Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Οι Τούρκοι θα επιστρέψουν σε συνομιλίες όταν η πλευρά μας υπογράψει υποταγή της

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι Τούρκοι φαίνονται καλοί μελετητές του Σουν Τζου. Ο Κινέζος στρατηγός, πριν από 2500 χρόνια περίπου, είχε επισημάνει πως «η μεγαλύτερη τέχνη στον πόλεμο είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς μάχη». Αυτό επιχειρεί ο σουλτάνος Ερντογάν με τον τρίτο Αττίλα στην κυπριακή και ευρωπαϊκή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Από το 1956, η Τουρκία εφαρμόζει συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία στοχεύει στην αποδόμηση, κατάλυση και εξαφάνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως υποκειμένου του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας και επανάκτηση της νήσου. Μέσα στην απεραντοσύνη της άθλιας πολιτικής λήθης, θυμόμαστε: Στις 23 Ιουνίου 2014, οι Τσαβούσογλου και Νταβούτογλου κατέθεσαν στις Βρυξέλλες 105σέλιδο επίσημο έγγραφο, στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. 
Σ’ εκείνο το αισχρό έγγραφο, του οποίου την άμεση απόσυρση δεν απαίτησαν ποτέ ούτε η Λευκωσία ούτε η Αθήνα, η Τουρκία χαρακτήριζε την Κυπριακή Δημοκρατία ως «εκλιπούσα» (defunct). Πριν από 16 ημέρες, στις 9 Φεβρουαρίου 2018, η κατοχική χώρα εισέβαλε στην κυπριακή ΑΟΖ, την κατέκτησε χωρίς να ρίξει ούτε μία ντουφεκιά και κατέλυσε και εξευτέλισε την κυριαρχία μιας χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έκτοτε εμποδίζει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, απαιτεί διαμοιρασμό των ενεργειακών πόρων και προειδοποιεί με χειρότερες ενέργειες. Με απλά λόγια, η Τουρκία έχει κηρύξει πόλεμο, για τρίτη φορά, εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και ένας τρίτος Αττίλας κατέχει μέγα τμήμα της κυπριακής και ευρωπαϊκής ΑΟΖ. 
 
Πρόκειται για τραγωδία χειρότερη από το 1974. Αν μη τι άλλο, τότε οι Έλληνες πολέμησαν, αντιστάθηκαν, χιλιάδες έπεσαν στα πεδία άνισων μαχών, εκατοντάδες χιλιάδες ξεκληρίστηκαν. Σήμερα, η Τουρκία, χωρίς να σπάσει μύτη, επέβαλε έναν ιδιόρρυθμο πόλεμο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία, διά του Προέδρου Αναστασιάδη, ασκείται στην απρόσοδη και αδιέξοδη πρακτική των διαβημάτων και των διπλωματικών ενεργειών. Πέρα από φλύαρες και τυπικές δηλώσεις και ανακοινώσεις από διάφορες χώρες και ειδικά από την Ε.Ε., ουδείς αντέδρασε ουσιαστικά εναντίον της τρίτης τουρκικής εισβολής και κατοχής, αυτήν τη φορά θαλάσσιου χώρου και επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία είναι και ευρωπαϊκά.
 
Γιατί; Διότι όλοι έχουν τρομακτικά συμφέροντα με την Τουρκία, έστω και αν δεν ανέχεται κανείς τον σχιζοφρενή και επικίνδυνο Πρόεδρό της, Ερντογάν. Ο σουλτάνος προκαλεί τους Αμερικανούς, το ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους, συμμάχησε με τον Πούτιν και υλοποιεί το γνωστό τουρκικό δόγμα των δυόμισι πολέμων. Ένας πόλεμος κατά των  Κούρδων, για να εμποδίσει την εφιαλτική, για την Τουρκία, προοπτική δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, το οποίο θα σημαίνει και εδαφικό ακρωτηριασμό της. Ένας πόλεμος για να εκδιώξει τον Σύρο Πρόεδρο Άσαντ ώστε η Άγκυρα να αναδειχθεί σε σημαντικό παίκτη στην περιοχή, εξ ου και η λυκοφιλία της με τη Ρωσία και το Ιράν. Και ένας μισός πόλεμος κατά των αδύναμων κρίκων της περιοχής, της Ελλάδος και της Κύπρου.
 
Η Τουρκία δεν δοκιμάζει απλώς τις όποιες αντοχές της Αθήνας και της Λευκωσίας, οι οποίες στηρίζονται στην επίκληση του διεθνούς δικαίου, των αρχών της Ε.Ε. και του ΟΗΕ και στη  φραστική υποστήριξη εταίρων και συμμάχων. Όμως, το δίκαιο χωρίς ισχύ είναι ομελέτα χωρίς αβγά. Με βάση τη στρατηγική της, όπως αναλύσαμε και την περ. Κυριακή, η Τουρκία επιχειρεί, πρώτον, να ακυρώσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου και στη συνέχεια να το ελέγξει. Δεύτερον, να αποδείξει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι όντως εκλιπούσα. Τρίτον, να  επιβάλει τους τουρκικούς όρους πιθανών νέων συνομιλιών. Γι’ αυτό θεωρούμε ως ολέθριο λάθος την εμμονή του Προέδρου Αναστασιάδη να εκλιπαρεί κυριολεκτικά τον αδίστακτο Ερντογάν και τους εδώ Τ/κ πράκτορες της τουρκικής κατοχής να προσέλθουν σε συνομιλίες. 
Ο Ν. Αναστασιάδης ψαλμωδεί μονότονα ότι είναι έτοιμος να προσέλθει σε συνομιλίες «από εκεί που σταμάτησαν» στο Crans-Montana, υπό την αίρεση ότι θα τερματίσουν την εισβολή και κατοχή της κυπριακής ΑΟΖ. Οποία ολέθρια αυταπάτη! Ακόμα μία φορά επιβεβαιώνεται ότι δεν ξέρει καθόλου τον Τούρκο εχθρό μας. Οι Τούρκοι τότε μόνο ενδέχεται να προσέλθουν στο τραπέζι πιθανών συνομιλιών, όταν ο Αναστασιάδης υποκύψει στο πολεμικό τελεσίγραφο, το οποίο του έστειλαν με τις τουρκικές φρεγάτες στην ΑΟΖ και όταν είναι έτοιμος να υπογράψει την υποταγή μας στην αρπακτικότητα του σουλτάνου. 
 
Οι προθέσεις της Τουρκίας είναι ξεκάθαρες εδώ και δεκαετίες! Απλώς ούτε ο Πρόεδρος, ούτε η πολιτική ηγεσία, ούτε και η Ελλάδα θέλουν να τις δουν κατάματα. Διότι αν τις έβλεπαν, θα μεριμνούσαν έγκαιρα, ώστε η Ελλάδα και η Κύπρος να είναι σε θέση να αντισταθούν με αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα στον ιταμό σουλτάνο. Ανοχύρωτος και αδύναμος ο Ελληνισμός, αναμένει ενεός πότε θα εκδηλωθεί εκείνη η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική Αναστασιάδη, η οποία, δήθεν, θωρακίζει τη δύστηνη Κύπρο…
Σημερινή

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή