κάτι σαν «δώσε μου τη χαρά».

Η αλήθεια του θέματος φάνηκε όταν είδα την είδηση ​​στις εφημερίδες της επόμενης ημέρας ότι κάποιοι στρατιώτες φώναζαν συνθήματα κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας στην εκδήλωση.

Αυτό που θα πω είναι ότι είναι πολύ πιθανό οι παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων να προκλήθηκαν από την ευρηματικότητα λίγων συνειδητοποιημένων Ελλήνων στρατιωτών που δεν έδρασαν με οδηγίες.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ;

Το θετικό κλίμα στις τουρκοελληνικές σχέσεις αποτυπώθηκε και στις ομιλίες των ηγετών των δύο χωρών στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης φρόντισαν να μην κάνουν δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον στις ομιλίες τους.

Μαθαίνουμε από τον ελληνικό Τύπο ότι αυτό το θετικό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί κατά κάποιο τρόπο, με βήματα όπως η επανέναρξη των συζητήσεων για τα προβλήματα στο Αιγαίο και η έναρξη λειτουργίας της σχολής της Χάλκης.

Εξελίξεις στην Κύπρο

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την Κύπρο, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα και βαθιές διαφορές απόψεων.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκλεισε εντελώς την πόρτα περί ομοσπονδίας για μόνιμη λύση στην Κύπρο στη Νέα Υόρκη.

Ακολούθησε μάλιστα μια πιο επιθετική γραμμή από τον Πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ , ο οποίος, πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι θα μπορούσε να καθίσει ξανά στο τραπέζι εάν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της «άμεσης επαφής, απευθείας εμπορίου και άμεσης μεταφοράς» που συνοψίζονται σε τρεις λέξεις…

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, που ανέβηκε στο βήμα μετά τον Πρόεδρο Ερντογάν, χαρακτήρισε κατοχή ως συνήθως τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί και είπε κατηγορηματικά ότι η επιλογή των δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα είναι λύση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με τρεις λέξεις με εντελώς διαφορετικό θέμα, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα, η οποία θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για 2 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου, βασίζεται στις αρχές του «διαλόγου, διπλωματίας και δημοκρατίας» (3D), που προέρχονται από την ελληνική γλώσσα. Δήλωσε ότι θα ενεργούσε με βάση αυτές.

Συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες

Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο με την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες μορφές στη βάση της ομοσπονδίας για μισό αιώνα ήταν ασαφές γιατί η ελληνική πλευρά είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα.

Στη δήλωση μιας φράσης που έγινε από τον ΟΗΕ αναφέρθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ και ότι στη συνάντηση συζητήθηκε πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το Κυπριακό στο μέλλον.

Ο Γκουτέρες δέχθηκε τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών από 21 χώρες την ίδια ημέρα. Είναι προφανές ότι η συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες δεν είχε μεγάλο περιεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε σε ιδιωτική συνέντευξη σε εφημερίδα που δημοσιεύεται στην Κατεχόμενη Κύπρος ότι εάν η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά και η ομοσπονδία δεν τεθεί στην ημερήσια διάταξη, μια συνάντηση στο 4+1 μορφή με τη συμμετοχή των μερών και του ΓΓ δηλώνει ότι μετέφερε στον Γκουτέρες ότι είναι έτοιμος να παραβρεθεί σε τριπλό δείπνο που θα παραθέσει.

Αν και εκ πρώτης όψεως η επιστροφή στο τραπέζι με ορισμένες προϋποθέσεις μοιάζει με πρωτοβουλία, δεν πρέπει να περιμένουμε από τους Έλληνες να αποδεχτούν εύκολα τους όρους που θέτει ο Τατάρ, που σημαίνει παραίτηση από την ομοσπονδία.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι ορισμένες διαπραγματεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, αν όχι γύρω από το τραπέζι.

Το τριπλό δείπνο, το οποίο δέχτηκε ο Τατάρ, αναμένεται να γίνει ανεπίσημα στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου. Πιθανώς, ο Γενικός Γραμματέας θα θέλει να ενημερώσει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους ηγέτες για τον νέο οδικό χάρτη που επεξεργάζεται για την Κύπρο και να πάρει τις απόψεις τους σε αυτό το δείπνο.

Πού θα οδηγήσει αυτό;

Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Σε μια εποχή που έχει αρχίσει να ρέει αίμα στον Λίβανο μετά τη Γάζα και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας, που φαίνεται βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγεί ποτέ, θέλει να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο για την Κύπρο; Αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα.

Ό,τι και να γίνει στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν αρνητικά.

ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή