Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Καθοριστικές αποφάσεις για LNG στην Κύπρο – Στο Προεδρικό η ΔΕΦΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

  Πέτρος Θεοχαρίδης   
Κρίσιμη όσο ποτέ θα είναι η σημερινή –πρωινή– σύσκεψη στο Προεδρικό του Προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργού Ενέργειας με το δ.σ της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου, στην οποία ουσιαστικά θα κριθεί το αν η Κύπρος θα έχει ή όχι τερματικό αποθήκευσης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή. 
Η σύσκεψη συγκλήθηκε με πρωτοβουλία των Νίκου Αναστασιάδη και Γιώργου Λακκοτρύπη, με σκοπό να ξεκαθαρίσει το αν η ΔΕΦΑ μπορεί και πώς θα προχωρήσει σε υπογραφές με την κοινοπραξία την οποία επέλεξε, στον τελευταίο διαγωνισμό, για την κατασκευή των λιμενικών εγκαταστάσεων στο Βασιλικό και τη μετατροπή του πλοίου σε πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Το ζήτημα όπως διαμορφώθηκε, μετά και από ήδη πέντε αποτυχημένες προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας τα τελευταία 13 χρόνια για εισαγωγή LNG για ηλεκτροπαραγωγή, έχει πλέον τον χαρακτήρα τού «ή τώρα ή ποτέ».
Η τελευταία διαδικασία είναι και η πρώτη που κατέληξε σε επιλογή προτιμητέου προσφοροδότη. Αν ακυρωθεί για οποιονδήποτε λόγο, είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξει επόμενη, αφού θα χαθεί ανεπιστρεπτί τόσο η συγχρηματοδότηση των υποδομών με €101 εκατ. από την Ε.Ε. που ήταν καθοριστική για να γίνει βιώσιμο το έργο, όσο και ο ευνοϊκός δανεισμός από τις ΕΙΒ και ΕΒRD με σχεδόν 0% επιτόκιο, αλλά και τα €43 εκατ. από την ΑΗΚ που αποτελούν και το μερίδιό της για συμμετοχή στην Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ). 
Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) έχουν αποφασίσει ότι δεν θα χρηματοδοτήσουν ξανά έργα με ορυκτά καύσιμα, περιλαμβανομένου και του φυσικού αερίου, γι’ αυτό και δεν υπάρχει ούτε ελπίδα για εξασφάλιση χορηγιών ή χρηματοδοτήσεων για το έργο αυτό στο μέλλον. 
Ωστόσο, παράλληλα, υπάρχει επί τάπητος και σειρά ζητημάτων, που έθεσαν ο Γ. Ελεγκτής αλλά και η Γ. Λογίστρια της Δημοκρατίας, σε σχέση με τις διαδικασίες αξιολόγησης του διαγωνισμού και τα διαδικαστικά θέματα αναφορικά με τις εγκρίσεις των κονδυλίων.
Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο υπουργός Ενέργειας ουσιαστικά σήμερα θα πρέπει να εξετάσουν αν τα ζητήματα αυτά ξεκαθάρισαν, ώστε να μπορούν να δώσουν το πράσινο φως στη ΔΕΦΑ για να προχωρήσει σε υπογραφές των συμφωνιών. 
Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΦΑ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», απάντησε την Τετάρτη με επιστολή του προς τον Γ. Ελεγκτή σε σειρά ζητημάτων, παρατηρήσεων και ερωτημάτων που έθεσε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης με δεκασέλιδη επιστολή του σε σχέση με τις διαδικασίες αυτές. Η ΔΕΦΑ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», θεωρεί ότι έδωσε πλήρεις απαντήσεις και εξηγήσεις, ώστε να ξεκαθαρίσουν τα ζητήματα για τα οποία δημιουργήθηκαν αμφιβολίες. 
Απαντήσεις και στοιχεία για ορισμένα από τα θέματα αυτά δόθηκαν και προς τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, ο οποίος αμέσως αφότου εγέρθηκαν τα συγκεκριμένα θέματα από τον Γ. Ελεγκτή, έστειλε στέλεχος του υπουργείου στη ΔΕΦΑ για να εξετάσει επί τόπου τα στοιχεία και να λάβει εξηγήσεις και διευκρινίσεις. 
Παράλληλα, οι αποφάσεις είναι επείγον να ληφθούν τα αμέσως επόμενα 24ωρα, αφού, με βάση και τις προβλέψεις της προσφοράς του, ο προσφοροδότης θα πρέπει να υπογράψει την αγορά του πλοίου (μεταφορέας LNG) που εγκρίθηκε για μετατροπή σε FSRU (πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αποϋγροποίησης) γιατί μπορεί να χάσει το σκάφος και να μην είναι υλοποιήσιμο το έργο.

Όυτε το “ποτέ” δεν είναι λύση για την Κύπρο 
Στο μεταξύ, πέραν των άλλων λόγων, η Κύπρος δεν μπορεί ούτε να καθυστερήσει, αλλά ούτε και να να μείνει χωρίς φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή εντός του 2020, διότι το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων θα πολλαπλασιαστεί και θα επιβαρύνει το κόστος ηλεκτρισμού. 
Παράλληλα, δεδομένου ότι δεν θα είναι βιώσιμη πλέον η λύση του LNG, θα αυξηθεί αισθητά η πίεση αποδοχής της πρότασης για μεταφορά αερίου μέσω αγωγού, όπως αυτή για την οποία υπέβαλε αίτηση προχθές η Energean. 
Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο, είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση προκρίνει τη λύση του τερματικού αποθήκευσης και αποϋγροποίησης LNG, γιατί πέραν της ευνοϊκής χρηματοδότησης και της βιωσιμότητας υπάρχουν και άλλα θετικά. Πρώτον, η σημαντική συμμετοχή της ΑΗΚ στις υποδομές φυσικού αερίου εδραιώνει τη θέση της ΑΗΚ.  
Επίσης, η επιλογή της λύσης με LNG, όπως διαμορφώθηκε, επιτρέπει ευελιξία ώστε να υπάρχει αυτή η υποδομή για λόγους ασφάλειας ακόμα και όταν πιθανόν να φτάνει στην Κύπρο αέριο από κυπριακά κοιτάσματα.
Ακόμα, με τη λύση του LNG, η Κύπρος θα έχει δυνατότητα επιλογής προμηθευτών ανά διαστήματα, τόσο με οικονομικά κριτήρια, αλλά και ανάλογα με τις γεωστρατηγικές συνθήκες, καθώς και για να μπορεί να διαχειριστεί καλύτερες τιμές φυσικού αερίου, είτε με δέσμευση ποσοτήτων είτε με αξιοποίηση ευκαιριών στην τρέχουσα αγορά.
Η λύση του αγωγού, σύμφωνα με την κυβερνητική στρατηγική, προβλέπεται ότι θα εφαρμοστεί, αλλά στο μέλλον –π.χ. μετά από πενταετία–, και θα καταστεί η κύρια πηγή εφοδιασμού, αφού όμως λειτουργήσουν οι υποδομές LNG. Έτσι, πέραν της ενεργειακής ασφάλειας με δύο λύσεις εφοδιασμού, θα αποφευχθεί και η δημιουργία μονοπωλιακής κατάστασης και πλήρους εξάρτησης από έναν αγωγό.
Φιλελεύθερος

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή