Ακολουθήστε μας

Τύπος

H “Καθημερινή” άνοιξε φάκελο για τα ελληνοτουρκικά: Τι συμβαίνει, ρεπορτάζ, αναλύσεις

Δημοσιεύτηκε

στις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διπλωματικές διεργασίες στην Αθήνα στον απόηχο του μνημονίου Τουρκίας και Λιβύης, που θέτει σε ανοιχτή αμφισβήτηση την υφαλοκρηπίδα του Καστελλορίζου και υποστηρίζει πως τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στην ημερήσια διάταξη αναμένεται να βρεθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και ειδικότερα, η υπογραφή του Μνημονίου. Μιλώντας στον ANT1 ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης εκβιαζόμενη από την Τουρκία υπέγραψε το κείμενο της συμφωνίας και πρόσθεσε ότι στερείται οποιουδήποτε σοβαρού περιεχομένου. Επίσης, το ΥΠΕΞ φέρεται να επεξεργάζεται επιστολή που θα στείλει η ελληνική κυβέρνηση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Εξάλλου, την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί και το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση, προκειμένου να ενημερωθούν τα κόμματα για την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς και για τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας.

Την Πέμπτη, αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης (GNA) της Λιβύης ανακοίνωσε χθες ότι τέθηκαν σε ισχύ οι συμφωνίες με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο, τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της GΝΑ του Αλ Σάρατζ, «το διεθνώς αναγνωρισμένο Προεδρικό Συμβούλιο ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να θέσουν τις συμφωνίες άμεσα σε ισχύ, μετά την επικύρωσή τους».

Τα κείμενα των συμφωνιών πρόκειται να δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Λιβύης στις αρχές του 2020, πρόσθεσε το υπουργείο.

Από την πλευρά της η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι έθεσε σε ισχύ την συμφωνία με τη Λιβύη το Σάββατο και μάλιστα, το κείμενο εστάλη στον ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι χθες διεξήχθη ένα ακόμη διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Απαντώντας σε πρόσφατη τοποθέτηση του Κυρ. Μητσοτάκη από το βήμα του Διεθνούς Συνεδρίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η Αγκυρα χαρακτήρισε «αβάσιμους, ψευδείς και εχθρικούς ισχυρισμούς απέναντι στην τουρκική ιστορία» σημειώνοντας ότι η ελληνική ηγεσία «δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τους ρίξαμε στο Αιγαίο», ενώ έκανε λόγο και για αποζημιώσεις προς την Τουρκία, «για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε ο ελληνικός στρατός κατά την εισβολή στην Ανατολία».

Οπως ήταν αναμενόμενο η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ ήταν έντονη. Σε αυστηρό ύφος σημείωσε ότι «η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση».

Προς διπλωματική απομόνωση η Αγκυρα

Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως η Αγκυρα οδηγείται σε διπλωματική απομόνωση.

Στον απόηχο της υπογραφής της συμφωνίας, αλλά και της συνάντησης που είχε την περασμένη Τετάρτη στο Λονδίνο με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός επισημαίνει σε συνεργάτες του ότι η κίνηση της Αγκυρας και της Λιβύης αποδοκιμάστηκε από όλους τους μεγάλους διεθνείς παράγοντες, δηλαδή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Μόσχα, ενώ ισχυρή αντίδραση υπήρξε επίσης από το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται ειδικά στην τοποθέτηση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που έκανε λόγο για «προκλητική» κίνηση, αλλά και στη στάση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ υπογράμμισε πως «θέλω να υποστηρίξω με μεγάλη σαφήνεια τους προβληματισμούς της Ελλάδας ως προς τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της Λιβύης». Παράλληλα, στην ίδια κατεύθυνση θα υπάρξουν άμεσα και νέα βήματα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει διασφαλίσει ότι στο κείμενο συμπερασμάτων της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα περιλαμβάνεται αυστηρή αναφορά στην Τουρκία.

Παρότι έχει δημιουργηθεί η αίσθηση πως η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, είναι άγνωστο εάν κάποτε θα αποκτήσει πρακτική αξία. Οπως επισημαίνεται, ο ίδιος ο κ. Ερντογάν έχει εκφράσει αμφιβολίες για το κατά πόσον η κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία ούτως ή άλλως ελέγχει μόλις το ένα πέμπτο της χώρας, θα επιβιώσει. Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, που θα έλθει στην Ελλάδα την τρέχουσα εβδομάδα, κατά πληροφορίες της Αθήνας έχει αποστείλει ήδη επιστολή στον ΟΗΕ, στην οποία τονίζει ότι Τουρκία και Λιβύη δεν έχουν θαλάσσια σύνορα.

Τέλος, και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας έχει επί της ουσίας αναγνωρίσει πως η συμφωνία για να ενεργοποιηθεί θα πρέπει να κυρωθεί από το Κοινοβούλιο της Λιβύης. Πάντως, όπως επισημαίνεται, η συμφωνία παρότι άκυρη και «μετέωρη» μπορεί ενδεχομένως, λόγω ακριβώς του περιεχομένου της που είναι ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών, να ανοίξει μελλοντικά τον δρόμο για την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας. Αναφορά στη συγκεκριμένη πάγια ελληνική θέση έγινε και στη συνάντηση του Λονδίνου.

Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να υπάρχει αναλυτική ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης δεν προγραμματίζει επί του παρόντος συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και πολύ περισσότερο σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Οπως αναφέρει συνεργάτης του πρωθυπουργού, οι λόγοι είναι δύο: Πρώτον, μια τέτοια κίνηση θα συνιστούσε υπερδραματοποίηση και θα μετέδιδε την αίσθηση εθνικού κινδύνου, που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεύτερον, ήταν πολύ πιθανό αντί να εκπεμφθεί ένα μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό της χώρας και προς το εξωτερικό, οι πολιτικές δυνάμεις να εμφανίζονταν διχασμένες σε ένα μείζον εθνικό ζήτημα.

Ενα γαλλικό… τεστ στην Αγκυρα

Προετοιμασμένη για εξελίξεις ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο είναι η Αθήνα, μετά και την κύρωση του συμφώνου οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη, το οποίο υπεγράφη από την Αγκυρα και την απολύτως εξαρτώμενη από αυτήν κυβέρνηση της Τρίπολης. Τον Ιανουάριο του 2020 έχουν προγραμματιστεί έρευνες σε μια έκταση που ξεκινάει από τα νοτιοδυτικά της Κρήτης έως τα ανατολικά της Ρόδου από ερευνητικό πλοίο υπό γαλλική σημαία για λογαριασμό τρίτης χώρας. Με δεδομένη τη νέα πραγματικότητα, όπως την αντιλαμβάνεται η Αγκυρα, το τουρκικό ναυτικό θα έχει δικαίωμα να προβεί σε νηοψία στη ζώνη η οποία προκύπτει σε μια περιοχή που ξεκινάει από τα νοτιοανατολικά της Κρήτης με πορεία προς τα νοτιοδυτικά προς τη Λιβύη.

Στην Αθήνα υπάρχει ανησυχία και για ακόμα πιο ευθεία παρέμβαση από μέρους της Τουρκίας, δηλαδή μέσω της αποστολής ερευνητικού πλοίου της ΤΡΑΟ, σε περιοχή η οποία βρίσκεται στη ζώνη ανατολικά της Κρήτης, νότια της Ρόδου ή νότια του Καστελλόριζου, κάτι που θα αμφισβητούσε ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην υφαλοκρηπίδα της.

Η Αθήνα εξετάζει όλα αυτά τα σενάρια, ωστόσο δεν υπάρχει επιχειρησιακή επιφυλακή πέρα από τη συνήθη. Αρμόδιες πηγές επισήμαιναν στην «Κ» ότι η ατμόσφαιρα στρατιωτικοποίησης της κρίσης που εκπεμπόταν από διάφορες πλευρές στο εσωτερικό της χώρας τις προηγούμενες ημέρες δεν έχουν απολύτως καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Αντιθέτως, υπογράμμιζαν, η κατάσταση είναι ακόμη και υποτονική σε σύγκριση με τα συνήθη. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η Αγκυρα έχει ρίξει το βάρος της στο διπλωματικό πεδίο, όπου και εκτιμά πως μπορεί να δημιουργήσει ανυπέρβλητα, για την Αθήνα, τετελεσμένα.

Στις επεξεργασίες που γίνονται τα τελευταία 24ωρα στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, προκύπτει ότι η Αγκυρα χρησιμοποιεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας όταν εξυπηρετεί τη σχεδίαση του χάρτη, ενώ το παραβιάζει όταν συμβαίνει το αντίθετο. Προκειμένου να καταλήξουν ως γραμμή συνάντησης των υποτιθέμενων ορίων θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, χρησιμοποιούνται ως σημεία βάσης οι πόλεις Μαρμαρίδα – Φετιγέ –  Κας στην Ανατολία και Ντέρνα – Τομπρούκ – Μπαρντίγια στην Κυρηναϊκή. Για να γίνει εφικτό αυτό το σενάριο, οι Τούρκοι χαρτογράφοι εκμηδένισαν την επήρεια του Καστελλόριζου, ενώ λίγα χιλιόμετρα βορειότερα έδωσαν πλήρη επήρεια σε ακατοίκητες βραχονησίδες που ανήκουν στην Τουρκία. Στην πρώτη περίπτωση το Καστελλόριζο είναι ένα νησί που κατοικείται και υποστηρίζει οικονομική ζωή, ενώ στη δεύτερη πρόκειται για βραχονησίδες που δεν έχουν παρά περιορισμένα δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο.

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Εθνική στρατηγική αυτοσυνειδησίας»

Οπως γράφει στην «Καθημερινή» ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η συμφωνία Ερντογάν – Σαράζ για την κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου «οριοθέτηση» των θαλάσσιων δικαιοδοσιών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν είναι μια απροσδόκητη εξέλιξη. Δεν κινείται πέραν των σεναρίων που είχε πάντα υπόψη της  η Ελλάδα.

Αλλωστε, μόλις στις 13 Νοεμβρίου 2019 ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα, παρουσίασε κωδικοποιημένες τις τουρκικές αντιλήψεις σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες αποχρώσεις στο έγγραφο αυτό. Η Τουρκία παρουσιάζει φυσικά τη δική της θεώρηση για τα απώτερα όρια της υφαλοκρηπίδας της επί της οποίας κάθε παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ipso facto και ab initio (αυτό το στοιχείο είναι η βασική συνεισφορά της έννοιας της υφαλοκρηπίδας στη συζήτηση περί θαλάσσιων ζωνών). Αποδέχεται όμως ότι παραλλήλως πρέπει να οριοθετηθεί και η αποκλειστική οικονομική ζώνη. Αποδέχεται επίσης ως κανόνα αναφοράς το ισχύον Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και παρότι δεν είναι μέρος της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας συνομολογεί ότι αυτή καταγράφει κανόνες εθιμικού δικαίου που τους έχει επεξεργαστεί και η νομολογία των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο εδώ

Στέφανος Μάνος: «Ο φόβος είναι κακός σύμβουλος»

Ο Στέφανος Μάνος υποστηρίζει εδώ και τρεις δεκαετίες ότι «είναι προς το συμφέρον μας να αποτυπώσουμε σε χάρτη τις θέσεις μας για την υφαλοκρηπίδα. Να παύσουμε να αναφερόμαστε μόνο στο δίκαιο της θάλασσας, τα 12 μίλια, τις ευθείες γραμμές βάσεως, τους κόλπους κ.λπ. και να αποτυπώσουμε τη συνισταμένη των απόψεών μας σε χάρτη. Στη δική μας συγκεκριμένη πρόταση, η Τουρκία και άλλες χώρες, η Αλβανία, θα εμφάνιζαν τις δικές τους αντιπροτάσεις. Με χάρτες και όχι με ερμηνείες νόμων από την πλευρά των ενδιαφερομένων, το Δικαστήριο της Χάγης θα μπορούσε στη συνέχεια να αποφασίσει σχετικά εύκολα».

Συμπληρώνει δε ότι επί των ημερών του κ. Κοτζιά, υπουργού των Εξωτερικών, ανακοινώθηκε κάποια κινητικότητα σε ό,τι αφορά την υφαλοκρηπίδα, εξελίξεις που «πάγωσαν» όταν τον κ. Κοτζιά διαδέχθηκε ο κ. Τσίπρας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ν. Κοτζιάς: «Ελληνική εξωτερική πολιτική και η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης»

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός Εξωτερικών σε άρθρο γνώμης στην «Κ» αναφέρει ότι «η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας από το 1973 υλοποιείται μέσα από ένα επαναλαμβανόμενο σχήμα τεσσάρων φάσεων: Αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των δικαιωμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας σε θαλάσσιες περιοχές και νησιά. Αναγωγή των αμφισβητούμενων σε “γκρίζες ζώνες”. Παρεμπόδιση άσκησης των νόμιμων δικαιωμάτων της Ελλάδας σε αυτές. Προσπάθεια, τέλος, να εμφανιστούν αυτές οι περιοχές ότι “ανήκουν στην Τουρκία”. Πρόκειται για επιλογές διεθνούς πειρατείας, κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου και προκλήσεων που απαιτούν εκ μέρους μας αυστηρές απαντήσεις».

Χρήστος Ροζάκης: «Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης και τα ελληνικά νησιά»

Η νέα ενέργεια της Τουρκίας να υπογράψει μνημόνιο με τη Λιβύη έρχεται να προστεθεί στις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες προκλήσεις της του τελευταίου καιρού, που ως αποτέλεσμα έχουν φέρει την Ελλάδα στη δύσκολη θέση να προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει για τα αυτονόητα. Σε αυτή την πρόσφατη κίνηση έρχεται να προστεθεί και ο χάρτης που παρουσίασε ο πρέσβης κ. Τσαγατάι Ερτζίγες, φυσικά με την πλήρη συναίνεση της πολιτικής ηγεσίας, και ο οποίος επεκτείνει τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στο ήμισυ της Ανατολικής Μεσογείου, που σημαίνει ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος δικαιούνται αντίστοιχο μερίδιο αυτής της θαλάσσιας ζώνης. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η μεν Ελλάδα έχει νησιά στην περιοχή, η δε Κύπρος, ως νησιωτικό κράτος, έχει αυξημένη επιρροή στο θέμα της υφαλοκρηπίδας.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Ανθρώπινα Δικαιώματα

Τρόμος για τους δημοσιογράφους στο Πακιστάν! Συνεχίζονται οι δολοφονίες

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πέντε δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν στο Πακιστάν από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Επιμέλεια: ΧΑΚ

Τρόμος για τους δημοσιογράφους στο Πακιστάν, καθώς συνεχίζονται οι δολοφονίες ανθρώπων που εργάζονται στον Τύπο.  Τελευταίο θύμα είναι ένας δημοσιογράφος που εργαζόταν σε πρακτορείο ειδήσεων, ο οποίος σκοτώθηκε στην περιοχή Μαστούνγκ του Βελουχιστάν. Όπως αναφέρει η πακιστανική εφημερίδα «Dawn», ο Νισάρ Αχμέντ Λεχρί πυροβολήθηκε από ενόπλους ενώ κατευθυνόταν προς το σπίτι του. Η Αστυνομία έφτασε στο σημείο αφού έλαβε πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό και μετέφερε τη σορό στο Νοσοκομείο Nawab Raisani Memorial.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των αρχών, ο δημοριογράφος δολοφονήθηκε λόγω μιας φυλετικής σύγκρουσης για μια διαμάχη γης. Ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας δήλωσε: «Ερευνούμε το περιστατικό».

Η Ομοσπονδιακή Ένωση Δημοσιογράφων του Πακιστάν (PFUJ) και η Ένωση Δημοσιογράφων του Μπαλουχιστάν (BUJ) καταδίκασαν έντονα τη δολοφονία του Νισάρ Αχμέντ Λεχρί και προέτρεψαν την κυβέρνηση να συλλάβει τους δολοφόνους του δημοσιογράφου.

Σε ξεχωριστές δηλώσεις, ο πρόεδρος του PFUJ Afzal Butt, ο Γενικός Γραμματέας Αρσάντ Ανσαρί και ο πρόεδρος BUJ επέκρινε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης του Μπαλουχιστάν για προστασία των δημοσιογράφων, αναφέροντας τον αριθμό των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στην περιοχή όλα αυτά τα χρόνια ως απόδειξη της αποτυχίας της.

Τόνισαν ότι η δολοφονία του Νισάρ Λεχρί ο οποίος υπηρέτησε επίσης ως γραμματέας Τύπου της Λέσχης Τύπου Sarawan στο Μαστούνγκ, θα αυξήσει τον φόβο μεταξύ των Μέσων Ενημέρωσης στην επαρχία.

«Φαίνεται ότι τόσο οι απομακρυσμένες περιοχές του Βελουχιστάν όσο και οι κύριες πόλεις έχουν καταστεί εξαιρετικά επικίνδυνες για το προσωπικό των Μέσων Ενημέρωσης», ανέφεραν και υπογράμμισαν, ότι το περιστατικό θα μπορούσε να είχε αποτραπεί εάν η κυβέρνηση συλλάμβανε και τιμωρούσε τους δράστες προηγούμενων δολοφονιών δημοσιογράφων.

«Απαιτούμε από την κυβέρνηση να συλλάβει όλους τους δολοφόνους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ευθύνονται για τη δολοφονία του Λέχρι», ανέφεραν μεταξύ άλλων οι δημοσιογραφικές ενώσεις.

Τον Αύγουστο η προηγούμενη δολοφονία δημοσιογράφου

Σημεωτέον, ότι τον περασμένο Αύγουστο, ένας ντόπιος δημοσιογράφος σκοτώθηκε στην περιοχή Γκοτκί στη Σίντ του Πακιστάν, όπως ανέφερε η Geo News, επικαλούμενη την αστυνομία. Οι ντόπιοι κατηγόρησαν τους ντακόιτς για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, Μπαχάλ Γκούνιο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο νεκρός δέχθηκε επίθεση ενώ εργαζόταν στα χωράφια του. Η αστυνομία είπε ότι η σορός του δημοσιογράφου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ubuaro της Ταλούκα και διεξάγεται έρευνα.

Η οικογένεια του Μπαχάλ Γκούνιο διαμαρτυρήθηκε έξω από το γραφείο του ανώτερου αρχηγού της αστυνομίας στο Μιρπούρ Μαθέλο και ζήτησε τη σύλληψη των υπόπτων.

Μιλώντας στο Geo News, ο ανήλικος γιος του εκλιπόντος δημοσιογράφου είπε ότι υπήρχε έχθρα μεταξύ του πατέρα του και ορισμένων μελών της κοινότητας. Ωστόσο, ο Γκούνιο σκοτώθηκε παρά τα ζητήματα που είχαν αποφασιστεί. Δήλωσε επίσης ότι οι αντίπαλοι είχαν επίσης βάλει στο στόχαστρο τον πατέρα του πριν από μερικά χρόνια.

Λαμβάνοντας υπόψη το θέμα, ο επικεφαλής υπουργός της Σιντ Μουράντ Αλί Σαχ είχε εκδώσει διαταγές για την άμεση σύλληψη των υπευθύνων για τη δολοφονία, ανέφερε το Geo News. Διέταξε επίσης την εντατικοποίηση των επιχειρήσεων κατά των δακοειδών στην παραποτάμια περιοχή.

Νωρίτερα τον Ιούλιο, ο δημοσιογράφος Μαλίκ Χασάν Ζαΐμπ πυροβολήθηκε από άγνωστους δράστες στην περιοχή Nowshera του Khyber Pakhtunkhwa ενώ ταξίδευε με τον αδελφό του.

Στις 15 Μαΐου, ο Ασφάκ Αχμέντ Σιάλ από το Μουζαφαργκάρχ πυροβολήθηκε από δύο μοτοσικλετιστές. Ο Μουχαμάντ Σιντικέ Μενγκάλ από το Βελουχιστάν σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση στις 3 Μαΐου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Τύπος

Ραγδαία μείωση του ενδιαφέροντος των Ελλήνων για την παρακολούθηση των ειδήσεων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μεγάλο το έλλειμμα εμπιστοσύνης και για την δημοσιογραφία και τα ελληνικά ΜΜΕ

Οι παραπάνω διαπιστώσεις ασφαλώς και δεν αποτελούν εξαίρεση στον παγκόσμιο κανόνα και γενικότερη τάση, παρά μόνο ίσως στο μέγεθος των ποσοστών, τα οποία στην χώρα μας είναι σαφώς μεγαλύτερα σε σύγκριση τις υπόλοιπες χώρες που αξιολογούνται.

Σύμφωνα με συγκριτική παρατήρηση δεδομένων του 2022 και του 2024 του Ινστιτούτου Ρόιτερς της Οξφόρδης στο κομμάτι της παγκόσμιας έρευνας που αφορά στην Ελλάδα η πτώση είναι ραγδαία…

Παρατηρείται πτώση στο ενδιαφέρον για όλα τα είδη ειδήσεων. Στην πολιτική ειδησεογραφία το ενδιαφέρον διαμορφώθηκε φέτος στο 43% από 58% το 2022. Για τα νέα από τον κόσμο το ενδιαφέρον έπεσε στο 50% φέτος από 66% που ήταν πριν από δυο χρόνια.

Ως και στις ειδήσεις lifestyle η αποστροφή διαμορφώθηκε στο 79% το 2024 από 68% που ήταν το 2022. Ακόμα και για την ειδησεογραφία για την κλιματική αλλαγή η αδιαφορία διαμορφώθηκε στο 53% όταν δύο χρόνια πίσω ήταν στο 40%.

Μία πιθανή εξήγηση είναι η πτώση της εμπιστοσύνης στις ειδήσεις, όπως καταγράφεται σε αρκετές χώρες του δείγματος της έκθεσης του Ρόιτερς για τη Δημοσιογραφία.

Ωστόσο, στην Ελλάδα, η εμπιστοσύνη στις ειδήσεις βρίσκεται σταθερά σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η πτώση στο ενδιαφέρον για τις ειδήσεις είναι σχετικά απότομη.

Μία άλλη εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές του ακαδημαϊκού ερευνητικού οργανισμού, που παρακολουθούν τις στάσεις και τις συμπεριφορές της κοινής γνώμης για τα ΜΜΕ και την ενημέρωση στην Ελλάδα, έχει να κάνει με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και γενικότερα με την αρχιτεκτονική των ψηφιακών μέσων.

Ενδεικτικό παράδειγμα, όπως σημειώνεται, η πρωτοβουλία της Meta να ιεραρχήσει τις ειδήσεις ή τις συζητήσεις για την επικαιρότητα χαμηλά στον αλγόριθμο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσής της (το Facebook, το Instagram ή το Threads).

Τα ΜΚΔ, αλλά και πλατφόρμες περιεχομένου όπως το Netflix, το Spotify ή το YouTubeέχουν αντικαταστήσει την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο για μεγάλα κομμάτια του πληθυσμούκατάσταση που σημειώνεται και στο σκέλος της έρευνας του Ρόιτερς που αφορά στην ελληνική πραγματικότητα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Κίνα

Ο χειρότερος δεσμοφύλακας δημοσιογράφων και συγγραφέων στον κόσμο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Κίνα διπλασιάζει την καταστολή της ελευθερίας του Τύπου

Καθώς ο κόσμος γιόρταζε την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου στις 3 Μαΐου, ανησυχητικές νέες αναφορές υπογραμμίζουν πώς η Κίνα παραμένει ο χειρότερος δεσμοφύλακας δημοσιογράφων και συγγραφέων στον κόσμο. Ο τελευταίος Παγκόσμιος Δείκτης για την Ελευθερία του Τύπου από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF) κατέταξε την Κίνα κοντά στην τελευταία θέση στην 172η από τις 180 χώρες και περιοχές που συμμετείχαν στην έρευνα. Το καθεστώς στο Πεκίνο επισημάνθηκε και πάλι ως ο μεγαλύτερος κρατούμενος δημοσιογράφων παγκοσμίως, με πάνω από 100 φυλακισμένους σήμερα.

Η έκθεση RSF επέκρινε τις αυστηρές πολιτικές λογοκρισίας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), δηλώνοντας ότι «συνεχίζει να ασκεί αυστηρό έλεγχο στα κανάλια πληροφόρησης, εφαρμόζοντας πολιτικές λογοκρισίας και επιτήρησης για τη ρύθμιση του διαδικτυακού περιεχομένου και τον περιορισμό της διάδοσης πληροφοριών που θεωρούνται ευαίσθητες ή αντίθετες με την κομματική γραμμή». Τόσο πολύ για να επιτρέπεται ένας ελεύθερος τύπος και ανοιχτός λόγος.

Αυτή η καταστολή της ελευθερίας του Τύπου φαίνεται να επιδεινώνεται, υπό την αυταρχική διακυβέρνηση του Xi Jinping. Η RSF σημείωσε ότι ενώ η αριθμητική κατάταξη της Κίνας αυξήθηκε ελαφρά σε σύγκριση με πέρυσι, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην επιδείνωση της κατάστασης σε άλλα έθνη όπως το Αφγανιστάν και όχι λόγω κάποιας θετικής μεταρρύθμισης από το Πεκίνο.

Η κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε επίσης οριακά, αλλά και πάλι, όχι λόγω σημαντικών βελτιώσεων. Η RSF εξήγησε ότι το χτύπημα του Χονγκ Κονγκ ήταν «παραπλανητικό», καθώς ο βαθμός ελευθερίας του έπεσε στην πραγματικότητα λόγω της δίωξης δημοσιογράφων βάσει του δρακόντειο «Νόμο Εθνικής Ασφάλειας» που επιβλήθηκε από το Πεκίνο το 2020 μετά από διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας.

Μια νέα έκθεση από την PEN America διαπίστωσε ότι η Κίνα φυλάκισε περισσότερους από 100 συγγραφείς το 2023, τον υψηλότερο αριθμό από οποιαδήποτε χώρα. Μεταξύ των φυλακισμένων ήταν 50 διαδικτυακοί σχολιαστές που κατηγορήθηκαν για το παράλογα ασαφές «έγκλημα» της «επιλογής καυγάδων και πρόκλησης ταραχών» επειδή απλώς μοιράστηκαν απόψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κλίμακα αυτής της καταστολής κόβει την ανάσα και είναι απεχθής. Όπως είπε ο Καναδός δημοσιογράφος Sheng Xue, «Κανείς δεν ξέρει πόσοι δημοσιογράφοι στην Κίνα έχουν διωχθεί μέχρι θανάτου, πόσοι έχουν συλληφθεί κρυφά, καταδικαστεί, διώχθηκε και βασανίστηκε». Υπό τον πλήρη έλεγχο πληροφοριών του ΚΚΚ, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε την πραγματική έκταση αυτής της καταστολής.

Ο Κινέζος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λάι Τζιανπίνγκ εκτίμησε ευθαρσώς ότι η ελευθερία του Τύπου στην Κίνα αναμφισβήτητα «μειώνεται και επιδεινώνεται». Υποστηρίζει ότι η εντεινόμενη ασφυξία του ΚΚΚ στον λόγο και τον Τύπο προέρχεται από τις βαθύτερες ανασφάλειές του εν μέσω αυξανόμενης πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής αναταραχής. Φοβούμενος ότι η αυταρχική του λαβή στην εξουσία μπορεί να γλιστρήσει, το κόμμα καταφεύγει σε όλο και πιο δρακόντεια μέτρα για να καταπνίξει τη διαφωνία.

Αυτή η σκόπιμη και συστηματική εξάλειψη της ελευθερίας του Τύπου αντιπροσωπεύει μια βαθιά απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον ανοιχτό λόγο και τις δημοκρατικές αξίες. Όταν η ελεύθερη ροή πληροφοριών και η ελευθερία της έκφρασης ποινικοποιούνται, δίνει τη δυνατότητα στη διαφθορά, την κατάχρηση εξουσίας και τις φρικαλεότητες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να επιμείνουν ανεξέλεγκτα και ακαταλόγιστα πίσω από ένα αδιαπέραστο πέπλο λογοκρισίας.

Η επίθεση του Πεκίνου σε δημοσιογράφους και συγγραφείς είναι επίθεση στην ίδια την αλήθεια. Φιμώνοντας τους επικριτές και τις ανεξάρτητες φωνές, το καθεστώς του ΚΚΚ μπορεί να διαδώσει τη δική του παραμορφωμένη αφήγηση και την οργουελική εναλλακτική πραγματικότητα χωρίς αμφισβήτηση. Οι πολίτες στερούνται την απεριόριστη πρόσβαση στα γεγονότα και την ποικιλομορφία των προοπτικών – τους θεμελιώδεις πυλώνες ενός ενημερωμένου πληθυσμού σε μια ελεύθερη κοινωνία.

Εάν η ακρίβεια και η αντικειμενικότητα αποτελούν υπαρξιακή απειλή για ένα αυταρχικό καθεστώς, μιλάει πολύ για την απόλυτη έλλειψη νομιμότητας και ηθικής υπόστασης αυτού του καθεστώτος. Ένα σύστημα που κυβερνά μέσω της ωμής βίας και όχι της πολιτικής συναίνεσης δεν μπορεί ποτέ να ανεχθεί τον ελεύθερο Τύπο που απαιτείται για να λογοδοτήσει η εξουσία.

Η καταστολή δημοσιογράφων και συγγραφέων από την Κίνα είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι, ακόμη και όταν διακυβεύεται διεκδίκηση της παγκόσμιας ηγεσίας, το ΚΚΚ παραμένει μια βάναυση, απάνθρωπη δικτατορία που δεν ανέχεται τις βασικές ελευθερίες. Οι δημοσιογράφοι και οι συγγραφείς δεν είναι εγκληματίες – είναι αλήθειες και θεματοφύλακες της ελεύθερης σκέψης που κάθε κοινωνία που σέβεται πραγματικά τα δικαιώματα πρέπει να σέβεται, όχι να διώκει. Η διεθνής κοινότητα έχει ηθική υποχρέωση να εκφράσει ενιαία καταδίκη του πολέμου της Κίνας κατά της ελευθερίας του Τύπου. Οι δημοσιογράφοι και οι συγγραφείς που φυλακίστηκαν ή εξαφανίστηκαν άδικα πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως. Όσο αυτή η καταπίεση συνεχίζεται, η λεγόμενη αυταρχική καπιταλιστική ευημερία της φτιαγμένης στην Κίνα δεν μπορεί ποτέ να αγκαλιαστεί ως νόμιμο μοντέλο διακυβέρνησης πέρα από τη φιλελεύθερη δημοκρατία.

 

ΠΗΓΗ: Directus.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή