Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Ο Πούτιν επιστρέφει τη Ρωσία στην Αφρική: Κόντρα στα ίσα με Κίνα, Γαλλία για όπλα-ενέργεια

Δημοσιεύτηκε

στις

Έχοντας επενδύσει μέχρι πρόσφατα πολύ λίγο στην αφρικανική ήπειρο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προεδρεύει την Τετάρτη και την Πέμπτη της πρώτης «Συνόδου Κορυφής Ρωσίας-Αφρικής», που συμβολίζει τις αυξανόμενες φιλοδοξίες της Μόσχας σε μια περιοχή όπου η Κίνα και οι Δύση έχουν προπορευθεί ήδη αρκετά χρόνια.

Περίπου τριάντα ηγέτες, χιλιάδες ομιλητές και ένας σκοπός: να καταδειχθεί πως η Ρωσία «έχει πολλά να προσφέρει στις αφρικανικές χώρες», εξηγεί το Κρεμλίνο.

  • «Ετοιμάζουμε και υλοποιούμε σχέδια επενδύσεων με ρωσική συμμετοχή ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων», υπογράμμισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Στο Σότσι, το παραθαλάσσιο θέρετρο όπου η Μόσχα διοργανώνει μεγάλα πολιτικά γεγονότα, θα διευθύνει μαζί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι αυτή τη σύνοδο κορυφής, πανομοιότυπη των «Φόρουμ για τη σινο-αφρικανική συνεργασία» τα οποία, από το 2011, επέτρεψαν στο Πεκίνο να γίνει ο πρώτος εταίρος της ηπείρου.
Για τον Πούτιν, είναι μια ευκαιρία να δείξει πως έχει τα αφρικανικά συμφέροντα στο κέντρο του ενδιαφέροντός του, παρόλο που μέσα σε 20 χρόνια πήγε μόλις τρεις φορές στην υποσαχάρια Αφρική κι αυτές μόνο στη Νότια Αφρική.

  • Στη συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος παραθέτει ως απόδειξη τη δέσμευση της Μόσχας «στη στρατιωτική συνεργασία και στη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας», τη βοήθεια κατά του Έμπολα, την εκπαίδευση «Αφρικανών στελεχών» σε ρωσικά πανεπιστήμια και διαβεβαιώνει πως όλα τα σχέδια που προτείνει η Ρωσία γίνονται χωρίς «πολιτική ή άλλη» παρέμβαση.

Πάντα στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης γοητείας, ο εκπρόσωπός του υπενθυμίζει πως η Αφρική είναι μια «σημαντική ήπειρος» με την οποία η Μόσχα, έχει «παραδοσιακές, ιστορικές, στενές» σχέσεις -μια αναφορά στην εποχή της ΕΣΣΔ.
Όμως έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η σοβιετική επιρροή ασκείτο λίγο πολύ παντού στην ήπειρο. Εκείνη την εποχή, η Μόσχα είχε επιλέξει να υποστηρίξει τους αγώνες κατά της αποικιοκρατίας. Πρώην γαλλικές αποικίες, όπως το Μαλί και η Γουινέα, έχουν στραφεί στον σοσιαλισμό από τη δεκαετία του 1960.
Αργότερα, η Μοζαμβίκη, τη σημαία της οποίας κοσμεί ένα Καλάσνικοφ, η Αγκόλα ή η Αιθιοπία έγιναν «αδελφές χώρες» της ΕΣΣΔ, ενώ πολλοί Αφρικανοί ηγέτες σπούδασαν στη Σοβιετική Ένωση. Σήμερα μόνο ο Ζοάο Λουρενσάο της Αγκόλας είναι μια τέτοια περίπτωση.
Το 2018,το ύψος των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στη Ρωσία και την αφρικανική ήπειρο ανέρχονταν σε 20 δισ. δολάρια, λιγότερο από το 50% εκείνων της Γαλλίας και δέκα φορές λιγότερες από της Κίνας. Στην πλειονότητά του το εμπόριο αφορά τις πωλήσεις όπλων, ένας τομέας στον οποίο σπάνια η Ρωσία είναι επικεφαλής στην Αφρική.
Έτσι, στο διάστημα 2014-2018 η Ρωσία αντιπροσώπευε το 49% του συνόλου των εισαγωγών όπλων στη Βόρεια Αφρική και το 28% εκείνων της υποσαχάριας Αφρικής, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (Sipri).

  • Σήμερα, εξηγεί ο Ρώσος πρώην πρεσβευτής Εβγκένι Κορεντιάσοφ, μέλος του ρωσικού Ινστιτούτου Αφρικανικών Σπουδών, η Μόσχα θέλει να «επικεντρώσει τις προσπάθειές της στους τομείς όπου διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα». Εκτός από τα όπλα, πρόκειται κυρίως για τον πυρηνικό τομέα, τους υδρογονάνθρακες και τη μεταλλευτική βιομηχανία.

Πόσο μάλλον που έπειτα από πέντε χρόνια δυτικών οικονομικών κυρώσεων, η Μόσχα έχει ανάγκη εταίρους και ανοίγματα προκειμένου να εξορκίσει την αναιμική ανάπτυξή της.
Σε ένα πλαίσιο επιδεινούμενων σχέσεων με τις δυτικές χώρες, η σύνοδος κορυφής του Σότσι θα είναι επίσης η ευκαιρία για τη Ρωσία, μετά τη μεγάλη επιστροφή της στη Μέση Ανατολή λόγω των επιτυχιών της στη Συρία, να δείξει ότι είναι μια δύναμη με παγκόσμια επιρροή.
Στις αρχές του 2018, η άφιξη όπλων και δεκάδων «στρατιωτικών συμβούλων» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, που ήταν ωστόσο πεδίο γαλλικής επιρροής, επέτρεψε στη Ρωσία να κάνει μια θεαματική επιστροφή στην αφρικανική σκηνή.

  • Από τότε, το Κρεμλίνο έχει υπογράψει πολλές συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας και η παρουσία ανδρών του ομίλου Wagner, μιας εταιρίας που κατηγορείται ως μισθοφορική και η οποία φέρεται να χρηματοδοτείται από τον Εβγκένι Πριγκόγιν, του περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν, έχουν παρατηρηθεί αλλού, από τη Λιβύη μέχρι τη Μοζαμβίκη, το Σουδάν ακόμη και τη Μαδαγασκάρη.

Οι παρατηρητές μετριάζουν ωστόσο ακόμη περισσότερο το εύρος της ρωσικής επιρροής στην ήπειρο και αποδίδουν στη Μόσχα μια πραγματιστική μάλλον παρά μια στρατηγική προσέγγιση. Πόσο μάλλον που η Ρωσία φθάνει καθυστερημένα επί του πεδίου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή